Gezondheid

De meest misleidende producten uit de supermarkt

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel levensmiddelenfabrikanten misleiden consumenten met reclamespotjes op televisie over zogenaamde oplossingen voor gezondheidsproblemen, vindt consumentenorganisatie Foodwatch.

Vandaag is de derde Gouden Windei verkiezing gestart. Het Gouden Windei wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest misleidende voedingsproduct.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Foodwatch houdt de informatie over voedsel scherp in de gaten. Wie is de grootste misleider van 2012? Tot 11 juni aanstaande kun je stemmen. De vijf genomineerden zijn:

Peijnenburg Complete Start Vezels

Een vezelrijk ontbijt? De vezels in Complete Start Vezels zijn grotendeels nep. De nationale koekenbakker maakt ons graag wijs dat de koek een serieuze ontbijtvervanger is. Er blijken echter acht verstopte E-nummers in te zitten en maar liefst acht soorten suiker. Ontbijten met Peijnenburg betekent daarnaast dat je de schadelijke stof acrylamide binnenkrijgt.

Hero Fruit & Co Multifruit

Hero heeft een lekker sapje gemaakt dat ‘je weerstand verhoogt’ als we het etiket mogen geloven. Dit drankje bestaat echter voornamelijk uit druifconcentraat met water. De vitamines zijn eruit gepasteuriseerd en vervangen door kunstmatige. Drie antioxidanten zorgen voor de houdbaarheid, maar door het in de koeling te zetten oogt het wel lekker vers. De zogenaamde bifido-vezels zijn in werkelijkheid polydextrose of E1200.

Slankie Smeerkaas Magere Ham

Producent FrieslandCampina belooft dat je dankzij Slankie nooit meer hoeft te lijnen. Slankie is dan minder vet, maar met het vet zijn ook de goede vitamines A en D verdwenen. De smeerkaas bevat bovendien suiker zodat Slankie de zes ‘ik kies bewust’-logo’s van zijn verpakking moest schrappen.

Zonnatura avondmelange oplosthee

Misleidende marketing door Zonnatura. De bus oplosthee bestaat voor 94,4 procent uit suiker. Zonnatura beweert dat het staat voor 100 procent natuurlijk en biologisch, maar de avondmelange is niet biologisch. Zelfs de druivensuiker is chemisch gefabriceerd.

Becel Pro-activ

Unilever verdient grof geld aan consumenten die zich zorgen maken over hun gezondheid. De multinational moedigt cholesterolpatiënten aan om zelf te dokteren door Becel Pro-activ op brood te smeren. Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je op lange termijn plantensterol consumeert? Unilever bespaarde zich de hoge onderzoekskosten en moest het antwoord schuldig blijven. De fabrikant oppert in samenwerking met De Hartstichting dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Volgens Foodwatch zijn er juist aanwijzingen dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhoogt.

Het suikerdrankje Actimel van Danone ‘won’ twee jaar geleden de Gouden Windei verkiezing en vorig jaar werd Blue Band Goede Start verkozen tot meest misleidende product van het jaar.

Bron: NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tim Rutteman
Tim Rutteman
11 jaren geleden

Zo had ik bij SPA fruit altijd een goed gevoel.. SPA.. puur en eerlijk water dus hardstikke gezond toch ? Dan moest spa fruit wel heel heerlijk worden.. 6 pack 1.5 liter flessen ingeslagen dus..

Thuis neem ik een slok en proef, ASPARTAAM, nee toch, dat kan niet, dit is SPA.. gekeken op de verpakking wat ik normaal altijd in de winkel doe bij nieuwe producten.. ja hoor.. bevat aspartaam..

Heb de 6 flessen weg kunnen gooien..

Let op dus:)

Groetjes,
Tim.

Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

Alles waar LIGHT op staat is ook oplichting want i.p.v. suiker zit er dus aspartaam in en daarvan is bekend dat het kanker veroorzaakt. Ook veel producten van het merk euro-shopper zijn verdacht zij het niet alleen om de inhoud maar ook de manier waarop ze zijn verkregen.

Ron
Ron
11 jaren geleden

Ja, Pro-active van Becel is een sluipmoordenaar, er zitten transvetten in die juist je aderen dichtslibben. En volgens een Cardioloog moet je minstens een kuipje per dag eten wil het enig effect hebben. Wat kost zo’n kuipje Becel ook alweer. Juist, kun je net zo goed ruitjes Halvarine van 49 cent nemen. Gebruik gewoon olijfolie of olijf halvarineboter uit de reformzaak waar al die troep niet in zit. Ook transgene vetten niet.

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Schrik niet, ik koop volle yogurt, volle melk, roomboter, vol vol vol, het kan voor mij niet vol genoeg zijn. Zit de minste rotzooi in en probeer wel zoveel mogelijk bioligisch te kopen. Frisdrank drink ik gelukkig helemaal niet en als ik suiker ergens in wil doen gebruik ik meestal Stevia. Maar ja, iedereen moet zelf beoordelen en voelen wat je wel en niet eet en drinkt.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x