Archeologie

Duitse archeologen verkennen ‘poorten naar de onderwereld’

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duitse archeologen en filmmakers zijn begonnen aan een omvangrijke expeditie om de grotten van het Mexicaanse schiereiland Yucatán te verkennen. Ze werden door de Maya’s ook wel poorten naar de onderwereld genoemd.

In het labyrint onder het wateroppervlak zijn veel menselijke resten aangetroffen. In de steentijd werden de grotten gebruikt als begraafplaats.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Nu zijn de grotten het onderwerp van een 3D-film die in de zomer van 2013 in première moet gaan. Voor de opnames moet regisseur Norbert Vander peperdure 3D-camera’s door de dichte jungle verslepen voordat ze kunnen afdalen in de grotten.

Uitgestorven

Het team duikt vervolgens naar een diepte van 100 meter om toegang te kunnen krijgen tot de vele honderden kilometers pikkedonkere meanderende tunnels.

De film heeft als doel om enkele van de historische schatten diep onder de grond voor het eerst in beeld te brengen, aldus teamlid Uli Kunuz tegenover ABC News. Het team trof eerder al het 10.000 jaar oude skelet van een jongetje aan.

Door het water in de grotten blijven veel voorwerpen goed bewaard. Het team ontdekte ook keramiek en juwelen die waren achtergelaten door de Maya’s. Daarnaast troffen ze resten aan van dieren die lange tijd geleden zijn uitgestorven, waaronder de mastodont en de reuzengrondluiaard.

Trimix

Omdat er zo diep wordt gedoken is perslucht niet voldoende. Om te overleven zijn de duikers afhankelijk van trimix, een gasmengsel van zuurstof, stikstof en helium.

Teamleider Florian Huber gaf aan dat mensen door de documentaire een glimp kunnen gaan opvangen van deze magische onderwaterwereld. Door het 3D-effect zal het lijken alsof je zelf door de tunnels zwemt.

Bron: Abcnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
11 jaren geleden

Laten we hopen dat er geen Zionistische wetenschappers bij zitten want dan is het geheimhouden en manipuleren en de bevolking voorliegen. Er is veel meer bekend als dat wij weten want we worden nog steeds met een kluitje het riet ingestuurd dat wij van de aap afstammen.

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Een poosje terug al eens een docu gezien over cenote’s op NGC.

Peter
Peter
11 jaren geleden

Waarom moet alles in 3D tegenwoordig. Ik kan geen 3D zien. Bovendien worden veel mensen ziek als ze naar 3D kijken en heeft het volgens Oostenrijks onderzoek een slechte effect op de hersens.

Dr. Why
Dr. Why
11 jaren geleden

[quote name=”Peter”]Waarom moet alles in 3D tegenwoordig. Ik kan geen 3D zien. Bovendien worden veel mensen ziek als ze naar 3D kijken en heeft het volgens Oostenrijks onderzoek een slechte effect op de hersens.[/quote]

nou, dat komt straks niet goed met jou, als we naar 5D gaan 🙂

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x