Homepagina » Gezondheid » Hoe vitamine D kanker helpt voorkomen
Hoe vitamine D kanker helpt voorkomen

Hoe vitamine D kanker helpt voorkomen

Er komt steeds meer bewijs dat de zonnevitamine niet alleen goed is voor sterke botten.

Hoe hoger het gehalte aan vitamine D in het bloed, hoe gezonder iemand is, zo is gebleken uit diverse onderzoeken. Niet iedereen is overtuigd van de veiligheid van een hogere dosering.

Een team van de McGill-universiteit in Montréal onder leiding van John White en David Goltzman heeft nu ontdekt hoe vitamine D kanker kan helpen voorkomen. Uit de studie blijkt dat een vitamine D-receptor werkt als een regulator in een netwerk dat wordt geassocieerd met de groei van kankercellen.

Actieve vorm

Het team ontdekte dat vitamine D het proces vertraagt waarbij normale cellen veranderen in prekankercellen, aldus White. Hij doet al meer dan een decennium onderzoek naar vitamine D. In 2001 toonde hij aan dat vitamine D de groei van kwaadaardige cellen afremt.

“We hebben laten zien dat kankercellen niet langer of veel langzamer delen als we ze behandelen met vitamine D,” zei White. Zijn laboratorium ontdekte dat een vitamine D-tekort bijdraagt aan de ziekte van Crohn, een pijnlijke ontstekingsziekte van het darmkanaal.

De nieuwe studie, die is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, laat zien hoe de actieve vorm van vitamine D te werk gaat.

Huid

Onderzoekers richtten zich op het eiwit cMYC, dat een belangrijke rol speelt bij celdeling. Kanker is in feite ongebreidelde celdeling, aldus White.

In 50 procent van alle kankergevallen is sprake van een verhoogde activiteit van het eiwit. Vitamine D remt de functie van cMYC af. Door middel van verschillende mechanismen zorgt de zonnevitamine vervolgens dat de celdeling niet uit de hand loopt.

Vitamine D wordt opgenomen via voedsel, maar kan ook in de huid worden geproduceerd via een fotochemische reactie op ultraviolette stralen uit zonlicht. Bijna de helft van de 65-plussers in Nederland heeft een tekort aan vitamine D. Ook in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Noorwegen blijken behoorlijk grote delen van de bevolking vitamine D-deficiënt.

Bron: Montrealgazette.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Plien schreef:

  Jaren werd er gesuggereerd dat zonnen huidkanker zou veroorzaken. De smeersels met factor 20 waren niet aan te slepen maar,kregen mensen vroeger toen men nog moest hooien op het land in de volle zon ook huidkanker? Ik weet van fam leden en allen van het platteland, dat er geen huidkanker voorkwam. Vit D3 zit ook in vette vis en laat nu net die fam van mij niet in een visrijke omgeving wonen of woonachtig waren. Allemaal onzin van die wetenschappers met heel veel lullo gehalte.

  1 likes
 • Fred schreef:

  Heb ik een tijdje geleden niet een onderzoek gelezen dat het JUIST de SMEERSELS zijn die we opsmeren tegen de zonnebrand die de kankerverwekkende stoffen bevatten. ???????

  1 likes
 • xandra1974 schreef:

  [quote name=”Fred”]Heb ik een tijdje geleden niet een onderzoek gelezen dat het JUIST de SMEERSELS zijn die we opsmeren tegen de zonnebrand die de kankerverwekkende stoffen bevatten. ???????[/quote]

  Klopt! Je wil niet weten wat voor chemicalien er gebruikt worden in zonnebrandsmeersel (en andere vormen van cosmetica). Ik heb van nature een aversie tegen zonnebrandcreme… veel mensen in mijn omgeving vinden mij “onverstandig”. Mijn zoon van 8 heeft een prima huid, kan heel goed tegen de zon, verbrandt nauwelijks. Mijn dochter van 5 daarentegen bescherm ik gewoon d.m.v. kleding, zonnehoedjes en zoveel mogelijk in de schaduw laten spelen en bij teveel zon gewoon lekker binnen met de deuren en ramen open.

  1 likes
 • Bella schreef:

  De opname van natuurlijke vitamine D3, bijvoorbeeld van het merk AOV, is voor de opname in het lichaam het effectiefst. Kunstmatige toevoegingen aan vitaminepreparaten doen dit proces te niet. Als je dus iets wilt innemen raad ik de natuurlijke variant aan.

  0 likes
 • magda schreef:

  Dit wist de illuminatie in de jaren dertig al vandaar al die chemische rommel en chemtrails zodat er opname via de zon beperkt werd daarnaast alle zonneprodukten die vol zitten met parabenen die huid kanker ontwikkelen.
  Vitamine D3 heeft zoveel invloed op alle functies van de hormonale produktie dat mensen bij een tekort ernstige geestelijke en lichamelijke klachten vertonen.Dit geeft big pfarma weer meer kans om hun rotzooi te slijten.

  0 likes
 • Netty schreef:

  De ouderwetse levertraan zit vol met vitamine D,ik slik 2 eetlepels per dag en voel mer zeer wel bij.

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Plien”]Jaren werd er gesuggereerd dat zonnen huidkanker zou veroorzaken. De smeersels met factor 20 waren niet aan te slepen maar,kregen mensen vroeger toen men nog moest hooien op het land in de volle zon ook huidkanker? Ik weet van fam leden en allen van het platteland, dat er geen huidkanker voorkwam. Vit D3 zit ook in vette vis en laat nu net die fam van mij niet in een visrijke omgeving wonen of woonachtig waren. Allemaal onzin van die wetenschappers met heel veel lullo gehalte.[/quote]

  die boeren van toen lagen ook geen uren aan te branden in de zon. Bovendien hadden ze kleren aan als ze op ‘t land werkten.

  Misschien moet je eens naar het volledige plaatje kijken.

  0 likes
 • dymphna schreef:

  Om kanker te verkomen is vit c slikken vele male belangrijker als vit d
  Vit c dood namelijk virussen en bacillen en vit d is belangrijk voor botgroei en vit c voor je weerstand.
  op argsoog staat eenb stuk geschreven ene paar maanden terug hoe en man die op sterven lag door een griepvirus en die niet meer te redden was in een mum van tijd beter was door vit c te slikken.
  met andere woorden vit c dod viruusen. Kanker word vaak veroorzaakt door virussen en bacillen.

  0 likes
 • dymphna schreef:

  wat men opvalt is dat men de laatste jaren vit d de rol bedelet die eerst vit c had.
  Vit d is voornamelijk voor botgroei en vit c voor de weerstand.
  Door de rol te verplaatsen denken de mensen en vele doen dat al vit d slikken voor de griep ect terwijl vit c een belangrijkere rol heeft voor je weerstand op te bouwen als d
  Ja beide heb je nodig maar slik van vit niet te veel want daar lijden de botten erg veel van en vit c als je daar te veel van slikt plas je uit. zes gram vit heb je nodig en niet wat men zegt 70 millegram wat je vaak leest. De gezondheid maffia heeft de norm van de vit omlaag gezet op de vit verpakkingen de waarommag je zelf invullen. en wie heeft er baat bij vit c in de verdom hoekje te drukken ?

  0 likes
 • Plien schreef:

  Misschien moet je eens naar het volledige plaatje kijken.[/quote]
  Natuurlijk! maar tegenwoordig hebben veel mensen huidkanker op het gelaat en toch hadden o.a, boeren altijd een zongebruinde kop. En ja ook ik heb moeten helpen met hooien nog ouderwets met de hark. Blote armen en benen zonder een hoedje. Was wel een tijd waar ik met plezier aan terug denk omdat het geen stresstijd was zoals nu. 😉

  0 likes
 • xandra1974 schreef:

  [quote name=”Bella”]De opname van natuurlijke vitamine D3, bijvoorbeeld van het merk AOV, is voor de opname in het lichaam het effectiefst. Kunstmatige toevoegingen aan vitaminepreparaten doen dit proces te niet. Als je dus iets wilt innemen raad ik de natuurlijke variant aan.[/quote]

  En lekker roomboter op je brood smeren, zit ook vitamine D in

  0 likes
 • Dr. Why schreef:

  [quote name=”Plien”]
  Natuurlijk! maar tegenwoordig hebben veel mensen huidkanker op het gelaat en toch hadden o.a, boeren altijd een zongebruinde kop. En ja ook ik heb moeten helpen met hooien nog ouderwets met de hark. Blote armen en benen zonder een hoedje. Was wel een tijd waar ik met plezier aan terug denk omdat het geen stresstijd was zoals nu. ;-)[/quote]

  bij dat volledige plaatje hoort ook luchtvervuiling en afbraak van de ozonlaag 🙂

  Bovendien is blote armen en benen en geen hoed nog steeds een groot verschil met bikini, monokini en geenkini 🙂

  0 likes
 • Tja schreef:

  Er word aangeraden minstens 5.000 IE per dag te gebruiken. In Nederland raden ze 400 IE aan (???) Ik gebruik nu al jaren 10.000 IE en koop dat in de VS (is extreem veel goedkoper dan die porjes in nederland). Nu al jaren geen griep meer gehad en daarvoor altijd 2 keer per jaar ongeveer

  Extra vitamine d3 helpt echt en is gewoon noddzakelijk aangezien we bijna niet meer in de zon komen en als we dat doen smeren we chemische troep om diezelfde zon te blokken. typisch

  0 likes
 • IJsbrand schreef:

  [quote name=”Tja”]Er word aangeraden minstens 5.000 IE per dag te gebruiken. In Nederland raden ze 400 IE aan (???) Ik gebruik nu al jaren 10.000 IE en koop dat in de VS (is extreem veel goedkoper dan die porjes in nederland). Nu al jaren geen griep meer gehad en daarvoor altijd 2 keer per jaar ongeveer

  Extra vitamine d3 helpt echt en is gewoon noddzakelijk aangezien we bijna niet meer in de zon komen en als we dat doen smeren we chemische troep om diezelfde zon te blokken. typisch[/quote]

  Adres/site waar te bestellen in de VS??

  0 likes
 • Mark schreef:

  [quote name=”Tja”]Er word aangeraden minstens 5.000 IE per dag te gebruiken. In Nederland raden ze 400 IE aan (???) Ik gebruik nu al jaren 10.000 IE en koop dat in de VS (is extreem veel goedkoper dan die porjes in nederland). [/quote]

  Is natuurlijk ook wel prettig als je even laat weten welke website we dit het beste kunnen bestellen 🙂

  0 likes
 • Chris schreef:

  Via de ogen en de hand palmen ontvangen we veel meer vitamine D dan via de rest van het lichaam, ik erger me ook enorm aan de mensen die standaard een zonnebril op hebben, ook als er amper zonlicht is.

  En nog erger vindt ik het als ouders hun kleine meid/knul een zonnebril laten dragen.

  Ik droeg en draag ze niet, nooit.
  Ook heb ik me zelden ingesmeerd met die rotzooi zgn tegen het verbranden.

  maja, de slapende ziel smeert rustig door en houdt de donkere bril gewoon op.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  return to eden

  ‘Return to Eden’: Duurzaamheid en CO2 als machtsmiddel om politieke agenda’s door te drukken

  Onafhankelijk documentairemaker Marijn Poels presenteerde afgelopen donderdag ...

  coronavaccin

  Coronavaccin: ex-huisarts confronteert overheid met ongemakkelijke feiten

  Het kabinet kondigde enkele dagen geleden aan ...

  >