Homepagina » Financieel » ING hielp met witwassen miljoenen en komt er gewoon mee weg. Dit voorbeeld laat perfect zien dat misdaad loont in Nederland
ING hielp met witwassen miljoenen en komt er gewoon mee weg. Dit voorbeeld laat perfect zien dat misdaad loont in Nederland

ING hielp met witwassen miljoenen en komt er gewoon mee weg. Dit voorbeeld laat perfect zien dat misdaad loont in Nederland

ING fungeerde jaren als huisbank voor een trustkantoor in Amsterdam dat miljoenen euro’s wegsluisde naar belastingparadijzen. Dat heeft Follow the Money (FTM) ontdekt.

Het kantoor, Caute, waste zeker 100 miljoen euro wit. Het geld was afkomstig van bedrijven en ondernemers uit andere Europese landen.

ING sloeg waarschuwingen in de wind en stak een intern fraudeonderzoek in de doofpot. Toch wordt de bank niet vervolgd.

Nooit vragen

Het Openbaar Ministerie deed jarenlang onderzoek naar het trustkantoor in Amsterdam. In 2012 deed justitie in acht landen tegelijk invallen.

Hoofdverdachten Erwin de Ruiter en Edward P. hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan witwassen, valsheid in geschrifte en leidinggeven aan een criminele organisatie.

De witgewaste miljoenen kwamen steeds op bankrekeningen bij ING terecht. De bank stelde nooit vragen over de herkomst van het geld.

Stap verder

Sam van Doorn, voormalig aandeelhouder van het trustkantoor, zei tegen FTM dat de betrokkenheid van de bank nog een stap verder ging.

“ING heeft in deze zaak bewust witwassen en belastingfraude gefaciliteerd,” zei hij. “De bank is jarenlang actief betrokken geweest bij de criminele activiteiten van De Ruiter en consorten.”

Justitie heeft besloten de bank niet te vervolgen omdat ‘er al een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van ING bij vier (!) andere witwaszaken loopt’.

Bizar

Voormalig officier van justitie en advocaat Robert Hein Broekhuijsen zei hierover: “Dat justitie de rol van ING juist in deze zaak laat liggen, is bizar. Dit is een zaak in het brandpunt van de samenleving.”

Volgens hem is het maatschappelijk belang bij het vervolgen van ING in deze zaak ‘enorm’. De bank wilde niet reageren op vragen.

Foto: YarluFileBot Wikimedia Commons

[FTM]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rikk schreef:

  Niet zo zeuren mensen, gewoon hetzelfde doen.

  11 likes
 • Arwijn schreef:

  De wereldwijde geld witwas markt is groot, en De Nederlandse rijke stinkerds willen graag ‘de boot niet mislopen’. Dat krijg je ervan als alles verboden is. Als je drugs legaliseert en Libertair reguleert zul je zien dat de hoeveelheid wit te wassen geld drastisch omlaag zal gaan.

  7 likes
 • Defixiones schreef:

  Deze banken schrijven zelf wet- en regelgeving voor het ministerie van economische zaken
  (Geen grap en geen complottheorie! Dit wordt gewoon toegegeven)

  7 likes
 • rob schreef:

  Met dankzij de rekeninghouders ..

  3 likes
 • Jaya schreef:

  En dit in het land waar ze al Maitreya en Yahweh hebben aangevallen.

  2 likes
 • Henk schreef:

  Die lieden zijn Trafassi zeker niet vergeten, met hun liedje met een dubbele bodem nl. – kleine wasjes grote wasjes-
  De geschiedenis herhaalt zich…

  2 likes
 • x

  Check Also

  jurist

  Jurist: ‘De ziekenhuizen zijn leeg, er gebeurt niets. Er is geen ramp’

  Sinds kort is in onder andere Amsterdam ...

  amsterdam

  Daar heb je het al: Amsterdam hangt sensoren op die afstand tussen mensen meten

  De gemeente Amsterdam heeft ‘vanwege corona’ als ...

  >