Homepagina » Gezondheid » De meest misleidende producten uit de supermarkt
supermarkt247942373928434

De meest misleidende producten uit de supermarkt

Veel levensmiddelenfabrikanten misleiden consumenten met reclamespotjes op televisie over zogenaamde oplossingen voor gezondheidsproblemen, vindt consumentenorganisatie Foodwatch.

Vandaag is de derde Gouden Windei verkiezing gestart. Het Gouden Windei wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest misleidende voedingsproduct.

Foodwatch houdt de informatie over voedsel scherp in de gaten. Wie is de grootste misleider van 2012? Tot 11 juni aanstaande kun je stemmen. De vijf genomineerden zijn:

Peijnenburg Complete Start Vezels

Een vezelrijk ontbijt? De vezels in Complete Start Vezels zijn grotendeels nep. De nationale koekenbakker maakt ons graag wijs dat de koek een serieuze ontbijtvervanger is. Er blijken echter acht verstopte E-nummers in te zitten en maar liefst acht soorten suiker. Ontbijten met Peijnenburg betekent daarnaast dat je de schadelijke stof acrylamide binnenkrijgt.

Hero Fruit & Co Multifruit

Hero heeft een lekker sapje gemaakt dat ‘je weerstand verhoogt’ als we het etiket mogen geloven. Dit drankje bestaat echter voornamelijk uit druifconcentraat met water. De vitamines zijn eruit gepasteuriseerd en vervangen door kunstmatige. Drie antioxidanten zorgen voor de houdbaarheid, maar door het in de koeling te zetten oogt het wel lekker vers. De zogenaamde bifido-vezels zijn in werkelijkheid polydextrose of E1200.

Slankie Smeerkaas Magere Ham

Producent FrieslandCampina belooft dat je dankzij Slankie nooit meer hoeft te lijnen. Slankie is dan minder vet, maar met het vet zijn ook de goede vitamines A en D verdwenen. De smeerkaas bevat bovendien suiker zodat Slankie de zes ‘ik kies bewust’-logo’s van zijn verpakking moest schrappen.

Zonnatura avondmelange oplosthee

Misleidende marketing door Zonnatura. De bus oplosthee bestaat voor 94,4 procent uit suiker. Zonnatura beweert dat het staat voor 100 procent natuurlijk en biologisch, maar de avondmelange is niet biologisch. Zelfs de druivensuiker is chemisch gefabriceerd.

Becel Pro-activ

Unilever verdient grof geld aan consumenten die zich zorgen maken over hun gezondheid. De multinational moedigt cholesterolpatiënten aan om zelf te dokteren door Becel Pro-activ op brood te smeren. Wat gebeurt er in het lichaam wanneer je op lange termijn plantensterol consumeert? Unilever bespaarde zich de hoge onderzoekskosten en moest het antwoord schuldig blijven. De fabrikant oppert in samenwerking met De Hartstichting dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Volgens Foodwatch zijn er juist aanwijzingen dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhoogt.

Het suikerdrankje Actimel van Danone ‘won’ twee jaar geleden de Gouden Windei verkiezing en vorig jaar werd Blue Band Goede Start verkozen tot meest misleidende product van het jaar.

Bron: NRC.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tim Rutteman
Tim Rutteman
8 jaren geleden

Zo had ik bij SPA fruit altijd een goed gevoel.. SPA.. puur en eerlijk water dus hardstikke gezond toch ? Dan moest spa fruit wel heel heerlijk worden.. 6 pack 1.5 liter flessen ingeslagen dus..

Thuis neem ik een slok en proef, ASPARTAAM, nee toch, dat kan niet, dit is SPA.. gekeken op de verpakking wat ik normaal altijd in de winkel doe bij nieuwe producten.. ja hoor.. bevat aspartaam..

Heb de 6 flessen weg kunnen gooien..

Let op dus:)

Groetjes,
Tim.

Peter ♥
Peter ♥
8 jaren geleden

Alles waar LIGHT op staat is ook oplichting want i.p.v. suiker zit er dus aspartaam in en daarvan is bekend dat het kanker veroorzaakt. Ook veel producten van het merk euro-shopper zijn verdacht zij het niet alleen om de inhoud maar ook de manier waarop ze zijn verkregen.

Ron
Ron
8 jaren geleden

Ja, Pro-active van Becel is een sluipmoordenaar, er zitten transvetten in die juist je aderen dichtslibben. En volgens een Cardioloog moet je minstens een kuipje per dag eten wil het enig effect hebben. Wat kost zo’n kuipje Becel ook alweer. Juist, kun je net zo goed ruitjes Halvarine van 49 cent nemen. Gebruik gewoon olijfolie of olijf halvarineboter uit de reformzaak waar al die troep niet in zit. Ook transgene vetten niet.

Sheyan
Sheyan
8 jaren geleden

Schrik niet, ik koop volle yogurt, volle melk, roomboter, vol vol vol, het kan voor mij niet vol genoeg zijn. Zit de minste rotzooi in en probeer wel zoveel mogelijk bioligisch te kopen. Frisdrank drink ik gelukkig helemaal niet en als ik suiker ergens in wil doen gebruik ik meestal Stevia. Maar ja, iedereen moet zelf beoordelen en voelen wat je wel en niet eet en drinkt.

Eden
Eden
8 jaren geleden

[quote name=”Tim Rutteman”]Zo had ik bij SPA fruit altijd een goed gevoel.. SPA.. puur en eerlijk water dus hardstikke gezond toch ? Dan moest spa fruit wel heel heerlijk worden.. 6 pack 1.5 liter flessen ingeslagen dus..

Thuis neem ik een slok en proef, ASPARTAAM, nee toch, dat kan niet, dit is SPA.. gekeken op de verpakking wat ik normaal altijd in de winkel doe bij nieuwe producten.. ja hoor.. bevat aspartaam..

Heb de 6 flessen weg kunnen gooien..

Let op dus:)

Groetjes,
Tim.[/quote]Jaren terug zag ik het ook in de supermarkt liggen en het dronk zo lekker weg. Toen ik ook een keer op het flesje keek was ik ook wat geschrokken toen ik las dat er aspartaam in zat. Nooit meer gedronken daarna. Zowiezo probeer ik zo veel mogelijk biologische producten te nuttigen en neem ook zo min mogelijk suiker en in plaats daarvan biologische honing van Traay.

Christian
Christian
8 jaren geleden

Koop niks wat je groot moeder niet herkent als voedsel of drank.

Er wordt al tientallen jaren gerotzooid met ons eten en drinken, en heden ten dagen alleen maar meer !

Ik als bier liefhebber was laatst in Belgie, dacht neem een paar bijzondere biertjes mee, en ik lees altijd elk etiket, kom ik Leffe Ruby tegen wat denk je, ZOETSTOFFEN !? moet toch niet gekker worden.

Eet puur ! en lees bij alles wat je koopt wat erin zit.

Marco
Marco
8 jaren geleden

Wij hebben rauwe melk, yoghurt van rauwe melk, roomboter en ook biologische groenten rechtstreeks bij de biologische boer vandaan. Lekker veel smaak en puur en eerlijk. En sinds we zijn overgestapt op vol vette produkten ben ik 6 kilo afgevallen. Ik probeer suikers zoveel mogelijk te vermijden, maar dus wel volle produkten voor in de plek. Groetjes marco

jack
jack
8 jaren geleden

Jammer dat je er maar 1 per jaar kan aanwijzen moet tog vaker kunnen,maar ja iets is beter als niets

Mo66
Mo66
8 jaren geleden

Bovendien is de schadelijke stof acrylamide in ontbijtkoek al heel lang verboden in Duitsland en wordt daar door de fabrikant ook niet gebruikt in ontbijtkoek. Waarom doet onze wetgever hier niets tegen??

Marcel Koenders
Marcel Koenders
8 jaren geleden

Herkenning alom. Ook wij zijn al enkele jaren terug overgestapt op volle producten, geen frisdranken meer en als het even kan naar de Imker, de plaatselijke slager, groenteman. Val weliswaar niet af zoals hier gelezen maar ben tenminste van dat E-gevoel en zoetstoffen af.

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

londen

Londen in opstand tegen lockdown: ‘Steek die Nieuwe Wereldorde maar in je r**t’

In Londen waren afgelopen weekend vele duizenden ...

Overvloed

3 Krachtige Stappen om NU een overvloed-mentaliteit te creëren

Wanneer mensen het hebben over overvloed, denken ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x