Homepagina » Financieel » Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt
Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt

Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt

In Duitsland wordt een proef gedaan met het weggeven van geld als basisinkomen. De Duitse ondernemer Michael Bohmeyer (31) leeft sinds begin 2014 op een klein basisinkomen van 1000 euro per maand. Hij is er een beter mens van geworden, zegt hij.

Hij is een crowdfundingproject begonnen waarmee hij al voor 26 landgenoten een basisinkomen heeft opgehaald. Zijn doel is om te kijken wat de impact hiervan is op het leven van de ontvangers.

Sommigen in Duitsland zijn voorstander van het basisinkomen, terwijl anderen zeggen dat mensen er minder door zullen gaan werken. Als het basisinkomen er komt, zal de overheid uiteindelijk een einde maken aan de bureaucratische verzorgingsstaat en zal het geld gelijk worden verdeeld over de bevolking.

Creativiteit
Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt

Michael Bohmeyer (Tagesspiegel)

“Door iedereen een basisinkomen te geven, komt er een enorme hoeveelheid creativiteit vrij,” zei Bohmeyer, die afscheid nam bij een internetbedrijfje dat hij mede had opgericht voordat hij zich op dit experiment stortte.

“Machines zullen op den duur al het werk overnemen,” zei hij. “Om creatief te kunnen werken moeten mensen een vorm van zekerheid hebben; ze moeten zich vrij voelen. En daar kan een basisinkomen voor zorgen.”

Lotingen

Om de paar weken worden er door middel van lotingen nieuwe mensen uitgekozen die iedere maand een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen. Er hebben zich meer dan 66.000 Duitsers opgegeven voor het experiment. Inmiddels hebben 31.449 mensen een donatie gedaan.

Duitsland is niet het enige land dat een basisinkomen overweegt. Utrecht is van plan een experiment te doen waarbij de bevolking wordt verdeeld in groepen waarvan één een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt. Zwitserland houdt binnenkort een referendum over een basisinkomen. En in 2017 wordt in Finland een experiment gedaan waarbij iedereen 800 euro per maand krijgt.

Econoom Carsten Koschmieder van de Vrije Universiteit Berlijn zei in een interview met Business Insider dat het waarschijnlijk nog wel een aantal jaren zal duren voordat het basisinkomen er komt, aangezien de politieke partijen er nog niet achter staan.

[International Business Times]


Vind je deze info goed? Deel het dan met anderen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. De politiek en het gros van de bevolking loopt vrijwel altijd achter de feiten aan. Het zijn de creatieve pioniers, de vrije denkers, die de weg plavijen naar een volgende stap in de evolutie waar het OBI onderdeel van is.

  12 likes
  • Pioniers? Vrijdenkers? Utopisten en egoisten, dat zijn het! Het onvoorwaardelijk basisinkomen komt er nooit. Het is onbetaalbaar en er is geen draagvlak voor te vinden. Maar zelfs al zou het financieel en politiek haalbaar zijn, dan nog zou het onvoorwaardelijke aspect sowieso vervallen. Tegenover rechten (gratis geld) zullen altijd plichten staan (bijv. sollicitie en vrijwilligerswerk). Dat is een absoluut vereiste om een dergelijk systeem overeind te houden. Je kunt niet verwachten dat werkenden hun zuur verdiende geld afstaan om een basisinkomen te bekostigen, zonder dat werklozen daar iets tegenover stellen. Voor wat, hoort wat, anders maken mensen misbruik van het systeem* en neemt de arbeidsparticipatie af.

   * Bijv. een basisinkomen innen en vervolgens zwart gaan werken.

   7 likes
   • Ik heb met je te doen Pietje, dat je na ruim 2000 jaar nog steeds vast zit in het Quid Pro Quo protocol. Maar weet dat iedereen uiteindelijk hieruit verlost wordt.

    14 likes
   • jaja, ouwe waarden!! werken voor je geld lui kreng!

    het roer moet wél om, vooral in onze hoofden.

    een basisloon geeft ruimte voor creativiteit en er zal fluitend hulp geboden worden aan de ouderen onder ons die nog zo graag zelfstandig willen blijven wonen.

    het inbrekersgilde hoeft ook niet meer zo nodig!! dus.. veiligere wereld en veeeeeeel minder stress dus meer gezondheid!!

    dat alles is echter niet de bedoeling van onze geachte overheid. het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat er geen angst en stress is. slaafjes hou je beter in het gareel.

    dat is hoe ik erover denk..

    14 likes
   • Piet,
    vind even uit hoe geld werkt en hoe het ander kan,
    dan is geld het probleem niet.

    2 likes
 2. Basis inkomen is uitstekend en moet verder ontwikkeld worden. Wil niet ontevreden zijn maar hoe kun je van 1000 euro nou je huur, energie, zorgverzekering etc. etc. betalen? Je zult dan altijd een andere inkomstenbron nodig hebben.

  5 likes
  • Het is dan ook kennelijk niet de bedoeling om op je rug te gaan liggen, maar om je creativiteit wakker te schudden en je vrijheid terug te krijgen. De mens is dan weer verantwoordelijk voor zichzelf en dat is vrijheid en je kan dan kiezen om of de baan van je keuze te doen (die mss minder salaris oplevert, maar toch je hart kan doen volgen omdat er al een basis inkomen is) of vrijwilligerswerk cq mantelzorg te doen, zonder dat je gedwongen wordt om 40 uur te werken om rond te komen. Daarnaast zal je zien dat de arbeidsmarkt verandert en ook veel flexibeler zal worden en dat is ook weer goed nieuws voor de economie.

   En het in mijn ogen allergrootste pluspunt is, dat er geen instanties met onduidelijke regels en plichten nodig zijn die je komen controleren of je wel genoeg doet en/of niet stiekem samenwoont met iemand.

   p.s. ik heb gewoon een 36 uur contract en daarnaast ben ik vrijwilliger in zorg en tevens mantelzorger voor mijn zoon en mijn moeder…. Ik ben dus niet afhankelijk van een uitkering en toch juich ik het toe!

   15 likes
  • Ik werk en moet het van minder dan 1000 euro doen!
   M’n eigen risico, die iedereen heeft is door lichamelijke gebreken al gebruikt op de helft vh jaar…..
   Ik kom niets te kort, heb een hobby die 20 in de maand kost, eet iedere dag gezond een lekker, rij als het nodig is in m’n kleine autootje, heb geen toeslagen en hou nog over ook!
   Gelukkig ben ik erg creatief en een tevreden mens en blijf allert, soms snap ik niet waarom een ander dat niet zou kunnen……
   Oja, ik ga ook ieder nog op vakantie….Kom op zeg !

   3 likes
  • hmm doe al 3 jaar met minder dan 1000

   2 likes
  • Ik red het met 950 per maand Inc gas water licht huur eten en wiet 😉 als jij van 1000 euro per maand niet kan rond komen ben zeker gewend lux te leven f te verwent heb is een keer een artikel over verwende mensen gelezen dat ze snelle opgevers zijn en zwak in hun denk vermogen heb het linkje niet meer

   2 likes
 3. Een Basis inkomen voor iedereen!
  Laat ons duidelijk zijn dat we allemaal totaal afhankelijk zijn gemaakt van Geld!

  Maar laten ons NOG duidelijker zijn dat ALS alles in de aankomende periode in gaat storten er zoveel boven water zal komen dat er genoeg is voor iedereen!

  Wat wil ik hiermee zeggen!
  De mensheid is in de afgelopen eeuw en zeker de afglopen 300 jaar COMPLEET uitgebuit en niet alleen WIJ maar ook onze voorouders zijn TOTAAL opgelicht en leeggezogen en BESTOLEN van onze inkomsten!
  ZODRA en ik herhaal alleen ZODRA de mensheid uiteindelijk ECHT in opstand zal komen tegen de criminele machten die nu regeren als het Vaticaan, Koningshuizen, Bilderberggroep en de Illimunatie dan zal er ZOOVEEL ongeregistreed GELD en GOUD naar boven komen waar we geen weet van hebben!
  Als deze TOTALE criminele bende oplichters en bedriegers ontmaskert zullen worden zal IEDEREEN op aarde zijn deel krijgen!
  Ze hebben in Zwitserland geheimen ongeregistreerden Banken die zoveel GELD en GOUD in beheer hebben wat geheel uit diefstal en Drugshandel voortgekomen is van de burgermaatschappij!

  Het gaat niet om tientallen Miljaren NEEN het gaat om Tientallen BILJOENEN gestolen geld uit maatschappij en criminelehandel van de afgelopen 30 jaar!
  ALS en nog maals zeg ik ALS de MENSHEID in opstand KOMT en alles naar boven zal komen van hun vuilen diefstal streken, ZAL IEDEREEN TERWERELD, IEDEREEN KLEIN en GROOT in een KLAP DIRECT Miljonair worden!

  Als alles loopt zoals verwacht zal iedereen in 2017 RIJKELIJK beloond worden!
  Tevens zullen er Technieken worden ontdekt als VRIJE energie en nog veel meer geheimen!

  Ze proberen de mensheid ook de schuld te geven van Global warming of klimaatverandering, terwijl het de Elite zelf zijn die de mensheid al 100 jaar afhoud van ontwikkelingen die vergevorderd zijn!
  Ze willen GELD verdienen aan fossiele brandstoffen terwijl er alreeds hele andere vromen zijn van energie opwekking!

  WIE geeft WIE eigenlijk de schuld waarvan?
  Het zijn de ELITE en schurken die ons totaal afhankelijk hebben gemaakt van het verziekte geld systeem en de verplichte brandstoffen die ze ons verkopen en waar HUN alleen GROF aan verdienen!
  Ze hebben ALLE nieuwe Technieken angstvallig van ons afgehouden en vervolgens geven ze ONS mensheid de SCHULD voor klimaatverandering en opwarming van de aarde!
  Het zijn ALLE ELITE en Regeringen ZELF samen met de GROTE banken en alle criminele organisaties als de Illimunatie die ONS bedonderd hebben en NIET ANDERS OM!

  WIJ mensheid zijn hun TOTAAL NIKS SCHULDIG deze boevenbende is ONS mensheid is verschuldigd!
  Ze zullen trachten ons HELEMAAL leeg te gaan roven!
  LAAT DIT NIET GEBEUREN!

  Er wacht ons ALLEMAAL, iedere burger en mens ter wereld een RUIME TE GOED KOMING voor alle geleden schade en diefstal van de afgelopen eeuw op de mensheid!

  WAKKER WORDEN…

  IEDERE regering die een vreedzame REVOLUTIE niet toelaat,
  zal een GEWELDADIGE REVOLUTIE niet kunnen tegenhouden!
  Uitspraak: John F. Kennedy.

  Ook hier rust maar 1 ding!
  De tijd zal het uitgaan maken!

  GOD Bless…

  25 likes
  • Ik zou je graag op je woord geloven Mr.X maar de wens zou de vader van de gedachte zijn. Ik kan me onmogelijk voorstellen dat de machthebbers achter de schermen zich zonder slag of stoot overgeven en hun geroofde bezittingen braaf overhandigen. Ze zullen zich met hand en tand verzetten, ze zullen bereid zijn alle verschrikkelijke middelen uit de kast te trekken om het gepeupel uit te schakelen dan wel te onderwerpen middels bruut en afschrikwekkend geweld. Ze gaan nog liever in hun eigen geweld ten onder dan zich over te geven. De enige kans die we zouden kunnen hebben is bovennatuurlijke hulp van buiten af. Alleen is daar buiten wat aanwijzingen geen tastbaar bewijs van dat dat zo is of zoiets staat te gebeuren.

   2 likes
  • Tja,

   … – Belazer de Massa dan rinkelt de Kassa – …

   Maar ze trappen en keer op keer in??

   0 likes
 4. Hoe sneller het onvoorwaardelijke basisinkomen er komt, des te beter dit is.

  24 likes
 5. Fijn om te weten dat er niet alleen in Nederland met het basisinkomen wordt geexperimenteerd. Mede dankzij internet blijf ik hiervan op de hoogte. Dit tij is niet meer te keren !!!

  8 likes
 6. Dit tij is inderdaad niet meer te keren. Ik ben er erg blij mee. Op de website van basisinkomen.nu staat geschreven dat het basisinkomen niet links of rechts is, het is vooruit. Daar ben ik het mee eens.

  8 likes
 7. Op de lange termijn zullen wij hier niets mee opschieten. Alles zal worden aangescherpt en regeltjes die erbij gaan komen.

  Ook dat alles langzaam toch duurder en duurder word zodat dit toch eigenlijk helemaal geen verbeteringen brengt voor de burger.

  Hoe mooi alles in het begin lijkt..

  5 likes
 8. Het basisinkomen is echter ook een mooi middel om macht, druk en controle mee uit te oefenen.
  Gaat dit richting “enkel betaald worden voor werk vanuit de overheid”? Of richting de chip of barcode? Hoe mooi het ook moge klinken, er zit een communistisch tintje aan en het laat vele deuren voor misbruik open.

  1 likes
  • angst is een slechte raadgever…
   wat WIJ niet willen komt er niet!!!

   3 likes
  • Ooit het huidige, nu ingebruik zijnde, systeem eens goed bestudeerd? En lees daarna je eigen commentaar nog eens een keer….

   1 likes
   • Heb mijn commentaar nog eens goed nagelezen en kan het er enkel mee eens zijn dat als de “bedenkers” van het huidige “systeem” iets als een basisinkomen gaan uitrollen hier vele haken en ogen aan zullen zitten. Misschien niet in het begin, omdat het eerst met open armen, door oa mensen als jij, ontvangen moet worden. Het is in deze nog steeds diezelfde duistere overheid die niet in ons belang handelt.

    0 likes
 9. het zal zeker heel veel gezinnen uit de duisternis halen . maar er zal wel een chip tegenover staan zeker. afwachten maar.

  4 likes
 10. luchtkastelen, wie gaat dit allemaal bekostigen?

  Trekt alleen maar meer gelukzoekers aan.

  4 likes
 11. Ik ben voor het basis inkomen.
  En het gaat betaald worden door het hele bureacratische systeem te laten vervallen en de inkomensbelasting.
  Werkende gaan meer betalen, omdat ze meer gaan verdienen.
  Uiteindelijk heeft iedereen meer geld, werkt korter en heeft dus meer vrijetijd.
  Zie alleen maar voordelen…

  4 likes
 12. Hoe meer luxe we hebben,hoe meer we gebukt gaan onder de last ervan.
  Als we echt willen veranderen,moeten we niet met een basisinkomen een bevolkinsgroep gaan pleisteren,maar bronaanpak toepassen.
  De vluchtelingenstoom zal hierdoor ook in een versnelling gaan wanneer dit op grote schaal wordt toegepast.
  Laten we dan eerst de peperdure zorgmafia op zijn kop zetten,de bank mafia buitenspel zetten,en als bronaanpak de supermarkt omtoveren naar eerlijk biologisch voedsel,van lokale boeren.
  Dan houden we zoveel geld over dat we nauwelijks nog hoeven te werken en écht creatief kunnen zijn.

  3 likes
 13. Basisinkomen

  Hoe geweldig is het als mensen zelf voor hun daginvulling mogen kiezen,
  en zich niet langer in werk, dat ongelukkig maakt, hoeven te verliezen,
  mensen moeten nu nog geld verdienen en dus is een baan broodnodig,
  maar door het invoeren van een goede basis wordt dat straks overbodig.

  Hoeveel mensen zijn onvrij en voelen zich steeds meer slaaf van hun baas,
  vooral dat kan anno nu echt niet meer de bedoeling zijn, maar helaas,
  zolang mensen alleen voor hun geld als zombies in hun banen vastzitten,
  kunnen de machthebbers op hun lauweren rusten en langer doorpitten.

  want zij zullen echt niets doen om de gewone mensen uit het slop te halen,
  integendeel: zij zorgen goed voor zichzelf, zo blijkt nu nog zonder te falen,
  maar het tij keert, er komt een kentering mensen worden zich meer bewust,
  dat ze zijn bedonderd en bestolen, maar ook in een slaap werden gesust.

  Vandaag, morgen en vast ook overmorgen blijft alles nog zoals het was,
  maar steeds meer mensen ontwaken en zitten niet langer in zak en as,
  voor velen is het vijf voor twaalf, de klok tikt heel rustig de minuten weg,
  maar uiteindelijk loopt de wekker af en dan krijgen de machtigen pech!

  3 likes
  • De mens is nog niet toe aan die bredere vorm van bewustzijn omdat de mens die nog niet heeft. De mens van nu moet nog steeds gestuurd worden door andere omdat wij die vorm van intelligentie en bewustzijn niet hebben.

   Ik denk dat uw het geheel niet met mij eens bent maar ook in oordelen speelt het bewustzijn mee.

   0 likes
 14. Dat hele idee van het basis inkomen gaat niet werken..Alle toeslagen vallen dan ook weg he? Hoe moet een gemiddelde huurder zijn huis dan nog bekostigen? De huren liggen overal rond de 500 tot 600 euro en dan nog gas, water , licht je zorgverzekering die duurder en duurder wordt….je moet ook nog eten.
  Ik betaal nu 645 aan huur inclusief, dan red je het dus al niet met 1000 euro aan basis inkomen. Ik ben volledig afgekeurd, dus ben niet in staat om even 3 dagen te gaan werken erbij. Zo zijn er zovelen.
  En ik ben het met een bovenstaande schrijver eens: het is een perfect middel voor de overheid om mensen nog meer te gaan controleren.
  Dus nee: geen basis inkomen van 1000 euro, daarmee drijf je nog meer mensen richting afgrond en armoede, niet doen dus….!

  2 likes
  • Ach toch mannelijk fleurtje, iedere keer dezelfde reactie plaatsen…. Ook geestelijk afgekeurd zekers? Maar voor het geval iemand het nog steeds niet weet: het basisinkomen vervangt niet de zorg alleen de inkomens en subsidie bestandsdelen.

   0 likes
 15. Gelukkig is Putin er ook nog!
  Zijn voornemen voor 2016: ik ga de illuminatie verslaan en stoppen met roken! ^^

  1 likes
 16. Naar mijn mening gaat het er nooit komen omdat geld een slaven tool is en de Vrijmetselarij gaat dat nooit meer doen ivm het nieuwe tijdperk.

  0 likes
 17. Basisinkomen

  Hoe geweldig is het als mensen zelf voor hun daginvulling mogen kiezen,
  en zich niet langer in werk, dat ongelukkig maakt, hoeven te verliezen,
  mensen moeten nu nog geld verdienen en dus is een baan broodnodig,
  maar door het invoeren van een goede basis wordt dat straks overbodig.

  Hoeveel mensen zijn onvrij en voelen zich steeds meer slaaf van hun baas,
  vooral dat kan anno nu echt niet meer de bedoeling zijn, maar helaas,
  zolang mensen alleen voor hun geld als zombies in hun banen vastzitten,
  kunnen de machthebbers op hun lauweren rusten en langer doorpitten.

  want zij zullen echt niets doen om de gewone mensen uit het slop te halen,
  integendeel: zij zorgen goed voor zichzelf, zo blijkt nu nog zonder te falen,
  maar het tij keert, er komt een kentering mensen worden zich meer bewust,
  dat ze zijn bedonderd en bestolen, maar ook in een slaap werden gesust.

  Vandaag, morgen en vast ook overmorgen blijft alles nog zoals het was,
  maar steeds meer mensen ontwaken en zitten niet langer in zak en as,
  voor velen is het vijf voor twaalf, de klok tikt heel rustig de minuten weg,
  maar uiteindelijk loopt de wekker af en dan krijgen de machtigen pech!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

greta

Anti-Greta hangt celstraf boven het hoofd wegens ‘klimaatontkenning’

Als je Greta Thunberg heet, krijg je ...

duitse

Duitse arts slaat alarm: ‘100.000 doden door coronamaatregelen’

De coronamaatregelen zijn overdreven, zei arts Heiko ...