Homepagina » Universum » De aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten
De aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten

De aarde bestaat eigenlijk uit twee planeten

De aarde is ooit frontaal op een andere planeet gebotst. Die planeet, Theia geheten, overleefde de botsing niet en barstte uit elkaar.

Uit een deel van de brokstukken van Theia is de maan ontstaan, zo zeggen Amerikaanse wetenschappers. Een ander deel is opgenomen door de aarde, waardoor onze planeet eigenlijk uit twee planeten bestaat.

Vingerafdruk

Wetenschappers dachten altijd dat de aarde en Theia elkaar hadden geschampt, maar concluderen nu dat het om een frontale botsing ging. Ze schrijven over hun bevindingen in het blad Science.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles vergeleken de chemische ‘vingerafdruk’ van zeven maanstenen met die van vulkanisch gesteente uit het binnenste van de aarde. De stenen bleken zuurstofatomen te bevatten die precies hetzelfde zijn samengesteld. Volgens de wetenschappers moeten ze daarom dezelfde oorsprong hebben.

Enorme kracht

Om dat mogelijk te maken moet er bij de botsing een enorme kracht zijn vrijgekomen. Daaruit leiden de onderzoekers af dat de botsing tussen de aarde en Theia frontaal moet zijn geweest.

Een andere theorie is dat Theia destijds langs de aarde is gescheerd en daarbij in stukken uit elkaar is gevallen. Maar in dat geval zouden de stenen op de maan moeten verschillen van het gesteente op aarde, omdat ze een andere afkomst hebben.

Foto: William K. Hartmann

[UCLA]


Vond je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

48 reacties

 1. Het word echt met de dag erger al die ruimte/aardbol fantasieën, of niet?

  14 likes
  • ja en daarom zijn de gesteenten en het stof op de maan 1 à 2 miljard jaar ouder dan de gesteenten op aarde…….sleep on!!!

   9 likes
  • nee, dit heb ik al een tijd geleden geleerd op school. Ik vraag me af wat hier nieuws aan is.

   13 likes
   • Het is ook maar een subtiel verschil, de basis blijft natuurlijk gewoon dat twee proto planeten tegen elkaar aan geknald zijn.

    De eerdere theorie gaat over het schampen van een proto planeet met de aarde: een deel bleef op aarde achter, het restant van de planeet werd de maan. Dit zorgde echter voor een probleem aangezien de samenstelling van de maan en de aarde nagenoeg identiek is.

    Nu heeft men middels een computermodel berekend dat aarde en maan ook konden ontstaan door een frontale botsing en samensmelting van twee hemellichamen. Door de kracht die gepaard ging met de botsing is een deel de ruimte ingeslingerd, en weer samengeklonterd tot de maan. Ik voel meer voor deze theorie, omdat het meer puzzelstukjes in elkaar zet.

    11 likes
   • Het nieuws is; dat het niet klopt!
    Er was geen botsing. Enkel van de aardse natuurwetenschap uit kom je natuurlijk uit op een botsing.
    De maan is inderdaad uit bestanddelen van de aarde. Maar dan wel alles wat nu maan is.
    Aangezien elke planeet incarnaties heeft doorgemaakt, heeft de aarde dit ook. Of juist ook!
    Alle planeten zijn levende wezens. Zijn op elkaar afgestemd als muziektonen en akkoorden.
    Ooit was de aarde een warmtetoestand,(haar 1e leven), met een diameter zoals die nu is van de baan van Saturnus.
    Lekker makkelijk een planeet bedenken die Theia heet. hoezo dan?

    4 likes
  • Nou he…..en de sheeple slikken het als zoete koek

   #FlatEarth

   2 likes
 2. En uit die botsing is een ronde bol ontstaan, die op de juiste afstand staat en verantwoordelijk is voor onze getijden. Klinkt logisch….. ……

  7 likes
 3. Hmm, Ik dacht dat de maan veel ouder was dan de aarde.. aarde 4.6 miljard jaar en de maan 5.3 miljard jaar.
  Als dit zou kloppen zou je toch meer sporen van een heet verleden moeten zien op de maan. Dode vulkanen en lava stromen. Genoeg manen in ons zonnestelsel die actief zijn of sporen van een actief verleden hebben.
  Ik vermoed dat we de maan gekaapt hebben van een andere planeet op een of andere manier.

  2 likes
  • Dat invangen van een passerend hemellichaam als de maan is onmogelijk, de aantrekkingskracht van de aarde is daarvoor te klein.

   Door deze klap is gesteente de ruimte ingeslingerd en tot een bol samengeklonterd. Nog steeds beweegt de maan zich van ons af, een resultaat van deze botsing. Dit is de enig mogelijke verklaring dat de aarde zo’n grote satelliet als de maan met zich mee heeft draaien.

   Sporen van een heet verleden van de maan zijn zichtbaar, dit zijn de “mares” (de zwarte plekken die we hier kunnen zien), maar deze zijn ontstaan door de vele meteorietinslagen vlak na het ontstaan van de aarde en de maan. Het zijn door lava volgelopen kraters.
   Op de aarde zijn nagenoeg al deze inslagen door platentectoniek en erosie verdwenen. Restanten van de meteorietinslagen van 4 miljard jaar geleden zijn verschillende edelmetalen, zoals goud en platina, maar ook radioactieve stoffen, zoals uranium.

   Van de botsing tussen de twee protoplaneten kun je het resultaat zien op aarde en de maan. Een van de duidelijkste aanwijzingen is de nagenoeg identieke samenstelling van de maan en de aarde.

   7 likes
 4. ze hebben zoveel onzin geleerd dat hun nu niet meer zelf kunnen nadenken

  8 likes
 5. Eerlijk gezegd voel ik mij verloren ! Weet niet meer wie of wat te geloven !

  6 likes
  • Geloof gewoon wat je wil. Dat is dan de werkelijkheid voor jou. Dat de een zijn werkelijkheid niet de jouwe is moet je dan op de koop toe nemen en het liefst zo mogelijk respecteren.

   Met de theorieën omtrent parallelle dimensies/werelden en ook de steeds populairder wordende theorie “alles bestaat tegelijkertijd nu”, zou je hieruit kunnen redeneren dat alle theorieën daadwerkelijk kloppen en niet elkaar uitsluiten of tegenspreken. Of het merkbaar is in jouw realiteit echter is een ander verhaal. Maar de theorie zou kunnen kloppen in een legio van andere realiteiten.

   1 likes
 6. Wil zo graag alles weten en daar leef ik voor maar soms…… kan ik er niet meer bij !

  0 likes
  • Hai Pietje … het gaat er toch om wat je zelf geloofd door te ervaren. Ga vooral niet in het moeras van triljarden beweringen zitten, je komt er toch niet uit. Voel bij jezelf, door wat je ziet of beleefd. Intussen zijn we zo ver verwijderd van waar het werkelijk over gaat; we verklaren alles vanuit onze logica en wellicht gaat het hier om dingen die juist helemaal niet logisch zijn. Jouw zintuigen zijn je gereedschap. Doe het ermee. Fijne avond man.

   3 likes
  • Ja Pietje dat is logisch dat je verward bent.
   Ga de natuur in en observeer de natuur het is prachtig en observeer wat je ziet .
   Naar niemand luisteren want mensen liegen dat ze barsten en altijd je eigen gevoel achterna gaan.
   Leer jezelf kennen, je bent een prachtig wezen met een ongekend potentieel.
   Helaas proberen ze ons mensen juist te verwarren dat we zijn gaan geloven wat je een kind nog niet eens kunt wijsmaken, ja zover zijn we van onszelf verwijderd.
   Mens erger je niet is geen spel het is realiteit.
   Ze houden ons gewoon bezig meer niet, en we trappen er in want we hebben niets in de gaten, de meeste niet althans.
   Het allerbeste voor jou Pietje, of het goedkomt met ons weet ik niet.

   3 likes
 7. De aarde bestaat uit zoveel je maar wil. .

  5 likes
 8. Aangezien men nooit op de maan geweest is, is het logisch dat het gesteente van de maan en die van de aarde hetzelfde is.

  5 likes
 9. Tsja, we zijn nooit op de maan geweest, dus die “Maanstenen” zijn gewoon van de aarde, dus geen wonder dat ze de zelfde stoffen bevatten!

  4 likes
 10. De Aarde bestond in die tijd niet, het was een proto planeet (een planeet in wording) en deze werd constant gebombardeerd door grote en kleine proto planeetjes.

  “, waardoor onze planeet eigenlijk uit twee planeten bestaat”

  Dus neen onze Aarde en dus ook onze maan bestaat niet uit 2 verschillende planeten (proto) maar wel uit verschillende grote proto planeten en duizenden kleinere proto planeetjes.

  Trouwens, onze maan is vergeleken met onze Aarde veel (veel) te groot, dus het zou best kunnen dat onze maan eerder een ingevangen object is.

  Wiskundige formules, computer simulaties, theorieën zijn nog steeds geen feiten, het kan, maar het kan ook weer heel anders zijn geweest.

  3 likes
 11. Maan was toch hol?

  2 likes
 12. Dat mensen in dit soort onzin trappen is me echt een groot raadsel.

  1 likes
 13. De aarde, de Maan en alle materie is door kernfusie gevormd in de Big Bang. De materie waaruit de planeten bestaan loopt daarom weinig uit elkaar. De verschillen zitten in de centrifugale krachten en de zwaarte (aantrekkingskracht) van de planeten. In de Big Bang was er nog geen ruimte en dus ook geen tijd. Direkt volgend op de Big Bang was de Tijd zo compact dat wij nu daar direct miljarden jaren verschil in meten. Alles weer terugvoerend is de aarde bijna 7000 van onze jaren oud. Alles van het kleinste materiedeeltje tot het hele universum wordt alleen maar groter en daarmee ook de tijd.

  1 likes
 14. Mijn theezakje hangt scheef. Hmmm dit lijkt me toch een verzonnen verhaal. Laten we het uitzoeken!

  0 likes
 15. Wij leven in een computer simulatie, matrix, what is real?….

  1 likes
 16. We zijn dus eigenlijk aartheianen…klinkt wel leuk

  0 likes
 17. ik heb een link, wat ik voor waarheid zie. puzzelstukes vallen op zn plek

  0 likes
 18. https://youtu.be/DaDeiBRifm8

  Gewoon even kijken ..
  Spirit science

  0 likes
 19. De enige echte bewezen bestaande theorie: Ik heb de aarde gemaakt (Ook de multiversums)
  Conclusie: Ik heb de Matrix gemaakt

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...

studies

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

In het afgelopen jaar zijn er maar ...