Homepagina » Natuur en Milieu » Iedereen aan de warmtepomp? Meer gasketels verkocht dan ooit tevoren
gasketels

Iedereen aan de warmtepomp? Meer gasketels verkocht dan ooit tevoren

Fabrikanten van gasketels hebben niet eerder zoveel installaties verkocht in Nederland als afgelopen jaar. Een jaar ervoor verviel de aansluitplicht voor nieuwbouw, maar consumenten kozen toch in grote meerderheid voor een cv-ketel. Het is een verrassende ontwikkeling, omdat het kabinet iedereen aan de warmtepomp wil.

Het aantal gasketels steeg in 2019 met 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor naar 446.000, schrijft Vakblad Warmtepompen. De verkoop van cv-ketels steeg zelfs harder dan de warmtepompmarkt groeide. Fabrikanten van warmtepompen verkochten in 2019 zo’n 10.000 toestellen, terwijl de cv-ketelmarkt een plus liet zien van 18.000 exemplaren.

Volgens experts heeft dat te maken met het prijsverschil. Voor een gasketel betaalt u inclusief installatie tussen de 1000 en 2000 euro. Een warmtepomp kost al gauw tussen de 4000 en 25.000 euro. Dat bedrag is overigens exclusief isolatie en een nieuw afgiftesysteem.

Verrast

Voorzitter Frank Agterberg van de Vereniging Warmtepompen zei tegen Installatie.nl dat de rek eruit is bij de markt voor vroege overstappers. Hij voegde toe dat het lastig concurreren is tegen gas nu de gasprijs zo laag is.

De gasprijs is afgelopen week opnieuw hard gedaald. Europese gasvoorraden zwellen aan door overproductie, zwakke vraag en een zachte winter. Dat vergroot de kans dat de gasprijzen net als olie negatief kunnen worden.

Voorzitter van fabrikantenkoepel NVI Henk Sijbring reageerde verrast op de cijfers: “De rol van de cv-ketel lijkt minder uitgespeeld dan mensen misschien veronderstellen.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • peter schreef:

  Wij zijn ook een nieuwe aan het bestellen. Toen de verkoper meldde dat de CV ketels als een dolle gaan antwoordde ik dat dat heel logisch is want we gaan niet van het gas af. Het is simpelweg onhaalbaar. Hij sputterde tegen maar ik maakte meteen duidelijk dat hij bij ons echt niet met die nepgroene onzin moest aan komen. Meneer moet gewoon verkopen van de baas, dus hij ging er maar niet tegen in. Wonderlijk hoe je mening er kennelijk niet zo heel toe doet. Aan de andere kant, de schoorsteen moet natuurlijk wel blijven roken. Daar ben ik het dus helemaal mee eens!

  20 likes
 • salvar schreef:

  warmtepomp crisis misschien????
  geweldig mensen ga zo door.
  nu iedereen contant betalen dan drijf je ze in hoek.

  20 likes
  • Lucie schreef:

   Ja vooral contant afrekenen,geld wordt je niet ziek van,er blijft geen virus opplakken omdat een virus niet aan voorwerpen hecht.
   Ik betaal overal contant en willen ze dat niet,ben ik weg zonder boodschappen.
   Maar meestal accepteren ze het wel hoor.

   12 likes
   • salvar schreef:

    @lucie

    exact zo doe ik het ook , willen ze niet kunnen ze de boodschappen zelf terugzetten.

    4 likes
    • Rob schreef:

     @Lucie en salvar. Ik heb i de supermarkten bij ons in de buurt nog geen problemen gehad met contan geld. Het wordt gewoon geaccepteerd en de meesten pakken het ook gewoon aan. Ook ik zou de boodschappen laten staan als dat niet zou kunnen. Het is alleen wel een beetje lullig voor de mensen aan de kassa. Het is het bestuur die het dan bepaald en de mensen aan de kassa mogen de effectenn opvangen als het ooit zover zou komen. Ik las trouwens een tijdje geleden dat C 7 A en Kruidvat al geen contant geld meer zouden accepteren.

     0 likes
 • Abel schreef:

  Deze ontwikkeling geeft ook heel duidelijk aan dat de mensen die groene onzin NIET willen! Een soort burgelijke verzet dua.

  10 likes
 • Ron schreef:

  De flauwe kul over de mens en het klimaat mag je laten varen en eens verder te kijken dan uw neus lang is. Nooit gehoord van Solar Particle Forcing space weather climate forcing? Het elektrisch ontladingsveld tussen aarde en zon en zijn invloed op het weer, wolken, stormen en bliksem. Dan zou je al lang weten dat de mens niet de oorzaak is van het veranderende klimaat maar de ZON. Al jaren weet men dat maar het IPCC weigert rekening te houden met de zon en kosmische straling. Nochtans als je naar het weer op alle planeten en manen bekijkt weet je dat er eveneens veranderingen zijn. Nog sterker en ingrijpender tot 18 graden Celsius. We kunnen eveneens verwachten dat de zon mogelijk in de nabije toekomst zal veranderen in een mini nova. Dit betekent een kortstondige hevige opwarming om daarna in ijs te verdwijnen.

  9 likes
  • Rob schreef:

   @Ron. Die groene agenda heeft niets met schone energie te maken. Er zijn berichten geweest, ook op deze website, dat het een nieuw bankiersmodel is. De banken staan er slecht voor en de bankiers verdienen niet veel meer aan schulden die mensen aan gaan. Die groene agenda is er alleen maar op gericht om heel veel geld los te weken bij de bevolking, meer niet.Veel mensen trappen daar blijkbaar gelukkig niet in.

   4 likes
 • anoniem schreef:

  Niet bij mij!

  8 likes
 • Straalmans schreef:

  In die 10 jaar tot 2030 heb je waarschijnlijk genoeg bespaard om een electrische warmtepomp te kunnen betalen.
  Wie verzint het toch om gas te bannen? Wat willen ze dan in de plaats? Lachgas?

  5 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Veel CV ketels die je nu nieuw koopt zijn ook klaar om een zonneboiler of warmtepomp op aan te sluiten. Vandaar dat die cijfers ook een vertekend beeld kunnen geven. Het eerste wat ik heb gedaan met een ander huis kopen is een nieuwe ketel die hiervoor klaar is en de oude ketel van 13 jaar oud eruit gedaan.

  Een warmtepomp komt er bij mij niet in (mijn huis uit ’72 met carports eronder is er niet voor geschikt) maar een zonneboiler met 1 of 2 panelen met een vat van 1000+ ltr wel. Vooral met douchen met 2 kinderen scheelt dit enorm in het gasverbruik op jaarbasis en gas is vrij duur per kuub.

  4 likes
 • rop schreef:

  Iedereen aan een Warmtepomp?
  lijkt verdacht veel op een vaccin?
  Iedereen straks geïnjecteerd aan een vaccin,voor corona
  komt een beetje overeen met straks iedereen geïnjecteerd aan een warmtepomp.
  is het een goede zaak ,iedereen aan een warmtepomp te leggen?
  zoals ze het uitleggen misschien wel, maar dat doen ze ook met een vaccin tegen corona.
  daarmee heb je op beide gebieden zoals voor en tegenstanders..
  het natuurlijk te maken met energie, en deze kan alle kanten op ,omdat dit in vrijheid kan bewegen, zal de beweging veroorzaakt door mensen tegelijkertijd naar twee kanten overhellen, de sterkst kant waar deze naar overhelt zal de uitvoer en de beweging ervan over Winnen.

  2 likes
 • Marjan schreef:

  Warmtepomp kan covid19 en influenza besmettingen bevorderen.

  Om een warmtepomp meest efficiënte te laten functioneren zijn totaal geïsoleerde huizen nodig zonder kieren en open ramen.

  De kleine virusdeeltjes van influenza en Covid19 zullen daardoor blijven hangen in de ruimtes als er niet vanuit de buitenlucht wordt geventileerd!

  Gaan naar https://www.maurice.nl
  Dit is de website van Maurice de Hond hij heeft duidelijke informatie over hoe we kunnen voorkomen dat we
  geen uitbraken te krijgen. Waardoor een mogelijke tweede lockdown kan worden voorkomen.
  Wij,Nederland de kans krijgen te herstellen van de eerste veel te langdurende lockdown.

  We krijgen van de meansteam media nog steeds niet de totale informatie!
  Dus dan moeten we het zelf maar doen.

  2 likes
 • x

  Check Also

  aardgasvrij

  Aardgasvrij Amsterdam kost 65 (!) miljard: ‘Stille roof’. Drie keer raden wie de rekening krijgt

  Amsterdam wil in 2040 alle huizen van ...

  warmtenet

  Warmtenet of warmtepomp? ‘Je doet er hier 250 jaar over om de investering terug te verdienen!’

  Uit een haalbaarheidsstudie die woningcorporaties en warmteleveranciers ...

  >