Gezondheid

Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?

Help anderen door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Iedereen zal het erover eens zijn dat de geest effect heeft op het lichaam. Je hoort een mooi liedje en krijgt spontaan kippenvel. Of je krijgt tranen in je ogen van een ontroerende film. Maar wist je dat je met je gedachten ook genezing kunt bewerkstelligen?

Dit idee is alleen gekaapt door new-agegoeroes en spirituele figuren en dat heeft de reputatie van de geest in de wetenschap bepaald geen goed gedaan. Jo Marchant, wetenschapper in hart en nieren, maakt hier in haar nieuwe boek Gezond verstand een einde aan. Geen kwakzalverij, maar harde wetenschap over de geneeskracht van het brein, zo klinkt het.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ze laat zien dat ons brein een pijnstiller, een ontstekingsremmer, een antidepressivum en nog veel meer kan zijn. Op grond van neurologisch en medisch onderzoek toont Marchant aan wat nu écht de kracht van onze hersenen is.

Placebo-effect

In hoeverre is onze geest in staat het lichaam te genezen? Aan de hand van onderbouwde voorbeelden toont ze aan dat het placebo-effect van allerlei behandelingen wel degelijk een fysiologische basis heeft.

Zo maken onze hersenen zelf endorfinen, lichaamseigen opiaten, aan bij een behandeling waar de patiënt vertrouwen in heeft. Het pijnstillend effect hiervan is weldadig. Valium dat wordt voorgeschreven bij angststoornissen, heeft alleen effect als de patiënt weet dat hij het gebruikt.

Het resultaat bij antidepressiva blijkt vaak niet meer dan een placebo-effect te zijn. De positieve resultaten zijn namelijk toe te schrijven aan een verhoogde aanmaak van lichaamseigen stoffen.

Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?
Jo Marchant (R. Baena)

Marchant neemt bewust een placebopil tegen knallende hoofdpijn na een uitputtende dag met twee zieke kinderen. En die werkt. “Het voelt toch wel goed om te weten dat ik daar alleen maar mijn eigen geest voor nodig heb gehad,” schrijft ze.

Ze volgt mensen met Parkinson die een placebopil krijgen, maar bij wie toch dopamine wordt aangemaakt en daarmee de effecten van een echte pil worden nagebootst. Marchant stelt kritische vragen over de huidige praktijken en legt uit wat we kunnen doen om de status quo te verbeteren.

Vooroordelen laten varen

Harde wetenschap over de geneeskracht van het brein: Kan onze geest ons lichaam genezen?Ze constateert dat er in de academische wereld een diepgewortelde weerstand bestaat tegen hypnotherapie, meditatie, biofeedback, mindfullness, acupunctuur en homeopathie. Het is tijd om die vooroordelen te laten varen, vindt ze, toevoegende dat de schade van medische interventies vele malen groter is dan alternatieve behandelingen.

De wetenschapsjournalist heeft heel Europa en Amerika afgereisd om gesprekken te voeren met zorgwerkers en gewone mensen. Haar stelling: het idee dat onze geest onze gezondheid kan beïnvloeden moet uit de pseudowetenschap worden gehaald en een plaats krijgen in het hart van de conventionele geneeskunde.

Ze laat zien dat er overtuigend bewijs is dat bijvoorbeeld hypnose en virtual reality pijn drastisch kunnen verminderen. De boodschap voor artsen is helder: het is van groot belang hoe patiënten zich voelen.

Verplichte kost

Hoewel we door mindfulness, biofeedback en spiritualiteit niet plotseling op magische wijze genezen, kunnen deze technieken ons volgens Marchant helpen om ons beter te voelen en verlagen ze de kans op stressgerelateerde aandoeningen zoals hartziektes.

Het boek Gezond verstand zou volgens New Scientist verplichte kost moeten zijn voor alle jonge artsen. En het lezen ervan is mogelijk niet alleen goed voor jou, maar ook voor je lichaam en je geest.

Boekentip: Gezond verstand

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Het is al decennia bekend dat mensen kunnen genezen op basis van placebo-effect. Tumoren zo groot als sinaasappelen verdwenen als sneeuw voor de zon na het slikken van een aspirientje omdat mensen in de veronderstelling waren dat ze mogelijk een nieuw wondermiddel toegediend kregen. Op zich is er altijd al bewijs geweest dat de mens zich zelf beter kan genezen dan wie ook ter wereld. Hier is echter altijd zo weinig mogelijk aandacht aan besteed. Het is onder het tapijt geveegd omdat men er hoegenaamd niets mee kon. Als de mens in staat zou zijn ongehinderd contact te maken met de Goddelijke Bron zou deze nagenoeg onaantastbaar worden, we zouden ons leven naar eigen goeddunken in kunnen richten en verschoond blijven van ziekte, pijn, verdriet en narigheid. Dat is echter niet wat onze machthebbers als doel voor ogen hebben. Zij voeden zich namelijk met onze ellende dus moeten wij vooral geen notie hebben van onze Goddelijke mogelijkheden en de daarbij horende krachten. Het wordt wel steeds moeilijker om het verborgen te houden.

Johan
Johan
8 jaren geleden

DMT, Dymethile Triptamine, is het belangrijkste stof die de hersenen afscheiden om beter te worden en om van kwalen af te komen. Doch deze stof komt pas vrij bij voornamelijk koud te eten. Ook werkt deze stof ook goed voor mentale genezing. Tevens is deze stof de poort tot paranormale verschijnselen.

Ik ken twee vrouwen die mij genezen van pijn en kwalen als ik aan ze denk. Ik noem dit frequentiegeneeskunst. Met name Titus Rivas is geïnteresseerd in dit fenomeen.

Ik heb me nog nooit zo goed en fit gevoeld.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Alles is suggestie, dus denk positief, dan kun je inderdaad genezen.

frans
frans
8 jaren geleden

placebo, suggestie, stof, mentale genezing.
De basis lijkt mij dat we steeds meer zelfbewust worden! en daarmee ook onze Goddelijke vermogens.
De Christus moet tegen Pasen gezegd hebben, toen steeds meer mensen om genezing vroegen; Mens genees Uzelf!
Dat lijkt mij een goed uitgangspunt. En eindeloze Liefde voor elkaar.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x