Homepagina » Natuur en Milieu » Windmolens goed voor natuur en milieu? Lees dan dit onwelgevallige onderzoek maar eens
Windmolens goed voor natuur en milieu? Lees dan dit onwelgevallige onderzoek maar eens

Windmolens goed voor natuur en milieu? Lees dan dit onwelgevallige onderzoek maar eens

Je hoort steeds dat windmolens goed zijn voor natuur en milieu. Niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoekscentrum voor ruimtevaart DLR waar website Novini over bericht.

Windmolens doden jaarlijks niet alleen honderdduizenden vogels en vleermuizen, maar ook vele vliegende insecten.

De onderzoekers schatten dat in de zomer zo’n 5,3 miljard vliegende insecten met een biomassa van 24.000 ton de Duitse windmolenparken passeren.

Acuut gevaar

Daarvan zou vijf procent, oftewel 1200 ton, ten prooi vallen aan de windmolens.

Een deel van de insecten die er in slagen de molens heelhuids te passeren, sterft als gevolg van uitputting in de luchtwervelingen achter de turbines.

De onderzoekers zien dan ook een acuut gevaar voor de sterk geslonken populatie vliegende insecten.

Hoge luchtstromen

Vliegende insecten zoeken vlak voordat ze eitjes leggen de hoge luchtstromen op, om zich door de wind te laten meevoeren naar broedplaatsen.

Foto’s bewijzen dat ze zich daarbij op hoogtes tot 100 meter begeven, waar ze de rotorbladen van windturbines tegenkomen.

Halveert

Uit eerder onderzoek bleek al dat de effectiviteit van de windmolens halveert als gevolg van de inslag van insecten.

De Duitse windenergiesector heeft afwijzend gereageerd op het onderzoek. Naar verwachting zullen ook politici en milieuorganisaties dat doen.

[Novini]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise schreef:

  Het ergste van die masten is geluidsoverlast. Ken je het speelgoed de spinner? Dat geluid maal…. Je kunt dus nooit meer slapen. Dieren zijn nog veel gevoeliger voor geluid. Een hond wordt knettergek bij wijze van.
  Misschien is het beter om overal ouderwetse Hollandse molens neer te zetten. Of weer meer watermolens in beekjes en riviertjes. Waarom geen geluidloze propellers op huizen. Ik zeg maar wat. Er zijn zoveel wetenschappers/ontwerpers en nog kan men niet iets fatsoenlijks bedenken. Tip: als je iets bedenkt, denk dan niet eerst aan rendement(winst etc). Ga iets uitvinden waar iedereen en natuur blij van wordt.

  14 likes
  • thomass30 schreef:

   “Misschien is het beter om overal ouderwetse Hollandse molens neer te zetten”

   Helaas denkt men niet meer zoals vroeger, dat zie je voor een groot deel terug in de architectuur. Vroeger waren bijvoorbeeld trapgevels of halsgevels in trek, kon men nog meer dan nu zijn of haar creativiteit kwijt in houten projecten, bouwde men in neoclassicistische, neogotische of neorenaissancestijl, kon men zich vergapen aan barokke kunst, Art Nouveau of Eclecticisme, gewoon omdat men er de tijd en inspiratie voor had. Nu moet alles strak en gestroomlijnd, ook de vierwielers op de weg en de windmolens op het platteland hebben in de loop der tijd die metamorfose moeten ondergaan. Belangrijkste reden is dat tegenwoordig alles sneller gaat en alles sneller moet functioneren, en draait het meer om rendement en niet meer zo zeer om de aankleding.

   8 likes
  • Rini schreef:

   Elise; Het grote gros van de mensheid is slim genoeg om het ‘systeem’ te blijven dienen maar blijkt te dom om te doorgronden dat dit systeem vijandig is aan ons aller belang….

   7 likes
  • marcel koningen schreef:

   Inderdaad met visie komt men verder.Als een windturbine niet draait moet momenteel de benodigte stroom leveren met een convensionele gas aangedreven voorziening die omdat ie niet continu draait duurder is dan als ie wel continu draait .Zo was de situatie een aantal jaren geleden.OP lossing van dit alles zonne energie gebruiken om waterstof gas te produceren en dat wat je ook nog kan opslaan als buffer zodater nooit een tekort is .En vervolgens dat waterstof gebruiken in de gas inrichtingen en van waterstof in combinatie met een andere molcuul er zijn er nu als twee ontdekt een vloeistof te maken die men in een verbrandingsmotor bebruikt kan worden ik dacht dat een van de twee in zowel diesel als benzine kan en ander dat als nog uitvinden.De benodigte ruimte en zon en onderhouds personeel zijn in ruime mate voorhanden in elk derde wereld land met veel zon ,een zee ,mensen,en ruimte waar nog niemand woont en als de zonne panelen hoog genoeg zijn ,kan in de luwte en schaduw akker bouw of land bouw toe gepast worden als we die bevloeien met ontzilt zeewater en die pekel dan weer bij de polen dumpen vertraagd de golf stroom mischien niet meer.Voor de arbeiders daar richten we coops op en bouwen we steden met moderne veiligheid maatregelen dan zijn die hier ook weer minder nodig .Vroeger zelf helemaal niet.
   En kijk eens in mijn visie hebben we dan een hoop geregeld en bluiven er ineens weinig problemen over zodat we de politiek kunnen vervangen voor een slim,heel slim uitgedacht bindend referendum.
   P.S. ik streef er na als gedachten expiriment om zoveel mogelijk uit te komen op arbeidscoops en bindend referendum als op lossing voor alle problemen van de 70% die nog steeds in verhouding het zelfde verdient als begin jaren zeventig op een vloeiende manier op te lossen en de kappitaal stroom om te draaien .Wat de elite niet verdient hoeven wij niet te belasten en hun dan weer de belasting ontduiken .
   Mvrg,Marcel

   1 likes
 • Mikkie schreef:

  Bij boerderijen zie je vaal 1 tot 3 kleine windmolentjes. Je ziet ze amper want komen net boven de bomen uit. Je hoort ze niet. En bovendien hebben boerderijen vaak enorme aantallen zonnepanelen op het dak.
  Waarom niet elk huishouden een stuk of wat zonnepanelen geven. Of bij een groepje huizen een kleine windmolen. Met 1 kleine kun je zo 3 a 4 huishoudens voorzien van stroom.
  Voor de prijs- en de jaarlijkse subsidies en onderhoud die daarmee gepaard gaan( voor de boeren) van 1 windmolen kun je een heleboel z onnepanelen neerzetten.

  2 likes
  • Rini schreef:

   Mikkie: Het moet geld opleveren en een hoop bulsh*tbanen aan de gang houden. En het grote gros blijft er systematisch intrappen.

   Zo hadden we;

   -De oliecrisis in de jaren 70 (prijzen omhoog en afhankelijk worden van brandstoffen)
   -De dreiging van de kruisraketten in de jaren 80 (angst)
   -De problemen met zure regen in de jaren 80 (bossen zouden massaal sterven)
   -Het gat in de ozonlaag jaren 80/90 (angst zaaien UV straling)
   -De zeer snel stijgende zeespiegel (dat we nog droog zitten zeg)
   -Het millenniumprobleem (paniek om niks en geld scheppen)
   -De strijd tegen het terrorisme jaren 2000 (weg privacy)
   -De klimaatopwarming (weg laatste spaarcenten)
   -Het fijnstof probleem (weg laatste spaarcenten)
   -Het probleem van CO2 (investeren door mensen uit te kleden)
   -Van het gas af (in Duitsland krijgen ze subsidie indien men zich aan laat sluiten op het Groningse gas)
   -5G…. (Agenda 2030, genocide)

   Kijk, fictief creëren van problemen ten behoeve van het scheppen van geld en behoud van werk.
   Hou de leugen klein en blijf hem herhalen en herhalen via de media en het volk neemt het vanzelfsprekend als waarheid aan. Met al die slimme apparaten worden de meeste mensen steeds dommer…

   14 likes
 • Mikkie schreef:

  Ooooo…geen probleem dan…
  De geplande windmolens in De Drentse Monden en het groningse Meeden, waar de bevolking tegen protesteert, en daarom inmiddels betiteld wordt als terroristen, worden 200 meter hoog.
  Moet je nagaan..een windpark van 200 meter hoge turbines…aan 2 kanten naast je dorp. Ik beklaag die mensen.
  Maar de insectjes ,en hopelijk de vogels, vliegen er wel onderdoor.
  O nee, hoe diep is de slag van de wieken?

  10 likes
 • Louise schreef:

  Het is gewoon gekkigheid , politiek geneuzel …..Er zijn genoeg andere middelen en zeker gas, maar ja onder de noemer milieu kan je iedereen belazeren …
  Weten jullie nog dat de gloeilamp er ineens uit moest, daar deed je jaren mee, daarna spaarlampen, dat waren waardeloze dingen. Zo zullen ze steeds wat nieuws verzinnen wat geld oplevert………( wel door ons betaald)……
  En waar ze aan moeten voldoen door hun opdracht gevers om politiek correct te blijven of landen boycotten als het zo uitkomt…….

  9 likes
 • Mikkie schreef:

  Yeah…65 meter per wiek.
  Tjonge…hij zal er maar afvliegen…

  5 likes
 • Jeff schreef:

  Wellicht alle onzin vergaderingen en overheidsgebazel op een hoop gooien, moet je kijken wat een energie dat oplevert. Tel daar alle kapitaal vernietiging bij op, dan scoor je zeker hoger, dan 0,00007%|

  4 likes
 • x

  Check Also

  windmolens

  Schokkende cijfers over het aantal dode vleermuizen door windmolens

  Windmolens. Ze maken kabaal. Veel mensen verzetten ...

  windmolens

  De aap komt uit de mouw: stroom van Nederlandse windmolens gaat naar Microsoft. ‘Volksverlakkerij’

  Windmolenparken schieten als paddenstoelen uit de grond. ...

  >