Universum

Grootste radiotelescoop ter wereld gericht op ‘buitenaardse megastructuur’

Help ons door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Breakthrough Listen-project gaat de komende 10 jaar 100 miljoen dollar investeren in de zoektocht naar signalen van buitenaardse beschavingen.

Tabby’s ster zal als eerste worden bestudeerd met de 100 meter grote Green Bank Telescope in West Virginia, zo hebben leden van het team aangekondigd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De komende twee maanden wordt de grootste radiotelescoop ter wereld drie nachten acht uur lang op de ster gericht. Woensdag zijn de eerste waarnemingen verricht.

Vreemde gedrag

Tabby’s ster, officiële naam KIC 8462852, bevindt zich op zo’n 1500 lichtjaar van de aarde. Uit waarnemingen met NASA’s Kepler-telescoop bleek dat de ster de afgelopen jaren diverse keren een stuk zwakker is geworden, soms tot wel 22 procent.

Deze periodieke helderheidsdipjes kunnen volgens astronomen niet worden verklaard door een planeet die om de ster draait.

Sommigen denken dat een onbekende structuur in de ruimte ergens tussen de aarde en Tabby’s ster verantwoordelijk is voor het vreemde gedrag van de ster.

Bizar ding

Het is ook mogelijk dat de helderheidsdipjes worden veroorzaakt door een buitenaardse megastructuur – bijvoorbeeld een enorme verzameling zonnepanelen.

Dat klinkt misschien vergezocht, maar teamleden van Breakthrough Listen willen het niet bij voorbaat uitsluiten.

“De kans is klein, misschien één op een miljard, maar we gaan de mogelijkheid toch onderzoeken,” zei hoofdwetenschapper van Berkeley SETI Dan Werthimer in een verklaring.

“Als ET wordt ontdekt zal het denk ik zoiets zijn; een bizar ding dat iemand bij toeval ontdekt, dat niemand verwacht,” vervolgde hij. “En als we dan beter kijken zien we dat het om een beschaving gaat.”

[Space]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Phlipinus
Phlipinus
7 jaren geleden

Het is een jonge tot een middel oude ster, dus is het nog niet zeker dat er daar planeten bevinden (als deze er zijn) laat staan leven dat al zo ontwikkeld zou zijn om mega structuren te bouwen rond deze ster.

https://en.wikipedia.org/wiki/KIC_8462852

sara
sara
7 jaren geleden

Waarom niet even honderd miljoen steken in vluchtelingen huisvesting?
Hoe wij met aardbewoners omgaan is erger dan ik in veel SF films gezien heb.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x