Financieel

Griekse regering laat volk stemmen over akkoord EU-top

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Griekse regering heeft een belangrijke stap gezet door een referendum te houden over het Europese financiële steunpakket en daarmee de kant van het volk te kiezen.

“Wij vertrouwen de burgers en geloven in hun oordeel en besluit,” hield Papandreou het parlement voor, die ook een vertrouwensstemming van de volksvertegenwoordiging wil.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

“Omarmen ze het akkoord, of wijzen ze het af? Als het Griekse volk het niet wil, zal het akkoord niet aangenomen worden,” voegde de Griekse premier toe.

Volgens een peiling afgelopen zaterdag ziet bijna 60 procent van de Grieken het akkoord van de EU-top voor een nieuw hulppakket van 130 miljard euro als negatief. In Griekenland geloven veel mensen dat hun land te ver gaat door de EU en het IMF de economische politiek te laten dicteren in ruil voor financiële steun van een paar honderd miljard euro. Het Zuid-Europese land was afgelopen week nog het toneel van massabetogingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei later dat het referendum pas wordt gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012. “Ik kan niet langer peilingen aanzien waar een meerderheid zich tegen noodhulp keert, maar tegelijk in de euro wil blijven,” voegde Venizelos er nog aan toe. De minister werd met buikpijn opgenomen in een privéziekenhuis in de hoofdstad Athene, maar is inmiddels weer aan de beterende hand.

De Europese Commissie wilde bij monde van een woordvoerder van EU-voorzitter José Manuel Barosso ‘op dit moment nog geen commentaar geven’ op de jongste ontwikkelingen in Griekenland.

Berlijn

Het Duitse ministerie van Financiën is verrast door het voornemen van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het jongste Europese financiële hulppakket aan het Zuid-Europese land. Dat liet een woordvoerder van het ministerie weten, aldus de Duitse omroep ARD.

Het ministerie stelde ‘dat het om een binnenlandse politieke ontwikkeling van Griekenland gaat’ en dat Berlijn nog geen officiële informatie heeft over het voornemen van de Griekse premier. De Duitse regering wil daarom verder niet reageren op het plan voor een referendum.

Beurzen

Als gevolg van de aankondiging door de Griekse regering dat het nieuwe reddingsplan voor het land aan een referedum zal worden onderworpen staan de Europese beurzen bij hun opening dinsdag diep in het rood. Vooral de financials moeten het ontgelden.

In Griekenland heerst volop politieke crisis na het onverwachte nieuws dat er begin 2012 een referendum komt over het akkoord dat op 26 oktober werd bereikt tijdens de eurotop in Brussel. Er werd toen beslist om een deel van de Griekse schuld kwijt te schelden.

Bronnen: RTL.nl, HLN.be en Telegraaf.nl

Gerelateerd: Financiële reddingen en tijdsversnelling

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x