Blog

Hoe kan ik gehoorschade hebben opgelopen?

Help door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de meeste gevallen ontstaat gehoorschade geleidelijk aan. Omdat het niet van de een op de andere dag gebeurd is het soms lastig om precies te zeggen waar je gehoorschade vandaan komt. Het is daarom erg belangrijk dat je altijd voorzichtig bent met harde geluiden om gehoorschade te voorkomen.

Een van de meest voorkomende oorzaken van gehoorschade onder jongeren is muziek. Tijdens het uitgaat is de muziek vaak erg hard, dit is erg schadelijk voor je gehoor en als je regelmatig uitgaat loop je risico op gehoorschade.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Maar ook muziek uit oordopjes kan zorgen voor gehoorschade. Doordat je regelmatig en voor langere tijd achter elkaar naar muziek luistert licht gehoorschade al snel op de loer als je je geluid te hard zet. Maar ook als je werkt op een plek met harde geluiden loop je risico op gehoorbeschadiging als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen treft.

Er zijn verschillende soorten gehoorverlies, maar perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende. Klik hier voor meer informatie over gehoorverlies.

Een piep in je oor

Een piep in je oor is een teken van gehoorschade. Als je na het uitgaan een piep hoort betekent dit dat je gehoor overbelast is geweest. In de meeste gevallen verdwijnt deze piep vanzelf na verloop van tijd. Als deze piep echter niet weggaat is er sprake van tinnitus.

Tinnitus heeft verschillende oorzaken, het kan komen een ziekte of andere natuurlijke aandoening maar in de meeste gevallen is het een gevolg van gehoorschade. Als je lijdt aan tinnitus hoor je een geluid dat er niet is, dit geluid gaat nooit weg.

Hoe het precies klinkt is voor iedereen die last heeft van tinnitus anders. Het is een piep zijn, een zoemend geluid of een suis. Ook zijn er mensen die juist een brommend geluid horen, dit komt echter niet vaak voor.

Tinnitus wordt veroorzaakt door beschadigde trilharen, hierdoor kan de informatie van geluiden niet goed worden doorgegeven aan je oor.

Wanneer loop je gehoorschade op

Wanneer een geluid dermate schadelijk is dat het gehoorschade veroorzaakt hangt af van de sterkte van het geluid en hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld.

Zo kan een geluid van 80 decibel al schadelijk zijn, om gehoorschade op te lopen moet je dan wel 40 uur per week gedurende het hele jaar worden blootgesteld aan dit geluid. Als je echter dichtbij een zeer luide straaljager staat kan je al binnen een minuut gehoorschade oplopen omdat dit geluid een stuk luider is dan 80 decibel. Dus niet alleen het aantal decibel is belangrijk maar ook hoe lang je in de buurt bent van het geluid.

Ook muziek kan gehoorschade oplopen. Over de mate waarin je gehoorschade oploopt door blootstelling aan harde muziek is nog altijd niet erg veel bekend. Een muzikant die veel in aanraking is met harde muziek zonder gehoorbescherming zal vrijwel zeker gehoorschade oplopen.

Als je echter eens in de zoveel tijd een avondje uitgaat is de kans dat je direct gehoorschade oploopt vrij klein. Als je regelmatig uitgaat in een lawaaiige omgeving loop je natuurlijk wel een verhoogd risico.

5 3 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Donald
Donald
1 jaar geleden

Jazeker kan te hard geluid het gehoor beschadigen. Daarbij gaat het niet (alleen) om teveel decibel: het is niet dreunende muziek, het zijn vooral hoge frequenties die het binnenoor beschadigen. Dit is niet herstelbaar. Echter, heel vaak is een onststeking van de binnenste delen van het gehoor de oorzaak van het geluid. Wie nu denkt dit met een of ander ontstekingsremmer op te kunnen lossen… helaas, die komen niet op deze plek.

Marije
Marije
1 jaar geleden

Bovenstaande verhaal was al een probleem in de tijd dat ik student was
(begin 90-er jaren) Tóen ook al, tè harde muziek.
Maar wat we toen nog níet hadden was het 5G netwerk in combinatie met allerlei draadloze Wifi-apparaten. Laat Nederlanders zich er bewust van worden dat oorsuizingen -en piepen weldegelijk hierdoor veroorzaakt kan worden,
ookal wil jouw huisarts dat niet van je aannemen.

Kijk voor meer info hier: https://stichtingehs.nl/wat-is-elektrohypersensitiviteit-ehs/gezondheidsklachten-straling

Tamara
Tamara
1 jaar geleden

Een brom komt niet vaak voor!? Ik heb wel 15 verschillende Tinnitus geluiden, van hoge, schelle piepen (gehoorschade) tot brommen, vogels die fluiten, kikkers die kwaken, radio die half op de zender staat, trein overgang bellen, sissen, wc pot die zich vult en als er een sirene lang rijdt, blijft dat geluid de rest vd dag in mijn hoofd hoorbaar. Sommige geluiden lijken in mijn oren te zitten, andere in mijn hoofd en de trein overgang lijkt achter mijn hoofd te zitten.
Tinnitus wordt niet alleen veroorzaakt door gehoorschade, maar ook door stress en door sommige medicatie. En door de Tinnitus klinken veel geluiden vervormd. Ook heb ik een overgevoeligheid (hyperacusis) ontwikkeld voor bepaalde scherpe geluiden, dit komt heel vaak samen voor. Ik vind het jammer dat het artikel niet volledig is en wil aangeven dat als je knettergek ervan wordt, zoek hulp bij het GGMD (geestelijke gezondheidszorg voor doven en slechthorende) of Kentalis (audiologisch centrum) want hoe kut en vermoeiend het ook is, er valt uiteindelijk mee te leven. Deze 2 organisaties kunnen hulp bieden.

Lees ook
Close
Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x