Homepagina » Financieel » Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis: ‘Geef iedereen basisinkomen’
Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis: Geef iedereen basisinkomen

Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis: ‘Geef iedereen basisinkomen’

Hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis Peter De Keyzer breekt een lans voor een basisinkomen voor iedereen.

Op het moment dat Roland Duchâtelet het basisinkomen voor iedereen 15 jaar geleden voorstelde, viel hoongelach hem ten deel. Inmiddels is de situatie veranderd.

Zwitserland bereidt een referendum voor over een basisinkomen van ruim 2000 euro, in Nederland is de BIP (Basis Inkomen Partij) ontstaan en de Duitse socialistische partij Die Linke steunt het idee van ondernemer Götz Werner om iedereen een basisinkomen van 1000 euro te geven.

Armoedegrens

Peter De Keyzer wil dat iedereen een basisinkomen van 900 tot 1000 euro per maand gaat krijgen. “Omdat werkende mensen al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat een positief effect heeft op onze concurrentiekracht,” zo zei hij. Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Dat levert een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing op.”

Het idee voor een basisinkomen leeft meer dan ooit in Europa, aldus econoom Philippe Van Parijs van de Harvard-universiteit. “Steeds meer mensen verzeilen onder de armoedegrens en daar vinden we moeilijk een antwoord op,” zei hij. “Het begint bij heel wat mensen te dagen dat we het huidige systeem moeten herdenken.”

Duwtje in de rug

Onder meer in Canada, India, Brazilië en Namibië heeft de invoering van een basisinkomen, weliswaar op kleine en lokale schaal, ertoe geleid dat het algemene welvaartspeil gestegen is.

De impact bleek op sommige plaatsen ronduit spectaculair te zijn: kinderen groeiden gezonder op, de geweldsstatistieken daalden en er was minder verzuim. Een samenleving zonder stress door inkomensonzekerheid lijkt een gezondere en welvarendere samenleving te zijn.

Ook het ingesleten idee dat een basisinkomen algemeen recht op luiheid geeft, blijkt in de praktijk niet te kloppen. Voor velen is een onvoorwaardelijk inkomen juist een duwtje in de rug om zelf het risico van het ondernemen aan te durven.

Bron: Knack.be, Demorgen.be

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

53 reacties

 1. Tot die tijd blijven wij slaven… Of daarna nog steeds?
  Antichrist kan zijn gang gaan zodra wij een basis inkomen ontvangen
  Iedereen moeet geregistreerd worden.
  Teken van de antichrist..

  1 likes
 2. krijg mijn vrouw en ik allebei dan 1000 euro per maand?

  1 likes
 3. [Peter De Keyzer wil dat iedereen een basisinkomen van 900 tot 1000 euro per maand gaat krijgen. “Omdat werkende mensen al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat een positief effect heeft op onze concurrentiekracht,” zo zei hij. Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Dat levert een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing op.”]

  De werkelijke reden is dus dat bedrijven minder loonkosten maken. En doordat alle andere uitkeringen vervallen krijg je per saldo minder dan zonder basis inkomen en met subsidies en uitkeringen waardoor de belastingen voor bedrijven kunnen worden verlaagd.

  Laat je geen oor aannaaien door de beweging die ijvert voor een basisinkomen. Het kan op 2 manieren ingevoerd worden, op bovenstaande manier waardoor iedereen per saldo armer wordt en waarvan de rijken het meest profiteren (die ontvangen immers nu al geen uitkeringen en subsidies maar straks wel een basisinkomen)

  De tweede manier is met behoud van uitkeringen en subsidies maar dan zal het basisinkomen een hyperinflatie tot gevolg hebben waardoor we als land onszelf de afgrond indrijven.

  0 likes
 4. 900 tot 1000 is hier te weinig. Beter een 300 euro meer. Jammer genoeg zijn er nog steeds heel veel mensen die het principe niet snappen en denken dat zo niemand meer gaat werken. Die hebben schijnbaar niet door dat ook de rijke mens nog steeds werkt. Ja, de luie donders zullen niet meer werken maar is dat erg? Nee, want dan komen er banen vrij voor de mensen die wel graag willen werken. Verveling slaat bij sommigen gewoon snel toe en die willen iets om handen hebben. Er zullen ook meer vrijwilligers komen. Criminaliteit neemt af, gezondheid neem toe. De stress van het moeten verdwijnt. Ook zouden mensen meer in deeltijdbanen kunnen werken omdat er nog een slag om de arm is. Meer tijd voor de kinderen thuis en ontspanning.

  0 likes
 5. [Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum.]

  Nou wat betekent dit? Laten we eens kijken naar de AOW voor een alleenstaande gepensioneerde.

  Die bedraagt nu €1025,14 netto per maand. Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/
  Merk op dat dit dus al €25,- per maand meer is dan wat deze meneer als maximum voorstelt. De AOW er gaat er dus al minimaal €25,- per maand op achteruit.

  Deze gepensioneerde heeft in de huidige situatie recht op zorgtoeslag. Laten we dat even op €60,- per maand houden waar hij recht op heeft. Zorgtoeslag komt te vervallen, want dat is vervangen door een basisinkomen waar iedereen recht op heeft. Deze gepensioneerde is er dus €25,- + €60,- = €85,- per maand op achteruit gegaan.

  Maar we zijn er nog niet. De gepensioneerde heeft in de huidige situatie recht op huurtoeslag. Wanneer we een basisinkomen hebben krijgen de mensen die recht hebben op huurtoeslag dat niet meer, want iedereen krijgt een basisinkomen, of je het nu nodig hebt of niet.

  Stel dat deze gepensioneerde in de huidige situatie €120,- per maand huurtoeslag zou krijgen, wat een reëel bedrag is. Dan zou hij dat nu niet meer krijgen, hij heeft immers een basisinkomen.

  Meneer de gepensioneerde gaat er dus in totaal €205,- per maand op achteruit en dan heb ik lang niet alles meegerekend.

  Nu meneer Peter De Keyzer zelf. Salaris: €40000,- bruto per maand. Heeft in de huidige situatie geen recht op huurtoeslag, geen recht op zorgtoeslag etc. Krijgt ook een basisinkomen.

  resultaat:

  Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
  Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

  Goed plan he, dat basisinkomen?

  0 likes
 6. Weet je wat ik op merk hier weer uit, Dualitijd en weer word het geld, oneerlijk verdeeld
  Zweden €2000
  Nederland €1000
  Duitsland €1000
  Gek he, hoe wij bewerk worden en gekort worden als men met en nieuw voorstel komt omdat altijd nog hogere machten er tussen tuimelen en naar hun zin alles verdelen, duidelijk plaatje voor 1 ding worden er 10 ultimantums gesteld, om er aan te blijven verdienen ze kunnen beter op gels drukken ‘YOUR GOD’was het duidelijker geweest. hahaha

  0 likes
 7. Dat dit een nivelleringsoperatie van ongekende vormen is en uiteindelijk zal leiden tot enorme inflatie boeit niet.
  Tenslotte is het de droom van elke socialist: iedereen arm.

  0 likes
 8. [quote name=”Wesley”][Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum.]

  Nou wat betekent dit? Laten we eens kijken naar de AOW voor een alleenstaande gepensioneerde.

  Die bedraagt nu €1025,14 netto per maand. Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/
  Merk op dat dit dus al €25,- per maand meer is dan wat deze meneer als maximum voorstelt. De AOW er gaat er dus al minimaal €25,- per maand op achteruit.[/quote]

  Vergeet niet dat je met een basisinkomen, wel een eigen zaak kunt beginnen en kunt bijverdienen.

  0 likes
 9. Wij blijven slaven tot er iemand komt met een oplossing ! Wanneer die komt kweenie !!!!

  0 likes
 10. Holloo daar in nederland
  Ik woon al 16 jaar in Brazilie, in Paraty in de staat van rio de janeiro, em we hebben hier. helemaal GEEN basis inkomen! Er zijn van allerhand hulp uitkeringen, maar meer dan een paar broden per maand koop je er niet van.
  De inflatie is hoog, em de politiek supersmerig.
  Welke regering heeft 6 veroordeelde ministers in zijn regering zitten???
  Dit slaat helemaal nergens op, em ze verdienen nog miljoenen ook!
  Vergonha
  Groetjes
  Gert

  0 likes
 11. [quote name=”Quyen”]Tot die tijd blijven wij slaven… Of daarna nog steeds?
  Antichrist kan zijn gang gaan zodra wij een basis inkomen ontvangen
  Iedereen moeet geregistreerd worden.
  Teken van de antichrist..[/quote]

  De Antichrist? Volgens mij worden wij nu ook allemaal geregistreerd hoor, bij je geboorte al. En dat is al een tijdje zo, zelfs de Romeinen waren al aardig goed in het registreren van burgers. Kortom, die Antichrist van jou leeft blijkbaar al heel lang en waarschijnlijk heeft ‘ie zelfs het eeuwige leven.. 🙂

  0 likes
 12. [quote name=”Wesley”][Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum.]

  Nou wat betekent dit? Laten we eens kijken naar de AOW voor een alleenstaande gepensioneerde…. ……… …resultaat:

  Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
  Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

  Goed plan he, dat basisinkomen?[/quote]

  Interessante reacties van jou, goed om alles een beetje in perspectief te zetten. Soms gaat men wel heel makkelijk mee in de positieve argumenten die worden opgegooid. Toch denk ik dat een basisinkomen wel degelijk een goed idee is indien we min of meer met/in de huidige (economische/financiele) systemen blijven voortgaan. Zoals altijd zal er een overgangsperiode moeten worden ingesteld. 1 op 1 invoeren gaat inderdaad niet werken, zoals bijv. bij die huidige gepensioneerde. Mensen moeten wel de mogelijkheid krijgen hun leven op de bouwen in een situate met basisinkomen en wegvallende toeslagen etc. en we kunnen dit dus inderdaad niet opeens instellen voor mensen die juist hun hele leven hebben gewerkt in het oude systeem zonder basisinkomen, om tot dat pensioen(tje) te komen. En buiten dat zie je wel vaker in de discussie over basisinkomen dat er allerlei bedragen worden genoemd, zoals nu 1000 euro per maand, maar wordt dat op gebaseerd? Lijkt mij dat als men voor een basisinkomen voor iedereen zou gaan, men eerst op duidelijke en transparante wijze berekend welk maandelijkse bedrag hiervoor in aanmerking komt. Want ja, rekenvoorbeelden zoals die van jou zijn hiervan natuurlijk weer sterk afhankelijk. En zo kunnen we nog wel even blijen doorgaan met deze discussie.. 🙂

  0 likes
 13. Aan wesley
  ” Goed plan he, dat basisinkomen”

  Het is al bewezen dat het mogelijk is.

  en dan komt u hier een beetje de beterweterige uit hangen met uw zogenaamde ” betere en juiste” beterweterige berekening…

  0 likes
 14. Wesley, ik vind het knap dat je helemaal op tilt gaat hierover.

  Het bedrag is niet eens vastgesteld. De een wil 1000 de andere 2000.

  Hierop kom je met allemaal argumenten die berust zijn op 1000 euro terwijl het helemaal niet actueel is in NL.

  Enige wat jij doet met je lijstje is bangmakerij. Als morgen de politiek zegt dat het maar 1000 euro word en dat het hier ingevoerd gaat worden mag je je idd zorgen maken.

  Maar om nu al bij voorbaat al tegen te zijn??? Gaat mij beetje ver

  0 likes
 15. Ik heb de indruk, dat veel kaaskoppen hier die reageren,opnieuw eens degelijk Nederlands moeten leren schrijven/typen.

  0 likes
 16. [quote name=”Wesley”]
  Nu meneer Peter De Keyzer zelf. Salaris: €40000,- bruto per maand. Heeft in de huidige situatie geen recht op huurtoeslag, geen recht op zorgtoeslag etc. Krijgt ook een basisinkomen.

  resultaat:

  Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
  Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

  Goed plan he, dat basisinkomen?[/quote]
  Bankiers verdienen geen 40K per maand, maar rond de 4-8K per maand bruto. Bij de zeer grote bank waar ik werkte, was de allerhoogste schaal max. 9K bruto. Het leeuwendeel van het bankpersoneel verdient 4K per maand bruto. Alleen in de raad van bestuur wordt meer verdiend, omdat dat buiten de CAO valt, en dan heb je het over 6 man op een personeelsbestand van tienduizenden. Dus graag geen opruiende indianenverhalen de wereld insturen. Dank je wel.

  0 likes
 17. Dit basisinkomen is alleen goed als het hoog genoeg is(aangezien huren en de koophuizen hoog van prijs zijn, tenzij die zakken)en dat men bv. van de ziekte uitkeringen blijft. Die zijn nog altijd nodig. Met 1000 euro alleen kom je er nog niet. En de ‘rijken’ moeten hard aangepakt worden. Zij zorgen voor de kloof die er nu is en zij hebben altijd al oorlogen uitgelokt. Kortom, zij zijn zowat de oorzaak van de meeste problemen hier op aarde. De ‘rijken’.

  0 likes
 18. Het basisinkomen komt er nooit omdat de meeste mensen ondanks alles verrot blijven eten. Vleesters vs veganisten is de grootste kloof binnen de zgn samenleving.

  0 likes
 19. @ Wesley
  Je maakt een denkfout in je berekening. Ik begrijp wat je bedoelt, echter er staat ook dat de werkgevers dan minder hoeven te betalen aan de werknemer (je hebt immers al een basisinkomen). Het effect hiervan is dat producten (veel) goedkoper worden (tenminste, dat is de gedachte). Dus aan de ene kant lever je wat in, aan de andere kant ga je ook minder betalen. Oftewel als je van het basisinkomen meer kunt kopen dan met het huidige systeem dan ga je er op vooruit (toename koopkracht).

  @ Angus McPhart
  “Tenslotte is het de droom van elke socialist: iedereen arm.”
  Als je dit zegt begrijp je het socialisme niet. Socialisme is een maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Nivellering houdt in het verschil tussen arm en rijk kleiner maken.
  Dat dit zal leiden tot een enorme inflatie klopt niet. De inflatie wordt veroorzaakt door de relatieve toename van de hoeveelheid geld ten opzichte van de aanwezige economische productie. Gezien de eerdere ervaringen is de kans zeer reëel dat dit leidt tot deflatie (toename koopkracht).

  0 likes
 20. [quote name=”Loe”][quote name=”Quyen”]Tot die tijd blijven wij slaven… Of daarna nog steeds?
  Antichrist kan zijn gang gaan zodra wij een basis inkomen ontvangen
  Iedereen moeet geregistreerd worden.
  Teken van de antichrist..[/quote]

  De Antichrist? Volgens mij worden wij nu ook allemaal geregistreerd hoor, bij je geboorte al. En dat is al een tijdje zo, zelfs de Romeinen waren al aardig goed in het registreren van burgers. Kortom, die Antichrist van jou leeft blijkbaar al heel lang en waarschijnlijk heeft ‘ie zelfs het eeuwige leven.. :)[/quote]

  Idd Loe, zoiets heet het Burgerservicenummer, oftewel BSN. Heeft niets met de antichrist te maken, maar is wel onmisbaar als je de zaken goed wilt regelen (uitkeringen, gezondheidszorg, etc.).

  0 likes
 21. [quote name=”Wesley”]
  Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
  Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

  Goed plan he, dat basisinkomen?[/quote]

  Bedankt voor de berekening. Het basisinkomen zal dus 1250 euro moeten worden.

  0 likes
 22. Basisinkomen is een mooi klinkende stap naar slavernij en onderwerping. Totaal afhankelijk van regering en moeten conformeren aan deze voor dit slaven-basisinkomen. Zeer slechte zaak die heel mooi wordt gepresenteerd. Dag rechten, dag onafhankelijkheid, dag vrijheid!

  0 likes
 23. En als je een chip moet laten implanteren om dit inkomen te mogen ontvangen weten we helemaal hoe laat het is….

  0 likes
 24. Overigens is het niet de bedoeling om binnen deze hiërarchische maatschappij zomaar een basisinkomen in te voeren. Dat gaat niet werken.

  Het basisinkomen is onderdeel van een herstructurering van de maatschappij naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid en meer persoonlijke vrijheid. Dat zal nodig zijn, want de economie van de onbegrensde groei krimpt. Dat is dodelijk voor die economie.

  0 likes
 25. Ik ben voor!!! Wanneer wordt het ingevoerd??? 1300 euro p/m voor iedereen.

  0 likes
 26. wel punt 1 : basisinkomen is een pre
  pun3 : basis in komen : geen 1000 euro maar 1450,00 euro per persoon =levenstandaard

  bedenk wel dat dit basis inkomen per persoon is en moet niet uit kunnen maken of je nu zamen woont of alleen . werkt of niet werkt !!

  mijn idee dan ook : Gelijk invoeren !!!

  0 likes
 27. [quote name=”jaap n”]Het basisinkomen komt er nooit omdat de meeste mensen ondanks alles verrot blijven eten. Vleesters vs veganisten is de grootste kloof binnen de zgn samenleving.[/quote]

  Binnen welke samenleving ervaar je deze kloof en wat heeft dit nu helemaal met een basis inkomen te maken?

  Maar even wat anders stel je ontvangt een basis inkomen hoe verhoudt dit zich dan tot het loon verworven uit arbeid echter een baas hoeft je nu toch ook niet minder te betalen als je recht hebt op uitkeringen of compensaties? Daarbij hoe verhoudt zich dat dan stel je krijgt 1000 euro basis inkomen je loon is normaal 1600 euro dit zou dan volgens de stelling 600 euro worden de baas bespaart dan 1000 euro per werknemer staat ontvangt minder inkomens belasting. eind resultaat baas rijk staat arm basis inkomen onhoudbaar burgers geruïneerd of zie ik nu wat over het hoofd?

  Het klinkt te mooi om waar te zijn zo’n basis inkomen en je weet als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.

  0 likes
 28. Is inderdaad aan de magere kant dat basisinkomen.
  ik stem alleen voor als tie 2000 euro is,en anders maar helemaal niet.
  Als je iets van plan bent doe het dan goed en blijf ook van mijn salaris af anders word er helemaal niet meer gewerkt.
  Die bankiers hebben al veel te veel gehad nu zijn wij aan de beurt om de poen binnen te halen.

  0 likes
 29. [/quote]Maar even wat anders stel je ontvangt een basis inkomen… …Het klinkt te mooi om waar te zijn zo’n basis inkomen en je weet als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo.[/quote]

  Precies.
  Het verhaal van deze BNP Paribas-man voor een basisinkomen is gebaseerd op het feit dat hij mogelijkheden ziet om werkgevers dan minder loonkosten te kunnen laten maken.
  En dan heeft een basisinkomen dus helemaal geen zin.. Mja, voor de werkgevers wel ja, maar voor de burger niet.
  Kosten die de overheid maakt kunnen dan aan een kant van de streep wel omlaag en dat moet ook wel aangezien aan de andere kant van de streep kosten gemaakt worden om iedereen een basisinkomen te betalen.

  @#22Nieton:
  We leven sowieso al in een verzorgingsstaat, dus om die eens fatsoenlijk te laten werken lijkt me een basisinkomen niet zo’n slecht idee.
  En dat maakt onze positie qua rechten, onafhankelijkheid en vrijheid er verder niet slechter op. Leuk om de denken dat je vrijer en onafhankelijker bent in de huidige situatie met een baan en inkomen, maar is maar schijn natuurlijk. Want o wat is die burger bij ontslag dan blij dat de overheid nog een vangnetje aan ww en bijstand biedt.
  Jij wilt misschien het liefst leven in een wereld zonder overheden, volledig vrij. Maar dan denk ik toch dat de gehele mensheid eerst een verhoging van bewustzijnniveau moet ondergaan, anders denk ik niet dat het erg gezellig wordt.

  0 likes
 30. Strijdervoorvrijheid

  Een vraag in deze is: wie gaat dat basisinkomen betalen dan? En waar haalt die gene dat geld dan vandaan? Ook van een basisinkomen soms? En wie gaat dat basisinkomen dan weer betalen dan? En waar haalt die dat geld dan weer vandaan dan? Ook van een basisinkomen soms? En wie gaat dat basisinkomen dan weer betalen? En waar haalt die dat geld dan weer vandaan? Ook weer van een basisinkomen soms? De grote hamvraag voor dit ideaal is: Waar komt dan toch dat geld vandaan? Mij bekruipt het gevoel dat er dan ergens toch een jagertje uit het bos moet komen met zijn buit, bij elkaar gejaagd om zijn gezin van groot te brengen, en daar wordt het dan van afgepakt om jagertjes die de hele dag in de kroeg zitten dit basisinkomen van te geven. En dat jagertje wat uit het bos komt er weer in terug te jagen voor zijn niks. Volgend vraagje: Zouden jullie dan ‘dat’ jagertje willen zijn?

  0 likes
 31. De discussie basisinkomen is niet simpel. Er komen hier gelukkig al een heleboel aspecten voorbij.

  [quote name=”TheEnzo”]
  stel je krijgt 1000 euro basis inkomen je loon is normaal 1600 euro dit zou dan volgens de stelling 600 euro worden de baas bespaart dan 1000 euro per werknemer staat ontvangt minder inkomens belasting. eind resultaat baas rijk staat arm basis inkomen onhoudbaar burgers geruïneerd of zie ik nu wat over het hoofd?[/quote]

  De overheid ontvangt inderdaad minder belasting bij dalend loon. Dat is ook precies de reden dat de huidige crisis alleen maar verergerd wordt door al die bezuinigingen.

  0 likes
 32. Het principe basisinkomen draait feitelijk op het bruto Internationaal product. Als dat verdeeld zou worden over alle mede-wereldbewoners zou dat t basisinkomenvoorstellen. Om dat te kunnen handhaven zou ieder gezond volwassen mens een halve dag in de week moeten werken.

  Als er inderdaad een chip bij komt kijken of als het niet op BIP maar op schuld gebaseerd is dan is het een weg naar slavernij. Anders zie ik het als een weg richting vrijheid!

  0 likes
 33. [quote name=”Nietons”]Basisinkomen is een mooi klinkende stap naar slavernij en onderwerping. Totaal afhankelijk van regering en moeten conformeren aan deze voor dit slaven-basisinkomen. Zeer slechte zaak die heel mooi wordt gepresenteerd. Dag rechten, dag onafhankelijkheid, dag vrijheid![/quote] sorry ik kan het niet laten 🙂 Vrijheid? Welke vrijheid? We hebben geen Politieke- of Economische vrijheid. Politici zijn in dienst van zichzelf en bedrijven, en banken en belasting zorgen ervoor dat je in overlevings-werkmodus blijft.

  Vrijheid is een illusie met onzichtbare tralies.

  Het kan nog wel erger, maar t kan zeker wel beter en anders (bijv N.E.S.A.R.A wetgeving.) Zolang we maar binnen en BUITEN de grenzen van het bekende blijven zoeken, het onmogelijke is soms gewoon mogelijk. Als dat niet zo was had Einstein nooit iets ‘ontdekt’ Namaste!

  0 likes
 34. [quote name=”Nietons”]Basisinkomen is een mooi klinkende stap naar slavernij en onderwerping. Totaal afhankelijk van regering en moeten conformeren aan deze voor dit slaven-basisinkomen. Zeer slechte zaak die heel mooi wordt gepresenteerd. Dag rechten, dag onafhankelijkheid, dag vrijheid![/quote]

  vervang het woord regering eens door werkgever….

  0 likes
 35. [quote name=”Strijdervoorvrijheid”]Een vraag in deze is: wie gaat dat basisinkomen betalen dan? En waar haalt die gene dat geld dan vandaan? Ook van een basisinkomen soms? En wie gaat dat basisinkomen dan weer betalen dan? En waar haalt die dat geld dan weer vandaan dan? Ook van een basisinkomen soms? En wie gaat dat basisinkomen dan weer betalen? En waar haalt die dat geld dan weer vandaan? Ook weer van een basisinkomen soms? De grote hamvraag voor dit ideaal is: Waar komt dan toch dat geld vandaan? Mij bekruipt het gevoel dat er dan ergens toch een jagertje uit het bos moet komen met zijn buit, bij elkaar gejaagd om zijn gezin van groot te brengen, en daar wordt het dan van afgepakt om jagertjes die de hele dag in de kroeg zitten dit basisinkomen van te geven. En dat jagertje wat uit het bos komt er weer in terug te jagen voor zijn niks. Volgend vraagje: Zouden jullie dan ‘dat’ jagertje willen zijn?[/quote]

  Waar kunnen ze het geld weg halen?
  Simpel de bank kan toch ook geld uit niks maken, alles wat de bank hoeft te doen is het bedrag in te typen wat op de rekening moet komen. En poef daar is het geld. Want geld wat op je rekening staat is ja digitaal geld. En dus niet echt 😉

  0 likes
 36. Een probleem dien je altijd bij de bron aan te pakken, een oplossing bedenken zonder het probleem aan te pakken hoe nobel het ook is is gelijk aan het probleem zelf en zal daarom op de langere termijn niets oplossen.

  0 likes
 37. [quote name=”Neo Xirtam”][quote name=”Wesley”][Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum.]

  Nou wat betekent dit? Laten we eens kijken naar de AOW voor een alleenstaande gepensioneerde.

  Die bedraagt nu €1025,14 netto per maand. Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/
  Merk op dat dit dus al €25,- per maand meer is dan wat deze meneer als maximum voorstelt. De AOW er gaat er dus al minimaal €25,- per maand op achteruit.[/quote]

  Vergeet niet dat je met een basisinkomen, wel een eigen zaak kunt beginnen en kunt bijverdienen.[/quote]
  Fijn!

  Dan heb je als hedendaagse gepensioneerde vanaf je 14e tot je 65e gewerkt, dan wil je van je pensioen genieten (wat je onder de huidige regeling gewoon kan) maar dan moet je maar een eigen zaak beginnen om nog rond te kunnen komen omdat een paar flierefluiters een economisch funest basisinkomen willen instellen.

  0 likes
 38. [quote name=”Equinox”]Wesley, ik vind het knap dat je helemaal op tilt gaat hierover.

  Het bedrag is niet eens vastgesteld. De een wil 1000 de andere 2000.

  Hierop kom je met allemaal argumenten die berust zijn op 1000 euro terwijl het helemaal niet actueel is in NL.

  Enige wat jij doet met je lijstje is bangmakerij. Als morgen de politiek zegt dat het maar 1000 euro word en dat het hier ingevoerd gaat worden mag je je idd zorgen maken.

  Maar om nu al bij voorbaat al tegen te zijn??? Gaat mij beetje ver[/quote]
  Welke bedrag je ook neemt, het blijft een wanstaltelijk idee. Maak je er immers 2000 van dan zal het land ten onder gaan aan inflatie.

  0 likes
 39. [quote name=”Guusje”][quote name=”Wesley”]
  Nu meneer Peter De Keyzer zelf. Salaris: €40000,- bruto per maand. Heeft in de huidige situatie geen recht op huurtoeslag, geen recht op zorgtoeslag etc. Krijgt ook een basisinkomen.

  resultaat:

  Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
  Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

  Goed plan he, dat basisinkomen?[/quote]
  Bankiers verdienen geen 40K per maand, maar rond de 4-8K per maand bruto. Bij de zeer grote bank waar ik werkte, was de allerhoogste schaal max. 9K bruto. Het leeuwendeel van het bankpersoneel verdient 4K per maand bruto. Alleen in de raad van bestuur wordt meer verdiend, omdat dat buiten de CAO valt, en dan heb je het over 6 man op een personeelsbestand van tienduizenden. Dus graag geen opruiende indianenverhalen de wereld insturen. Dank je wel.[/quote]We hebben het hier over Peter De Keyzer, hoofdeconoom.

  Hij zal misschien niet zoveel verdienen als de CEO, maar aanzienlijk meer dan de schamele 8 k die jij opsomt.

  Hoeveel hij verdient doet voor mijn betoog ook niet terzake. Ik stel dat de hoogste inkomens hier het meest van profiteren. En of meneer De Keyzer of een andere meneer meer verdient maakt voor het argument niet uit.

  0 likes
 40. [quote name=”Ozzy”]@ Wesley
  Je maakt een denkfout in je berekening. Ik begrijp wat je bedoelt, echter er staat ook dat de werkgevers dan minder hoeven te betalen aan de werknemer (je hebt immers al een basisinkomen). Het effect hiervan is dat producten (veel) goedkoper worden (tenminste, dat is de gedachte). Dus aan de ene kant lever je wat in, aan de andere kant ga je ook minder betalen. Oftewel als je van het basisinkomen meer kunt kopen dan met het huidige systeem dan ga je er op vooruit (toename koopkracht).

  [/quote]nee jij maakt een denkfout. Namelijk dat de lagere loonkosten van bedrijven zullen resulteren in lagere prijzen voor consumenten. Dat is natuurlijk niet waar, want als er iets is dat het verleden ons leert is dat, op een enkele prijsverlaging na, de meeste prijzen gewoon alleen maar hoger worden.

  Sinds de jaren 90 zijn er steeds minder bankkantoren gekomen. Eerst stapten we over op pinnen, daarna op internetbankieren. Banken hebben nog maar 25% van het personeel dan ze in de jaren 80 hadden. En wat blijkt, de kosten die jij aan de bank betaalt zijn gelijk gebleven of gestegen terwijl de winsten enorm zijn gestegen. De besparing in loonkosten verdwijnt rechtstreeks in de winst en het salaris van de top.

  zo zal het nu ook gaan. De top krijg een salarisverhoging en een nog mooier kantoor, jij blijft aan de kassa hetzelfde betalen.

  0 likes
 41. [quote name=”Ard Kramer”][quote name=”Nietons”]Basisinkomen is een mooi klinkende stap naar slavernij en onderwerping. Totaal afhankelijk van regering en moeten conformeren aan deze voor dit slaven-basisinkomen. Zeer slechte zaak die heel mooi wordt gepresenteerd. Dag rechten, dag onafhankelijkheid, dag vrijheid![/quote]

  vervang het woord regering eens door werkgever….[/quote]
  Van werkgever kun je wisselen, van regering niet.

  (anders hadden jullie toch al lang dat basisinkomen dat je zo begeert?)

  0 likes
 42. Veel heftige reacties, maar het onderwerp wordt in ieder geval eens echt besproken. Mijn vraag is: Kunnen we dit ook invoeren als niet de hele Europese Unie meedoet? Krijgen we dan geen enorme instroom van onze mede-Europeanen?

  0 likes
 43. [quote name=”Wesley”]Sinds de jaren 90 zijn er steeds minder bankkantoren gekomen. Eerst stapten we over op pinnen, daarna op internetbankieren. Banken hebben nog maar 25% van het personeel dan ze in de jaren 80 hadden. En wat blijkt, de kosten die jij aan de bank betaalt zijn gelijk gebleven of gestegen terwijl de winsten enorm zijn gestegen. [/quote]
  Precies Wesley. Daarom heb ik mijn bankrekening opgezegd. (Ik had er twee).

  0 likes
 44. Laat 1 ding duidelijk zijn: een basisinkomen invoeren in de huidige economie is waanzin, omdat deze economie fundamenteel niet deugt.

  We hebben een nieuwe verdeling nodig van de lasten en we zullen de geldlekken moeten stoppen waardoor onze inkomsten wegstromen richting banken en farmaceutische industrie.

  0 likes
 45. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het meestal ook zo,Wakker worden mensen sinds wanneer heeft politiek/regeringen ONS welzijn op het oog? Reken er maar op dat er een vette adder onder het gras zit. Valt toch op dat er niet gelijk bijverteld wordt wat we allemaal ZELf van dat bedragje moeten ophoesten,zij zijn van alles af en schepen ons af me een luttel bedrag waarvan we pensioen moeten opbouwen zieken en ouderzorg moeten betalen kleding studie kinderen ,schoolgeld,volledig huur ,opvang, geen enkele korting meer of toeslag en natuurlijk word alles weer duurder.. enz enz enz enz

  0 likes
 46. Een basis inkomen + het nationaliseren van de banken zonder rente zal prima functioneren en dan nog even de verzekeringen aanpakken, want die doen hetzelfde als de banken en dan gaat het heus wel goed komen.
  Dus niet alleen een basis inkomen, maar ook de schurkjes het land uitzetten.

  0 likes
 47. De hoofdeconoom van de aan het staatsinfuus liggende Fortis bank… JA dat is een man waarnaar ik zou luisteren.

  Persoonlijk luister ik liever naar de oude economen Von Mises, Hayek en de hedendaagse Peter Schiff, economen die de ellende zagen aankomen en exact de vinger daar leggen waar de pijn zit en hoe deze veroorzaakt wordt.

  Een hoofdeconome die Keyens aanhangt kan ik op geen mogelijkheid serieus nemen, daar dezed wijze van denken de ene na de andere bubbel veroorzaakt. De overheid die de economie stuurt, van ramp naar naar ramp. Dat deze man komt met het idee van basisinkomen doet mij dan er ook alleen maar meer tegen verzetten, daar deze man gelooft in een door de staat gestuurde economie. En laat de staat(overheid) nu net helemaal niets goed kunnen doen, behalve economische ellende veroorzaken!

  0 likes
 48. [quote name=”kengai”]Een basis inkomen + het nationaliseren van de banken zonder rente zal prima functioneren en dan nog even de verzekeringen aanpakken, want die doen hetzelfde als de banken en dan gaat het heus wel goed komen.
  Dus niet alleen een basis inkomen, maar ook de schurkjes het land uitzetten.[/quote]
  Ogh god het nationaliseren van Banken zal helpen…..

  Duidelijk de uitspraak die niet weet hoe het werkt bij Nationale banken. Ik ken niet één nationale bank die service verleend, die efficient is en waar zaken goedkoop geregeld kunnen worden. Nationale bedrijven (of zogenaamd geprivatiseerde bedrijven of sectoren die zijn geprivatiseerd, zoals de NS , welke honderd proent in handen is van de OVERHEID, of de zorg die HONDERD procent wordt geregiseerd door de overheid) kosten altijd meer in verhouding dan dat zij opbrengen. Uiteraard de gemiddelde idealist heeft geen moeite om een ander voor die kosten op te laten draaien!

  Zoals geen rente niet zal werken, er moet immers winst gemaakt worden(winst is een ander woord voor rente), om de door de overheid veroorzaakte inflatie(de Centrale bank welke eigendom is van de NEderlandse overheid heeft opdracht om inflatie te veroorzaken) te corrigeren, omdat anders uw geld op de bank enkel maar in waarde afneemt. Indien u uw geld op de bank zet neem ik aan dat u wanneer u het eraf haalt, nog exaxct het zelfde kan aanschaffen als dat u kon voordat u het op de bank zette. Waarom roepen mensen zobveel zonder zich ook maar een beetje te verdiepen in de werking bij een bank en vooral de Overheids regels en wetten, die banken sturen in hun beslissingen.

  Maar geen rente is de grootste onzin de er bestaat, wat gaan we dan zeggen meedelen in de winst voor een percentage afhankelijk van uw participatie?? Islamitsch Bankieren, alwaar u een vooraf berekend extra deel betaalt voor service, enkel nu niet meer variable maar vooraf vastgesteld en naar boven bijgesteld indien nodig??

  0 likes
 49. [quote name=”Gert de Bruine”]Holloo daar in nederland
  Ik woon al 16 jaar in Brazilie, em we hebben hier. helemaal GEEN basis inkomen! Er zijn van allerhand hulp uitkeringen, maar meer dan een paar broden per maand koop je er niet van.
  De inflatie is hoog, em de politiek supersmerig.
  Welke regering heeft 6 veroordeelde ministers in zijn regering zitten???
  Dit slaat helemaal nergens op, em ze verdienen nog miljoenen ook!
  Vergonha
  Groetjes
  Gert[/quote]
  Ha Gert, misschien moet jij je even verdiepen in de vel uitkering die je kan krijgen in Brazilie, en die verder niet meer gecontroleerd kunnen worden. Você conhece todos as bolsas né??
  uitkering voor familie, uitkering voor schoolgaande kinderen, uitkeringen voor geziinnen waar de vader in de bak zit en niet kan werken(vader zit in de bak omdat hij liever crimineel was dan dat hij ging werken), er is een enrome stroom aan uitkeringen, die zover op kunnen lopen ,dat je meer dan driemaal minimumloon kan krijgen. Het zijn hier een tweetal dorpen in MAto Groso do Sul, waar iederen voldoende van de oveheid ontvangt, vergelijkbaar met basisinkomen) Niemand werkt er!!!! De fabrieken die er staan, moeten hun werknemers uit andere dorpen met bussen laten overkomen, om in ieder geval productief te kunnen blijven.

  Lula, de oud-president zonder opleidng en diploma´s is op een presidentsalaris Miljonair geworden, zonder ook ooit maar een baan te hebben gehad(grote man van de Braziliaanse PVDA), en Duma is nu hard opweg, gekozen, op hun beloftes van gratis geld voor het volk.

  En de inflatie is hoog omdat ook de pVDA bij ons in Brazilie dezelfde tactiek handhaafd als die in NL, belastingenverhogen, pamperen en hopen dat als je genoeg geld uitdeelt dit de oplossing is. De hoge inflatie is het tegendeel die op de deur klopt. Ook hier een neergaande economie, omdat de overheid niet begrijpt, dat puur op idealisme je alles ten gronde richt. Er moet betaald worden!

  0 likes
 50. [quote name=”Nietons”]Basisinkomen is een mooi klinkende stap naar slavernij en onderwerping. Totaal afhankelijk van regering en moeten conformeren aan deze voor dit slaven-basisinkomen. Zeer slechte zaak die heel mooi wordt gepresenteerd. Dag rechten, dag onafhankelijkheid, dag vrijheid![/quote]
  Een wijze president die ooit eenzelfde econmie in de schoot geworpen kreeg als Hoesein Obama, en deze in vier jaar tijd omdraaide naar gezond, zij ooit, “een overheid die groot genoeg is om je aales te geven wat je nodig hebt, is groot genoeg om je alles af te nemen wat je bezit”. Niet slecht voor iemand die voor zijn presidentschap nog acteur was. Gezondverstand wint alijd van idealisme, het duurt soms iets langer, maar uiteindelijk komt het!

  0 likes
 51. [quote name=”Titus”]Overigens is het niet de bedoeling om binnen deze hiërarchische maatschappij zomaar een basisinkomen in te voeren. Dat gaat niet werken.

  Het basisinkomen is onderdeel van een herstructurering van de maatschappij naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid en meer persoonlijke vrijheid. Dat zal nodig zijn, want de economie van de onbegrensde groei krimpt. Dat is dodelijk voor die economie.[/quote]
  [quote name=”Titus”]Overigens is het niet de bedoeling om binnen deze hiërarchische maatschappij zomaar een basisinkomen in te voeren. Dat gaat niet werken.

  Het basisinkomen is onderdeel van een herstructurering van de maatschappij naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid en meer persoonlijke vrijheid. Dat zal nodig zijn, want de economie van de onbegrensde groei krimpt. Dat is dodelijk voor die economie.[/quote]
  De economie komt door bemoeienis van een economie sturende overheid, die regels ontwerpt, waardoor banken de fout in worden gedwongen, die vervolgens omdat zij afhankelijk zijn van banken die de overheidschulden financieren, de banken overeind houden met geld dat er niet is, en dat in opdracht van de overheid door de centrale bank wordt bijgedrukt met inflatie als gevolg. Een economie die nog meer in elkaar klapt, door lasten verhoging na lasten verhoging voor werkende in te voeren die gebracht woden als bezuinigingen en die nekel maar zorgen dat er minder en minder geinvesteerd wordt omdat je geld nu eenmaal maar één keer kan uitgeven, belastingen om her te verdelen, leidt dtot minder investeringen en minder banen, met als gevolg meer staatsafhankelijkheid omdat die bewust groepen afhankelijken creert.

  en een basis inkomen moet ergens vandaan komen, en misschien kan dan uitleggen waar dat geld vandaan komt? Onthou de overheid heeft GEEN GELD!

  0 likes
 52. [quote name=”M. Brandenburg”]… omdat je geld nu eenmaal maar één keer kan uitgeven, [/quote]

  Dat is nu zo grappig aan banken. Banken kunnen dat wél. Fractioneel bankieren is het eufemisme dat daarvoor gebruikt wordt.

  0 likes
 53. Martien de Graaf

  Bah, de meesten reageren puur vanuit de onderbuik zonder zich eens uitgebreid in te lezen. Een dergelijk basisinkomen, universeel en onvoorwaardelijk kan alleen werken als ook het belastingstelsel op nieuwe invalshoeken wordt gebaseerd. D.w.z. niet op inkomsten maar op grondstoffenverbruik, milieuvervuiling, (luxe)consumptiegoederen en ja, kapitaal, dat laatste hoeft helemaal geen draconisch percentage te zijn, geen rijke die er een hap kaviaar minder door zal hoeven te eten.

  Pensioenopbouw? Helemaal niet nodig want je krijgt tot aan je dood dat basisinkomen. Extra uitkeringen/toeslagen alleen nog nodig voor arbeidsongeschikten die speciale voorzieningen nodig hebben en zorgbehoevenden.
  Doordat meer mensen financiele zekerheid hebben zullen er ook meer mensen openstaan voor betaald deeltijdwerk in combinatie met vrijwilligerswerk e.d.

  En oh ja hoor, “dan gaat er toch niemand meer werken?”. Zou jij stoppen met werken? Bedenk wel dat je jezelf dan veroordeelt voor de rest van je leven tot op de bank hangen, iedere dag, de hele dag. Want van alleen een basisinkomen zul je je geen noemenswaardige luxe kunnen veroorloven, geen kratje bier, geen zak chips, geen nieuwe tv, uiteindelijk zelfs geen nieuwe bank. Laat staan de nieuwste gadgets, een middagje op een terras of een vakantie. Zou jij daar wel voor kiezen? Dat is dan je goed recht, je zult ´s winters niet bevriezen, je zult niet verhongeren en je zult niet bloot over straat hoeven en dat is dan je leven. Veel plezier ermee. Maar als je meer wilt met je leven zul je wel degelijk moeten werken. Hoeveel uur per week is helemaal aan jou, en wat je ermee verdient en de vrije tijd die je overhoud, kun je uitgeven zoals jij het wilt, lekker luieren, studeren, misschien je hobby gebruiken om inkomen te genereren, de mensen in je omgeving een handje toesteken waar dat nodig is. Wat je maar wilt.

  Het is zinloos om nu al over bedragen te praten, nu is het tijd om serieus te onderzoeken hoe en wat en op welke manier het wel zou kunnen. Het klinkt inderdaad als een utopie maar dat is helemaal niet erg. Het afschaffen van slavernij werd destijds ook gezien als utopie, net als stemrecht voor de armen en vrouwen, de 40-urige werkweek. Toch zijn al die dingen bereikt.
  Nu al roepen “Dat kan helemaal niet dus ben ik tegen!” zonder er echt over te gaan lezen en nadenken omdat de een of andere `autoriteit´ het niet ziet zitten is niet stoer en niet intelligent, het is laf. Er moet gezocht worden naar manieren waarop het wel kan, het huidige systeem is ooit begonnen als een goed idee maar is nu niet meer toereikend, tijd voor maatschappelijke innovatie naast de technologische. Het onvoorwaardelijke basisinkomen zou best wel eens wél een goede vervanger kunnen blijken te zijn.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zelfrespect

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Wij mensen leven ieder op een bepaald ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

jeffrey epstein

Gaat de FBI Bill Gates ondervragen over zijn banden met Jeffrey Epstein?

Ghislaine Maxwell, de vertrouweling van de overleden ...