Buitenland

Hoe landen profiteren van het Oekraïne-conflict (en welke rol Nederland daarbij speelt)

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!

Steunen westerse landen Oekraïne uit de goedheid van hun hart of is er meer aan de hand? Het bieden van steun aan dat land blijkt behoorlijk lucratief.

Neem bijvoorbeeld Tsjechië, dat meer verdient dan het uitgeeft aan steun aan Oekraïne. Dat heeft Tomas Kopechny, de Tsjechische regeringscommissaris voor de wederopbouw van Oekraïne, laten doorschemeren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png
Meer voor teruggekregen

“Tsjechië heeft tientallen miljarden kronen (honderden miljoenen euro’s) uitgegeven aan steun voor Oekraïne, maar we hebben er nog meer voor teruggekregen,” zei hij op de Tsjechische radio.

Kopechny legde uit dat Denemarken, Nederland en de Verenigde Staten Tsjechië veel geld hebben gegeven voor militaire steun aan Oekraïne.

Twee vliegen in één klap

Het is nog niet bekend om hoeveel geld het precies gaat, maar alleen al in 2023 ontving Tsjechië meer dan 1,5 miljard euro van Denemarken en Nederland. De regeringscommissaris voegde toe dat het totaalbedrag vele malen hoger zal uitkomen.

Veel Europese landen profiteren van militaire hulp aan Oekraïne door oude wapens te sturen. Ze krijgen vervolgens geld om nieuwe wapens te kopen. Tsjechië sloeg op deze manier twee vliegen in één klap: het land raakte eindelijk van zijn materieel uit de Sovjet-tijd verlost en kon tegelijkertijd de defensiesector een enorme boost geven.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 117 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Joyce
Joyce
4 maanden geleden

De voornaamste reden om oekraine te steunen is om de biolabs te beschermen voor die giffen en die uit vliegtuigen te kunnen laten donderen op de onwetende bevolking!

Sophie
Sophie
4 maanden geleden

Als we allemaal eens onze gedachten richten op vrede tussen Rusland en Oekraïne zou dat een prachtig Kerst cadeau zijn toch?
Gedachten zijn krachten dus m.i. het proberen waard.

jessie nameles
jessie nameles
4 maanden geleden

daar is een andere naam voor .BLOEDGELD. en wil er nooit mee te maken krijgen . nu al worden milijarden uitgegeven voor de linkse hobby exuses voor het slavernij verleden ??? hoop dat olongren en rutte en de rest die deze oorlog [ voor vrijheid en democratie ] gesteund hebben falliet worden verklaard en de milioenen naar de slachtoffers gaan van allebei de kanten !!!

Ron
Ron
4 maanden geleden

Dit noem ik walgelijk, verdienen aan dode militairen en burgers.( aan ieder oorlog wordt goud geld verdiend)
Al deze landen moeten voor het strafhof komen. Dit zijn zieke mensen.

Back to top button
55
0
We lezen graag je reactie!x