Innovatie

Het zijn niet alleen smart-tv’s, je hele huis zit vol gadgets die je bespioneren

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je kunt steeds meer apparaten bedienen via spraakbesturing. De gesprekken die je voert worden echter ook opgenomen en doorgestuurd. Het blijkt dat ook bijvoorbeeld je Xbox en iPhone met je meeluisteren.

Smart-tv’s zijn buitengewoon populair. Samsung heeft expliciet in de privacy-voorwaarden staan dat alle gesprekken worden opgenomen als de spraakherkenning aanstaat en waarschuwt de gebruikers.

Naast Samsung luisteren ook Microsoft (Xbox) en Apple (iPhone) via hun apparaten mee met gebruikers. De Kinect-console van een Xbox, die door 84 miljoen huishoudens wordt gebruikt, kan worden geactiveerd met behulp van spraakbesturing. De apparaten scannen hun omgeving dag en nacht af op gesproken commando’s.

Het apparaat luistert altijd mee, ook als het in de standby-modus staat. Renate Samson van de actiegroep Big Brother Watch vertelde aan de Daily Mail dat dit ‘een complete inbreuk is op de privacy’. “Als ieder product de mogelijkheid heeft om te horen wat we zeggen, zal het ons ervan weerhouden thuis privégesprekken te voeren. Ik denk niet dat consumenten er voldoende vanaf weten. Bedrijven die deze producten maken moeten van privacy en veiligheid prioriteit maken.”

Gesproken commando’s die de Xbox niet herkent, worden naar Microsoft gestuurd. Het bedrijf verklaart de informatie niet met derden te delen of te gebruiken voor reclame.

Als je via je iPhone of iPad gebruikmaakt van de dienst Siri, worden je gesprekken ook opgenomen. De apparaten sturen informatie die niet wordt herkend door naar Apple. Het bedrijf bewaart de informatie tot twee jaar ‘om meer te leren over de voorkeuren van de gebruiker’. Als je S Voice gebruikt op je Samsung-toestel, is er ook een kans dat je gesprekken worden afgeluisterd.

Veel energiebedrijven bieden klanten zogeheten ‘slimme meters’ aan, zodat je bijvoorbeeld de temperatuur in huis op afstand kunnen regelen met je smartphone. Je kunt op die manier alvast de kachel aanzetten als je van je werk naar huis rijdt, maar het betekent ook dat de bedrijven weten wanneer je niet thuis of op vakantie bent.

Het klinkt volgens sommigen allemaal heel erg 1984 van George Orwell. In Orwells anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid, en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
7 jaren geleden

Big Brother van George Orwell is niet in aantocht, het is er al. Dit land is immer vergeven van de camera’s en bespiedende apparaten om de andersdenkenden onder ons in de gaten te houden. Want de onafhankelijke geest is het volgende doelwit van de pseudo-terroristenbestrijders. Wat ze nodig hebben is een gehoorzame veestapel, onder volledige controle van het gezag.

wolfje
wolfje
7 jaren geleden

beetje zeer outdated dit artikel. jammer. vertel iets nieuws svp

marij schils
marij schils
7 jaren geleden

als we nou eens zorgen dat privégesprekken hetzelfde blijken te zijn als gesprekken…..?!?!
zou het probleem dan niet opgelost zijn?????????
mvrgr
marij

Elisabeth
Elisabeth
7 jaren geleden

Zolang we alles op standby houden en de batterijen in de toestellen laten zitten, zou dit kunnen gebeuren. Dus wat moeten we met z’n allen doen??? We moeten ons al deze energy van standby enz. afkappen, en dan besparen we ons ook nog wat geld. 2 vliegen in een klap, toch?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

19
0
We lezen graag je reactie!x