Buitenland

‘Pseudo-solidariteit’: Wereldleiders liepen niet mee in mars Parijs, maar stonden in lege straat

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als we de media moeten geloven liepen veel buitenlandse leiders zondag mee bij de herdenkingsmars in het centrum van Parijs. De mars werd georganiseerd naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Bij de mars liepen onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte mee. Ook de Russische minister Sergej Lavrov, de Britse premier David Cameron en de Belgische premier Charles Michel waren aanwezig bij de Mars van de Republiek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Toen de Franse televisie uitzoomde bleek echter dat de wereldleiders in een afgesloten straat stonden, omgeven door hun entourage en veiligheidsagenten. Pas op grote afstand volgden de echte betogers. De beelden werden vervolgens zo geknipt dat het leek alsof de leiders de stoet aanvoerden.

De maatregel zou zijn genomen om veiligheidsredenen, maar politiek analisten betwijfelen of de leiders daadwerkelijk hebben deelgenomen aan de mars. Op Twitter zorgden de beelden voor een storm aan kritiek.

Het lijkt erop dat de wereldleiders de mars niet ‘leidden’, maar een fotosessie deden in een lege, afgesloten straat, twitterde Midden-Oosten-correspondent van de Financial Times Borzou Daraghi. Al die wereldleiders waren niet echt ‘bij’ de mars in Parijs, schreef de Amerikaanse politiek wetenschapper Ian Bremmer.

De Amerikaanse analist Gerry Hassan voegde toe: “Zo ziet pseudo-solidariteit eruit. Wereldleiders lopen niet mee in de mars, maar doen een fotosessie.”

Reporters Without Borders stelde bovendien vast dat negen landen die meededen aan de mars voor persvrijheid zeer laag scoren op de Wereld Persvrijheid Index.

[The Independent, New York Daily News]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Raj
Raj
9 jaren geleden

Klopt, heb dit vannacht gelezen op:

http://www.martinvrijland.nl/2015/01/13/is-de-media-in-staat-zaken-op-te-blazen-via-beeldmanipulatie/#comments

Er staan twee bijzondere fimpjes op de website en commentaar.

marcel
marcel
9 jaren geleden

Ja natuurlijk lopen die niet tussen de menigte, dat had ik ook echt niet verwacht. en zeker niet na die terreur daden. Zelfs in een lege straat zagen ze er maar bang uit. Ze keken iig als of ze ieder moment beschoten konden worden. Maar je kunt toch verwachten dat de wereldleiders niet open en bloot in het vizier ga lopen met z’n alle.

Dimmer
Dimmer
9 jaren geleden

Wel een beetje begrijpelijk ook he.
Er hoeft maar 1 mongool tussen te zitten en je hebt nog meer ellende.

Jan Willem
Jan Willem
9 jaren geleden

Logisch toch lijkt mij. Het gaat om het idee dat ze erbij waren. Hoe dat uit te voeren met alle gevaren was dus blijkbaar op deze manier. De pers vond dat ook, vandaar de samenvoegings beelden.

Back to top button
55
0
We lezen graag je reactie!x