Homepagina » Buitenland » Verwoestend rapport: Rode Kruis spendeert donaties vooral aan zichzelf
Verwoestend rapport: Rode Kruis spendeert donaties vooral aan zichzelf

Verwoestend rapport: Rode Kruis spendeert donaties vooral aan zichzelf

Na de verwoestende aardbeving in Haïti in 2010 haalde het Amerikaanse Rode Kruis honderden miljoenen dollars op. Een kwart van de donaties, zo’n 124 miljoen dollar, ging op aan het Rode Kruis zelf, in plaats van hulp van Haïti, zegt de Amerikaanse senator Chuck Grassley.

Mensen gaven gul aan het goede doel, maar de senator uit Iowa heeft de hulporganisatie ervan beschuldigd een kwart van alle donaties op te maken aan interne kosten.

Verwoestend rapport: Rode Kruis spendeert donaties vooral aan zichzelf

Senator Chuck Grassley (AP)

Grassley deed een jaar lang onderzoek naar het agentschap. Donderdag publiceerden online-platform ProPublica en de Amerikaanse publieke omroep NPR een rapport over dit onderzoek, waarin onder meer staat dat het Rode Kruis veel meer geld uitgeeft aan zichzelf dan in de boeken staat.

Zes huizen

De senator startte zijn onderzoek toen NPR en ProPublica onthulden dat het Rode Kruis slechts zes huizen had laten bouwen in Haïti, hoewel het bijna een half miljard dollar had ingezameld en als doel had om meer dan 130.000 huizen te bouwen.

Het Rode Kruis zei na de publicatie dat de journalisten hun huiswerk niet goed gedaan hadden. De hulporganisatie stelde verder dat het platform de lijn voortzet van negatieve berichtgeving over de organisatie.

Meer vragen dan antwoorden

Uit het rapport blijkt ook dat het Rode Kruis een slordige 50 organisaties heeft ingehuurd met het ingezamelde geld om het grootste deel van het voorbereidende werk te doen. Al die organisaties hadden waarschijnlijk ook hun eigen administratiekosten, waardoor het uiteindelijke percentage waarschijnlijk nog een stuk hoger uitvalt.

Volgens NPR en ProPublica houdt het Rode Kruis vol transparant te zijn, maar de twee nieuwssites laten zien dat zelfs financiële gegevens die de hulporganisatie heeft vrijgegeven voor het publiek meer vragen dan antwoorden opleveren.

[ProPublica, NPR]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • speedmaster schreef:

  waarom verwondert mij dat niet?

  23 likes
  • L.A.B. schreef:

   …en daar sluit ik mij bij aan.
   Vandaag de dag kun je maar beter zelf zorgen dat je hulp aanbod op de plaats van bestemming komt.
   Teveel gieren zweven rond om een graantje mee te willen pikken,en dan te bedenken dat de collectant langs komt “vrijwillig”om vervolgens hun teamleiders te verrijken zodat die op hun beurt de toppers weer voeden……het is bijna te triest voor woorden dit.
   Ik vraag de collectant wel eens of zij weten wie hun “baas”is en wat die eraan overhouden of wel weten dat de overleg vergaderingen worden vergoed (ruim).En dat de bazen veelal het er even bij doen m.a.w Zij bewonen een aantal vergaderingen bij en vervolgens komt er op het einde v/d maand enkele duizenden op de rekening.

   Mijn advies stop met geven,ga over op doen.Samen kunnen we plaatselijk heel veel doen,goed voor de werkgelegenheid en een stuk goedkoper zodat er echt iets word gedaan met je geld/hulp.
   Laat die organisaties liggen ga eens na wat zij kosten vandaag de dag ik weet zeker dat je het schaamrood tot je kruin zal stijgen.

   6 likes
  • Marij schreef:

   Inderdaad, surprise surprise.

   0 likes
 • Freba schreef:

  Zou dat ook niet aan de bewoners kunnen liggen? Ga maar kijken daar. Wat je ziet is overal (nog) puin. Niemand steekt een poot uit. Die mensen daar stellen gewoon andere eisen; zijn niet ambitieus. Dus doe maar gauw je Westerse brilletje af. Gelijk na de aardbeving voorspelde ik dit al. Totaal geen management. Iedereen doet maar wat. Hosselaars. Tragisch maar waar. En dat geld wat wij met ons allen gestort hebben bestaat in feite niet. Allemaal waarborgen. Er is geen aannemer die erin stapt. Al die keurige heren die hun zakken hebben gevuld, geven niets weg.

  10 likes
  • ferrimassi schreef:

   Yep, de fransen hebben daar de slavernij afgeschaft en gepoogd in vrede te leven met de bevolking. Vervolgens zijn de fransen afgeslacht en sindsdien wil de “beschaving” daar niet meer van de grond komen. De amerikanen hebben later gepoogd de orde te herstellen maar dat is niet gelukt. Dat eiland kan afgeschreven worden.

   2 likes
   • Bosdokter schreef:

    Gelukkig hebben we hier 2 echte Haïiti experts… Idioten…

    Expert Idioot.1:
    – Idd, de mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt, waren waarschijnlijk totaal niet te porren om nieuwe woningen te bouwen. Die luie zwartjes zitten liever tussen de doorweekte ruïnes aan hun ballen te krabben.

    Expert Idioot.2:
    – “De Fransen hebben de slavernij afgeschaft, bla bla…” Dus jij denkt dat na het afschaffen van slavernij, alles meteen koek en ei is. IQ laag ietsjes…?

    9 likes
    • realy schreef:

     E zal altijd iemand hebben , die het over alles behalve over de fraude heeft. beharlve waar het omgaat. Fraude van het rode kr
     ‘beschaving’ nee in Europa hebben ze een beschaving. Zogenaam slim. En beter. Excuus me. ??wie zaten allemaal in de grote oorlogen.cmensen die denken dat ze beter zijn dan een Ander. Die horen niet thuis op deze wereld. Beschaving is bij hun ver te zoeken. Zij.Gewoon slecht. Ps. Ik ben een hoogopgeleide blanke uit Nederland.

     1 likes
   • faith schreef:

    Amerikanen en de orde herstellen in een zin, je gelooft het toch zeker zelf niet?
    Dat is al sinds hun oprichting op een paar luttele jaartjes na in oorlog met alles en iedereen waar wat te halen valt, hoppa de boel tegen elkaar uitspelen en leegroven.
    Die goede doelen is allemaal opgezet plan, eerst een ramp laten gebeuren of veel oorlogsslachtoffers maken en dan vervolgens gaan de daders met de oplossing komen. En dat is sentimentele beelden hoe zielig die uitgemergelde dakloze mensen zijn. Ze hebben geld nodig, veel geld. Allerhande sterren komen weer opdraven we maken er een feest van.
    De inmiddels uitgeknepen bevolking mag weer eens dokken voor hun criminele daden.

    Gezellige video voor een regenachtige zaterdag of zondag. In elk geval spannender dan een avondje televisie kijken.

    https://www.youtube.com/watch?v=I5bbntEfcR8

    6 likes
   • Berenbotje schreef:

    De Fransen hebben helemaal niet de slavernij daar afgeschaft. Ze zijn in een strijd door de Haitianen verslagen en Haiti verklaarde zichzelf vrij en onafhankelijk.

    2 likes
 • Mammon schreef:

  Tja, belazer de Massa dan rinkelt de Kassa!! Ze trappen er iedere keer in!!

  Daarom geef ik -NOOIT- aan die zogenaamde goede doelen.
  Er gaat hooguit 10% van de inkomsten naar het werkelijke doel.
  Al het andere geld verdwijnt in Grote Luxe Panden, Dikke Mercedessen en BMW’s,
  Hoeren, Coke, Drank, Etentjes en Creditcard betalingen.

  Werken levert geen geld op, dit wel!

  24 likes
 • Het geven aan goede doelen zou strafbaar moeten worden gesteld immers je geeft geld aan vaak illegale uitgaven, ontbetrouwbare bestuurders etc etc etc. Is natuurlijk een beetje aangedikt maar er zit een bron van waarheid in.

  8 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Hulp verlenen doe je niet omdat het zo lekker verdient.
  Wat dat betreft heb ik mijn bedenking bij ideologische organisaties waarin het bestuur meer krijgt uitbetaald dan een vergoeding voor de gemaakte (!) kosten.

  7 likes
 • Waarheid69 schreef:

  Een soort crisis karavaan, zal ik maar zeggen …. Ik doneer niets, aan geen enkele instantie.

  6 likes
 • Pietje Bell schreef:

  Heeft het Jan klaatjesvolk wel eens gezocht waar het rode kruis symbool vandaan komt en waarom het dan weer gebruikt word?

  Ga daar eerst naar kijken voor je een reactie zet.

  1 likes
 • Orlando Eeckhout schreef:

  Dan zijn ze verwondert dat zo’n mensen (van Haïti) meedoen aan misdaad zoals drugsproductie en handel. Het is dat en je gezin onderhouden of gewoon eronder door gaan.

  2 likes
 • Het meest ben ik verwonderd dat er nog steeds hele grote inzamelingen gebeuren en dat na verloop van tijd blijkt dat er weer bestuursleden zijn die zich hebben verrijkt aan giften door landgenoten. Vreemd dat geen enkele politieke partij een standpunt durft/wil innemen, zet je aan het denken.

  Er kan niet gegarandeerd worden dat de giften ook daadwerkelijk bij de hulpbehoevenden aankomen, ik geef dus niet meer en zou iedereen willen oproepen om dit ook niet meer te doen, u spekt de kas van een bestuurder en of organisatie maar niet voor wie het bedoeld is.

  2 likes
 • Predator schreef:

  Heb zelf hulp nodig

  1 likes
 • Berenbotje schreef:

  Soms denk je dat dit soort organisaties juist belang heeft bij zoveel mogelijk rampen in de wereld. Dan kunnen ze mooie zielige beelden laten zien en hun kas goed vullen.

  1 likes
 • raymond schreef:

  Hoeveel zou het rode kruis globaal van overheden krijgen via subsidies?
  Maakt het dan nog veel/weinig uit veel er opgehaald wordt aan de deur?

  0 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  gebeuren

  Er gebeuren overal ter wereld hele bizarre dingen

  Er gebeuren allerlei bizarre dingen op aarde. ...

  >