Binnenland

NS verdiende in de oorlog miljoenen aan jodentransporten

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen maand nog werd de NS-top op het matje geroepen vanwege machtsmisbruik en fraude. In de oorlog ging het er niet veel beter aan toe bij het spoorbedrijf, dat volledig in handen is van de Nederlandse staat. Brandpunt heeft het zoeklicht op een stukje vaderlandse geschiedenis gezet om je kapot voor te schamen.

De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 2,5 miljoen euro verdiend aan het transport van meer dan 100.000 Nederlandse joden. In de zomer van 1944 verstuurde de NS nog een aanmaning naar de nazi’s omdat er nog niet betaald was voor enkele jodentransporten, zo blijkt uit een document afkomstig uit het Nationaal Archief in Washington.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Dit document levert het bewijs dat er discussie plaatsvindt over het vervoer van joden tussen de NS en de Duitse autoriteiten, terwijl de meeste joden al waren afgevoerd,” aldus hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies Johannes Houwink ten Cate van de Universiteit van Amsterdam.

De NS stuurde ook facturen voor het vervoer van ‘straffällige Juden’ die waren opgepakt omdat ze waren ondergedoken. Volgens Houwink ten Cate wist de NS in 1944 dat zij de dood tegemoet gingen.

Tijdens de oorlog heeft de NS vanuit het hele land 93 treinen laten rijden naar kamp Westerbork. Er werd vanaf het doorgangskamp gereden tot de Duitse grens, waar de Duitse spoorwegen het transport overnamen. De transporten eindigden in concentratiekampen.

Voor elk transport stuurde de NS een factuur naar de Duitse autoriteiten. Houwink ten Cate berekende dat de NS omgerekend ongeveer 2,5 miljoen euro heeft verdiend aan de jodentransporten. In 2005 bood de NS excuses aan, maar er is nooit een vergoeding betaald. Eind vorig jaar betaalden de Franse spoorwegen 60 miljoen aan joodse overlevenden en nabestaanden.

[KRO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AtomNics
AtomNics
8 jaren geleden

dit is ook gelijk waarom ik altijd zwart rij in de trein of ik nou een boete krijg betaal het toch niet nooit gedaan en zal ik ook nooit doen. zie hier het bewijs dat je zelf een gratis abbo bij de ns kunt krijgen ik reis zo al vanaf mijn 12e jaar ik ben nu 25 ontiegelijk veel boetes gekregen van de ns maar nog nooit betaalt en geen problemen mee gehad geen discussie niks nada nopes ik zeg doe met mij mee met zn allen zodat hun uiteindelijk getransporteerd worden als wij dat willen ns is van ons allemaal niet alleen maar voor de nazi.

Johan Oldenkamp
Johan Oldenkamp
8 jaren geleden

Het was een plot van de zionisten!

jenne
jenne
8 jaren geleden

Wat te denken van de door de COMMUNISTISCHE Dokwerkers uitgeroepen FEBRUARI staking, de enigsten in heel Nederland die tegen de Joden deportatisch staakten !!!
Die arme mensjes met hun ideologietje, compleet afgemaakt door de USA-CIA Gladio doctrine.
De laatste der mohikanen Harrie Verhey is ook niet meer, en dan Marcus Bakker waar ze bang voor waren in nde tweede kamer, jammer, in vergelijk wat er nu zit opportunitische zakkenvullers, ach verworpennen der aarde sta op, en verzamel U!

alles is voor-r-aad;...
alles is voor-r-aad;...
8 jaren geleden

Er valt dus nog heel wat bagger bloot te leggen. Dan zijn er vele die weten, en het is uiteraard strafbaar wanneer je van dit weten geen aangifte doet.

Drijfveren om geen aangifte te doen neemt lijden met zich mee, net als het aangifte doen angst geeft.

Het is vandaag de dag niks beter zo juist is er geschiedenis geschreven deze week heeft de Nederlandse regering olv Mark Rutte meegeholpen Griekse Burgers hun staatsrechtelijke bezittingen en later het land te ontnemen.

Uiteraard zijn alle Nederlandse burgers die hebben gekozen voor dit democratische parlement, schuldig aan deze oorlogsdaad.

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x