
Paarse aardappelen doden de stamcellen van dikkedarmkanker en voorkomen uitzaaiing van de ziekte. Wetenschappers denken dat het resistent zetmeel, een onverteerbaar soort zetmeel, de darmbacteriën helpt een vetzuur te produceren dat ontsteking tegengaat en kankercellen helpt afbreken.
Onderzoekers van het Penn State Hershey Cancer Institute hebben aardappelen met paars vruchtvlees getest op stamcellen. De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar belangrijker nog: hij valt de kankerstamcellen aan, waardoor ze niet terugkomen.
Andere kankersoorten
De wetenschappers hopen de aardappel op kankerpatiënten en ook op andere kankersoorten uit te proberen. Ze zeggen dat het verhitten van de aardappel de kankerbestrijdende stoffen niet vernietigt en dat één aardappel per dag voldoende moet zijn.
Het team denkt dat het resistent zetmeel van de aardappel het werkzame bestanddeel is, maar ook de stoffen die de aardappel paars maken kunnen verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van de kankercellen.
Als dat zo blijkt te zijn, zouden ook andere paarse groenten- en fruitsoorten kankercellen kunnen doden. Dikkedarmkanker is de op één na dodelijkste kankersoort. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry.
Ik lust wel een portie paarse frietjes.
Frites met mayonaise?
Zou fijn zijn als er ook bij vertelt wordt waar ze te koop zijn. Misschien duurt dat nog jaaaaren. Nu lijkt het dat je blij gemaakt wordt met een dooie mus.
ik geloof er niks van, de onderzoekers zijn ook maar tweede-plansfiguren, of zelfs dat nog niet.