Het Complot

Hoe de Rothschilds het moderne bankwezen creëerden en een onvoorstelbaar fortuin wisten te vergaren

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bij de naam ‘Rothschild’ denken veel mensen aan rijkdom, macht en complottheorieën. De familie stond aan de wieg van het internationale financiële systeem. Nieuwssite Business Insider legt uit hoe de dynastie zijn gigantische fortuin kon vergaren en behouden.

Mayer Amschel Rothschild kan worden gezien als de uitvinder van het moderne bankwezen. Hij is door Forbes genoemd als de op zes na invloedrijkste zakenman aller tijden. “Maar hoe konden de Duitse straathandelaren van de ene op de andere dag de grondleggers worden van het moderne kapitalisme, de beschikking krijgen over een immense hoeveelheid politieke macht en de rijkste familie in de geschiedenis worden?” vraagt historicus Niall Ferguson zich af in zijn boek The House of Rothschild.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Mayer Amschel werd in 1744 geboren in een gettowijk in Frankfurt. Hij woonde samen met 30 familieleden in een kamer boven een winkel. Zijn vader, Amschel Moses, werkte als geldwisselaar en zijdehandelaar en had prins Willem van Hessen als klant.

Mayer verloor op 12-jarige leeftijd zijn beide ouders. Hij reisde af naar Hanover om er te leren over financiën. Hij ging in de leer bij Wolf Jakob Oppenheimer, die zich bezighield met internationale handel.

Net als zijn vader onderhield Mayer contact met prins Willem. Hij verdiende geld met het verzamelen en verkopen van zeldzame munten. De verkoop van antieken stond volgens Ferguson aan de basis van het fortuin van Rothschild.

In 1770 trouwde Mayer met Gutle Schnapper. De twee kregen vijf zonen en vijf dochters. In zijn testament liet Mayer strikte, controversiële richtlijnen opstellen over huwelijken van de Rothschilds.

Toen Mayer overstapte van antieken naar het bankwezen, schoot zijn belastbare inkomen omhoog van 4000 gulden in 1795 naar 60.000 gulden in 1796. Tijdens de Franse Revolutie werd Mayer rijk door het Oostenrijkse leger te voorzien van wapens. Na de industriële revolutie importeerde hij Brits textiel. Hij breidde zijn activiteiten al snel uit naar Engeland en de rest van de wereld.

Hoe de Rothschilds hun onvoorstelbare fortuin vergaarden en behielden
Wapenschild van de familie Rothschild

Het wapenschild van Rothschild bevat een vuist met vijf pijlen, die verwijzen naar Mayers vijf zoons. Hij stuurde zijn zoons aan het begin van de negentiende eeuw naar Frankfurt, Napels, Wenen, Parijs en Londen om daar banken op te richten. De vijf pijlen symboliseren de kracht van eenheid en markeren het begin van de internationale bankiersdynastie.

Om te voorkomen dat het fortuin verloren zou gaan, liet Mayer erfenissen voor vrouwelijke nazaten verbieden. Dit leidde tot huwelijken tussen familieleden; vier van zijn kleindochters trouwden met kleinzoons en één kleindochter trouwde met haar oom.

Hoe de Rothschilds hun onvoorstelbare fortuin vergaarden en behielden
Carl von Rothschild

In Napels richtte Carl von Rothschild CM de Rothschild & Figli op. Hij onderhield daar nauwe banden met de beruchte en machtige familie de’ Medici. Zijn dochter Charlotte trouwde met zijn neef Lionel, de zoon van Nathan Rothschild.

Hoe de Rothschilds hun onvoorstelbare fortuin vergaarden en behielden
Salomon von Rothschild

Salomon von Rothschild richtte in Wenen SM von Rothschild op. Hij financierde de Nordbahn, een netwerk van spoorlijnen in Oostenrijk en Duitsland, en was een fervent kunstverzamelaar. Tijdens de Revolutie van 1848 raakte Salomon in opspraak, waarna hij de bank doorgaf aan zijn zoon. Zijn dochter Betty trouwde naar familiegebruik met zijn broer James.

Hoe de Rothschilds hun onvoorstelbare fortuin vergaarden en behielden
James de Rothschild

James de Rothschild richtte in Parijs De Rothschild Frères op. Vanwege het goede contact tussen James en koning Lodewijk Filips groeide het kantoor in Parijs uit tot één van de meest succesvolle ondernemingen van de familie. De woning waar de kinderen van James opgroeiden is nu onderdeel van de Amerikaanse ambassade. Hij kocht Château Lafite Rothschild, een kasteel en wijngoed in de Bordeaux. Het domein is niet meer uit handen van de familie geweest. Rothschild is ook eigenaar van een aantal andere grote wijngoederen in Frankrijk en verschillende projecten lopen in Chili, Portugal, Argentinië en sinds 2008 in China.

Prins Willem van Hessen, die zaken deed met zowel Amschel Moses als Mayer, vluchtte na de inval van Napoleon naar Denemarken en vertrouwde Mayer een groot deel van zijn fortuin toe. Rothschild sluisde het geld door naar Nathan in Engeland.

Hoe de Rothschilds hun onvoorstelbare fortuin vergaarden en behielden
Château Lafite Rothschild in de Bordeaux

In 1806 trouwde Nathan met Hannah Cohen, de dochter van een vooraanstaande diamanthandelaar. Hij opende NM Rothschild & Sons in 1811. Nathan bedacht een ingenieuze strategie: hij leende aan overheden in tijden van oorlog, om na afloop te verdienen aan de schuld.

De Slag bij Waterloo leverde hem een fortuin op. In 1814 financierde hij het leger van Wellington. Het vermogen van de Rothschilds steeg van 500.000 pond in 1818 naar 4.330.333 pond een decennium later. Ook in andere landen werd de tactiek succesvol toegepast. In de 150 jaar erna werd dan ook bijna onophoudelijk oorlog gevoerd.

Gedurende het grootste deel van de negentiende eeuw was NM Rothschild onderdeel van de grootste bank ter wereld. Stel je een fusie voor tussen Merrill Lynch, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), en je hebt een beetje een idee hoe machtig en invloedrijk de Rotschilds in die periode waren.

[Business Insider]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
8 jaren geleden

Je innerlijk geluk bepaald de mate van je rijkdom,
materiële bezittingen geven je een vals gevoel van rijkdom.

Het artikel kan worden geclassificeerd als een propaganda stukje voor de familie
Rothschild. In mis het stukje over de enorme aantallen onschuldige doden die
deze familie op hun naam hebben staan als gevolg van hun medeplichtigheid
aan het creëren van oorlogen via fals flag operaties.
Rothschild, een luciferiaanse incestueuse misdaadorganisatie.

Orion
Orion
8 jaren geleden

ze moeten allemaal dood deze mensen hebben we niks aan.

Kees
Kees
8 jaren geleden

Misschien kan iemand mij deze vraag beantwoorden?

Als 1 Folkert van der G bij het minste geringste Pim Fortuyn al afslacht omdat hij denkt dat die niet goed voor ons is, waarom heeft dan op een wereldbevolking als de huidige nog niet 1 iemand(op een veel gigantischer tijdbestek dan Pim aanwezig is geweest) een Rothschild (of voor mijn part een Bush, Cheney, Kerry, Bankdirecteur, crimineel van IMF/CFR/Bilderberg/Brussel/Washington en vooral niet te vergeten volksverraders in den Haag) afgeslacht?

Trek dit parallel, vul hem filosoferend volledig in en constateer verbazende feiten. Is dit niet alleen al (helaas indirect)bewijs dat er veel meer achter Volkert van der G zit?

Erg jammer dat dit niet gebeurt gezien je kwaad niet kunt oplossen, je kunt het hooguit uitroeien. Dit soort psychopathische fascisten hoef je ook geen medelijden mee hebben lijkt mij! De geringste vorm van empathie lijkt mij aan dit soort narcistische parasieten niet besteed.

Als je de zaken vanuit dit perspectief bekijkt dan is het toch ook zeker een wereldwonder dat Joris Demmink(laat staan zijn clientèle) nog recht overeind staat?

Volkert van der G’s bestaan dus blijkbaar helemaal niet, hoe kunnen wij dan in godsnaam een Volkert van der G vast hebben zitten?

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

De aller rijksten en zoals o.a. de Rothschild’s dienen hun geld onder de armsten te verdelen.

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x