Buitenland

Ikea en de Roemeense geheime politie

Help anderen door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft in de jaren tachtig betalingen gedaan aan de wrede Roemeense geheime politie. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn gekomen van de Britse krant The Guardian. Het bedrijf was bereid meer te betalen voor producten die in Roemenië waren gemaakt. Het geld werd gestort op een rekening die op naam stond van de Securitate, de Roemeense geheime staatsveiligheidspolitie.

Uit de documenten valt op te maken dat Ikea medeplichtig was, hoewel het bedrijf dat ontkent. Wel heeft de meubelgigant een internationaal onderzoek ingesteld. Ikea zegt niet op de hoogte te zijn van de betrokkenheid van de Securitate bij de commerciële operaties van het bedrijf.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Door de onthullingen worden hoe dan ook vraagtekens gezet bij de handelswijze van Ikea tijdens de Koude Oorlog, toen het bedrijf ook Oost-Duitse politieke gevangenen inzette om meubels te maken. Ikea was één van de weinige westerse bedrijven die tijdens de jaren tachtig actief waren in het Oostblok.

Ikea sloot in 1981 een deal met het Roemeense staatshoutbedrijf Tehnoforestexport ter waarde van bijna 13 miljoen euro. Uit de stukken blijkt dat de Securitate een buitenlands handelsbedrijf, genaamd ICE Dunarea, inschakelde om geld af te romen.

De Securitate knapte smerige klusjes op voor de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en martelde en doodde in 24 jaar tijd duizenden politieke tegenstanders. De geheime politie verdiende naar verluidt vele miljarden aan smeergeld en verschillende handeltjes.

De documenten die betrekking hebben op Ikea kregen de codenaam ‘Scandinavië’. Het gaat om topgeheime memo’s, notities, bankveklaringen en rapporten van de Securitate. Op één van de memo’s is te lezen: Ikea heeft 163.005.201 Zweedse kronen aan ons overgemaakt.” De memo was ondertekend door ‘majoor Eftimie Gelu’, een man die eigenlijk Constantin Anghelache heet. Vandaag de dag is Anghelache voorzitter van de voetbalclub Dinamo Boekarest.

De Roemeense bevolking werd systematisch onderdrukt en was door de vele infiltranten bij de geheine dienst niet veilig. Ceausescu maakte van de Securitate een goedbetaald elite-korps, dat gepaaid met allerlei privileges een soort persoonlijk leger van hem werd.

[The Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
IIS
IIS
9 jaren geleden

Ikea wordt te machtig, te groot? Of bemoeit zich met zaken waar het zich niet mee mag bemoeien? Dergelijke beschuldigingen hebben meestal een reden en een doel. En in de regel is dit soort nieuws het begin van meer nieuws en een einde ergens van. Of is het maar en storm in een glas water, want dan zal dit nieuws een zachte dood sterven.

Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
9 jaren geleden

Tja, ik zou ook de Securitate betalen als ik daarmee rijk zou worden…want anders doet iemand anders het wel…

Paco
Paco
9 jaren geleden

Toen we ooit in 1992 de EU bedachten, toen was dat een mooi ideaal. Toen konden we nooit bedenken dat in 2001 de Euro een enorme inflatie zou betekenen, helaas. En nu met de EU komen er ook nog eens steeds meer andere profiteurs bij: Griekenland, Roemenië, Polen, en weet ik veel; wat. Om onze pertemonneetjes te rollen, want dat doen ze! Wie rollen onze portemonnee’s? De Hongaren en Roemenen, waar we nog nooit van gehoord hebben. STOP DE EU! Nu!

siki
siki
9 jaren geleden

Ja ben zelf in Roemenie geweest, echt mooi land en staan ook sterker in een crisis, de mensen hebben daar geleerd te overleven door zelf alles te verbouwen van aardappelen tot kippen koeien geiten en schapen. De meeste mensen die niet in de stad leven hebben het gezonder dan hier kwa biologisch eten. Voor de eerste wereld oorlog was het een van de rijkste landen van europa, ze hadden grote goud voorraden die door de russen zijn gestolen en er zit nog veel in de grond. Als de pleuris uitbreekt zit ik in ieder geval liever daar dan hier, daar kunnen ze door een hongerwinter heen, we zouden een hoop van ze kunnen leren.
Ook is er wel veel armoede ook echt straatarm, maar een groot gedeelte daarvan is relatief als je goed te eten heb en alles wat je wilt hebben.
Ook wonen er maar een paar miljoen meer mensen en is het 6 keer zo groot, ze hebben dus ook de ruimte.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x