Universum

Zeg hallo tegen aarde 2.0! Historische Kepler-vondst suggereert dat we niet alleen zijn

Help ons door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben de meeste aardachtige planeet tot nu toe ontdekt. Dat heeft de NASA bekendgemaakt. De ontdekking is gedaan met de Kepler-ruimtetelescoop.

De planeet, Kepler-452b, is anderhalf keer zo groot als de aarde en draait binnen de bewoonbare zone om een ster die heel erg op onze zon lijkt. Er kan dus vloeibaar water voorkomen op het oppervlak van de planeet, die op 1400 lichtjaar van de aarde staat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Of er ook leven voorkomt op de planeet, die volgens de NASA een soort ‘grotere en oudere neef’ van de aarde is, is onbekend. Het is waarschijnlijk een rotsachtige planeet. Aarde 2.0 draait in 385 dagen om zijn moederster, die vrijwel dezelfde temperatuur en massa als de zon heeft, maar 1,5 miljard jaar ouder is.

Kepler-452b is de twaalfde exoplaneet die op de aarde lijkt. De Kepler-ruimtetelescoop analyseert het licht van sterren waarvan gedacht wordt dat er aardachtige planeten omheen kunnen draaien. Kepler is in maart 2009 gelanceerd en heeft al bijna 4700 mogelijke exoplaneten ontdekt.

Omdat de nieuw ontdekte planeet ouder is dan onze aarde, is ze voor wetenschappers interessant om verder te onderzoeken, onder meer in het kader van de zoektocht naar buitenaards leven. SETI heeft de planeet al onderzocht op tekens van leven. “We hebben er met de Allen Telescope Array naar gekeken om te zoeken naar kunstmatige signalen,” zei SETI-baas Seth Shostak. “We hebben nog niet op alle frequenties gezocht, maar als er aliens op Kepler-452b zijn, houden ze zich aardig rustig.”

Het vinden van leven op dit soort planeten is lastig. Toekomstige telescopen zoals de James Webb-ruimtetelescoop zijn ontworpen om te zoeken naar tekenen van bewoonbaarheid, maar dan moet de planeet wel op hooguit enkele tientallen lichtjaren van de aarde staan. Omdat Kepler-452b op 1400 lichtjaar staat, kan deze exoplaneet nog niet uitgebreid worden onderzocht.

Eén ding is wel zeker; de kans dat we alleen zijn in dit universum is erg klein. “Kepler-452b brengt ons een stapje dichter bij het antwoord op de vraag of we alleen zijn,” zei NASA-manager John Grunsfeld. Vond je dit een leuk artikel? Denk er dan aan het te delen op facebook.

[IFLScience]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jo
jo
8 jaren geleden

Wat een kul is dit weer, pfff.
Kijk hoe “artiesten” die planeet tekenen, terwijl we Pluto niet eens van 11.000 km goed kunnen zien.
Zelfs water word erin getekend om geld los te peuteren bij de crowd.

Dit is 100en miljarden km ver weg, we zitten er al naast met het meten van wederom pluto.

Waarom laten mensen zich zoiets op de mauw spelden?

De Nasa prestige projecten zijn weer ten einde, en er is weer geld nodig van de Nasa-gelovigen.

jeetje
jeetje
8 jaren geleden

Wat heb je aan een aarde 2.0 als die op 1400 lichtjaar afstand staat??

Zonnemax
Zonnemax
8 jaren geleden

Het is wel humor dat je zaken op honderden lichtjaren ver weg zoekt terwijl je het hier om de hoek kan vinden 🙂 . Hoe blind moet je dan wel niet zijn 😀

Boerenkool
Boerenkool
8 jaren geleden

Waarom stelt met nog steeds de ongelooflijke domme vraag OF er buitenaards leven is. Op aarde hebben overal leven, op de meest onwaarschijnlijke plekken. Statistisch gezien is het al onmogelijk dat Aarde de enige plek is waar leven is. Klaar!

Waarom dan steeds weer diezelfde domme vraag, wat zijn dit voor wetenschappers?!
Het is een afleidingstactiek die ze opvoeren, voer de massa nieuws wat niet van belang is. En doe alsof het heel belangrijk is.
Als de aandacht vastgehouden wordt dan kunnen ze via een achterdeur andere plannen uitwerken.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x