Buitenland

Griekenland is het nieuwste slagveld in de oorlog van de financiële elite tegen democratie

Help mee door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Griekenland is het nieuwste slagveld van de financiële elite, die oorlog voert tegen democratie. Dat schrijft George Monbiot in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

Griekenland mag dan economisch bankroet zijn, de trojka (het IMF, de ECB en de Europese Commissie) is moreel failliet, aldus Monbiot. De internationale instituties leggen arme landen normen op die geen democratische legitimatie kennen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De opgelegde regels leiden tot zware bezuinigingen en ontmanteling van publieke voorzieningen zoals onderwijs en gezondheidszorg. Daardoor wordt burgers de mogelijkheid ontnomen een goed leven te leiden of hun levensomstandigheden te verbeteren.

De Europese Centrale Bank zou politiek onafhankelijk moeten zijn, maar Monbiot legt uit dat de bank wordt geregeerd door de financiële sector en vooral diens belangen in het oog heeft.

Argentinië en Zambia

Als het IMF een besluit wil nemen moet eerst een meerderheid van 85 procent worden bereikt. De VS heeft 17 procent van de stemmen in handen. Het IMF wordt aangestuurd door de rijken en stuurt op zijn beurt de armen aan.

Na Argentinië en Zambia is nu Griekenland aan de beurt. De ingrijpende bezuinigingsprogramma’s die het IMF oplegt dwingen een land de overheidsuitgaven aan banden te leggen, wat ten koste gaat van de volksgezondheid, onderwijs, enzovoorts.

Elk land dat het IMF koloniseert moet gelijk alle handelsbarrières opheffen, het bankenstelsel liberaliseren en ervoor zorgen dat tegoeden kunnen worden verkocht aan buitenlandse investeerders. Eén dreigement blijkt vaak voldoende. Het instituut waarschuwt dat de financiële markten ineen zullen storten als een land niet zal voldoen aan de eisen. Het IMF wist in 1997 op die manier eigenhandig de financiële crisis in Azië te creëren. Alleen landen als Maleisië en China, die weigerden te luisteren, wisten te ontsnappen.

Hongersnood

De ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd aan Griekenland zijn nog mild in vergelijking met eerdere versies. Kijk bijvoorbeeld naar de hongersnood in Ierland en India in de 19e eeuw, veroorzaakt en versterkt door laissez-faire, dat we nu kennen als marktfundamentalisme of neoliberalisme.

In het geval van Ierland is in de jaren 1840 een achtste deel van de bevolking gestorven – of eigenlijk vermoord – omdat de Britten weigerden voedsel te verspreiden. Toen India in 1877 en 1878 werd geteisterd door droogte bleef de Britse regering recordhoeveelheden graan exporteren, wat leidde tot een hongersnood die miljoenen levens eiste.

In ‘The Great Transformation’ legt Karl Polanyi uit dat de gouden standaard overheden er in de 19e en 20e eeuw van weerhield om de overheidsuitgaven te verhogen of banen te creëren. Het dwong ze om het overgrote deel van het volk arm te houden terwijl de rijke elite steeds rijker werd.

De moderne equivalent van de gouden standaard is bezuinigen. De ongekozen technocraten van de trojka waren er als de kippen bij om de heropleving van democratie in Griekenland de kop in te drukken. Mensen zullen altijd in opstand komen tegen bezuinigingen en de fiscale tirannie die daarmee gepaard gaat. Maar er moet nu iets gebeuren, aldus Monbiot.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

China ondergaat een zware crash vlak voor hun laatste bailout (40% daling!!!)
Ondertussen gaat de markt dicht van de VS.
Wereld wijde economische crash is NU voor de deur!

jenne
jenne
8 jaren geleden

Mensen denk toch eens na !

Het Griekse eiland Kreta is de thuishaven, van de USA-CIA 6e vloot !
Hier is jullie antwoord, de rest is poppenkast !

pilske
pilske
8 jaren geleden

Gewoon smerig die bankiers en zionisten,….die wisten op voorhand voor dat de Euro werd ingevoerd dat Griekenland het kind van de rekening zou worden, d.m.v Goldman & Sachs en Draghi toch de Euro inloodsen,….wat ze hebben gedaan is gewoon een land (volk) kapot bezuinigd (de hardwerkende Griek),….en daarnaast hebben de omringende landen (Banken) Griekenland gewoon leeggeplunderd!!! Feit is dat er vandaag de dag veel gebeurd in Europa kijk maar naar de massa imigratie per week 1100 Afrikaanse immigranten,……2 hallen worden ervoor vrijgemaakt in Goes en Zwolle elke hal 400 slaapplaatsen,……ze zijn Europa aan het destabiliseren en zijn op orde uit chaos,….ik vraag mij werkelijk af wanneer de pleuris is een keer gaat losbarsten hier!

Movus
Movus
8 jaren geleden

Wederom een schreeuw naar actie die onbeantwoord blijft…

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x