Homepagina » Natuur en Milieu » Worden de Australische bosbranden verergerd door klimaatverandering? Dit zegt een klimatoloog erover
bosbranden

Worden de Australische bosbranden verergerd door klimaatverandering? Dit zegt een klimatoloog erover

In Australië woeden al weken hevige bosbranden. In diverse Australische steden gingen demonstranten de straat op om te eisen dat de regering meer doet tegen klimaatverandering.

Maar wat zeggen de wetenschappers over de bosbranden?

Klimatoloog en voormalig NASA-wetenschapper Roy Spencer schrijft dat Australië een lange geschiedenis kent van bosbranden.

Vervijfvoudigd

Al duizenden jaren voordat de Europeanen er voet aan wal zetten, staken de Aboriginals bepaalde stukken bos preventief in brand.

De claim dat door mensen veroorzaakte klimaatverandering de Australische bosbranden verergert kan volgens dr. Spencer om een aantal redenen niet worden ondersteund.

Hij wijst erop dat de Australische bevolking in de afgelopen 100 jaar is vervijfvoudigd, van vijf miljoen naar 25 miljoen.

Hoe meer mensen er zijn, hoe groter de kans is dat er bosbranden ontstaan als gevolg van sigaretten en lucifers, vonken, kampvuren en brandstichting.

100 miljoen hectare

In de media is de afgelopen weken vaak beweerd dat dit de ergste branden in Australië ooit zijn.

Spencer wijst op cijfers waaruit blijkt dat in 1974-75 ruim 100 miljoen hectare in vlammen opging, veel meer dan nu het geval is.

Opvallend is dat er die jaren meer neerslag dan gemiddeld viel en het koeler was dan normaal.

Gegevens die dr. Spencer van de website van het KNMI heeft gehaald, laten zien dat er geen correlatie is tussen de jaarlijkse temperaturen en het oppervlak dat verbrand is.

Stijgende neerslagtrend

2019 was inderdaad een uitzonderlijk warm jaar, maar dat had te maken met natuurlijke variaties in de tropen en subtropen, stelt dr. Spencer.

Hij voegt toe dat 2019 ook een heel droog jaar was, maar dat er tegelijkertijd sprake is van een stijgende neerslagtrend.

Na één jaar kun je dus niets zeggen over de langetermijntrend, laat staan over klimaatverandering, benadrukt de klimatoloog.

De media, pseudo-deskundigen en Hollywoodsterren doen dit wel.

Afgenomen

Spencer legt uit waarom het risico op bosbranden juist groter wordt naarmate er meer neerslag valt.

Meer neerslag gedurende het groeiseizoen betekent immers meer brandstof in de vorm van takken en bladeren.

“De huidige toename in bosbranden in 2019-2020 is op basis van bovenstaand bewijs moeilijk te linken aan global warming,” concludeert de voormalig NASA-wetenschapper.

Hij wijst erop dat uit een recent onderzoek naar bosbranden wereldwijd is gebleken dat het aantal branden in de afgelopen decennia is afgenomen.

Rol van de media

“Waarom wordt deze afname niet gelinkt aan klimaatverandering?” vraagt dr. Spencer zich af.

Dat komt volgens hem omdat de media alleen verslag doen van rampen, niet van een gebrek aan rampen.

Ze willen meer hits en views, en kunnen altijd wel een expert vinden die hun theorie ondersteunt.

Daarnaast zijn er steeds meer milieugroepen die iedere kans aangrijpen om te pleiten voor strengere klimaatmaatregelen.

Alarmistische onzin

Het beste voorbeeld hiervan zijn misschien wel de claims van Extinction Rebellion, die haaks staan op de feiten, zegt Spencer.

Verder krijgen wetenschappers alleen geld voor onderzoek als dat onderzoek aantoont dat klimaatverandering het gevolg is van menselijke activiteit.

“Klimaatverandering de schuld geven van de Australische bosbranden is alarmistische onzin en niet gebaseerd op feiten,” besluit Spencer.

[Dr. Roy Spencer]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
9 maanden geleden

Jammer dat er zo weinig echt onafhankelijke wetenschappers zijn en zo verrekte veel bedriegers onder hen, die van de totaal corrupte overheden alle vrijheid krijgen om de mensheid op een dwaalspoor te zetten. Wel beschouwd is er in vergelijking met vroegere tijden heel veel ruimte voor optimisme t.a.v. het klimaat, alle geld dat ons uit de zak geklopt wordt en alle economische schade bovendien zou zoveel beter besteed kunnen worden, het zou ons warempel van de ondergang kunnen redden die ons te wachten staat als men halsstarrig door blijft gaan met deze verschrikkelijke waanzinnige alarmistische leugens.
Geld, macht en corruptie zal ons de das om doen als deze drie bij zovelen op een voetstuk blijven staan.

Philip
Philip
Reactie op  exegese
9 maanden geleden

Als ik even vrank en vrij mag zijn:

Als amateur wetenschapper/onderzoeker was 1 van de eerste theses die ik ooit schreef, op een toenmalig bekende Nederlandse wetenschappelijke site, dat het klimaat veranderde, dat was ruim 20 jaren geleden.
Enkele jaren daarna sprong de politiek ook op die kar en dan heb je het grote probleem, politiek.
Wetenschap doet aan politiek en politiek doet aan wetenschappen, dat is gevaarlijk omdat hierbij alle neutraliteit/geloofwaardigheid ook weg valt, zowel wat wetenschap als wat politiek betreft.
Er zijn in die ruim 20 jaren duizenden theses verschenen wat het klimaat betreft, velen zgn wetenschappers en experts linken deze klimaat theses aan klimaat opwarming en dat de mensen schuldig zijn, althans dat wil men de mensen laten geloven (politiek/mainstream media)
Toch is niets minder waar, vele van die theses reppen met geen woord over het woord klimaat opwarming en de mens als schuldige, integendeel zelfs, het zijn voornamelijk natuurlijke processen.

Alleen de laatste 10/15 jaren gebeurd het volgende, heel die theses lees je niets van klimaat opwarming en de mensen als schuldige, behalve de laatste lijnen lees je klimaat opwarming en de mens als schuldige, net omdat anders deze theses niet meer geplaatst/uitgebracht worden (opdracht politiek)
Als deze theses niet in die politieke lijn vallen, dan mag deze wetenschapper/onderzoeker zijn carrière vergeten, meer nog, de geld kraan gaat dan dicht en dat is het andere probleem (geld)
Als deze theses niet in die politieke lijn ligt dan zoeken ze (politiek/mainstream media) wel iemand anders die die lijn wel willen volgen, vandaar ook de laatste jaren een eenzijdige berichtgeving, klimaat opwarming en de mens als schuldige. (mainstream media)

Dus op zich is het wel degelijk verdoken corruptie!!

Margie
Margie
9 maanden geleden

Hoe arm zijn sommigen…ze hebben alleen maar geld!!!

Bosdokter
Bosdokter
9 maanden geleden

Laten we idd gewoon de gok nemen dat de meeste wetenschappers ongelijk hebben, wat is het ergste wat kan gebeuren…??? Idioten…

Als we nou eens stoppen met die zwart/wit klimaatdiscussie. En uberhaupt goed voor onze leefomgeving zorgen, gewoon, omdat we er moeten leven.

Deze site met jullie anti-klimaatopwarming, stop daar eens mee. Negativiteit alom…
In plaats daarvan, focus op iets wat je kan veranderen. Misschien dat we richting China (smog) gaan als we zo doorgaan.

Je ruimt je huis toch ook op, laten we dan ook zorgen dat de aarde er fatsoenlijk uit ziet.
En niet allerlei redenen zoeken om het niet te doen.

Tetragrammaton
Tetragrammaton
Reactie op  Bosdokter
9 maanden geleden

@Bosdokter

Dit is wat de elite wil…. dat we elkaar uitmaken voor ‘Idioten’… Natuurlijk moet het hier netjes en opgeruimd zijn. Maar… ten eerste, loop ik hier al heel wat decenia rond op deze aardkloot met dat beeld van chinezen die met een mondkapje om lopen. Tot dusver is dat media beeld alleen uit Hongkong afkomstig, wellicht doen ze daar iets fout daar ik in al die decenia al hier, het verkeer (drastisch) heb zien toenemen maar vrijwel geen smog doen waarnemen noch lopen wij met mondkapjes (alsof dat zou helpen).

De alternatieve media loopt ook al decenia lang te propageren over vrije energie, zoals bedacht door Nicola Tesla en Victor Schauberger en nog vele andere bekende en onbekende wetenschappers en techneuten die het veld hebben moeten ruimen of uiteindelijk zijn vermoord om de olie industrie niet ten gronde te doen brengen door hun schone energie.

Degene die jij voor idioot moet uitmaken zijn de trekpoppen in het kabinet en het europees parlement en de centrale banken gerund door elite met de bekende namen. Al die trekpoppen zijn binnen een cultus van chantage of omkoping opgenomen in een globaal maffia systeem die de wereld naar de kloten helpen inclusief jouw koppie! Want JIJ hebt het niet begrepen!

Philip
Philip
Reactie op  Bosdokter
9 maanden geleden

Lees kijk en huiver!!

Dubai kampt met wateroverlast door ‘self made’ regen

Eigen schuld
Grappig genoeg is het Dubai’s ‘eigen schuld’. De regen is namelijk veroorzaakt door menselijk ingrijpen, ook wel cloud seeding genoemd. Hierbij worden er vanuit een vliegtuig chemische stoffen op de wolken gestrooid, waardoor regen ontstaat. Deze vluchten werden uitgevoerd door het KNMI van Dubai. Met de techniek wou men “de groeiende behoefte aan water van Dubai voeden”.

https://nl.metrotime.be/2020/01/12/must-read/video-dubai-kampt-met-wateroverlast-door-self-made-regen/

Harry
Harry
9 maanden geleden

Dankzij de alternatieve media is het juist makkelijker geworden de waarheid over een gebeurtenis te achterhalen. Als je alleen de nos leest krijg je goed nieuws over politiek
Niet gevoelige onderwerpen maar over gevoelige onderwerpen moet
Je ook de alternatieve media raadplegen en wel meerdere bronnen.
Goed artikel!

Tetragrammaton
Tetragrammaton
9 maanden geleden

Mensen… Ook al is het sterk af te raden de mainstream bronnen nog te volgen, volg ik ze toch… Want ze laten weleens wat doorglippen 🙂

Waren het niet de alternatieve nieuws bronnen in de afgelopen 20 jaar die iets hadden te zeggen hadden over chemtrails en wie daar dan wat over te zeggen had werd weggezet als aluhoedje….?

Ik weet dat het al is omschreven als ‘geoengineering’ in de mainstream… Maar wil je het ‘Right in your face’ hebben van NU.NL ofwel mainstream? Wil je echt weten dat we worden besprenkeld met chemicaliën? Dat het weer beheersbaar is door huidige technologie en daarmee een mogelijke klimaat verandering volledig in scene gezet en voorgekookt kan zijn? Neem dan even de moeite… en kijk op NU.NL naar hun video…. overigens kunnen ze ook bliksems laten afgaan waar ze ook willen (dus ook in het Vaticaan)… niks goddelijks… alleen maar technologie!

https://www.nu.nl/278393/video/zelfgemaakte-bliksem-raakt-hoogste-gebouw-ter-wereld-in-dubai.html

Henk
Henk
9 maanden geleden

Ik denk dat die 200 mensen die opgepakt zijn wegens brandstichting een grotere impact hebben gehad op de branden dan het klimaat.

Philip
Philip
Reactie op  Henk
9 maanden geleden

De mainstream media doet dat af als fake/nep nieuws, er zijn geen 200 mensen opgepakt, het zijn er slechts 10/20!!

x

Check Also

australië

Australië kondigt komst digitaal vaccinatiecertificaat aan

Tijdens een vliegreis naar Australië moet je ...

bill gates

Bill Gates jaagt iedereen de stuipen op het lijf

De coronapandemie laat ons zien dat het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

11
0
We lezen graag je reactie!x