Financieel

Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt

Help ons door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Duitsland wordt een proef gedaan met het weggeven van geld als basisinkomen. De Duitse ondernemer Michael Bohmeyer (31) leeft sinds begin 2014 op een klein basisinkomen van 1000 euro per maand. Hij is er een beter mens van geworden, zegt hij.

Hij is een crowdfundingproject begonnen waarmee hij al voor 26 landgenoten een basisinkomen heeft opgehaald. Zijn doel is om te kijken wat de impact hiervan is op het leven van de ontvangers.

Sommigen in Duitsland zijn voorstander van het basisinkomen, terwijl anderen zeggen dat mensen er minder door zullen gaan werken. Als het basisinkomen er komt, zal de overheid uiteindelijk een einde maken aan de bureaucratische verzorgingsstaat en zal het geld gelijk worden verdeeld over de bevolking.

Creativiteit
Het onvoorwaardelijke basisinkomen komt er misschien wel sneller dan je denkt
Michael Bohmeyer (Tagesspiegel)

“Door iedereen een basisinkomen te geven, komt er een enorme hoeveelheid creativiteit vrij,” zei Bohmeyer, die afscheid nam bij een internetbedrijfje dat hij mede had opgericht voordat hij zich op dit experiment stortte.

“Machines zullen op den duur al het werk overnemen,” zei hij. “Om creatief te kunnen werken moeten mensen een vorm van zekerheid hebben; ze moeten zich vrij voelen. En daar kan een basisinkomen voor zorgen.”

Lotingen

Om de paar weken worden er door middel van lotingen nieuwe mensen uitgekozen die iedere maand een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen. Er hebben zich meer dan 66.000 Duitsers opgegeven voor het experiment. Inmiddels hebben 31.449 mensen een donatie gedaan.

Duitsland is niet het enige land dat een basisinkomen overweegt. Utrecht is van plan een experiment te doen waarbij de bevolking wordt verdeeld in groepen waarvan één een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt. Zwitserland houdt binnenkort een referendum over een basisinkomen. En in 2017 wordt in Finland een experiment gedaan waarbij iedereen 800 euro per maand krijgt.

Econoom Carsten Koschmieder van de Vrije Universiteit Berlijn zei in een interview met Business Insider dat het waarschijnlijk nog wel een aantal jaren zal duren voordat het basisinkomen er komt, aangezien de politieke partijen er nog niet achter staan.

[International Business Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Hoe sneller het onvoorwaardelijke basisinkomen er komt, des te beter dit is.

Zonnemax
Zonnemax
7 jaren geleden

De politiek en het gros van de bevolking loopt vrijwel altijd achter de feiten aan. Het zijn de creatieve pioniers, de vrije denkers, die de weg plavijen naar een volgende stap in de evolutie waar het OBI onderdeel van is.

B. de Jong
B. de Jong
7 jaren geleden

Fijn om te weten dat er niet alleen in Nederland met het basisinkomen wordt geexperimenteerd. Mede dankzij internet blijf ik hiervan op de hoogte. Dit tij is niet meer te keren !!!

Emmetje
Emmetje
7 jaren geleden

Basis inkomen is uitstekend en moet verder ontwikkeld worden. Wil niet ontevreden zijn maar hoe kun je van 1000 euro nou je huur, energie, zorgverzekering etc. etc. betalen? Je zult dan altijd een andere inkomstenbron nodig hebben.

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x