Homepagina » Financieel » Hoe de president van IJsland de ballen had om op te staan tegen de machtige banken
olafur23947832498347394

Hoe de president van IJsland de ballen had om op te staan tegen de machtige banken

IJsland is niet alleen uniek vanwege haar oogverblindende geografie, maar ook vanwege de open democratie die een essentiële rol speelde bij de keuze om drie gigantische banken ten tijde van de financiële crisis te laten vallen.

Voor president Ólafur Ragnar Grímsson was de crisis van 2008 persoonlijk. Hij was enige jaren minister van Financiën voordat hij in 1996 president werd.

De crisis blijft voorpaginanieuws in Griekenland, Italië en Spanje; landen die kozen voor een andere benadering dan IJsland. Ólafur is van mening dat we niet zozeer te maken hebben met een economisch en financieel probleem, maar meer met een sociaal, politiek en juridisch probleem.

Erg zwaar

Na de crisis ging IJsland in tegen het overheersende orthodoxe model, opgelegd door de Verenigde Staten, Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). IJsland weigerde geld te pompen in de noodlijdende banken. Die beslissing werd indertijd gezien als controversieel.

Groot-Brittannië en Nederland eisten het geld terug van Icesave-klanten en IJsland weigerde. Ólafur blokkeerde tot twee keer toe een wet die het mogelijk zou maken om Groot-Brittannië terug te betalen. “Het was inderdaad erg zwaar,” zei Ólafur. “Elke grote financiële instelling, zowel in Europa als in mijn eigen land, was tegen me en er waren machtige personen die dachten dat ik gek was geworden.”

Democratie

“Europa zou zich meer moeten bezighouden met democratie dan met financiële markten,” vervolgde hij. “Uiteindelijk werd het duidelijk dat ik moest kiezen voor democratie.” Ólafur geeft de Britten de schuld, met name Gordon Brown, van wie hij excuses verwacht. De IJslandse president vergelijkt de situatie met de Falklandoorlog. Hij vindt het ongehoord dat één van de meest vreedzame landen ter wereld, één van de oprichters van de NAVO en een bondgenoot van Groot-Brittannië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in hetzelfde rijtje werd geplaatst als Al Qaida en de Talibaan.

In één van de ontvangstkamers in de ambtswoning van de IJslandse president zijn foto’s te zien van Ólafur met Vladimir Poetin en Hu Jintao. Er hangen echter geen foto’s van Europese leiders.

Buigen

“Het probleem is het Europese en Amerikaanse bankwezen,” legde Ólafur uit. “Als je wilt dat je economie in de 21e eeuw uitblinkt is een groot bankensyndicaat, al dan niet zeer succesvol, slecht nieuws.”

“Hoe groter het bankensyndicaat, hoe slechter het is voor je economie,” voegde hij toe. Hij wijtte de enorme groei van het IJslandse bankwezen later aan de Europese bank-filosofie en de incompetente kredietbeoordelaars.

Het land hoopt nu het bevrijd is van de financiële industrie gebruik te kunnen maken van haar creatieve en intellectuele kapitaal. Ólafur had in eerste instantie besloten niet opnieuw mee te zullen doen aan de presidentsverkiezingen, maar na een online petitie die afgelopen maand 30.000 keer werd ondertekend besloot hij voor een vijfde termijn te gaan. De verkiezingen zijn in juni. “Als een groot deel van het land wil dat ik doorga, zal ik buigen voor het publiek,” besloot Ólafur.

Bron: Businessinsider.com

Lees ook: Iceland’s President Explains Why The World Needs To Rethink Its Addiction To Finance

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

benjamin

Ouders van Benjamin (32) in emotionele video: ‘Hij is gedood door het Janssen-vaccin. Dit is moord’

Mijn 32-jarige stiefzoon Benjamin is op 14 ...

brief

1500 medisch specialisten in brandbrief aan Kamerleden: geef jonge kinderen geen experimenteel coronavaccin

De Gezondheidsraad heeft afgelopen week geadviseerd om ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x