Homepagina » Buitenland » Griekenland is het nieuwste slagveld in de oorlog van de financiële elite tegen democratie
Griekenland is het nieuwste slagveld in de oorlog van de financiële elite tegen democratie

Griekenland is het nieuwste slagveld in de oorlog van de financiële elite tegen democratie

Griekenland is het nieuwste slagveld van de financiële elite, die oorlog voert tegen democratie. Dat schrijft George Monbiot in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

Griekenland mag dan economisch bankroet zijn, de trojka (het IMF, de ECB en de Europese Commissie) is moreel failliet, aldus Monbiot. De internationale instituties leggen arme landen normen op die geen democratische legitimatie kennen.

De opgelegde regels leiden tot zware bezuinigingen en ontmanteling van publieke voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Daardoor wordt burgers de mogelijkheid ontnomen een goed leven te leiden of hun levensomstandigheden te verbeteren.

De Europese Centrale Bank zou politiek onafhankelijk moeten zijn, maar Monbiot legt uit dat de bank wordt geregeerd door de financiële sector en vooral diens belangen in het oog heeft.

Argentinië en Zambia

Als het IMF een besluit wil nemen moet eerst een meerderheid van 85 procent worden bereikt. De VS heeft 17 procent van de stemmen in handen. Het IMF wordt aangestuurd door de rijken en stuurt op zijn beurt de armen aan.

Na Argentinië en Zambia is nu Griekenland aan de beurt. De ingrijpende bezuinigingsprogramma’s die het IMF oplegt dwingen een land de overheidsuitgaven aan banden te leggen, wat ten koste gaat van de volksgezondheid, onderwijs, enzovoorts.

Elk land dat het IMF koloniseert moet gelijk alle handelsbarrières opheffen, het bankenstelsel liberaliseren en ervoor zorgen dat tegoeden kunnen worden verkocht aan buitenlandse investeerders. Eén dreigement blijkt vaak voldoende. Het instituut waarschuwt dat de financiële markten ineen zullen storten als een land niet zal voldoen aan de eisen. Het IMF wist in 1997 op die manier eigenhandig de financiële crisis in Azië te creëren. Alleen landen als Maleisië en China, die weigerden te luisteren, wisten te ontsnappen.

Hongersnood

De ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd aan Griekenland zijn nog mild in vergelijking met eerdere versies. Kijk bijvoorbeeld naar de hongersnood in Ierland en India in de 19e eeuw, veroorzaakt en versterkt door laissez-faire, dat we nu kennen als marktfundamentalisme of neoliberalisme.

In het geval van Ierland is in de jaren 1840 een achtste deel van de bevolking gestorven – of eigenlijk vermoord – omdat de Britten weigerden voedsel te verspreiden. Toen India in 1877 en 1878 werd geteisterd door droogte bleef de Britse regering recordhoeveelheden graan exporteren, wat leidde tot een hongersnood die miljoenen levens eiste.

In ‘The Great Transformation’ legt Karl Polanyi uit dat de gouden standaard overheden er in de 19e en 20e eeuw van weerhield om de overheidsuitgaven te verhogen of banen te creëren. Het dwong ze om het overgrote deel van het volk arm te houden terwijl de rijke elite steeds rijker werd.

De moderne equivalent van de gouden standaard is bezuinigen. De ongekozen technocraten van de trojka waren er als de kippen bij om de heropleving van democratie in Griekenland de kop in te drukken. Mensen zullen altijd in opstand komen tegen bezuinigingen en de fiscale tirannie die daarmee gepaard gaat. Maar er moet nu iets gebeuren, aldus Monbiot.

[Guardian]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

China ondergaat een zware crash vlak voor hun laatste bailout (40% daling!!!)
Ondertussen gaat de markt dicht van de VS.
Wereld wijde economische crash is NU voor de deur!

jenne
jenne
5 jaren geleden

Mensen denk toch eens na !

Het Griekse eiland Kreta is de thuishaven, van de USA-CIA 6e vloot !
Hier is jullie antwoord, de rest is poppenkast !

huisheks
huisheks
Reactie op  jenne
5 jaren geleden

Ze willen alleen Piraeus nog; zgn. als onderpand, want als de troika geld levert, willen ze 30% meer onderpand. Allemaal waterverf…..
Hebzucht, niks anders dan hebzucht. Verkoop je land maar aan ons, dan zijn we heel aardig en komen met centjes over de brug. BAH !!

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
Reactie op  huisheks
5 jaren geleden

Ja, allemaal dikdoenerij, want ze hebben helemaal geen geld, alleen schulden. Arrogant naar land, die Usa.

pilske
pilske
5 jaren geleden

Gewoon smerig die bankiers en zionisten,….die wisten op voorhand voor dat de Euro werd ingevoerd dat Griekenland het kind van de rekening zou worden, d.m.v Goldman & Sachs en Draghi toch de Euro inloodsen,….wat ze hebben gedaan is gewoon een land (volk) kapot bezuinigd (de hardwerkende Griek),….en daarnaast hebben de omringende landen (Banken) Griekenland gewoon leeggeplunderd!!! Feit is dat er vandaag de dag veel gebeurd in Europa kijk maar naar de massa imigratie per week 1100 Afrikaanse immigranten,……2 hallen worden ervoor vrijgemaakt in Goes en Zwolle elke hal 400 slaapplaatsen,……ze zijn Europa aan het destabiliseren en zijn op orde uit chaos,….ik vraag mij werkelijk af wanneer de pleuris is een keer gaat losbarsten hier!

helder
helder
Reactie op  pilske
5 jaren geleden

We zijn in een tydperk gekomen waarin de komende tyd culturen en grenzen uiteindelijk zullen verdwijnen. Ik begryp je gevoelens

Movus
Movus
5 jaren geleden

Wederom een schreeuw naar actie die onbeantwoord blijft…

helder
helder
5 jaren geleden

Ik zag de reacties van de europarlementariers op journaal en ik dacht even dat ze op oorlog-ramkoers lagen met de grieken. Er komt toch geen oorlog?? Kan iemand op deze vraag reageren?

Bataaf
Bataaf
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Er volgt altijd oorlog na grote (gecreëerde )economische rampen.
Volgens de bankiers is dat goed voor de ‘nieuwe’ economie die dan ook weer gebaseerd is op uitgaven binnen het militair industrieel complex gedurende diezelfde oorlog.
Maar niet voordat alle ‘stukken’ klaar staan op het ‘spelbord’.
Gedurende zo’n oorlog wordt er enorm veel gestolen door de banken en/of opgekocht voor absolute bodemprijzen.
Oorlog is het consolideren en fysiek maken van de macht die de financiële instanties nu voor het grootste gedeelte ‘slechts’ in geld heeft.
Het wordt een warme nazomer.

Grts

pilske
pilske
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Ik zag de reacties van de europarlementariers op journaal en ik dacht even dat ze op oorlog-ramkoers lagen met de grieken. Er komt toch geen oorlog?? Kan iemand op deze vraag reageren?

Voor alsnog komt er geen oorlog,……maar de Zionisten en de Illuminatie zijn wel bezig om een oorlog uit te lokken….. in het Midden-Oosten is het al gaande daar hebben de Zionisten en de Illumunatie hun IS die aan het werk is voor hen( Het bewind van Assad omverwerpen voor de gaspijpleidingen die door Syrie moet lopen), hier in Europa hebben ze Oekraine gedestabiliseert om een directe oorlog met Rusland uit te lokken,….gelukkig dat Poetin dat allemaal inziet waar de Westerse Elite mee bezig is!

Frans
Frans
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Nee er komt geen WO111!!
De liberalen, en neo riberalen hadden even geen controle.
Dus gingen ze schreeuwen en dreigen.
Deze willen geen democratie!
Heel Brussel wil geen democratie meer, het staat exorbitante verrijking in de weg.
Het staat een Europees leger van voor ons onbekende soldaten in de weg!
Het IMF is voor 17 % van Amerika, Nou het IMF wordt aangestuurd en gedicteerd door de steenrijken die bestaan uit wat heet de elite, illuminatie en cabal. ja daar zijn die woorden weer. Maar hun macht is tanende!
Ik hoop zo dat De regering van Griekenland een gouden plan heeft waarmee ze komen. Er moet een eind komen aan een Centralebank Europa.
Zij maakt alles wat menselijk is kapot. INdustrieen banken, grote bedrijven maken de dienst uit. Van onderaf moet de samenleving vernieuwen.

Faith
Faith
Reactie op  Frans
5 jaren geleden

Gisteren lag alles even plat in NY. Wall St. Vlieghavens, hopelijk een cyberaanval om, gedesorienteerd als ze geweest moeten zijn, meteen snel dat handjevol bokito’s op te pakken die van zins waren om 40, of waren het er 400? anthraxbommen die ze verdekt opgesteld hadden in Europa, af te laten gaan. Had had ik ergens gelezen, dat onze regeringsleiders daar door de U.S. mee onder de duim gehouden werden. Ik weet niet of het waar is maar ik zie die malloten overal voor aan.

jenne
jenne
Reactie op  helder
5 jaren geleden

Volgens, volgens, volgens, zit WWIII er aan te komen, veel mensen op het internet waarschuwen hier voor !
Ga maar lekker slapen wij kunnen er toch niets aan doen, groet Jenne.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
5 jaren geleden

Zo zie ik momenteel die groep psychopaten die met hun geestdrift en intelligentie overal invloedrijke posities bekleden. Controle freaks zijn het. Met regeltjes (schriftgeleerden, juristen, ambtenaren) en hun onderdrukking (eigen initiatief en een eigen identiteit zijn uit de boze).

Naar mate de tijd voortschrijdt, zie ik veranderingen aan het front.
Ik zie heden die heersende psychopaten een flink stuk van hun veilige gevoel inleveren.
Ze worden onrustiger, en gaan elkaar voor de voeten lopen.
Paniekerig. Humeurig. De hoogmoed brokkelt af.

Alsof je met een stok in een mierenhoop steekt.
(Wat de Grieken bij de EU hebben gedaan)
Dan raken de mieren gedesoriënteerd.
De mieren menen zich bedreigd.
Hun afweer is volledig paraat !
Pas op voor de mieren die bijten.
Ze zijn onbarmhartig !

De groep heersende psychopaten raakt gedesoriënteerd, maar zijn daardoor extra gevaarlijk.

Ik ben overtuigd dat we vlak voor een kantelpunt staan.
De piramide staat op instorten.

helder
helder
Reactie op  Herman de Graaf
5 jaren geleden

dat gevoel heb ik ook

Maurice
Maurice
5 jaren geleden

Ik vrees dat we achter het net vissen want de bekende houden de touwtjes in handen en bepalen wat er gebeurt en het meeste is vooraf gepland.

Wie weet raad om deze demonische entiteiten te stoppen ?

333
333
5 jaren geleden

Volgens mij is het probleem toch wel veelzijdiger dan alleen een oorlog van de financiële elite tegen de democratie. De Griek houdt er in de basis echt een hele andere “werkethiek” op na dan de Noord-Europeaan. Dat cultuurverschil is echt levensgroot. Tel daar dramatische bureaucratie en corruptie bij op en je hebt toch wel de ingrediënten van een land dat echt altijd afhankelijk zal zijn van rijkere welwillende landen.
Enig handje in eigen boezem steken is hier dan ook wel op zijn plaats. Maar ze zijn een soeverein land en mogen gelukkig nog zelf beslissen wat ze willen.

Armonicus
Armonicus
Reactie op  333
5 jaren geleden

“Enig handje in eigen boezem steken is hier dan ook wel op zijn plaats.”

Ja natuurlijk, dit drama is de schuld van de Nederlandse burgers. Ik was even vergeten dat we via een referendum, Griekenland de EU in hebben getrokken.

333
333
Reactie op  Armonicus
5 jaren geleden

Beste Armonicus, ik doelde hier met hand in eigen boezem steken, nou juist niet de Nederlanders maar de Grieken zelf.
De Nederlandse burgers (de gewone man) worden kind van de rekening gemaakt. Overigens niet alleen de Nederlanders natuurlijk.

Ik vind dit echt een moeilijke kwestie en bijzonder interessant. Want wat Tsipras wel doet is het “ware” gezicht van de Europese Unie naar voren halen. Het gaat enkel en alleen maar om geld, geopolitiek en macht. Dat is ook de reden waarom hij nog zoveel ruimte krijgt.

Iets voor de Nederlanders zelf om ook over na te denken vind ik. Bij wat voor een club zit je in godsnaam aangesloten. Kijk eens welke democratische normen en waarden aan het vervagen zijn. Maarja wat is het alternatief? Moeilijk….

Armonicus
Armonicus
Reactie op  333
5 jaren geleden

Ah, mijn excuses. Maar ik denk dat ook ‘Yannis Modalos’ niet gek veel schuld heeft aan de huidige situatie. Ik liep zelf in 2000 ook nog vol trots met een EU vlag te zwaaien, wist ik veel?
Ik geloofde werkelijk ALLES wat de media mij door m’n strot douwde! Ik had alleen een beetje twijfel over onze Gulden mengen met valuta’s als Peseta’s en Lire’s, maar dacht ‘ach, die mensen weten heus wel wat ze doen!’

vincent Robbesom
vincent Robbesom
5 jaren geleden

Iedereen weet dat het voor moeder aarde zo ongeveer noodzaak is om een groot deel van de mensheid kwijt te raken om te kunnen overleven. De rijke elite weet dit ook en kan, vanuit hun perpectief gezien, het beste veilig in een hoge toren de boel zichzelf laten uitroeien. En zit daarbij in de overlevende groep voor een nieuwe start. Hoe je het ook went of keert we zijn een zootje cellen in een schaaltje en eten alles op, vervolgens elkaar tot er niets meer over is met als enig verschil een paar celletjes op de rand van het schaaltje die zichzelf in veiligheid gebracht hebben.

Of het nu in deze crisis gebeurd of in de volgende, er is geen andere uitkomst..we zijn met teveel en niet in staat om onderling harmonie te houden. Terwijl het in een drukke lift juist verstandiger is je even rustig te houden tot de deur open gaat.

Misschien totaal sci-fi maar mochten we die harmonie wel bereiken, iets waar ik absoluut niet meer in geloof, dan diene wij ons stil te houden tot we leren op andere manier voedsel te maken/nuttigen en uitwijkmogelijkheden als Mars of zelfs de maan boven oorlogs budget te stellen. Deprimerend vooruitzicht.. relatief gezien heeft maar een handjevol mensen het licht gezien en ja.. dat is dus te weing..

333
333
Reactie op  vincent Robbesom
5 jaren geleden

Deels met je eens. Ik denk overigens wel dat we zelf in staat zijn om de Harmonie te bewaren. Er zijn hier andere krachten in het spel, die voortdurend trammelant schoppen. Kijk maar eens naar hoe de niet westerse volken eerder leefden, volledig in harmonie met elkaar en met de natuur. Tuurlijk waren er wel conflicten, maar er was een soort van homeostase.

pilske
pilske
Reactie op  vincent Robbesom
5 jaren geleden

Beste Vincent,…..we zijn niet met teveel mensen op aarde dat is een volledige fabeltje (De Elite vind dit ja en puur omdat zij de NWO niet durven in te voeren met de hoeveelheid mensen die er nu zijn, zij willen naar 5 Miljoen gaan zodat zij de NWO kunnen invoeren en zo alles kunnen controleren),……wij hebben het talent en de techniek om van zandbakken een paradijs te bouwen, ik denk dat jij je eigen redelijk vergist in de technieken die wij momenteel beschikken, wij zitten in een hele hoge evolutieproces en die is voorlopig nog lang niet ten einde,…wij kunnen van Afrika een land maken wat alle westerse technieken met zich meedraagt,…en dan heb ik het over een huis wat zelfvoorzienend kan zijn met alle schone energie die vandaag word geleverd door Solar, Wind, Water, Golf, enz, enz,…..het probleem is gewoon dat een stelletje zieke psychopaten Zionisten, Illuminatie, Bankiers,….de wereld volledig naar de kloten helpen door hun honger naar macht, deze oligarchen zien de huidige wereld als een ziek huis omdat hun geest in duisternis leeft,…..zij verdienen het juist niet om te leven omdat juist zij van de wereld er een complete zooi van maken,….wij als mensen moeten de handen in één slaan en bewust worden dat wij het samen kunnen doen,…..wij hebben de Illuminatie en Zionisten niet nodig,….wij als mens ontwikkelen ons nog steeds in een hoger bewustzijn en in hogere technieken, zij (Illuminatie willen ons gevangen houden in een oud systeem wat totaal niet meer van deze tijd is),…weg met de Monetaire systeem, het systeem wat er zou moeten zijn is een systeem van Technieken, dat is echt vooruitgang,….Technieken kun je niet tegenhouden die brengen je verder juist,…..Monetair hoort bij het verleden zit totaal geen element in wat de mens nodig heeft,…….het is tijd voor verandering, grotere technieken, hoger bewustzijn dat is waarmee wij als mens verder kunnen!!

vincent Robbesom
vincent Robbesom
Reactie op  pilske
5 jaren geleden

Best Pilske 😉

Ik ben er 1000% van overtuigd dat alle ingredienten voor het ‘paradijs op aarde’ aanwezig zijn. In theorie kunnen we straks heeeel oud worden als we telomerase onder controle hebben en kunnen we o.a. door genetische manipulatie ook heel Afrika te eten geven en zouden we via kweekvlees de factor ‘lijden’ en offering uit onze eetgewoonten kunnen halen. En er zijn genoeg vrije kilometers..

Ik ben er echter het zelfde percentage van overtuigt dat wij niet in staat zijn dit op de juiste manier te benutten. Zolang een ieder zijn gelijk nog wil halen en we allemaal diep van binnen, een deel van, de waarheid denken te weten zijn we ten dode opgeschreven.

Zolang we allemaal versnippert zijn (lees boven en onder) zit het groepje wat financieel aan de top zit en enigzins het inzicht heeft verworven veilig en voldaan. Ons gestuimel bevestigd dat de mensheid het verdient te minimaliseert te worden. Dit heeft allemaal niks met geloof en gezweef of zelfs landelijke politiek te maken, die zijn juist nodig de chaos in stand te houden. De lucky view hebben dan de overtuiging nog gelijk te hebben ook…

Jer
Jer
Reactie op  vincent Robbesom
5 jaren geleden

Beste Vincent

Dat is juist wat de elite willen, om de wereldbevolking te verkleinen. Des te kleiner de kudde, des te makkelijker is hen te controleren. Wat pilske al zei, we zijn niet met te veel mensen op Aarde. De elite heeft dat juist ons zo wijs gemaakt. De wereld lijkt overbevolkt, omdat wij allemaal zo dicht op elkaar leven, iets wat steden heet, De rest is natuur. Net als hier in Nederland. Meeste deels hier is natuur. Dat is trouwens overal zo, en nergens zie je een massa mensen leven in de natuur.

Elise49
Elise49
Reactie op  vincent Robbesom
5 jaren geleden

Het licht zien? Cern die de gate(jacob’s ladder in de 70 maagden/sterren) opent? De god electra(satelieten/zendmasten/wifi enz.) zal voor een gigantische elektrische ontlading/natuurrampen op aarde geven. Zo wordt de aarde gezuiverd. Door natuurrampen/technologie, die we zelf hebben gecreëerd. Een cyclus die al meerdere malen hier op aarde is gebeurt. We zijn afkomstig van de sterren(stof) en we gaan ook weer terug naar de sterren(stof). Tenzij je een verschuil plekje op aarde hebt, die je redt. Grotten in Turkije. Dogon leven hoog bij grotten, bunkers in Amerika enz. Alleen een rots/steen(Hunnenbedden bv.) kan je behoeden, als die heel blijft en ondergrond niet in elkaar stort. Plus hoog en droog. Piramides zijn zendmasten naar de ruimte geweest. Soort van Cern apparaten om de aarde te zuiveren. Voldoening van mijn kant. De natuur kijkt niet of je rijk/arm/slecht/goed enz. bent. Het pakt iedereen en niemand is echt veilig. Niburu betekent volgens mij dat de jacob’s ladder(stargate) opent en weer gesloten is en dat nieuw leven/systeem weer kan beginnen. Niburu heeft dus een dubbele betekenis. Buru betekent storm/chaos/doorgang/geboorte. Ni betekent niet en nieuw. Yin en Yang die altijd door een terugkerende cirkel in balans blijft. De cirkel van leven en dood.
Dit fenomeen(als je het zo noemen kunt). Is hetzelfde als een berg/land die uit zee stijgt na een flinke aardplaat verschuiving.(maar dan in kleinere versie)) Dus eerst gaat alles in vuur/lava(draak) enz. en daarna komt er weer vruchtbaar leven uit het as/stof. Deze kennis is overal op de wereld bekend onder elite(70 hoogpriesters). De NWO moet alles gestructureerd afbouwen en onder controle houden. Het getal zeven is belangrijk/veelzeggend. Zeven dagen in de week of juist slecht(opofferen) bv. 11 september Amerika. September is zeven. MH17 enz. Septant.(religie/kardinaal=hoogpriester) Let maar op. In september wordt de NWO voor het eerst echt kenbaar gemaakt aan het grote publiek. En niet alles is goed, want de middelen heiligt het einddoel. Opofferingen zullen tot het laatst blijven gebeuren. Tip: Houd je afzijdig van conflicten. God oordeelt zelf wel(karma) Houd jezelf rein. Laat je niet misbruiken en misbruik de ander niet. Laat je niet ophitsen. Laat oordelen aan god over. Laat iemand in zijn waarde. Dit is de enige kans om te overleven in huidig systeem. En maak echte vrienden/ga delen/ help elkaar/begrip voor elkaar en geniet van je naaste. Kleine dingen zullen heel belangrijk gaan worden, want anders red je het niet. Leef nu dus en werk aan verbetering/zingeving. Verenig allen en vermenigvuldig. Dus niet in aantal mensen(geboorten), maar verenig in verbintenis. Consumptiemaatschappij/eigendom in huidige vorm wordt al langzaam afgebouwd. Ben dit dus voor en ga anders leven.(te bescheiden zijn is nooit slecht/het systeem van teveel groei/hebzucht/misbruik is slecht) Hecht je niet aan materiële zaken. Liefde tussen mensen/dieren is moeilijker af te pakken en daar kun je dus langer van genieten. Er is een wisselwerking, die het huidige systeem niet heeft. Een leven duurt maar kort. Kwaliteit is belangrijker. Dat lichtje brandt altijd. Moet je het wel zien, open voor staan. Vrede zij met u, brengt vrede rondom.

Wim
Wim
5 jaren geleden

En september moet komen, ben benieuwd wat het wordt.

x

Check Also

griekenland

‘Griekenland is een grote gevangenis. De situatie is onverdraaglijk’

Griekenland is veranderd in een combinatie van ...

koning

Iedereen in lockdown, maar koning gewoon op vakantie: ‘Nu is de maat vol’

Nederland is deels weer in lockdown gegaan. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x