Gezondheid

Hoe vitamine D kanker helpt voorkomen

Help door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er komt steeds meer bewijs dat de zonnevitamine niet alleen goed is voor sterke botten.

Hoe hoger het gehalte aan vitamine D in het bloed, hoe gezonder iemand is, zo is gebleken uit diverse onderzoeken. Niet iedereen is overtuigd van de veiligheid van een hogere dosering.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Een team van de McGill-universiteit in Montréal onder leiding van John White en David Goltzman heeft nu ontdekt hoe vitamine D kanker kan helpen voorkomen. Uit de studie blijkt dat een vitamine D-receptor werkt als een regulator in een netwerk dat wordt geassocieerd met de groei van kankercellen.

Actieve vorm

Het team ontdekte dat vitamine D het proces vertraagt waarbij normale cellen veranderen in prekankercellen, aldus White. Hij doet al meer dan een decennium onderzoek naar vitamine D. In 2001 toonde hij aan dat vitamine D de groei van kwaadaardige cellen afremt.

“We hebben laten zien dat kankercellen niet langer of veel langzamer delen als we ze behandelen met vitamine D,” zei White. Zijn laboratorium ontdekte dat een vitamine D-tekort bijdraagt aan de ziekte van Crohn, een pijnlijke ontstekingsziekte van het darmkanaal.

De nieuwe studie, die is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, laat zien hoe de actieve vorm van vitamine D te werk gaat.

Huid

Onderzoekers richtten zich op het eiwit cMYC, dat een belangrijke rol speelt bij celdeling. Kanker is in feite ongebreidelde celdeling, aldus White.

In 50 procent van alle kankergevallen is sprake van een verhoogde activiteit van het eiwit. Vitamine D remt de functie van cMYC af. Door middel van verschillende mechanismen zorgt de zonnevitamine vervolgens dat de celdeling niet uit de hand loopt.

Vitamine D wordt opgenomen via voedsel, maar kan ook in de huid worden geproduceerd via een fotochemische reactie op ultraviolette stralen uit zonlicht. Bijna de helft van de 65-plussers in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Ook in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Noorwegen blijken behoorlijk grote delen van de bevolking vitamine D-deficiënt.

Bron: Montrealgazette.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bella
Bella
11 jaren geleden

De opname van natuurlijke vitamine D3, bijvoorbeeld van het merk AOV, is voor de opname in het lichaam het effectiefst. Kunstmatige toevoegingen aan vitaminepreparaten doen dit proces te niet. Als je dus iets wilt innemen raad ik de natuurlijke variant aan.

magda
magda
11 jaren geleden

Dit wist de illuminatie in de jaren dertig al vandaar al die chemische rommel en chemtrails zodat er opname via de zon beperkt werd daarnaast alle zonneprodukten die vol zitten met parabenen die huid kanker ontwikkelen.
Vitamine D3 heeft zoveel invloed op alle functies van de hormonale produktie dat mensen bij een tekort ernstige geestelijke en lichamelijke klachten vertonen.Dit geeft big pfarma weer meer kans om hun rotzooi te slijten.

Netty
Netty
11 jaren geleden

De ouderwetse levertraan zit vol met vitamine D,ik slik 2 eetlepels per dag en voel mer zeer wel bij.

Plien
Plien
11 jaren geleden

Jaren werd er gesuggereerd dat zonnen huidkanker zou veroorzaken. De smeersels met factor 20 waren niet aan te slepen maar,kregen mensen vroeger toen men nog moest hooien op het land in de volle zon ook huidkanker? Ik weet van fam leden en allen van het platteland, dat er geen huidkanker voorkwam. Vit D3 zit ook in vette vis en laat nu net die fam van mij niet in een visrijke omgeving wonen of woonachtig waren. Allemaal onzin van die wetenschappers met heel veel lullo gehalte.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x