Homepagina » Gezondheid » Maakt koud douchen je gezonder?
Maakt koud douchen je gezonder?

Maakt koud douchen je gezonder?

Een koude douche zou goed zijn voor je huid, je bloed sneller laten stromen en je zou ervan afvallen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter, omdat er nooit onderzoek naar is gedaan. Daar wil medicus Geert Buijze van het AMC ziekenhuis verandering in brengen.

Voor aanvang van het onderzoek en na afloop vraagt hij deelnemers naar zaken als vitaliteit, energieniveau, productiviteit op het werk en ziekteverzuim. Als je gezonder wordt door koud douchen, dan leidt dat tot minder ziekteverzuim. Dat is beter voor het bedrijf en daarmee voor de Nederlandse economie.

Buijze maakte kennis met Wim Hof, die onder de naam ‘Iceman’ wereldberoemd werd met zijn stunts. Hof rende blootsvoets een halve marathon in de sneeuw van Lapland en zat uren in een ijsbad, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde. Hij beklom bij een gevoelstemperatuur van -20 graden de Kilimanjaro met een korte broek en sandalen. Volgens Hof heeft kou een positieve impact op je afweersysteem en het autonome zenuwstelsel.

Volgens fitness-auteur Mark Sisson helpt koud douchen je weerstand te verhogen, helpt het tegen ontstekingen en is het goed voor je bloeddruk. Andere onderzoekers suggereren zelfs dat regelmatig koud douchen helpt tegen chronische vermoeidheid, hartklachten en vormen van kanker.

Uit onderzoek van de Virginia University of Medicine blijkt dat regelmatig koud douchen helpt tegen depressie. Twee tot drie minuten douchen op 20 graden zou genoeg zijn.

Sinds Buijze elke ochtend koud doucht, is hij niet meer ziek geweest. Hij verwijst naar de studie van Peter Pickkers van de Radboud Universiteit, die tot de conclusie kwam dat de technieken van Hof – waaronder meditatie- en ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou – een meetbare invloed hebben op het immuunsysteem.

De arts heeft een eigen onderzoek opgezet, dat op 1 januari is begonnen. Er doen 2000 vrijwilligers mee aan de zogeheten Cool Challenge. 1500 mensen gaan koud douchen, 500 doen dat niet.

Een warme douche is comfortabel, maar getrainde blootstelling aan kou lijkt een gezonde werking te hebben op ons lichaam. Mensen die regelmatig een koude douche nemen lijken daar veel voordeel van te hebben: betere weerstand, betere doorbloeding, betere stemming, goed voor de huid en meer energie. Het experiment moet gaan uitwijzen of dat écht waar is.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • redice schreef:

  voel mij er in ieder geval zeer goed mee, energiek en fris achteraf. ik doe het omdat ik gelezen had dat warm en koud water afwisselen tijdens het douchen het dopaminepeil verhoogt waardoor je je gelukkiger gaat voelen, wat inderdaad zo is.

 • Jaap schreef:

  De afgelopen 4 á 5 maanden koud/warm tijdens douchen afgewisseld. In een zonnig land verbleven en vrijwel dagelijks in de (zoute-) zee gezwommen. En (voor mijn doen) veel fruit / groente gegeten en water gedronken.

  Maar helaas het heeft geen enkele positieve invloed op mijn psoriasis en (te hoge) onder bloeddruk en snelle vermoeidheid. Alleen m’n gewicht is weer vrijwel normaal (Als je de BMI aanhoudt).

  • tammy78 schreef:

   jaap las je bericht en ook dat je psoriasis hebt maar gewoon zout zee helpt ook niet wel van de dode zee die kan je gewoon ook kopen hier in nl en in bad doen en dat werkt wel erg goed er tegen je heb ook bij de tuinen dat en ook ander middelen waar dode zee zout zit probeer dat eens

   gr tammy

   • Rinaldo schreef:

    Ik wil hier nog even aan toevoegen dat je er wel op moet letten waar je de dode zeezout koopt! veel winkels verkopen gewoonweg keukenzout onder de naam dode zee zout!

    Dit is bij het programma Keuringsdienst van Waarde volop aan bot geweest.

    De dode zeezout van De Tuinen is trouwens goed uit de test gekomen (die stond op nummer 1)

    Ik hoop dat jullie iets aan deze aanvullende informatie hebben.

    Gr, Rinaldo

 • Arwijn schreef:

  Heel leuk allemaal, maar nee dank je!

 • anna maria schreef:

  T`tis maar wat je op je eigen “harddisk” programmeert! Geloof en vertrouw alleen je Zelve! Ik word er niet koud of warm van!

 • Sathos schreef:

  Grappig, ik douche al een tijd lauw in de koude maanden. Ik heb hier heel positieve ervaringen mee – een stuk minder last van de kou, sneller wakker worden etc. – en de mensen die hier nog wel last van hebben, douchen stuk voor stuk zo heet mogelijk. Toeval?
  Ik denk absoluut dat er een verband is, en het zou leuk zijn als dit ook echt wetenschappelijk bewezen wordt! 🙂

 • Dimmer schreef:

  Ik douche altijd koud en ja ik heb ook warm water.

 • bert schreef:

  ik douche s’ochtends gewoon warm maar draai aan het eind de kraan helemaal terug naar koud. Begin altijd koud bij mijn voeten, dan benen, armen, buik, rug dan hoofd. Altijd een heerlijk tintelend gevoel er na maar als ik het te lang doe, heb ik het de hele ochtend koud!

 • A.M. de Pree schreef:

  Vroeger namen mijn ex en ik altijd een koude douche. Was inderdaad verkwikkend. We zijn er mee gestopt toen mijn ex in Augustus wintertenen kreeg.( echt waar, geen grapje)

 • Kal-Purush schreef:

  Vind het ook een leuk verhaal, koud water is altijd verkwikkend, maar er staat een zinsnede die mij toch behoorlijk tegen de borst stuit:

  Dat is beter voor het bedrijf en daarmee voor de Nederlandse economie.

  Deze zin doet bij mij al het vermoedde boven komen dat de uitslag van het onderzoek positief zal zijn en de werkgever zijn “slaven” kan ingeven dat ze koud moeten douchen.
  Tevens is dit ook in het plan van Brussel om de energiekosten te verlagen en kan men, na de stofzuigers en het plan van kleinere tv’s nu ook het douchen aan banden leggen.
  En de mens, zal als schaap weerloos volgen.

  • Sunshine schreef:

   Maar je weet toch dat economie – geld – het allerbelangrijkste in dit leven is?

   Zo niet, ben je niet goed gehersenspoeld en adviseer ik je meer tv te kijken, krant te lezen en vooral naar politici te luisteren. Mocht ook dát onvoldoende voor je werken ga dan alsjeblieft terug naar school waar je de écht belangrijke dingen in dit leven leert.

 • yammy schreef:

  liever gewoon buiten in de kou rond lopen in je blootje, dat is verkwikkend en je krijgt er nog warm van ook en zelfs in de regen geeft het je een heerlijk gevoel

 • wesley schreef:

  lekkere koude douche bij een kater, werkt altijd heerlijk verfrissend. zwemmen net zo, ik geloof hier wel degelijk in & ga het zeker zelf nu dagelijks proberen ( want nee, ik heb normaal gesprken niet dagelijks een kater:))

 • eNdEmiOn schreef:

  Als eerste kan ik 20° C niet koud noemen.
  In hoeverre speelt het placebo effect mee in dit soort zaken?
  Wat zijn de lange termijn effecten, valt die Kilimanjaro gast bv op 55 jarige leeftijd al om?
  De positieve effecten worden zo vaag als positief aangekaart dat het net zo goed om een verschil van 0,000001% kan gaan.
  Worden die deelnemers ook nog gecontroleerd?
  Hoe lang / hoeveel douchebeurten moeten ze dit volhouden?
  Is het de moeite waard? Zeg maar dat je bv net 1 kop koffie minder nodig hebt om wakker te worden.

 • Fred (die ene andere) schreef:

  Het is me wel opgevallen dat (zeker in de winter) dat als ik in huis een t-shirt aan heb dat ik het wel fris vind maar als ik een trui aanheb het toch sneller koud heb en nog wat er overheen aan wil doen. maar ik denk dat dat ook te maken heeft met dat het lichaam zichzelf moet verwarmen (t-shirt) of dat het verwarmd word (trui)

 • peter schreef:

  Ben ooit in een zomer tijdens mijn studententijd heel idealistisch begonnen met koud douchen en was er snel en probleemloos aan gewend. Je gaat erdoor vooral ook veel beter met kostbaar water om.

  Ben er echter accuut mee gestopt nadat ik in oktober na het douchen onderkoeld bleek te zijn.

  • bert schreef:

   waarschijnlijk geeft het afwisselend douchen met koud en warm water dan beter resultaat!
   Ook daar wordt je lekker wakker van!
   De bedoeling van het koud douchen is volgens mij dat het je innerlijk ‘vuurtje’ aanwakkert maar blijkbaar lukt dat niet altijd.
   Het drinken van verse gemberthee, Indiaanse chaithee met verwarmende kruiden en/of boterthee helpt misschien ook om het weer wat warmer te krijgen…

   • koekje schreef:

    Echte warmte komt van binnen uit. Van uitgerust zijn, van in je eigen tempo wakker mogen worden. Dus geen tering wekker, natte koude washandjes onverwacht in je gezicht, koud douchen. Van voedsel dat bij jou past.
    Echte warmte komt ook van zelfvertrouwen, van je omringd voelen door liefhebbende medemensen.

    Iedere dag weer shocktherapie past misschien in de heersende mores, is daarom nog niet gezond.
    Iedereen snapt dat tomaatjes die in de juiste omgeving in hun eigen tempo mogen groeien de meeste natuurlijk weerstand hebben.
    Opmerkelijk dat de mens daar weer eens volkomen boven staat.

  • rop schreef:

   Er stond ook iets over twee of drie minuten he. Niet een half uur..

 • Loki schreef:

  Laten we even een misverstand wegnemen over the Iceman. Hijzelf heeft mensen altijd gewaarschuwd niet zomaar te doen wat hij doet, omdat daar jarenlange training voor nodig is.

  Als ongetrainde mensen dit spontaan zouden doen, is de kans klein dat je s ‘avonds de voordeur nog open draait. Waarschijnlijk zal je 1 van deze 2 liggend overkomen, “het Ziekenhuis of het mortuarium”.

  Wat the Iceman doet is niet te vergelijken met een koude douche.

  • bert schreef:

   Wat de Iceman doet, is het resultaat van jarenlange training!
   Daarnaast heeft hij er volgens mij ook gewoon talent voor.
   De een kan nou eenmaal beter met koude omgaan dan de ander.

 • car schreef:

  Sinds dat ik een docu van de iceman heb gezien, douche ik altijd koud. Tegenwoordig start ik wel met warm omdat dit toch wat lekkerder is maar ik spoel altijd koud af. sindsdien ben ik minder vaak ziek, kan beter tegen de kou en voel me fitter. Ik raad het altijd iedereen aan. Helaas doen het maar weinig mensen

 • Boerenkool schreef:

  Ik ben zelf bij Wim Hof geweest omdat het mij intrigeerde wat er bewezen werd.
  Het klopt! Koud afspoelen geeft je lichaam een revisie.
  Het is even gruwelijk, maar zeer effectief.

 • […] gezondheid, Mensengezondheid, Sportrusten, Innerfire, MSPO, Ninefornews, Wikipedia, Parool, Ad, […]

 • x

  Check Also

  mondkapjes

  Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

  De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

  sociale media

  Ben jij nog wel echt vrij, of heeft dit gevaarlijke fenomeen jou ook in zijn greep?

  Het gebruik van sociale media zoals Facebook, ...

  >