Binnenland

We hebben nog stééds niemand die ons beschermt tegen hebzuchtige banken en verzekeraars

Help anderen door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet ons beschermen tegen machtige banken, verzekeraars en accountants. De werkelijkheid is pijnlijk anders. Burgers zijn volledig op zichzelf aangewezen, schrijft de Groene Amsterdammer.

Onderzoeksplatform Investico onderzocht vijf maanden lang het optreden van de AFM en ontdekte dat de toezichthouder dialoog en zelfregulering verkiest boven het uitdelen van boetes. Er werd intensief gekeken naar de belangrijkste dossiers van de AFM: woekerpolissen, rentederivaten en accountants.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Uit alle drie blijkt dat de toezichthouder niet tegen de grote banken en verzekeraars is opgewassen. Ze hoopt telkens dat de financiële sector de problemen zelf oplost en is bij minieme verbeteringen al snel gul met lovende woorden.

Dubbele petten

Slachtoffers worden door de AFM voor compensatie naar een langdurige en onzekere juridische strijd met hun bank of verzekeraar verwezen.

Daarnaast zijn de lijntjes met de financiële sector erg kort: meer dan de helft (51 procent) van de medewerkers komt zelf uit de financiële sector. Na een dienstverband bij de AFM vertrekt 54 procent van de medewerkers weer naar de sector die ze zelf gecontroleerd hebben, blijkt uit het onderzoek van Investico.

Wachten op het volgende schandaal

Sinds vorig jaar betaalt de financiële sector zelf de kosten van het toezicht. Het opleggen van een boete duurt dan ook vaak lang en is een kostbaar proces. Sinds 2010 is het aantal boetes en andere harde maatregelen sterk afgenomen.

Het blijkt dat de AFM weinig invloed kan uitoefenen op de sector zonder druk van de politiek. Die druk laat vaak lang op zich wachten. Met een toezichthouder die zo weinig macht heeft over grote banken en verzekeraars, is het wachten op het volgende schandaal.

Lees hier het hele onderzoek.

[Groene]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
8 jaren geleden

zoiets als de psycholoog van de beul dus

luca
luca
8 jaren geleden

Natuurlijk zijn burgers op zichzelf aangewezen.
Vandaar dat we bezig zijn die te bundelen in provinciale ondersteuningsteams.
Zondag 20 maart in Wijchen. http://www.dereunie.info/index.php/ontmoetingsdag
Ook mensen met hypotheek/bankproblemen kunnen daar terecht.

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

bèèèèèèèèhèèh!

exegese
exegese
8 jaren geleden

Het recht op geldcreatie moet weg bij particulieren, dat hoort thuis bij een bank van en voor het volk. Kostendekkend, zonder rente en zonder winstbejag.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x