Universum

Populaire meteorenzwerm piekt deze week: Kijken dus!

Help mee door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meteorenzwerm Orioniden bereikt aanstaande donderdag zijn maximum. Onder ideale omstandigheden zijn er tot wel 23 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn snel en hebben nalichtende sporen.

Door meteoren van andere zwermen zijn er in totaal ongeveer 33 meteoren per uur zichtbaar. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de duur van het maximum is met vijf dagen vrij kort. De meteoren lijken vanuit een punt te komen dat ongeveer links van het sterrenbeeld Orion ligt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Meteoren worden in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd, maar in werkelijkheid gaat het om zeer kleine stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de atmosfeer van de aarde binnendringen en op een hoogte van 80 tot 120 kilometer verdampen.

Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die vaak rond dezelfde periode van het jaar in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen.

De Orioniden zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tussen 16 en 26 oktober zijn ze zichtbaar. De aarde vliegt dan door een spoor van stofdeeltjes dat door komeet Halley is achtergelaten. Deze komeet komt elke 76 jaar in de buurt van de zon en de aarde. Astronomen verwachten Halley in 2061 weer terug.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x