Gezondheid

Maakt koud douchen je gezonder?

Help mee door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een koude douche zou goed zijn voor je huid, je bloed sneller laten stromen en je zou ervan afvallen. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt echter, omdat er nooit onderzoek naar is gedaan. Daar wil medicus Geert Buijze van het AMC ziekenhuis verandering in brengen.

Voor aanvang van het onderzoek en na afloop vraagt hij deelnemers naar zaken als vitaliteit, energieniveau, productiviteit op het werk en ziekteverzuim. Als je gezonder wordt door koud douchen, dan leidt dat tot minder ziekteverzuim. Dat is beter voor het bedrijf en daarmee voor de Nederlandse economie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Buijze maakte kennis met Wim Hof, die onder de naam ‘Iceman’ wereldberoemd werd met zijn stunts. Hof rende blootsvoets een halve marathon in de sneeuw van Lapland en zat uren in een ijsbad, zonder dat zijn lichaamstemperatuur daalde. Hij beklom bij een gevoelstemperatuur van -20 graden de Kilimanjaro met een korte broek en sandalen. Volgens Hof heeft kou een positieve impact op je afweersysteem en het autonome zenuwstelsel.

Volgens fitness-auteur Mark Sisson helpt koud douchen je weerstand te verhogen, helpt het tegen ontstekingen en is het goed voor je bloeddruk. Andere onderzoekers suggereren zelfs dat regelmatig koud douchen helpt tegen chronische vermoeidheid, hartklachten en vormen van kanker.

Uit onderzoek van de Virginia University of Medicine blijkt dat regelmatig koud douchen helpt tegen depressie. Twee tot drie minuten douchen op 20 graden zou genoeg zijn.

Sinds Buijze elke ochtend koud doucht, is hij niet meer ziek geweest. Hij verwijst naar de studie van Peter Pickkers van de Radboud Universiteit, die tot de conclusie kwam dat de technieken van Hof – waaronder meditatie- en ademhalingsoefeningen en blootstelling aan kou – een meetbare invloed hebben op het immuunsysteem.

De arts heeft een eigen onderzoek opgezet, dat op 1 januari is begonnen. Er doen 2000 vrijwilligers mee aan de zogeheten Cool Challenge. 1500 mensen gaan koud douchen, 500 doen dat niet.

Een warme douche is comfortabel, maar getrainde blootstelling aan kou lijkt een gezonde werking te hebben op ons lichaam. Mensen die regelmatig een koude douche nemen lijken daar veel voordeel van te hebben: betere weerstand, betere doorbloeding, betere stemming, goed voor de huid en meer energie. Het experiment moet gaan uitwijzen of dat écht waar is.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
redice
redice
9 jaren geleden

voel mij er in ieder geval zeer goed mee, energiek en fris achteraf. ik doe het omdat ik gelezen had dat warm en koud water afwisselen tijdens het douchen het dopaminepeil verhoogt waardoor je je gelukkiger gaat voelen, wat inderdaad zo is.

Jaap
Jaap
9 jaren geleden

De afgelopen 4 á 5 maanden koud/warm tijdens douchen afgewisseld. In een zonnig land verbleven en vrijwel dagelijks in de (zoute-) zee gezwommen. En (voor mijn doen) veel fruit / groente gegeten en water gedronken.

Maar helaas het heeft geen enkele positieve invloed op mijn psoriasis en (te hoge) onder bloeddruk en snelle vermoeidheid. Alleen m’n gewicht is weer vrijwel normaal (Als je de BMI aanhoudt).

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Heel leuk allemaal, maar nee dank je!

anna maria
anna maria
9 jaren geleden

T`tis maar wat je op je eigen “harddisk” programmeert! Geloof en vertrouw alleen je Zelve! Ik word er niet koud of warm van!

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x