Homepagina » Binnenland » NS verdiende in de oorlog miljoenen aan jodentransporten
NS verdiende in de oorlog miljoenen aan jodentransporten

NS verdiende in de oorlog miljoenen aan jodentransporten

Afgelopen maand nog werd de NS-top op het matje geroepen vanwege machtsmisbruik en fraude. In de oorlog ging het er niet veel beter aan toe bij het spoorbedrijf, dat volledig in handen is van de Nederlandse staat. Brandpunt heeft het zoeklicht op een stukje vaderlandse geschiedenis gezet om je kapot voor te schamen.

De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 2,5 miljoen euro verdiend aan het transport van meer dan 100.000 Nederlandse joden. In de zomer van 1944 verstuurde de NS nog een aanmaning naar de nazi’s omdat er nog niet betaald was voor enkele jodentransporten, zo blijkt uit een document afkomstig uit het Nationaal Archief in Washington.

“Dit document levert het bewijs dat er discussie plaatsvindt over het vervoer van joden tussen de NS en de Duitse autoriteiten, terwijl de meeste joden al waren afgevoerd,” aldus hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies Johannes Houwink ten Cate van de Universiteit van Amsterdam.

De NS stuurde ook facturen voor het vervoer van ‘straffällige Juden’ die waren opgepakt omdat ze waren ondergedoken. Volgens Houwink ten Cate wist de NS in 1944 dat zij de dood tegemoet gingen.

Tijdens de oorlog heeft de NS vanuit het hele land 93 treinen laten rijden naar kamp Westerbork. Er werd vanaf het doorgangskamp gereden tot de Duitse grens, waar de Duitse spoorwegen het transport overnamen. De transporten eindigden in concentratiekampen.

Voor elk transport stuurde de NS een factuur naar de Duitse autoriteiten. Houwink ten Cate berekende dat de NS omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro heeft verdiend aan de jodentransporten. In 2005 bood de NS excuses aan, maar er is nooit een vergoeding betaald. Eind vorig jaar betaalden de Franse spoorwegen 60 miljoen aan joodse overlevenden en nabestaanden.

[KRO]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Johan Oldenkamp schreef:

  Het was een plot van de zionisten!

  6 likes
  • ras schreef:

   eindelijk iemand waar ik het mee eens ben
   kunnen de jewtjes nog meer zielig doen en onterecht geld ontvangen.
   terwijl zij verantwoordelijk zijn voor alle ellende die we nu in de wereld hebben.

   2 likes
 • AtomNics schreef:

  dit is ook gelijk waarom ik altijd zwart rij in de trein of ik nou een boete krijg betaal het toch niet nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. zie hier het bewijs dat je zelf een gratis abbo bij de ns kunt krijgen ik reis zo al vanaf mijn 12e jaar ik ben nu 25 ontiegelijk veel boetes gekregen van de ns maar nog nooit betaalt en geen problemen mee gehad geen discussie niks nada nopes ik zeg doe met mij mee met zn allen zodat hun uiteindelijk getransporteerd worden als wij dat willen ns is van ons allemaal niet alleen maar voor de nazi.

  4 likes
 • jenne schreef:

  Wat te denken van de door de COMMUNISTISCHE Dokwerkers uitgeroepen FEBRUARI staking, de enigsten in heel Nederland die tegen de Joden deportatisch staakten !!!
  Die arme mensjes met hun ideologietje, compleet afgemaakt door de USA-CIA Gladio doctrine.
  De laatste der mohikanen Harrie Verhey is ook niet meer, en dan Marcus Bakker waar ze bang voor waren in nde tweede kamer, jammer, in vergelijk wat er nu zit opportunitische zakkenvullers, ach verworpennen der aarde sta op, en verzamel U!

  5 likes
 • ferrimassi schreef:

  Dat achteraf gel*l over schuld mag van mij wel een keer klaar zijn eigenlijk. Laten we ons bezig houden met oorlogsmisdaden die zich nu voltrekken en waar we wel invloed op kunnen uitoefenen. In een oorlog doe je wat je moet doen om te overleven. Lekker makkelijk vingerwijzen terwijl je zelf nooit door dit soort leven en dood vraagstukken bent geconfronteerd. Het concept van erfschuld lijkt alleen in europa van toepassing te zijn. Op andere continenten vind je dit soort reflectie niet tot nauwelijks. Sterker nog, er voltrekken zich meerdere genocides momenteel. Minderheden zijn zielig en nederlanders nazi’s, nu weten we het wel hoor. bah. Kijk even wat dat prachtige volk in het middenoosten aanricht. Daar doen we met zijn allen toch ook niks mee? Ik geloof ook dat wat er daadwerkelijk gebeurd is en wat er in de geschiedenisboeken staat twee verschillende dingen zijn.

  0 likes
  • EllenB schreef:

   Je kunt het heden niet begrijpen, als je de geschiedenis niet kent.
   Geschiedenis heeft namelijk de neiging om zichzelf te herhalen.

   3 likes
   • ferrimassi schreef:

    Ben ik het mee eens. Maar je kunt je ook compleet blind staren op het verleden en de realiteit van het heden uit het oog verliezen. En dat lijkt vooral te gebeuren. Zo gefixeerd op onze eigen tekortkomingen dat we die van een ander niet zien, negeren of zelfs goedpraten.

    0 likes
    • EllenB schreef:

     Ik denk niet dat we ons op deze site blindstaren op het verleden.
     Het heden is gewoon makkelijker te begrijpen, als we zien waar de Illuminati, Globalisten, of hoe je ze ook wilt noemen, toe in staat zijn.
     Ik ben zelf i.i.g een stuk sceptischer geworden, wat het zogenaamde ‘nieuws’ betreft.
     Ze zijn behoorlijk voorspelbaar, als je het grotere plaatje eenmaal ziet.
     Ze herhalen zichzelf echt voortdurend.
     Alleen hun techniek wordt steeds vernuftiger.

     0 likes
 • alles is voor-r-aad;... schreef:

  Er valt dus nog heel wat bagger bloot te leggen. Dan zijn er vele die weten, en het is uiteraard strafbaar wanneer je van dit weten geen aangifte doet.

  Drijfveren om geen aangifte te doen neemt lijden met zich mee, net als het aangifte doen angst geeft.

  Het is vandaag de dag niks beter zo juist is er geschiedenis geschreven deze week heeft de Nederlandse regering olv Mark Rutte meegeholpen Griekse Burgers hun staatsrechtelijke bezittingen en later het land te ontnemen.

  Uiteraard zijn alle Nederlandse burgers die hebben gekozen voor dit democratische parlement, schuldig aan deze oorlogsdaad.

  2 likes
 • wolfje schreef:

  ach ja. en we hadden de krant voor het ‘nieuws’ en de nationale trots voor de ontsnappingsclausule

  1 likes
 • Paul schreef:

  Ik vind de treinstaking die erop volgde en de gevolgen daarvan interessanter.
  http://gerard45.bloggertje.nl/note/14057/1944-feiten-over-de-spoorwegstaking-en.html

  1 likes
 • Mariatje schreef:

  Haha hoogleraar holocauststudies dat kan helemaal niet.

  0 likes
 • Max schreef:

  NS(S)

  0 likes
 • Silber eye schreef:

  Kampf commandant van Westerbork had familiaire connecties bij de NS dem Kampfcommandeur is nooit echt bestraft voor zijn daden, en nu is de NS aan de buurt?
  Komaan na de oorlog zat praktisch heel Nederland in het verzet, walgelijk.

  Allen welke zich vergrepen aan de zwakkeren zijn inmiddels in goedendoen en welvaart vredig gestorven en de nazaten zijn allemaal uitstekend terecht gekomen en verkeren in de welstand van onze tijd.

  Er is niets veranderd onder de zon alleen de daders liggen nu op het kerkhof /ereveld

  0 likes
  • jenne schreef:

   Ach de paarden die de haver verdienen, krijgen deze zelden.
   Die herdenkingen zijn een farce en een schaamteloze vertoning tegen over de gevallen verzets mensen, en willekeurige gefussilleerden, zo als de jonge Nederlandse vrouw Hannie Schaft, of de verzets lieden uit Velsen, die net na de bevrijding werden omgebracht, wisten te veel.

   0 likes
 • Silber eye schreef:

  alles is voor-r-aad;…
  14 juli 2015 15:34 op 15:34

  Helemaal mee eens na de goedkope Turk, Marokkaan, Pool etc had onze regering de bedenker en medeoprichter van de EU de smaak pas goed te pakken

  0 likes
 • Paul schreef:

  Overigens:
  Giesberger, die samen met de op 28 oktober 1944 gefusilleerde Cootje van den Bosch tijdens de Duitse bezetting via een geheime zender met Londen in contact stond, had herhaaldelijk gevraagd wat er in verband met de deportaties gedaan moest worden: “Londen antwoordde: Niets! Doorgaan!”.
  De latere verklaring van Giesberger bevestigde nogmaals hetgeen de toenmalige minister van Verkeer Van Schaik 10 jaar eerder (op 17 september 1945) heeft gezegd, namelijk dat het treinvervoer naar de concentratiekampen de plicht was die de Nederlandse regering van het spoorwegpersoneel eiste omdat het goed was voor de Nederlandse economie.
  Vandaar dat het goed georganiseerde verzet in Drenthe ook nooit de spoorlijn naar het doorgangskamp Westerbork heeft gesaboteerd!
  Bron: http://gerard45.bloggertje.nl/note/58212/deportaties-naar-westerbork-moesten-doorgaan-van.html

  0 likes
 • jenne schreef:

  Een bedongen prijs, is niet in zijn geheel winst, de kosten gaan voor de baat uit, niet vergeten, misschien deden ze het uit symphatie voor de Duitsers wel tegen kost prijs, who knows !

  0 likes
 • x

  Check Also

  covid-19-paspoort

  Kunnen we in de toekomst alleen nog reizen met dit Covid-19-paspoort?

  De media waarschuwen al wekenlang dat het ...

  coronavaccin

  Ze dekken zich al in: Producent van ‘ons’ coronavaccin beschermd tegen SCHADECLAIMS

  AstraZeneca is in de meeste landen beschermd ...

  >