Graancirkels

“Graancirkels onmogelijk allemaal door mensen gemaakt”

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Monique Klinkenbergh geeft in Den Haag een overzicht van haar jarenlange onderzoek naar het graancirkelfenomeen. In 2012 was ze betrokken bij een documentaire van National Geographic.

Ze doorkruiste Wiltshire in Engeland, het wereldwijde ‘epicentrum’, en ging met een vliegtuig achter aanwijzingen aan, soms met succes. “Als je ’s ochtends vroeg in een verse graancirkel staat, dan voel je je alsof je gedachten worden opgetild,” zei ze.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Volgens de voormalig hoofdredacteur van een kunsttijdschrift kunnen al die duizenden graancirkels die sinds de middeleeuwen zijn verschenen, onmogelijk allemaal mensenwerk zijn. Ze kan zich voorstellen dat magnetisme sporen in het graan trekt of misschien is er een andere verklaring.

Indianenverhalen

Het doel van haar tentoonstelling is een juist beeld te scheppen van het graancirkelfenomeen. Dit beeld werd vertekend door de onjuiste maar breed geaccepteerde theorie dat graancirkels alleen door mensen worden gemaakt.

"Graancirkels onmogelijk allemaal door mensen gemaakt"
Monique Klinkenbergh

“Zonder interesse van de wetenschap kom ik niet verder,” legde ze uit. “Graancirkels worden sinds twee Britten 25 jaar geleden bekenden er zelf een aantal te hebben gemaakt, afgedaan als grap. Er zijn heel veel indianenverhalen. Maar het is een authentiek fenomeen.”

Groeit gewoon door

Het blijft haar verbazen dat het graan als regel gebogen of zelfs gevlochten is. “Terwijl graan breekt als je dat zelf probeert,” zei ze. In een authentieke graancirkel zijn de stengels van de planten gebogen. Als het gewas niet wordt vertrapt, groeit het gewoon door.

Graancirkels zijn veelal complexe geometrische patronen die in zeer korte tijd, met name ’s nachts, maar soms ook overdag, wereldwijd in allerlei soorten gewassen ontstaan. Inmiddels zijn er meer dan 7000 in ruim 60 landen geregistreerd. De grootte kan variëren van één meter tot enkele honderden meters in doorsnee.

Onbegrepen fenomeen

Hoewel het graancirkelfenomeen een eeuwenoud verschijnsel is, kwam onderzoek pas eind 1970 in Engeland op gang en leidde tot wereldwijde belangstelling. Klinkenbergh is van mening dat, naast door mensenhanden gemaakte graancirkels, er tevens sprake is van een authentiek maar onbegrepen fenomeen.

Meer informatie over de tentoonstelling vind je hier.

Foto: Andreas Muller

[De Posthoorn]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eelke Piers
Eelke Piers
8 jaren geleden

Jammer dat ze niet even verteld hoe je zo’n mooie graancirkel maakt. Ik leer graag

Jaya
Jaya
8 jaren geleden

Źe zijn het werk van aliens

Elise49
Elise49
8 jaren geleden

S’nachts/s’morgens zijn de halmen nat van de dauw. Je kunt het dan buigen zonder te breken. Zo worden ook poppetjes/het brigitta kruis enz van afgesneden halmen gemaakt. Handwerk wordt vooral toegepast bij Keltische mensen. Gebieden waar de graancirkels vaak voorkomen.

dimmer
dimmer
8 jaren geleden

Nou als onze heelalburen ze dan toch maken zou ik ze graag willen vragen of ze dat niet gewoon op n zandvlakte of zo kunnen doen want t is niet leuk voor onze buren zo!!!!
Maar denk toch dat ik bij de mens moet zijn om te vragen te stoppen met deze onzin.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x