Homepagina » Bewustzijn » Studie laat zien hoe paddo’s de geest verruimen
Studie laat zien hoe paddo's de geest verruimen

Studie laat zien hoe paddo’s de geest verruimen

Uit een nieuwe studie van het Imperial College London blijkt dat het brein na inname van psychedelische drugs dezelfde activiteit vertoont als tijdens een droom. Het onderzoek kan mogelijk ook verklaren waarom het tijdens een trip voelt alsof je geest zich verruimt.

Tijdens het onderzoek scanden wetenschappers de hersenen van 15 proefpersonen voor en na een injectie met psilocybine, het hallucinogeen dat onder andere in paddo’s wordt gevonden. De activiteit in hersendelen die worden geassocieerd met emotie en geheugen verliep onder invloed van de drug meer gesynchroniseerd.

Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat deze hersendelen met elkaar samenwerken. De activiteit in hersengebieden die betrokken zijn bij denken op hoog niveau verliep juist minder gesynchroniseerd. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Human Brain Mapping.

De onderzoekers ontdekten ook dat meerdere patronen van hersenactiviteit mogelijk waren op het moment dat de proefpersonen onder invloed waren. Dat zou het gevoel van de verruimde geest kunnen verklaren; de hersenen hebben meer patronen om te ontdekken.

De patronen van hersenactiviteit die beschreven zijn worden ook gezien bij mensen die dromen. “Mensen die psilocybine nemen, zeggen vaak dat de drug een droomachtige staat creëert,” zei hoofdonderzoeker Robin Carhart-Harris. “Onze bevindingen tonen die ervaring voor het eerst fysiek aan.”

Meer informatie: New study discovers biological basis for magic mushroom ‘mind expansion’

[De Morgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • spliffy schreef:

  nou leuk en aardig 🙂
  wanneer word shamanisme weer is een volwaardig beroep?!
  we gonna need the shamans! huis tuin en keuken shamanisme is leuk, maar we missen de professionaliteit om met zulke zware middelen om te gaan. het gaat 9 van de 10 keer wel goed, maar waarom geen goede omgevingen bouwen voor zulke rituelen om er alle potentiele potentie uit te kunnen halen? wie start er met een bond op te richten vanuit hier niburu?! XD ik ben voor!

  7 likes
  • densie schreef:

   het gaat 9 van de tien keren mis!
   de weg naar zelfrealisatie is niet een weg via middelen! Dat is een weg via oprecht, zuiver ZIJN…. al verlaat een ieder je!
   En dan daarna…kun je er ZIJN voor een ander….in dienstbaarheid…
   Luister eens naar Mooji bijvoorbeeld! Een mooi(ji) voorbeeld!
   Ik zeg maar eens wat!
   Of luister naar zijn Go for Gold (SUN, Christ Jesus, hart), don’t go for Silver (Moon)…Mind
   Paddo’s zijn Plutonisch!
   Namasté

   4 likes
   • Edwin schreef:

    Niet zo belerend/oordelend a.u.b.
    Je zegt: “De weg naar zelfrealisatie is niet een weg via middelen! ” .
    In tantra is dit het uitgangspunt van degenen die het ascetische pad bewandelen, het pad van ontzegging, wat ook wel het rechterhand pad (“Dakshinachara”) wordt genoemd.
    Het nemen van entheogene middelen, tantrische sex, magie, extatische dans et cetera wordt ook wel het “linkerhand pad” (Vamachara) genoemd.

    Er is geen “pad” dat naar “verlichting” leidt (of verlichting uberhaupt bestaat laat ik even buiten beschouwing) dat voor iedereen hetzelfde is.
    Probeer er niet van uit te gaan dat dit er wel is, want dan maak je de fout om net zo bekrompen en dogmatisch naar het leven te kijken als religieuze fanatici dit doen.
    In het soefisme is er een uitgangspunt, dat er net zoveel wegen (paden) naar God (of zelfrealisatie ) zijn als dat er mensen zijn…

    Beste “Densie”: Geniet van het leven op de manier zoals jij dit wil doen, maar ga er niet van uit dat jouw weg/pad de enige juiste manier is om zelfrealisatie/god te bereiken…deze bestaat alleen maar in jouw overtuigingen.

    Paddo’s zijn niet “plutonisch”,ze zijn gewoon wat ze zijn,….
    Paddo’s dus.

    Namasté

    14 likes
    • densie schreef:

     er is geen oordeel er is niets belerends aan…
     alle paddestoelen of ze nu gewoon lekker zijn om te eten of zogenaamd “geestverruimend” Pluto heeft zijn werking daarin…tot en met de grootste paddenstoel toe…de atoombom, die ruimt ook…alleen tsja…niet gewenst zou ik zo zeggen…vernietigend….
     Lees Steiner eens….
     maar een ieder is vrij om zijn eigen experimenten te doen hoor…
     en overtuigingen? Goh nou, da’s onvrij…allemaal hoofd….dualiteit…goed en kwaad… geen midden…de waarheid is te vinden in het hart…alleen daar…
     namasté

     1 likes
   • endemion schreef:

    Jij hebt duidelijk geen ervaring met paddo’s.
    Wat moet er mis aan gaan? Paddo’s zijn niet eens verslavend sterker nog als je ze te vaak neemt wordt je gewoon immuun en is het niet meer dan een champignon. Dat doet moeder natuur heel goed.

    6 likes
   • Kees schreef:

    9 van de 10 keer mis?… heb het vaker dan 100 x genomen waarbij met 70% van de gevallen ik de begeleider was van een groep dat paddo’s namen. Nog nooit is het fout gegaan. Ja 1 x heeft iemand angtaanvallen gehad maar dat is dus 1 x gebeurd van de zeg maar 3 a 400 mensen die ik begeleid heb met paddo’s.

    2 likes
 • Nicolas I. Beemster schreef:

  Er zijn meer gevaren dan voordelen betreft het gebruiken van (soft)drugs. Vooral de jongeren zouden hierover moeten worden geinformeerd. Ik vind het dan niet verantwoordelijk om deze drugs te promoten, alsof het niets is. Want deze vorm van drugs zijn best zwaar en kunnen bijvoorbeeld psychoses veroorzaken. Dit zouden de mensen moeten weten. 🙂

  6 likes
  • spliffy schreef:

   er zijn ook meer gevaren dan voordelen aan de hele manier waarop we als westerse samenleving leven betreft het misbruik van voedsel en wegrennen van het eigen zelf. vooral ouderen en mensen die vastgeplakt aan de maatschappij zitten zouden hierover moeten worden geinformeerd. ik vind het dan niet verantwoordelijk om deze manier van leven te promoten, alsof het niets is. want deze manier van leven is best zwaar en kan bijvoorbeeld psychoses veroorzaken of de zin van het leven verknallen. dit zouden de mensen moeten weten. 🙂

   TUIG! leer voor jezelf denken in plaats van de standaart te reciteren! nicolas l. beemster typisch geval van indoctrinatie door de rationele westerse manier van leven en denken. ayuu

   8 likes
  • days of our lives schreef:

   Helemaal mee eens.

   Je komt het dichtst bij jezelf zonder middelen… Maar dat vinden veel mensen pijnlijk.

   3 likes
  • Edwin schreef:

   Dat paddo’s psychoses kunnen veroorzaken is kort door de bocht.
   Paddo’s kunnen zeer intense ervaringen opwekken,ervaringen vergelijkbaar zelfs met een BDE, en als iemand van nature angstig is aangelegd, kan dat inderdaad psychoses tot gevolg hebben. Maar een psychose krijgen ten gevolge van paddo’s gebeurt meestal bij iemand die sowieso al een aanleg voor angstaanvallen/psychoses heeft.

   10 jaar geleden een paar keer paddo’s gebruikt, heel intens was dat. Tegenwoordig helemaal geen behoefte meer om te trippen.
   Het leven is op zichzelf al EEN grote trip voor mij

   3 likes
 • Jack schreef:

  Je kunt echt vette ervaringen met paddo’s hebben. Maar je moet er wel voorzichtig mee zijn. Vooral als je iets op je geweten hebt kun je ze beter niet gebruiken. Je kon nog wel s van een dak springen…

  1 likes
  • neo schreef:

   Die kans is extreem klein, alleen al omdat je nu niet bepaald in een springerige bui raakt van paddo’s eerder het omgekeerde. Zo heb ik zelf eens een kwartier stil gestaan omdat ik simpelweg niet kon besluiten ga ik nou naar die kamer dat doen of in die andere kamer zus doen. Beide activiteiten zaten heel dicht op een gelijk inspanningsniveau. En omdat je niet veel wilt bewegen probeerde ik te kiezen voor diegene van de minste moeite. Dus zo snel zie ik nog niet iemand de moeite doen om a) de fysieke activiteit te verrichten om op een hoog punt te komen en b) een beslissing nemen van zal ik het doen of niet?

   3 likes
 • rob schreef:

  Geesten bestaan niet, dus deze kunnen ook niet verruimt worden,
  wel bestaat er zoiets van een gedachten , deze kunnen van alles creëren ,scheppen zeg maar, als je gelooft in geesten ,dat zijn het de illusie van gedachten,, fantasie met vleugje onzin , gedachten spelen nu eenmaal de hele dag met de mens, geesten kunnen niet verruimt worden ,dat zal betekenen dat ze onderworpen zijn aan de mens ,waarin de mens deze geesten kunnen sturen ,dan heb je geen middeltje nodig..middelen waarvan men zegt dat het verruimt
  is in feite een tekortkoming van de gedachte wereld van het brein.. deze middelen hebben geen enkele waarden tenzij je gelooft in fantasie

  1 likes
  • godly schreef:

   Lol, een middel eeuwer 😀

   2 likes
  • Kees schreef:

   U heeft het over hele andere soort geesten dan wat bedoelt word met veruimen van de geest.
   Menselijk geest is iets anders dan geesten die rondzweven en zogenaamde foto’s van gemaakt wordt.

   Maar misschien tuin ik gewoon in uw grap want echt een bijster slimme opmerking vond ik die van de uwe niet. Maar dat is miss maar mijn gedachte 😉

   Daarbij is het altijd leuk dat bijna iedereen die nooit paddo’s hebben geconsumeerd het beste weten dat het geen toegevoegde waarde heeft om het te nemen. Maar bijna iedereen die het wel ooit eens heeft gehad geloven wel dat het toegevoegde waarde heeft.
   Dat komt omdat 1 ieder die wel eens paddo’s heeft genomen zijn leven heeft verrijkt en daar voordeel bij heeft gehad. Dus absoluut van toegevoegde waarde. Maar alleen voor mensen die het gehad hebben natuurlijk want die het nooit hebben gehad heeft het inderdaad geen voordeel 😉

   1 likes
 • luna schreef:

  lees : Carlos Castenada ” Een aparte werkelijkheid ”
  en leer wat het echt impliceert om je geest te (willen/moeten ) verruimen

  0 likes
  • KaAsLijF schreef:

   Carlos Castenada ? Geen sex hebben en door geestesconcentratie kanker kunnen genezen, maar dan zelf toch sexen en dood gaan aan leverkanker ?
   Lees ‘Sorcerer’s Apprentice’ van Amy Wallace eens !
   🙂

   2 likes
 • x

  Check Also

  voorspellende

  Bestaan voorspellende dromen echt? Onderzoek leidt tot opmerkelijke resultaten

  Heb je weleens een voorspellende droom gehad ...

  'Dit lijkt hoopgevend': Nederlandse ziekenhuizen gaan paddo's testen als medicijn tegen depressie

  ‘Dit lijkt hoopgevend’: Nederlandse ziekenhuizen gaan paddo’s testen als medicijn tegen depressie

  De UMC’s Groningen en Utrecht gaan psilocybine ...

  >