Homepagina » Innovatie » Het zijn niet alleen smart-tv’s, je hele huis zit vol gadgets die je bespioneren
Het zijn niet alleen smart-tv's, je hele huis zit vol gadgets die je bespioneren

Het zijn niet alleen smart-tv’s, je hele huis zit vol gadgets die je bespioneren

Je kunt steeds meer apparaten bedienen via spraakbesturing. De gesprekken die je voert worden echter ook opgenomen en doorgestuurd. Het blijkt dat ook bijvoorbeeld je Xbox en iPhone met je meeluisteren.

Smart-tv’s zijn buitengewoon populair. Samsung heeft expliciet in de privacy-voorwaarden staan dat alle gesprekken worden opgenomen als de spraakherkenning aanstaat en waarschuwt de gebruikers.

Naast Samsung luisteren ook Microsoft (Xbox) en Apple (iPhone) via hun apparaten mee met gebruikers. De Kinect-console van een Xbox, die door 84 miljoen huishoudens wordt gebruikt, kan worden geactiveerd met behulp van spraakbesturing. De apparaten scannen hun omgeving dag en nacht af op gesproken commando’s.

Het apparaat luistert altijd mee, ook als het in de standby-modus staat. Renate Samson van de actiegroep Big Brother Watch vertelde aan de Daily Mail dat dit ‘een complete inbreuk is op de privacy’. “Als ieder product de mogelijkheid heeft om te horen wat we zeggen, zal het ons ervan weerhouden thuis privégesprekken te voeren. Ik denk niet dat consumenten er voldoende vanaf weten. Bedrijven die deze producten maken moeten van privacy en veiligheid prioriteit maken.”

Gesproken commando’s die de Xbox niet herkent, worden naar Microsoft gestuurd. Het bedrijf verklaart de informatie niet met derden te delen of te gebruiken voor reclame.

Als je via je iPhone of iPad gebruikmaakt van de dienst Siri, worden je gesprekken ook opgenomen. De apparaten sturen informatie die niet wordt herkend door naar Apple. Het bedrijf bewaart de informatie tot twee jaar ‘om meer te leren over de voorkeuren van de gebruiker’. Als je S Voice gebruikt op je Samsung-toestel, is er ook een kans dat je gesprekken worden afgeluisterd.

Veel energiebedrijven bieden klanten zogeheten ‘slimme meters’ aan, zodat je bijvoorbeeld de temperatuur in huis op afstand kunnen regelen met je smartphone. Je kunt op die manier alvast de kachel aanzetten als je van je werk naar huis rijdt, maar het betekent ook dat de bedrijven weten wanneer je niet thuis of op vakantie bent.

Het klinkt volgens sommigen allemaal heel erg 1984 van George Orwell. In Orwells anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid, en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

[MailOnline]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Ton schreef:

  Big Brother van George Orwell is niet in aantocht, het is er al. Dit land is immer vergeven van de camera’s en bespiedende apparaten om de andersdenkenden onder ons in de gaten te houden. Want de onafhankelijke geest is het volgende doelwit van de pseudo-terroristenbestrijders. Wat ze nodig hebben is een gehoorzame veestapel, onder volledige controle van het gezag.

 • wolfje schreef:

  beetje zeer outdated dit artikel. jammer. vertel iets nieuws svp

  • JevWeazle schreef:

   alles wat je maar kunt bedenken heeft het militair industrieel complex met behulp van blackprojects al bereikt.

   ik ben geen fan van star trek heb het namelijk nog nooit gezien, maar ik heb wel vanuit verschillende bronnen (3 of 4 verschillende wetenschappers die de link leggen met de serie) vernomen dat die serie toch wel heel dicht bij de waarheid komt niet alleen betreft de technologische vooruitgangen maar ook als het gaat interactie tussen rassen en als het gaat over de universele wetten die er gelden.

   ook ik was een skepticus, het is ook een gezonde eigenschap, je moet niet alles geloven wat er verteld word.
   maar als je net als ik echt bereid bent je rationaliserend vermogen los te laten en leert open te staat voor alles, en als je daarnaast bereid bent veel en veel uren aan je objectieve onderzoek te spenderen, dan kan je uiteindelijk niet anders concluderen dat echt alles wat je je maar kunt bedenken al uitgevonden is door geheime overheden
   (o.a met behulp van verdragen met andere rassen of het back-engineeren van buitenaardse technologie)

   zeg niet dat wat hier staat niet waar is of dat het niet kan
   je kan zoiets pas zeggen als je onderzoek ernaar gedaan hebt

   keep spreading the truth

 • marij schils schreef:

  als we nou eens zorgen dat privégesprekken hetzelfde blijken te zijn als gesprekken…..?!?!
  zou het probleem dan niet opgelost zijn?????????
  mvrgr
  marij

  • Frans schreef:

   Nee! want “zij” die willen controleren of voor wie zij controleren willen geen gesprekken meer die ook maar enigszins op vrije gedachtengang lijken. Gelijkgeschakelde hersengestuurde zombies dat is het doel.
   GEASSIMILEERD NAAR HUN MODELmens.
   jou ISBN nummer is een produktienummer, en de 1e resultaten van progressie worden al gedaan op de cresch vervolgens elk jaar daarna en dan nog de Iq-test als je 11 a 12 jaar bent. Daarna wordt je ingedeeld in lager of middel of hoger onderwijs.
   Daarna wordt er gekeken of ‘ze’ hun inleg, hun investering kunnen terug verdienen, en verdienen aan je studieschuld en dan nog aan je te verdienen door het werk dat je eventueel doet. En door je te laten werken tot je 72e jaar. Dat is wat NWO wil. Voorkom dit door spirituele waarden in je leven in te brengen. Te weten en te oefenen dat er een Geestelijke wereld is.
   Te weten dat jij jou bewustzijn kunt uitbreiden. Daarmee licht brengt in het duister van hen die jou alleen als produktienummer zien. Het materialisme heeft zijn hoogtepunt al lang gehad. Het is aan het wegkwijnen en wil zo veel mogelijk mensen meesleuren in zijn val. Wat ten val komt sleurt altijd wat er omheen ligt mee. Dat is een natuurwet. Wees dus daar niet in de buurt.

 • Elisabeth schreef:

  Zolang we alles op standby houden en de batterijen in de toestellen laten zitten, zou dit kunnen gebeuren. Dus wat moeten we met z’n allen doen??? We moeten ons al deze energy van standby enz. afkappen, en dan besparen we ons ook nog wat geld. 2 vliegen in een klap, toch?

  • Frans schreef:

   Ja, Elisabeth,

   Alles van deze apparatuur uit zetten.
   Beter is alles niet aan te hebben het zijn toch bijna allemaal zinloze dingen? We zijn er verslaafd aan.! . Je zou het helemaal niet nodig hebben als niet bijna alles via elektronische overdracht loopt. In die zin zijn we verplicht afhankelijk gemaakt van deze machinerie Met als opzet, volledige controle.
   Dus alles uit en de controle valt weg.( MAAR WE DURVEN NIET!! )
   Misschien alleen nog via de camera’s buiten en via straatverlichting en treinkaartjes. . Want daar zit ook van alles in dat ons wil gelijkschakelen.

 • Pascal schreef:

  Het is allemaal grote onzin. Het is maar hoe gek je jezelf maakt.

  • Huisheks schreef:

   Veel gel*l en weinig wol; maar dat is hier heel veel het geval…
   En maar klagen en maar zeuren, maar in actie komen en/of er iets tegen doen , ho maar.
   Als je geen iphone of ipad , of weet ik veel wat voor electronische gadget in huis haalt, of zegt dat je geen “slimme”energie meter wilt hebben, valt er ook niks af te luisteren of van een afstand te controleren.
   Dan zit je maar niet de hele dag aan je telefoontje te tutten en dan ga je maar eens wat nuttigs doen met je tijd ipv altijd maar te bellen, te appen, te tweeten of te gamen. Sorry hoor maar dit vind ik echt een beetje over de top . En die camera’s overal; die wilden wij toch zelf – voor het “gevoel “van veiligheid.
   Als je dit niet meer wilt dan STEM je op wat anders dan de partij van Teeven of Opstelten en dan laten wij die eens met pensioen gaan. Het wordt tijd dat gemopper omgezet wordt in actie dus…….. mensen STEM

 • blotepotepeter schreef:

  Ik bedacht me onlangs dat die slimme meters gemaakt worden om op afstand je meter te kunnen beïnvloeden als het energiebedrijf vindt dat je niet genoeg verbruikt. “die meneer stookt wel erg weinig volgens de norm” denkt het energiebedrijf op afstand. “CODE 1 naar de meter”. En hup. Je metertje in de kast gaat net even iets sneller draaien. Niemand die dat zal merken. Op het eind van het jaar schrik je toch wel even van je nieuwe rekening en je denkt; ik heb toch helemaal niet zoveel meer gestookt als vorig jaar??? JAAAAA zegt het energiebedrijf dan, U moet toch eens gaan kijken wat u thuis allemaal aan heeft staan! Zo zal het gaan mensen, denk er goed om.

 • LexuS schreef:

  In mijn werk ben ik lantaarnpalen tegengekomen die alles zien en horen deze staan rond het binnenhof en ambassades den Haag. (Waar natuurlijk veel kindertjes verhandeld worden door de elitaire pedo’s fantastisch…) Vergeet niet het traceersysteem van de belastingdienst, kentekenregistratie laat precies zien welke route een auto heeft gereden. Heb belastingdienst hierover gebeld. binnenkort willen ze dit systeem uitbreiden naar woonwijken zodat ze je helemaal van A naar B kunnen volgen. Beetje zonde ons belastinggeld kan ook aan ontwikkeling van arme mensen worden besteed… in plaats van miljoenen
  camera’s… en wat kunnen satelieten vandaag de dag? in 1960 konden ze vanuit de ruimte één zandkorrel op een strand fotograferen… privacy? #thinkagain..

  • Faith schreef:

   Ik krijg steeds meer de indruk dat die elite zó paranoia is, dat ze graag willen dat wij dat dan ook maar moeten zijn. Want wat moeten ze met zoveel gegevens? En dan nog wel van mensen die niets te verbergen hebben? Terwijl ze dus vanuit de ruimte elke zandkorrel kunnen bekijken. Welke nono gaat al die gegevens zitten beluisteren en bekijken? Of willen ze domweg iets te doen hebben bij gebrek aan een zinvolle bezigheid? Het wordt steeds lachwekkender.

   • Logiter schreef:

    Big data is booming.
    Op de radio (BNR) hoor je nagenoeg niet anders.
    Dan gaat het om big data voor bedrijven (verkoper Google etc.) en organisaties.
    Met data analyse programma’s hoeft er geen nono 24/7 te kijken en luisteren,maar worden vooraf ingestelde onderwerpen automatisch gesorteerd tot hapklare brokken.
    Keurig op prioriteit kunnen de overheden zien wat de massa doet.

    Amerika bijvoorbeeld kan al jouw en mijn bankgegevens zonder hindernis opvragen.
    Degene die niet geloven dat we ongelofelijk voor de gek gehouden worden kwa politiek en machtsposities,en volhouden dat de overheid het beste met haar medelanders voor heeft,die heeft oogkleppen zo groot als stelconplaten.
    Big data is kennis,en kennis is macht.

 • Elise49 schreef:

  Ik ben ook tegen. Heb nog steeds geen mobiel, maar voor hoelang nog? Bankieren zal over de mobiel gaan en ik moet dan mee. Onze kinderen zijn met deze apparaten in meegegroeid en ook zij hebben geen keuze meer. Studie financiering kan alleen via mobiel/sms functie/digd aangevraagd worden. Langzaam worden we toch meegetrokken, want anders kun je niks meer. Energiebedrijven planten gewoon slimme meters. Je hebt geen inspraak. Hoe kun je zoiets weigeren? Dan sluiten ze af. Ik mag het niet zeggen, maar de enige manier om verlost te worden van deze zooi is het vernietigen van de satellieten. En ik denk dat er in de toekomst een ruimteoorlog gaat plaatsvinden. Niet voor niks worden we al voorbereid met films daarover.
  Ik blijf bij mijn standpunt: de enige manier om als mens gezond te blijven is via de bioritme van de natuur.(zonder gepruts van de mens).

 • tim schreef:

  Slimme meter moet zijn slimme thermostaat qua aanzetten verwarming.
  Inzicht in verbruik idd via slimme meter

 • Mien schreef:

  Totale controle willen de overheden hebben op ieder individu. Bankgegevens, mobiele telefoon gegevens, afluisteren van gesprekken, berichten en gps, camaratoezicht, kenteken herkenning. Slimme energiemeters die op ieder moment kunnen inzien wat je verbruikt. Je bent een gevangene van de staat aan het worden. Het woord privacy is slechts een woord wat in de Van Dalen staat waarvan de betekenis niet meer bestaat.

 • Jeroen schreef:

  “Kinect-console van een Xbox, die door 84 miljoen huishoudens wordt wordt gebruikt”

  Een paar (vertaal?) foutjes hier.

  Kinect is geen console. Het is een stukje hardware dat je eventueel aan je Xbox spelcomputer kan aansluiten. Het is de Xbox spelcomputer die 74 miljoen stuks heeft verkocht en niet de Kinect. Vooral veel hobbyisten hebben de Kinect gekocht.

 • x

  Check Also

  iPhone

  Zo kun je zien of je iPhone stiekem een coronatracker is

  Veel Amerikaanse iPhone-gebruikers deden in de afgelopen ...

  windmolens

  Het is echt van de zotte! Meer dan 1000 bomen gekapt voor 5 windmolens: ‘De burger pikt dit niet’

  Langs de Oude Maas bij Heinenoord in ...

  >