Natuur en Milieu

Iedereen aan de warmtepomp? Meer gasketels verkocht dan ooit tevoren

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Fabrikanten van gasketels hebben niet eerder zoveel installaties verkocht in Nederland als afgelopen jaar. Een jaar ervoor verviel de aansluitplicht voor nieuwbouw, maar consumenten kozen toch in grote meerderheid voor een cv-ketel. Het is een verrassende ontwikkeling, omdat het kabinet iedereen aan de warmtepomp wil.

Het aantal gasketels steeg in 2019 met 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor naar 446.000, schrijft Vakblad Warmtepompen. De verkoop van cv-ketels steeg zelfs harder dan de warmtepompmarkt groeide. Fabrikanten van warmtepompen verkochten in 2019 zo’n 10.000 toestellen, terwijl de cv-ketelmarkt een plus liet zien van 18.000 exemplaren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Volgens experts heeft dat te maken met het prijsverschil. Voor een gasketel betaalt u inclusief installatie tussen de 1000 en 2000 euro. Een warmtepomp kost al gauw tussen de 4000 en 25.000 euro. Dat bedrag is overigens exclusief isolatie en een nieuw afgiftesysteem.

Verrast

Voorzitter Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen zei tegen Installatie.nl dat de rek eruit is bij de markt voor vroege overstappers. Hij voegde toe dat het lastig concurreren is tegen gas nu de gasprijs zo laag is.

De gasprijs is afgelopen week opnieuw hard gedaald. Europese gasvoorraden zwellen aan door overproductie, zwakke vraag en een zachte winter. Dat vergroot de kans dat de gasprijzen net als olie negatief kunnen worden.

Voorzitter van fabrikantenkoepel NVI Henk Sijbring reageerde verrast op de cijfers: “De rol van de cv-ketel lijkt minder uitgespeeld dan mensen misschien veronderstellen.”

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
anoniem
anoniem
3 jaren geleden

Niet bij mij!

peter
peter
3 jaren geleden

Wij zijn ook een nieuwe aan het bestellen. Toen de verkoper meldde dat de CV ketels als een dolle gaan antwoordde ik dat dat heel logisch is want we gaan niet van het gas af. Het is simpelweg onhaalbaar. Hij sputterde tegen maar ik maakte meteen duidelijk dat hij bij ons echt niet met die nepgroene onzin moest aan komen. Meneer moet gewoon verkopen van de baas, dus hij ging er maar niet tegen in. Wonderlijk hoe je mening er kennelijk niet zo heel toe doet. Aan de andere kant, de schoorsteen moet natuurlijk wel blijven roken. Daar ben ik het dus helemaal mee eens!

Straalmans
Straalmans
3 jaren geleden

In die 10 jaar tot 2030 heb je waarschijnlijk genoeg bespaard om een electrische warmtepomp te kunnen betalen.
Wie verzint het toch om gas te bannen? Wat willen ze dan in de plaats? Lachgas?

Ron
Ron
3 jaren geleden

De flauwe kul over de mens en het klimaat mag je laten varen en eens verder te kijken dan uw neus lang is. Nooit gehoord van Solar Particle Forcing space weather climate forcing? Het elektrisch ontladingsveld tussen aarde en zon en zijn invloed op het weer, wolken, stormen en bliksem. Dan zou je al lang weten dat de mens niet de oorzaak is van het veranderende klimaat maar de ZON. Al jaren weet men dat maar het IPCC weigert rekening te houden met de zon en kosmische straling. Nochtans als je naar het weer op alle planeten en manen bekijkt weet je dat er eveneens veranderingen zijn. Nog sterker en ingrijpender tot 18 graden Celsius. We kunnen eveneens verwachten dat de zon mogelijk in de nabije toekomst zal veranderen in een mini nova. Dit betekent een kortstondige hevige opwarming om daarna in ijs te verdwijnen.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x