Innovatie

Is jouw telefoon slachtoffer van contact tracing spionage?

Help anderen door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 10 april 2020 is door zowel Apple als Google een ‘gezamenlijke specificatie voor pandemie contact tracing’ uitgerold.

contact tracing

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Eenieder die een Android (Google) telefoon of iPhone gebruikt, zal het zijn opgevallen het afgelopen jaar: de COVID-19 ‘exposure logging’, of ‘exposure notification’.

Waar het in de eerste instantie op lijkt, is dat het om een opt-in Bluetooth-functionaliteit gaat, welke wellicht jouw proximity (nabije locatie) data deelt met een geïnfecteerd persoon.

Tot dusver geen enkel probleem. Je kunt deze functionaliteit gewoon uitschakelen en daarmee ben je van deze privacy-nachtmerrie verlost, toch?

Wat is contact tracing?

Contact tracing werkt gewoonlijk door op het ene apparaat aan te geven vindbaar te zijn via Bluetooth, waarna je op het andere apparaat aangeeft op zoek te zijn naar een apparaat. Op deze manier kunnen de twee apparaten met elkaar praten, nadat de gebruiker hier op beide apparaten toestemming voor gegeven heeft.

De meesten kennen dit proces van het koppelen van een telefoon aan je auto-installatie. De identiteit van een apparaat is een MAC-adres, welke fungeert als unieke identifier.

Vanwege de contact tracing-driften van Google en Apple in 2020, kunnen telefoons nu automatisch herkend worden. Dit houdt dus in dat de gebruiker geen toestemming hoeft te geven om vindbaar te zijn. De vereiste van een actieve interactie en toestemming van de gebruiker is dus volledig verdwenen!

Wellicht heb jij de contact tracing app vanuit privacy overwegingen niet geïnstalleerd. Wanneer je echter in de supermarkt loopt, door de stad wandelt, of je in een andere openbare ruimte bevindt, kunnen applicaties van anderen wel degelijk jouw identifier (MAC-adres) oppikken.

Wat is de oplossing?

Gelukkig zijn er oplossingen voor handen. Een daarvan is je volledig te ontdoen van een smartphone. Voor veel mensen is dit echter geen optie. Welke mogelijkheden blijven er dan over? Er zijn privacyvriendelijke smartphone-projecten ontstaan de afgelopen jaren.

Die hebben alleen allemaal hetzelfde probleem: ze werken niet op een versie van Android, waardoor veel belangrijke apps niet beschikbaar zijn. Veel mensen zijn afhankelijk geworden van bepaalde apps, die niet voor deze alternatieve telefoons beschikbaar zijn.

De Snowden Smartphone

Maar daar is nu ook een oplossing voor! Android-Privacy.com biedt de Snowden Smartphone aan. Dit is de favoriete telefoon van Edward Snowden. De telefoon draait op een Google-vrije versie van Android, waardoor al jouw favoriete applicaties gewoon beschikbaar zijn!

Uiteraard raadt Android-Privacy.com het gebruik van bepaalde applicaties af, omwille van privacy. Om die reden krijg je bij aanschaf van de Snowden Smartphone ook toegang tot hun Privacy Platform, waar ze je alles leren over vervangers voor Big Tech-applicaties als Whatsapp, Facebook, Twitter etc.

Het is begrijpelijk dat je niet direct kunt verhuizen, dus ze leren je ook hoe je deze applicaties op een privacy-vriendelijke manier kunt gebruiken.

In onderstaande tweet zie je hoe Edward Snowden zijn telefoon ingericht heeft. De telefoon is uitgerust met het meest veilige en privacyvriendelijke besturingssysteem ter wereld: GrapheneOS.

Daarnaast wordt al het verkeer via TOR verstuurd, zodat je IP te allen tijde verborgen is. Dit is exact de telefoon die je bij Android-Privacy.com kunt bestellen.

Dus, wat zijn de voordelen van een Snowden Smartphone ten opzichte van een gewone smartphone?

 • Geen Google Login
  Je kunt dingen doen op je telefoon, zonder dat Google stiekem meekijkt
 • Geen persoonlijke identifier (fingerprint of IMEI)
  Hiermee voorkom je dat al jouw online activiteiten in de gaten gehouden en opgeslagen worden
 • Geen 24/7 locatie tracking
  Hiermee weten ze niet meer waar jij allemaal geweest bent of nog naartoe gaat
 • Geen Corona contact tracing beacons
  Hiermee voorkom je dat jouw nabije locatie via bluetooth van anderen in kaart gebracht wordt
 • Geen Google Telemetry
  Hiermee voorkom je dat Google al je verschillende diensten aan elkaar kan linken en daarmee een profiel kan opstellen
 • Standaard uitschakeling Bluetooth (na aangegeven tijd)
  Je kunt niet meer vergeten om dit uit te zetten als je het niet nodig hebt
 • Volledige verberging van je IP via TOR
  Hiermee verberg je je IP adres volledig voor je internet provider. Jouw verkeer is daardoor niet naar jouw persoonlijke identiteit te herleiden.
 • En nog veel meer!

In januari kunnen er weer orders worden geaccepteerd. Wil je als eerste op de hoogte zijn van de lancering in januari? Laat dan je e-mailadres achter op de Snowden Smartphone-pagina. Je krijgt dan bericht zodra je de telefoon kunt bestellen!

Ga naar de Snowden Smartphone-pagina

4.8 35 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

69 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
2 jaren geleden

Ik maak gebruik van een vollaphone. werkt in principe hetzelfde ook geen google etc.. zie volla.online

MarkusRotterdam
MarkusRotterdam
2 jaren geleden

iemand ervaring met deze telefoon? Ik overweeg het aan te schaffen maar ben toch benieuwd naar eventuele bevindingen

elsjefiederelsje
elsjefiederelsje
2 jaren geleden

Goed idee, maar hoe kan ik er zeker van zijn dat deze telefoon ook niet een keer “gekraakt” wordt?

Henk
Henk
2 jaren geleden

deze zaak is nog veel ernstiger dan je denkt.

mocht je de kans krijgen als Monteur in de Lidl te werken, dan zul je ontdekken dat op de systeem plafonds glasvezels lig naar alle hoeken van de winkel.
Je ziet ook dat er overal professional cisco wifi acces points in de systeem plafsonds boven de rekken zitten, teveel voor de 5 werknemers aanwezig in de winkel.

je wordt precies gemonitord, als je doro de Lidl loopt.

Ook decathlon met hun zelfscan kassa met een tabled erbove dient om je te fotograferen (franse winkelketen).

Buitenslandse overheden spioneren nederlanders.

het zelfde gebeurd ook door gemeentes in hun centrums.

Het is naief om te denken dat je een smarthpone nodig hebt. ik zou het niet doen! maar mensen …

Back to top button
69
0
We lezen graag je reactie!x