Mens en Dier

Hoogleraar: het kan gewoon niet dat we nog veel langer gaan leven

Help mee door dit met anderen op je social media te delen!

In Nederland hoort iedereen gelijke toegang tot gezondheidszorg te hebben, maar in de praktijk gaat individuele vrijheid vaak ten koste van het algemeen belang, zegt filosoof en hoogleraar Marli Huijer tegen HUMAN.

Het is volgens haar belangrijk om te realiseren dat het gewoon niet kan dat de hele wereld nog veel langer gaat leven. Iedereen wil zo gezond mogelijk ouder worden vanuit eigenbelang, zegt ze. “We hebben hierin een collectieve verantwoordelijkheid.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Wat een gesticht

Huijer vindt daarom dat we ons anders moeten gaan verhouden tot veroudering en de dood: “Als je vanuit het collectieve belang denkt, ben je in staat om na te denken over wat jouw plek is in de keten van generaties van mensen.”

Volgens de hoogleraar moeten we niet allemaal 90 willen worden. “Ik denk soms: ik ga een beetje ongezond leven omdat de hoeveelheid 90-jarigen die naar de dood verlangen, maar gewoon te gezond zijn om te sterven, de komende decennia alleen maar groter wordt.”

Marie reageert op Twitter: “Marli schat. Begin bij jezelf zou ik zeggen. Nederland 2023. Wat een gesticht.”

Ouderenzorg volledig uitgekleed

Ondertussen wordt de ouderenzorg volledig uitgekleed. Komende kabinetten moeten per 2029 tot 2,7 miljard euro bezuinigen op de ouderenzorg, adviseerden onderzoekers aan demissionair zorgminister Conny Helder.

Dit bedrag komt bovenop de bezuinigingen die al in het coalitieakkoord van Rutte IV zijn opgenomen. Omdat het aantal ouderen de komende 20 jaar sterk toeneemt en daarmee de vraag naar ouderenzorg zijn ‘ingrijpende keuzes’ nodig, zeggen de onderzoekers.

4.7 141 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

206 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tanya
Tanya
10 maanden geleden

Marli is van 1955… meid het wordt écht tijd dat JIJ jou plekje afstaat voor de jonge generatie

Simon
Simon
10 maanden geleden

Hoogleraar, laat me niet lachen, knotsknetter gestoord. Huijer moet maar ‘ns gaan kijken in India of China, in de grote steden daar. Daar zitten pas veel mensen. Als ze daar ’n beetje aan geboortebeperking deden heb je zo het “probleem” opgelost.

A. Koning
A. Koning
10 maanden geleden

We hebben nu een zorgminister (is al een minister van VWS) stikstof minister, CO2 minister, minister van armoede en nog veel meer overbodige zakkenvullers. Laat deze zo snel mogelijk oprotten met achterlaten van de gestolen tonnen belastinggeld.

richard
richard
10 maanden geleden

Alleen god beslist over leven en dood.

Back to top button
206
0
We lezen graag je reactie!x