Homepagina » Financieel » IJslandse minister: wij dwingen mensen niet banken uit te kopen (video)
IJslandse minister: wij dwingen mensen niet banken uit te kopen

IJslandse minister: wij dwingen mensen niet banken uit te kopen (video)

De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken Össur Skarphéðinsson vertelt hoe zijn land erin slaagde bij de financiële afgrond vandaan te blijven.

Terwijl IJsland vier van de vijf grote banken in het land liet omvallen toen de kredietcrisis uitbrak, kozen andere Europese landen juist voor bezuinigingsmaatregelen om de banken uit te kopen.

Volgens Skarphéðinsson zijn de grote landen arrogant en vragen ze zich niet af waarom de kleine landen het zo goed doen. Bovendien wordt je als klein land met een minder belangrijke valuta al snel aangevallen door hedgefondsen, aldus de minister.

Spaargeldgarantie

IJsland koos voor een andere benadering dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten en de Europese Unie en garandeerde dat spaarders hun geld konden terugkrijgen. Het land stelde daarmee de burgers boven de banken.

De groeiprognose voor de IJslandse economie is voor zowel volgend jaar als het jaar erna vastgesteld op 3,5 procent. Bovendien is de werkloosheid in IJsland gedaald naar 4,5 procent.

Onderzoeksjournalistiek

Daarnaast is twee jaar geleden de Icelandic Modern Media Initiative (IMMI) gelanceerd, het project voorafgaand aan de gelijknamige IJslandse wet die als doel heeft het land tot een toevluchtsoord te maken voor vrijheid van informatie, meningsuiting en expressie.

De wet creëert een ondersteunende en aantrekkelijke bevoegdheid voor de publicatie van onderzoeksjournalistiek en andere bedreigde online media.

Het wetsvoorstel omvat onder meer bescherming voor klokkenluiders en andere mensen die in de openbaarheid treden om zaken te onthullen die belangrijk zijn voor het algemeen belang. Het IMMI-project wordt gezamenlijk georganiseerd door tal van organisaties en leden van het IJslandse parlement.

Bron: YouTube/RussiaToday

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Een waar voorbeeld!!

  0 likes
 2. Kijk, zo kan het dus ook.
  En juist het meest effectief.

  Nu moet de rest nog ontwaken en en stoppen met ontkennen.

  0 likes
 3. Je zou bijna gaan emigreren.

  IJsland: HULDE!!

  0 likes
 4. prijzenswaardig!

  0 likes
 5. Het is nooit te laat natuurlijk en goed dat IJsland de zaak vanuit de kant van het gezonde verstand betracht en ook actie onderneemt voor de burger en ze ogenschijnlijk niet voor de corrupte banken kiest. Het is alleen jammer dat men pas tot dergelijke acties overgaat als het in feite al te laat is.

  Voorbeeld; hetzelfde zie je ook bij een gokverslaafde die, nadat hij zijn huis en totale vermogen heeft vergokt zijn leven en dat van zijn gezin heeft verwoest en nadat hij tot besef is gekomen en het gokken heeft afgezworen de hemel in wordt geprezen.

  Ik heb persoonlijk bij deze hele crisis en het oplossen ervan zeer gemengde gevoelens, mede omdat het grootste deel van de burgers willens en wetens zich diep in de rode cijfers heeft gestoken en men geloofde dat de bomen tot in de hemel groeiden en de spaarders, werkenden en mensen die iets bezitten nu de rekening krijgen gepresenteerd.

  0 likes
 6. klokkenluiders die daar beschermd worden ??? kan nederland een voorbeeld aan nemen want hier gaan ze de bak in vanwege de coruptie die men hier uit oevent

  0 likes
 7. ik denk dat als dit nog een tijdje zo door blijft gaan in nederland dat het land leegloopt! en mensen die richting opgaan zoals naar noorwegen denemarken en ijzland .omdat het leefklimaat daar beter is dan hier op dit moment in nederland

  0 likes
 8. [quote name=”garriet60″]ik denk dat als dit nog een tijdje zo door blijft gaan in nederland dat het land leegloopt! en mensen die richting opgaan zoals naar noorwegen denemarken en ijzland .omdat het leefklimaat daar beter is dan hier op dit moment in nederland[/quote]

  Man ik zou direct gaan emigreren, naar ijzzland, want jou Nederlands, izz zoals jij het uitoevvvvent verskrikeluk

  0 likes
 9. Zo is dus te zien dat een daadwerkelijke vrije markt zichzelf hersteld, waarbij het corporatiscme(hier ook vaak verward met kapitalisme) dus altijd zijn banken overeind zal houden. Ijsland zat diep in de shit, schulden worden afgewaardeerd, banken vallen om, de gezonde delen worden overgenomen. en de markt is weer schoon. Dit is logisch verstand, exact datgene waar de echte vrije markt op gebaseerd is. Het recht om winst te maken en het recht om failliet te gaan door slechte tijden of wanbeleid. Nu zou dit enkel nog op grote schaal moeten worden uitgevoerd.

  0 likes
 10. Onbewust geeft de man ook gelijk toe waaromk het beter is om aparte onafhankelijke landen te hebben dat wat we nu opgedrongen krijgen in de vorm van een EUSSR. In de nieuwe poster van de EUSSR komtzelfs de hamer en sikkel tot vijf maal toe terug in het ontwerp. Dit is alles zeggend lijkt mij.

  0 likes
 11. Het mooie is 4 van de 5 banken om laten vallen. Hmmm waar begint dat op te lijken als elke land dat doen en wat krijg je uiteindelijk ?

  0 likes
 12. ach hoe wonderbaarlijk ijsland gaat alle schulden betalen, zo hupsekee, ??
  zeker weer de geld drukkerij over laten werken, ik vindt het te mooi om o k te zijn.

  0 likes
 13. In de eerste minuut vertelt Össur Skarphéðinsson dat IJsland allereerst een plan maakte samen met de IMF en dat rigoureus uitvoerde.
  Dat betekende een forse belastinverhoging voor de burgers, waardoor de staat meer inkomsten had om hun schulden te betalen.

  Dat was de basis waardoor de rest uitgevoerd kon worden.

  0 likes
 14. [quote name=”Mikey”]Het mooie is 4 van de 5 banken om laten vallen. Hmmm waar begint dat op te lijken als elke land dat doen en wat krijg je uiteindelijk ?[/quote]
  Een gezonde basis?? Vrij van zieke afdelingen die door wanbeleid woekerwinsten maken en bij verlies met behulp van afhankelijke politici de schuld kunnen afschuiven op de belastingbetaler(lees corporatisme).

  Verschil is dat niet de bonussen van de bestuursleden leiden tot risico´s, de totale afwezigheid van gevolgen door wanbeleid leidt tot risicovolle beslissingen en ondernemingen. Leg het risico bij de veroorzaker en deze zal direct zijn gedrag aanpassen.

  Daar hoeft vervolgens geen belastingbetaler garant voor te staan. Uiteraard de keerzijde is dat door deze ontkoppeling tussen politiek en banken, de politici niet meer jaarlijks meer kunnen uitgeven dan er binnenkomt. Om de doodsimpele reden, staatsobligaties zijn een te groot risico op een bepaald moment en die nemen we niet meer.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

gegeneraliseerde-angststoornis-bg

Ken je deze vorm van marteling die jij mogelijk ondergaat?

Heb je ooit gehoord van de zogenaamde ...

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

De geheimen van de piramides onthuld. Kijk deze fascinerende documentaire

Al eeuwenlang spreken de zeven wereldwonderen tot ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.