Financieel

Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis: ‘Geef iedereen basisinkomen’

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis Peter De Keyzer breekt een lans voor een basisinkomen voor iedereen.

Op het moment dat Roland Duchâtelet het basisinkomen voor iedereen 15 jaar geleden voorstelde, viel hoongelach hem ten deel. Inmiddels is de situatie veranderd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zwitserland bereidt een referendum voor over een basisinkomen van ruim 2000 euro, in Nederland is de BIP (Basis Inkomen Partij) ontstaan en de Duitse socialistische partij Die Linke steunt het idee van ondernemer Götz Werner om iedereen een basisinkomen van 1000 euro te geven.

Armoedegrens

Peter De Keyzer wil dat iedereen een basisinkomen van 900 tot 1000 euro per maand gaat krijgen. “Omdat werkende mensen al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat een positief effect heeft op onze concurrentiekracht,” zo zei hij. Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Dat levert een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing op.”

Het idee voor een basisinkomen leeft meer dan ooit in Europa, aldus econoom Philippe Van Parijs van de Harvard-universiteit. “Steeds meer mensen verzeilen onder de armoedegrens en daar vinden we moeilijk een antwoord op,” zei hij. “Het begint bij heel wat mensen te dagen dat we het huidige systeem moeten herdenken.”

Duwtje in de rug

Onder meer in Canada, India, Brazilië en Namibië heeft de invoering van een basisinkomen, weliswaar op kleine en lokale schaal, ertoe geleid dat het algemene welvaartspeil gestegen is.

De impact bleek op sommige plaatsen ronduit spectaculair te zijn: kinderen groeiden gezonder op, de geweldsstatistieken daalden en er was minder verzuim. Een samenleving zonder stress door inkomensonzekerheid lijkt een gezondere en welvarendere samenleving te zijn.

Ook het ingesleten idee dat een basisinkomen algemeen recht op luiheid geeft, blijkt in de praktijk niet te kloppen. Voor velen is een onvoorwaardelijk inkomen juist een duwtje in de rug om zelf het risico van het ondernemen aan te durven.

Bron: Knack.be, Demorgen.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Quyen
Quyen
10 jaren geleden

Tot die tijd blijven wij slaven… Of daarna nog steeds?
Antichrist kan zijn gang gaan zodra wij een basis inkomen ontvangen
Iedereen moeet geregistreerd worden.
Teken van de antichrist..

Wesley
Wesley
10 jaren geleden

[Peter De Keyzer wil dat iedereen een basisinkomen van 900 tot 1000 euro per maand gaat krijgen. “Omdat werkende mensen al een basisinkomen hebben, zouden werkgevers minder moeten betalen, wat een positief effect heeft op onze concurrentiekracht,” zo zei hij. Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum. Dat levert een belangrijke administratieve vereenvoudiging en dus besparing op.”]

De werkelijke reden is dus dat bedrijven minder loonkosten maken. En doordat alle andere uitkeringen vervallen krijg je per saldo minder dan zonder basis inkomen en met subsidies en uitkeringen waardoor de belastingen voor bedrijven kunnen worden verlaagd.

Laat je geen oor aannaaien door de beweging die ijvert voor een basisinkomen. Het kan op 2 manieren ingevoerd worden, op bovenstaande manier waardoor iedereen per saldo armer wordt en waarvan de rijken het meest profiteren (die ontvangen immers nu al geen uitkeringen en subsidies maar straks wel een basisinkomen)

De tweede manier is met behoud van uitkeringen en subsidies maar dan zal het basisinkomen een hyperinflatie tot gevolg hebben waardoor we als land onszelf de afgrond indrijven.

Vonzie
Vonzie
10 jaren geleden

900 tot 1000 is hier te weinig. Beter een 300 euro meer. Jammer genoeg zijn er nog steeds heel veel mensen die het principe niet snappen en denken dat zo niemand meer gaat werken. Die hebben schijnbaar niet door dat ook de rijke mens nog steeds werkt. Ja, de luie donders zullen niet meer werken maar is dat erg? Nee, want dan komen er banen vrij voor de mensen die wel graag willen werken. Verveling slaat bij sommigen gewoon snel toe en die willen iets om handen hebben. Er zullen ook meer vrijwilligers komen. Criminaliteit neemt af, gezondheid neem toe. De stress van het moeten verdwijnt. Ook zouden mensen meer in deeltijdbanen kunnen werken omdat er nog een slag om de arm is. Meer tijd voor de kinderen thuis en ontspanning.

Wesley
Wesley
10 jaren geleden

[Het basisinkomen vervangt andere uitkeringen, zoals die voor invaliditeit, ziekte, pensioen en het bestaansminimum.]

Nou wat betekent dit? Laten we eens kijken naar de AOW voor een alleenstaande gepensioneerde.

Die bedraagt nu €1025,14 netto per maand. Zie: http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/
Merk op dat dit dus al €25,- per maand meer is dan wat deze meneer als maximum voorstelt. De AOW er gaat er dus al minimaal €25,- per maand op achteruit.

Deze gepensioneerde heeft in de huidige situatie recht op zorgtoeslag. Laten we dat even op €60,- per maand houden waar hij recht op heeft. Zorgtoeslag komt te vervallen, want dat is vervangen door een basisinkomen waar iedereen recht op heeft. Deze gepensioneerde is er dus €25,- + €60,- = €85,- per maand op achteruit gegaan.

Maar we zijn er nog niet. De gepensioneerde heeft in de huidige situatie recht op huurtoeslag. Wanneer we een basisinkomen hebben krijgen de mensen die recht hebben op huurtoeslag dat niet meer, want iedereen krijgt een basisinkomen, of je het nu nodig hebt of niet.

Stel dat deze gepensioneerde in de huidige situatie €120,- per maand huurtoeslag zou krijgen, wat een reëel bedrag is. Dan zou hij dat nu niet meer krijgen, hij heeft immers een basisinkomen.

Meneer de gepensioneerde gaat er dus in totaal €205,- per maand op achteruit en dan heb ik lang niet alles meegerekend.

Nu meneer Peter De Keyzer zelf. Salaris: €40000,- bruto per maand. Heeft in de huidige situatie geen recht op huurtoeslag, geen recht op zorgtoeslag etc. Krijgt ook een basisinkomen.

resultaat:

Gepensioneerde (€1200,- per maand) gaat er €205,- per maand op achteruit.
Bankier (40000,- per maand) gaat er €1000,- per maand op vooruit.

Goed plan he, dat basisinkomen?

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x