In de meeste gevallen ontstaat gehoorschade geleidelijk aan. Omdat het niet van de een op de andere dag gebeurd is het soms lastig om precies te zeggen waar je gehoorschade vandaan komt. Het is daarom erg belangrijk dat je altijd voorzichtig bent met harde geluiden om gehoorschade te voorkomen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorschade onder jongeren is muziek. Tijdens het uitgaat is de muziek vaak erg hard, dit is erg schadelijk voor je gehoor en als je regelmatig uitgaat loop je risico op gehoorschade.
Maar ook muziek uit oordopjes kan zorgen voor gehoorschade. Doordat je regelmatig en voor langere tijd achter elkaar naar muziek luistert licht gehoorschade al snel op de loer als je je geluid te hard zet. Maar ook als je werkt op een plek met harde geluiden loop je risico op gehoorbeschadiging als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft.
Er zijn verschillende soorten gehoorverlies, maar perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende. Klik hier voor meer informatie over gehoorverlies.
Een piep in je oor
Een piep in je oor is een teken van gehoorschade. Als je na het uitgaan een piep hoort betekent dit dat je gehoor overbelast is geweest. In de meeste gevallen verdwijnt deze piep vanzelf na verloop van tijd. Als deze piep echter niet weggaat is er sprake van tinnitus.
Tinnitus heeft verschillende oorzaken, het kan komen een ziekte of andere natuurlijke aandoening maar in de meeste gevallen is het een gevolg van gehoorschade. Als je lijdt aan tinnitus hoor je een geluid dat er niet is, dit geluid gaat nooit weg.
Hoe het precies klinkt is voor iedereen die last heeft van tinnitus anders. Het is een piep zijn, een zoemend geluid of een suis. Ook zijn er mensen die juist een brommend geluid horen, dit komt echter niet vaak voor.
Tinnitus wordt veroorzaakt door beschadigde trilharen, hierdoor kan de informatie van geluiden niet goed worden doorgegeven aan je oor.
Wanneer loop je gehoorschade op
Wanneer een geluid dermate schadelijk is dat het gehoorschade veroorzaakt hangt af van de sterkte van het geluid en hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld.
Zo kan een geluid van 80 decibel al schadelijk zijn, om gehoorschade op te lopen moet je dan wel 40 uur per week gedurende het hele jaar worden blootgesteld aan dit geluid. Als je echter dichtbij een zeer luide straaljager staat kan je al binnen een minuut gehoorschade oplopen omdat dit geluid een stuk luider is dan 80 decibel. Dus niet alleen het aantal decibel is belangrijk maar ook hoe lang je in de buurt bent van het geluid.
Ook muziek kan gehoorschade oplopen. Over de mate waarin je gehoorschade oploopt door blootstelling aan harde muziek is nog altijd niet erg veel bekend. Een muzikant die veel in aanraking is met harde muziek zonder gehoorbescherming zal vrijwel zeker gehoorschade oplopen.
Als je echter eens in de zoveel tijd een avondje uitgaat is de kans dat je direct gehoorschade oploopt vrij klein. Als je regelmatig uitgaat in een lawaaiige omgeving loop je natuurlijk wel een verhoogd risico.
Amsterdammers worden helemaal gek van herrie warmtepomp: ‘én meer CO2 én niet warm te krijgen én meer lawaai’
‘Door buitenaardsen ontvoerde’ Iljoemzjinov blijft voorzitter schaakbond
100+ wetenschappelijke papers: CO2 heeft ‘verwaarloosbaar’ effect op klimaat. Lees ze hier
Facebookpagina ‘Nee tegen 1,5 meter’ (173.000+ volgers) verwijderd: ‘Dit is van hogerhand gekomen’
Medische apartheid: Britse gezondheidsminister hint op voortrekken gevaccineerden
Venetië op de gezonde tour. Wil je er nog wel naartoe als je weet dat ze dit verbieden?
‘Volkert, moordenaar van Pim Fortuyn, koopt WOONBOERDERIJ’
Kaag en koningin Maxima openen themaweek over verstandig omgaan met geld: ‘Moet niet gekker worden’
Chemotherapie verspreidt kanker. Health Ranger ontmaskert in deze video de corrupte kankerindustrie