Homepagina » Gezondheid » De meest misleidende producten uit de supermarkt

De meest misleidende producten uit de supermarkt

Veel levensmiddelenfabrikanten misleiden consumenten met reclamespotjes op televisie over zogenaamde oplossingen voor gezondheidsproblemen, vindt consumentenorganisatie Foodwatch.

Vandaag is de derde Gouden Windei verkiezing gestart. Het Gouden Windei wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest misleidende voedingsproduct.

Foodwatch houdt de informatie over voedsel scherp in de gaten. Wie is de grootste misleider van 2012? Tot 11 juni aanstaande kun je stemmen. De vijf genomineerden zijn:

Peijnenburg Complete Start Vezels

Een vezelrijk ontbijt? De vezels in Complete Start Vezels zijn grotendeels nep. De nationale koekenbakker maakt ons graag wijs dat de koek een serieuze ontbijtvervanger is. Er blijken echter acht verstopte E-nummers in te zitten en maar liefst acht soorten suiker. Ontbijten met Peijnenburg betekent daarnaast dat je de schadelijke stof acrylamide binnenkrijgt.

Hero Fruit & Co Multifruit

Hero heeft een lekker sapje gemaakt dat ‘je weerstand verhoogt’ als we het etiket mogen geloven. Dit drankje bestaat echter voornamelijk uit druifconcentraat met water. De vitamines zijn eruit gepasteuriseerd en vervangen door kunstmatige. Drie antioxidanten zorgen voor de houdbaarheid, maar door het in de koeling te zetten oogt het wel lekker vers. De zogenaamde bifido-vezels zijn in werkelijkheid polydextrose of E1200.

Slankie Smeerkaas Magere Ham

Producent FrieslandCampina belooft dat je dankzij Slankie nooit meer hoeft te lijnen. Slankie is dan minder vet, maar met het vet zijn ook de goede vitamines A en D verdwenen. De smeerkaas bevat bovendien suiker zodat Slankie de zes ‘ik kies bewust’-logo’s van zijn verpakking moest schrappen.

Zonnatura avondmelange oplosthee

Misleidende marketing door Zonnatura. De bus oplosthee bestaat voor 94,4 procent uit suiker. Zonnatura beweert dat het staat voor 100 procent natuurlijk en biologisch, maar de avondmelange is niet biologisch. Zelfs de druivensuiker is chemisch gefabriceerd.

Becel Pro-activ

Unilever verdient grof geld aan consumenten die zich zorgen maken over hun gezondheid. De multinational moedigt cholesterolpatiënten aan om zelf te dokteren door Becel Pro-activ op brood te smeren. Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je op lange termijn plantensterol consumeert? Unilever bespaarde zich de hoge onderzoekskosten en moest het antwoord schuldig blijven. De fabrikant oppert in samenwerking met De Hartstichting dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Volgens Foodwatch zijn er juist aanwijzingen dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhoogt.

Het suikerdrankje Actimel van Danone ‘won’ twee jaar geleden de Gouden Windei verkiezing en vorig jaar werd Blue Band Goede Start verkozen tot meest misleidende product van het jaar.

Bron: NRC.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Zo had ik bij SPA fruit altijd een goed gevoel.. SPA.. puur en eerlijk water dus hardstikke gezond toch ? Dan moest spa fruit wel heel heerlijk worden.. 6 pack 1.5 liter flessen ingeslagen dus..

  Thuis neem ik een slok en proef, ASPARTAAM, nee toch, dat kan niet, dit is SPA.. gekeken op de verpakking wat ik normaal altijd in de winkel doe bij nieuwe producten.. ja hoor.. bevat aspartaam..

  Heb de 6 flessen weg kunnen gooien..

  Let op dus:)

  Groetjes,
  Tim.

  0 likes
 2. Alles waar LIGHT op staat is ook oplichting want i.p.v. suiker zit er dus aspartaam in en daarvan is bekend dat het kanker veroorzaakt. Ook veel producten van het merk euro-shopper zijn verdacht zij het niet alleen om de inhoud maar ook de manier waarop ze zijn verkregen.

  0 likes
 3. Ja, Pro-active van Becel is een sluipmoordenaar, er zitten transvetten in die juist je aderen dichtslibben. En volgens een Cardioloog moet je minstens een kuipje per dag eten wil het enig effect hebben. Wat kost zo’n kuipje Becel ook alweer. Juist, kun je net zo goed ruitjes Halvarine van 49 cent nemen. Gebruik gewoon olijfolie of olijf halvarineboter uit de reformzaak waar al die troep niet in zit. Ook transgene vetten niet.

  0 likes
 4. Schrik niet, ik koop volle yogurt, volle melk, roomboter, vol vol vol, het kan voor mij niet vol genoeg zijn. Zit de minste rotzooi in en probeer wel zoveel mogelijk bioligisch te kopen. Frisdrank drink ik gelukkig helemaal niet en als ik suiker ergens in wil doen gebruik ik meestal Stevia. Maar ja, iedereen moet zelf beoordelen en voelen wat je wel en niet eet en drinkt.

  0 likes
 5. [quote name=”Tim Rutteman”]Zo had ik bij SPA fruit altijd een goed gevoel.. SPA.. puur en eerlijk water dus hardstikke gezond toch ? Dan moest spa fruit wel heel heerlijk worden.. 6 pack 1.5 liter flessen ingeslagen dus..

  Thuis neem ik een slok en proef, ASPARTAAM, nee toch, dat kan niet, dit is SPA.. gekeken op de verpakking wat ik normaal altijd in de winkel doe bij nieuwe producten.. ja hoor.. bevat aspartaam..

  Heb de 6 flessen weg kunnen gooien..

  Let op dus:)

  Groetjes,
  Tim.[/quote]Jaren terug zag ik het ook in de supermarkt liggen en het dronk zo lekker weg. Toen ik ook een keer op het flesje keek was ik ook wat geschrokken toen ik las dat er aspartaam in zat. Nooit meer gedronken daarna. Zowiezo probeer ik zo veel mogelijk biologische producten te nuttigen en neem ook zo min mogelijk suiker en in plaats daarvan biologische honing van Traay.

  0 likes
 6. Koop niks wat je groot moeder niet herkent als voedsel of drank.

  Er wordt al tientallen jaren gerotzooid met ons eten en drinken, en heden ten dagen alleen maar meer !

  Ik als bier liefhebber was laatst in Belgie, dacht neem een paar bijzondere biertjes mee, en ik lees altijd elk etiket, kom ik Leffe Ruby tegen wat denk je, ZOETSTOFFEN !? moet toch niet gekker worden.

  Eet puur ! en lees bij alles wat je koopt wat erin zit.

  0 likes
 7. Wij hebben rauwe melk, yoghurt van rauwe melk, roomboter en ook biologische groenten rechtstreeks bij de biologische boer vandaan. Lekker veel smaak en puur en eerlijk. En sinds we zijn overgestapt op vol vette produkten ben ik 6 kilo afgevallen. Ik probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden, maar dus wel volle produkten voor in de plek. Groetjes marco

  0 likes
 8. Jammer dat je er maar 1 per jaar kan aanwijzen moet tog vaker kunnen,maar ja iets is beter als niets

  0 likes
 9. Bovendien is de schadelijke stof acrylamide in ontbijtkoek al heel lang verboden in Duitsland en wordt daar door de fabrikant ook niet gebruikt in ontbijtkoek. Waarom doet onze wetgever hier niets tegen??

  0 likes
 10. Herkenning alom. Ook wij zijn al enkele jaren terug overgestapt op volle producten, geen frisdranken meer en als het even kan naar de Imker, de plaatselijke slager, groenteman. Val weliswaar niet af zoals hier gelezen maar ben tenminste van dat E-gevoel en zoetstoffen af.

  0 likes
 11. Nieuw! In plaats van (boeren)kaas, nu het product “Kees”, gemaakt met ontroomde melk en plantaardige vetten.
  Binnenkort ook in uw supermarkt.

  De overgebleven “ongezonde” room wordt natuurlijk wel doorverkocht. het is te lekker en te duur om te verspillen.

  0 likes
 12. Nou, kaas met ontroomde melk en plantaardige vetten… klinkt voor mij als een product dat ik zeker niet zou kopen!

  Ook hier gaat de voorkeur uit naar zoveel mogelijk lokaal, biologisch en aan vetten slechts keus uit drie soorten: 1e keus is kokosolie, 2e keus is olijfolie en 3e keus is biologische roomboter. Alleen de 1e is echt geschikt om te bakken, de olijfolie is lekker voor door salade en de roomboter op brood als je zoet beleg hebt zoals een banaan of biologische jam (dan schieten de suikers niet als een raket je bloedbaan in!).

  0 likes
 13. Het komt nog zo ver dat we beter onszelf opeten 🙁

  0 likes
 14. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun eigen voedsel te gaan verbouwen. Dat is relatief simpel en je hebt er geen grote tuin voor nodig. Stads moestuinen winnen aan populatriteit en niet voor niets. Je kunt zelf je vruchten persen maar ook van kruidenthee met honing een heerlijke frisse drank maken. Stevia, honing (echte) en ahorn of rijstdiroop zijn goede suikervervangers. EET PUUR!

  0 likes
 15. [quote name=”Peter ♥”]Alles waar LIGHT op staat is ook oplichting want i.p.v. suiker zit er dus aspartaam in en daarvan is bekend dat het kanker veroorzaakt. Ook veel producten van het merk euro-shopper zijn verdacht zij het niet alleen om de inhoud maar ook de manier waarop ze zijn verkregen.[/quote]
  Is nooit bewezen dat ASPARTAAM kanker veroorzaakt… Klets dus.

  0 likes
 16. Volgens mij is het allemaal maar een MIS_verstand, en zijn het typo’s:

  Peijnenburg Compleet Is Tart Wezels

  Hero Fruit & Co Multi_Eruit

  Slankie Smeerkaas Magere Hein

  Zonnatura avondmelangolie oplost…hee

  Becel Pro Hakt iv (iv = Intraveneus)

  Dan weet je toch wat je koopt ?

  0 likes
 17. Lieve Mensen,

  Ja we worden bedonderd waar we bij staan als we niet zo oplettend zouden zijn. Ik vind het wel treurig dat we zo enorm oplettend moeten zijn! Mijn man en ik zijn sinds 4 mnd helemaal gestopt met vlees eten, ook geen vlees vervangers..zit ook vol troep. Wij werden steeds letterlijk ziek van vlees.
  En eigenlijk na het zien van “Earthlings” wil je helemaal geen dierlijk product meer aanraken. Nu eten wij alleen nog het lieft biologisch groente/fruit etc, goed aanvullen met noten etc.

  Qua drinken, ja de befaamde aspartaam en alle andere kunstmatige zoetstoffen…kankerverwekkend en supper slecht voor je gebit. Maak een smoothie, drink water met een uitgeperst citroentje, maak verse kruidenthee.
  Zegen je eigen water met liefde, dan heb je geen spa of wat dan ook meer nodig.
  Kijk “water,the great mystery” maar eens!

  Namasté

  0 likes
 18. riep iemand hier ‘stevia’? ik heb een potje van dat spul in huis… tis niet te vreten! als je het in je thee of koffie gooit verpest het de hele smaak! alles krijgt een ‘zoethout’-smaakje. stevia is alleen te gebruiken als zoetstof in drop, want dat zoethoutige smaakje hoort daarin thuis… en nergens anders!

  0 likes
 19. [quote name=”CritiC”][quote name=”Peter ♥”]Alles waar LIGHT op staat is ook oplichting want i.p.v. suiker zit er dus aspartaam in en daarvan is bekend dat het kanker veroorzaakt. Ook veel producten van het merk euro-shopper zijn verdacht zij het niet alleen om de inhoud maar ook de manier waarop ze zijn verkregen.[/quote]
  Is nooit bewezen dat ASPARTAAM kanker veroorzaakt… Klets dus.[/quote]
  Eet jij maar lekker aspartaam dan. Bij mij komt het er niet in!

  0 likes
 20. wat erg met die super merken!!!de meeste zijn nep!
  En men betaal vel voor!!

  0 likes
 21. [quote name=”Mo66″]Bovendien is de schadelijke stof acrylamide in ontbijtkoek al heel lang verboden in Duitsland en wordt daar door de fabrikant ook niet gebruikt in ontbijtkoek. Waarom doet onze wetgever hier niets tegen??[/quote]
  Omdat onze wetgever een witteboordcrimineel is.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...