Binnenland

Onthullend artikel over beïnvloeding wetgeving door AIVD en MIVD: ‘Dit was toch een complottheorie?’

Help ons door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!

Om wetgeving te beïnvloeden deden inlichtingendiensten AIVD en MIVD er alles aan om ogenschijnlijk onafhankelijke experts aan het woord te laten bij kranten en talkshows. Uit stukken in handen van Follow the Money blijkt hoe geraffineerd dit media-offensief in elkaar zit.

De MIVD en AIVD maken gebruik van ‘witte jassen’ die worden ingezet om het maatschappelijk debat rond wetgeving te sturen. Een vaste groep personen wordt actief door de diensten geselecteerd, benaderd en gebrieft om in de media met betrekking tot bepaalde onderwerpen de wensen en belangen van de diensten te onderstrepen en te benadrukken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het is niet bekend hoeveel ‘witte jassen’ er zijn en om wie het gaat. Deze onzichtbare beïnvloeding vertroebelt de democratische besluitvorming.

Daar moet je mijlenver vandaan blijven

Experts noemen de inzet van deze witte jassen ‘niet oprecht’ en schadelijk voor het vertrouwen van het publiek in de diensten.

Voormalig toezichthouder op de inlichtingendiensten Bert Hubert vindt dat deze technieken niet mogen worden ingezet voor de beïnvloeding van het democratisch proces in Nederland. “Daar moet je mijlenver vandaan blijven.”

Artiest en ex-verpleegkundige Marga Bult vraagt: “Dit was toch een complottheorie en zogenaamde wappies kregen toch vervolgens het etiketje extreemrechts opgeplakt?”

Volledig in de zak van de inlichtingendiensten

In coronatijd gebeurde dit aan de lopende band, blijkt uit vrijgegeven Wob-stukken. “Hoe zit het ook alweer met de bescherming van de democratie? Als geheime diensten het debat sturen door experts voor hun karretje te spannen?” vraagt data-analist Cees van den Bos. “Iets wat wij tijdens corona dagelijks zagen.”

De ‘witte jassen’ werden tijdens corona ook wel de ‘key opinion formers’ genoemd. Zij moesten het publieke debat manipuleren en konden dit vanwege hun palmares. Van den Bos: “De ‘experts’ zaten samen met de media volledig in de zak van de inlichtingendiensten.”

Arts Jona Walk stelt vast: “Veiligheidsdiensten gebruiken ‘experts’ om actief de publieke opinie te beïnvloeden.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 162 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

73 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
7 dagen geleden

Ik kan mij nauwelijks voorstellen, dat er ook maar één lezer of lezeres hier, verbaasd is over de zoveelste complottheorie, die bewaarheid wordt.

Natuurlijk is het, nu ruim VIER jaar geleden, een bijzonder geraffineerd psychologisch mediacircus geweest, om MILJOENEN mensen dagelijks aan de buis gekluisterd te houden om hun geest te beïnvloeden.

Daar waren (en zijn nog steeds) deze zogenaamde “witte jassen” voor bedoeld.

Ik had er trouwens tot ik dit stukje las, nog NOOIT van gehoord. Maar zo kende ik de term “palmares” ook niet. Heb ik dus even moeten googelen.

Eén ding is voor mij in ieder geval de laatste, zeg maar 10, misschien zelfs wel 20 jaar, duidelijk: WIJ, de Nederlandse bevolking, worden gemanipuleerd, geïndoctrineerd en noem maar op.

Het is dus eigenlijk steeds moeilijker om nog je eigen hersencellen te gebruiken en NIETS zomaar aan te nemen.

Dankzij zo’n fantastisch medium als ninefornews lukt dat ons in ieder geval WEL nog steeds. Heel hartelijk bedankt hiervoor. Jullie zijn een baken voor ons allemaal in deze méér dan roerige tijden.

Even off topic:
Ik was gistermiddag absoluut totaal geschokt door het bericht van de aanslag op de Slowaakse leider Robert Fico.
Aangezien zijn situatie zéér zorgwekkend was en er voor zijn leven werd gevreesd, dacht ik echt, dat hij het niet zou overleven.
Gelukkig las ik vanmorgen op een Telegramkanaal, De Bataafse Leeuw, dat vannacht werd bevestigd, dat hij uit de gevarenzone was.
Ik ben echt hartstikke blij hiermee, omdat hij één van de helden is, die zich hevig verzet tegen de macht van het grote kwaad.
Het feit dat er een aanslag op hem is gepleegd, zegt eigenlijk alles.
Godzijdank heeft hij het overleefd. Heel veel mensen hebben voor hem gebeden en dat heeft hem dus, in ieder geval tot nu toe, gered. En natuurlijk de artsen.
Zonder goede medische hulp was hij reddeloos verloren geweest.

King of light
King of light
7 dagen geleden

Dat zei ik dus al, “De Overheid is zelf het Complot”.

Marrob BE
Marrob BE
7 dagen geleden

Zijn dat figuren als Marjon Koopmans, Ab Osterhaus (veearts) en Ted van Essen (huisarts)???

Jesus is Lord
Jesus is Lord
7 dagen geleden

Welkom tot de dictateur van Rutte & Willem

Back to top button
73
0
We lezen graag je reactie!x