Homepagina » Binnenland » Coronamaatregelen ‘volledig buiten proportie’. Een verontrustende analyse
coronamaatregelen

Coronamaatregelen ‘volledig buiten proportie’. Een verontrustende analyse

Door Pieter Stuurman: Ik heb slecht nieuws. We gaan allemaal dood. Niemand zal de dans ontspringen.

Klinkt heftig, nietwaar? Toch is het absoluut waar. Doodgaan is de onvermijdelijke uitkomst van het leven. Letterlijk niemand ontsnapt eraan. Het is voor IEDEREEN onverbrekelijk aan het leven verbonden.

Dat betekent dat doodgaan OP ZICH niet erg is. Het is letterlijk doodnormaal.

De werkelijke schade van corona, is dus NIET doodgaan. ALLE mensen gaan tenslotte dood. En altijd ERGENS aan. Wat er WEL toe doet, is het verlies van levensjaren. De werkelijke schade van corona, is dus alleen uit te drukken in verloren levensjaren. Niet in aantal overledenen.

Om een beeld te krijgen van de omvang van die schade, kunnen we de cijfers erbij pakken. Zodat we een gefundeerde afweging kunnen maken. Bovendien kunnen we die schade dan vergelijken met andere verschijnselen. Verschijnselen die ook verlies van levensjaren opleveren. Zoals bijvoorbeeld VERKEER.

Laten we de schade op een rijtje zetten:

Op dit moment (stand op zaterdag 4 april, red.) zijn er in Nederland 1487 mensen overleden met corona. De gemiddelde leeftijd van de overledenen was ongeveer 80 jaar. De gemiddelde levensduur is (afgerond) 81 voor mannen en 83 voor vrouwen. Gemiddeld dus 82 jaar. Dat betekent dus een gemiddeld verlies van 2 levensjaren.

Dat wil dus zeggen dat het verlies van levensjaren door corona 1487 x 2 jaar is. Oftewel 2974 verloren levensjaren.

Wanneer we dit vergelijken met verkeersslachtoffers (cijfers CBS over 2018) dan zien we dat er 678 mensen overleden als gevolg van verkeersongevallen. De gemiddelde leeftijd van het slachtoffer was ongeveer 53 jaar.

Dat betekent dat er per verkeersslachtoffer gemiddeld 28,5 levensjaren verloren gingen. In totaal gingen ongeveer 19.323 levensjaren verloren in het verkeer.

Dit betekent dat er door verkeer jaarlijks ongeveer 6,5 keer zoveel levensjaren verloren gaan dan door corona.

Corona: 2974 verloren levensjaren

Verkeer: 19.323 verloren levensjaren (en dat ieder jaar).

En dan hebben we het alleen over kwantiteit. De KWALITEIT van de verloren levensjaren, zouden we echter ook moeten meewegen. Veruit de meeste corona-overledenen waren al ernstig ziek. De (gemiddeld) 2 jaren die ze zonder corona nog hadden geleefd, zouden kwalitatief een stuk minder zijn dan de verloren levensjaren van een 53-jarige met een gemiddelde gezondheid, zoals bij de verkeersslachtoffers.

Wanneer wij het onacceptabel vinden dat levensjaren verloren gaan (zeker als dat levensjaren zijn van betrekkelijk jonge, vitale mensen), dan zou een verkeers-shutdown de perfecte maatregel zijn. Met gegarandeerd resultaat! Zonder verkeer zullen er immers NUL verkeersdoden zijn. We zouden (jaarlijks!) het verlies van bijna 20.000 levensjaren voorkomen.

Het zou, net als bij de coronamaatregelen, echter verlies van vrijheid en economische activiteit opleveren. Maar omdat er bij corona – ondanks een shutdown – toch nog mensen zullen overlijden aan de gevolgen van die corona, en bij een verkeers-shutdown niet, zou het wel een veel grotere winst opleveren, gemeten in geredde levensjaren.

Toch denk ik dat de meeste mensen het een volledig bizar idee vinden om verkeer af te schaffen. Natuurlijk vindt iedereen het erg dat er mensen in het verkeer overlijden, maar de prijs om dat te voorkomen (afschaffen verkeer), is idioot hoog.

Het bevreemdt me daarom dat een vergelijkbare maatregel (vrijheid en economie voor een belangrijk deel platleggen) WEL toegejuicht wordt. Een maatregel bovendien, die ook maar zeer beperkte winst in levensjaren oplevert (om van de kwaliteit van die jaren nog niet te spreken).

Maatregelen die ook nog eens ernstig afbreuk doen aan de KWALITEIT van leven, voor iedereen. Ze gaan ten koste van vrijheid, welvaart en welzijn. Ze gaan ten koste van de kwaliteit van onze resterende levensjaren.

En, als de aankomende crisis als gevolg van de maatregelen, de armoede vergroot, gaat het óók ten koste van de KWANTITEIT. In Nederland sterven mensen die in armoede leven, immers (gemiddeld) 8 jaar eerder. Er leven in Nederland ongeveer een miljoen (!) mensen in armoede.

Dat betekent dat armoede 1 miljoen x 8 verloren levensjaren veroorzaakt. Dat zijn 8 miljoen verloren levensjaren! Tegen nog geen drieduizend door corona. Dat zijn 2666 maal zoveel verloren levensjaren!

Nu maatregelen nemen met grote risico’s op de groei van de armoede, om enkele duizenden verloren levensjaren door corona te voorkomen, is afgezet tegen de werkelijke schade volkomen buiten proportie. Zowel kwantitatief als kwalitatief.

[Pieter Stuurman]


Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Deze immunoloog legt het goed uit

  https://youtu.be/lGC5sGdz4kg

  Voorstanders van lockdown zijn mensen die er geld aan willen verdienen. Echter, zoals die immunoloog uitlegt, met een lockdown en social distancing kan de pandemie jaren voortduren , niet alleen met economische schade maar ook met meer doden. Het oorspronkelijke plan, isoleren zwakken en in een paar maanden opdoen van groepsimmuniteit is de beste strategie. Je hebt een piek van duizenden doden, waarvan de meerderheid al ernstig ziek, maar dan ben je er voorgoed vanaf. Alleen slecht voor biill gates en dus ging het niet door. Vooral ook door de media die veeeeeel meer verstand heeft over get immuunsysteem dan onafhankelijke virologen, die bovendien de doodskaart trekken als ze hun zin niet krijgen.

  20 likes
 2. Eén woord: geld. Aan het werken met zieke mensen verdienen ziekenhuizen heel veel geld. Als mensen eerder dood gaan blijft er veel pensioengeld in kas. Afgezet tegen de levensjaren die verloren gaan worden die levensjaren goedkoop opgeofferd om een zooitje ongeregeld van geld te voorzien. En ja, dat gebeurt ook in ziekenhuizen want daar gaat het niet over leven en gezondheid maar over ziekte en geld verdienen aan het lichaam.

  16 likes
 3. Goed stuk, helaas doen feiten er niet meer toe.

  11 likes
 4. Schitterend hoe ninefornews zeer verhelderende inzichten geeft !
  Hartelijk dank jullie !
  139 van jensen.nl ook zeer goed… hoe wordt een land overgenomen !

  11 likes
 5. ‪Een Nederlandse huisarts lijkt een eenvoudig medicijn gevonden te hebben. https://youtu.be/3EGmwG-BjPY‬

  9 likes
 6. De opzet van deze virushype wordt steeds duidelijker.
  De app die de mensen gaat lokaliseren / traceren en controleren maakt veel duidelijk.
  Wat blijft er nog over van de persoonlijke vrijheid van het individu.
  Verschrikkelijk en Links Nederland is er nog trots op ook.

  8 likes
 7. We hebben krijgen last van stralingsziekte/hoogteziekte. De symptomen van covid 19 lijken op die ziektes.

  7 likes
 8. De maatregelen zijn misschien wel bedoeld om ons binnen te houden voor als komeet Atlas de Aarde gaat raken.
  Dan is de pijn tenminste nog enigszins te verzachten…

  1 likes
 9. Toch maar ergers Goed dat deze corona virus in de wereld is gekomen ,Voor mij is het niet vreemd dat dit gebeurde, en ook gebeurde, er moest een keer iets gebeuren,om de mensheid wakker te schudden, van het gedrag hoe de mens met alles omging, nu komt ook heel veel dingen ,[gebeurtenissen] aan het licht waar in en waarmee mensen de ogen voor sloten, het verhaal maakt duidelijk wat ,We gaan allemaal Dood , alleen de vraag wanneer weet men niet ,maar oorzaken genoeg in de door de mens vervaardigde economie met al zijn vervuiling,,zowel geestelijk als lichamelijk.heeft deze economie door de jaren heen enorme mensenlevens geëist , [heb hier wel een vaker melding van gemaakt ] dat deze economie draait op slachtoffers voor en de onderhoud van deze economie en dat het allemaal gewoon geslikt werd , nu word men misschien een beetje wakker, de vele slapende gaan nu misschien inzien dat het helemaal veranderd dient te worden , boven genoemde verhaal maakt misschien ook vele nu wakker dankzij de corona die nu heerst , Niet leuk ,maar nodig om wakker te worden, dus van mij mag deze nog wel een poosje blijven hangen , om een geheel ander levens wijze omtrent deze hele malle draaimolen vervuilende economie zowel voor de aarde en de mens leverde dat al jarenlang gevaren op, dan is deze nu heersende gevaar [Virus]een aanleiding om de gemaakte economische gevaren waarin iedereen aan deelnam door de nu heersende virus deze economieën een schade toe te brengen, en dat doet zij ook..en haar doel is wakker worden..

  1 likes
 10. We gaan er allemaal ooit aan, alleen die virus niet. Die heeft het eeuwige leven, hetzij actief, hetzij inactief.

  0 likes
  • precies. Dat vergeten die naïeve snurkers. Dit virus zal nooit meer verdwijnen. Dus hoe willen die mensen ooit weer normaal tegen elkaar gaan doen, voordat ze uiteindelijk toch de pijp uit gaan. Niet dus. Het grootste gedeelte van de kudde is bang voor elkaar. Behalve als je een mooi google appje heb of een fuccinazi certificaatje. weltrusten!

   3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...

coronamaatregelen

Boze Belgen klagen overheid aan om coronamaatregelen: ‘Georganiseerde uitroeiing van bejaarden’

Meer dan 30 Belgen slepen de Belgische ...