Buitenland

Inheemse stam krijgt miljoen hectare regenwoud terug

Help mee door deze info met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Hondurese overheid heeft in totaal 970.000 hectare tropisch regenwoud teruggegeven aan de Miskito-stam. Het gaat om 7 procent van de oppervlakte van het land.

De stam noemt het een ‘historisch moment’ omdat de Miskito nu de strijd kunnen aangaan met illegale jacht en houtkap in het gebied.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De regio komt de afgelopen jaren steeds meer onder druk te staan van houthakkers, veeboeren en jagers, waar de Miskito nu tegen op kunnen treden.

Verdrag

De overheid nam het besluit 150 jaar na een verdrag met Engeland dat de inheemse stam rechten gaf over het land. Het verdrag werd echter nooit gerespecteerd.

Bijna 40 procent van Honduras is bedekt met regenwoud, maar in het land is sprake van grootschalige ontbossing. Tussen 1990 en 2005 verdween 37,1 procent van de bossen.

Onderhandelen

De Miskito kunnen nu ook gaan onderhandelen met mijnbouw- en oliebedrijven die interesse hebben in het gebied. Ze mogen deelnemen aan onderhandelingen over zogeheten REDD+-verdragen, een initiatief om de ontbossing in te dammen door financiële waarde toe te kennen aan bomen die blijven staan.

Het initiatief werkt als volgt: ontwikkelingslanden met veel regenwoud die investeren in duurzaam bosbeheer krijgen daarvoor een vergoeding van rijke landen en bedrijven.

Bron: Ipsnews.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
M. Brandenburg
M. Brandenburg
10 jaren geleden

Blijkbaar moet je in Zuid-Amerika wonen, om deze te begrijpen, of voordat er alarmbellen afgaan. De indianen zijn al in onderhandeling met de diverse bedrijven, het verschil is nu echter dat zij de opbrengsten van diverse ontwikkelingen in de zak gaan steken. Het voorkomen van ontbossing en dergelijk klinkt leuk(grootste onbossing vind trouwens puur en alleen plaats om de cocaine voor Morales te verbouwen, om hiermee zijn kwakkelende economie mee te financieren, maar ook dat is maar een klein detail toch?? Er is namelijk door zijn linkse inslag en zijn enorme belastingen geen investeerder meer te vinden in Bolivia, een soort van Boliviaanse Ruute of Samsom zeg maar), maar het resulktaat is enkel een wisseling van de zakken waar het geld in verdient. Het geld gaat nu naar de Indianen, die heel graag van twee walletjes eten, ze willen de voorspoed van ontwikkeling, maar om het land te krijgen, willen ze graag terug naar de oude situatie. Welke is de grootte leugen denkt u. Deze onzin speelt hier ook in Brazilie, de indianen maken overal aanspraak opp, en niemand vind het raar dat ondanks het opgaan in de samenleving, er nu meer indianen zijn die aanspraak maken op land dan er ooit hebben bestaan in heel Brazilie! Wie het weet mag het zeggen. Maar persoonlijk, als je bij mij begint met een leugen is het gesprek direct over. Leg eerst maar eens uit waar al die zogenaamde indianen vandaan komen en waarom ze geen Portugees,of inheemse dialecten spreken!

M. Brandenburg
M. Brandenburg
10 jaren geleden

IK begrijp niet zo goed waarom ik bolivia en Honduras door elkaar haal…. Waarschijnlijk omdat deze ellende in alle Zuid-Amerikaanse landen speelt, en men absoluut geen goed onderzoek doet naar de afkomst van de Indianen, want er wordt immens grote schaal gesjoemeld, uiteraard om de inkomsten te verkrijgen, die gepaard gaan met de deals die te maken zijn met de diverse bedrijven. Want ook Hier in Brazilie, de stukken land die men terug heeft gekregen, worden absoluut niet gebruikt om terug naar hun roots te gaan. Het wordt gebruikt voor ontwikkeling van het gebied en flink veel geld verdienen. Het is een melkkoe, indianen hier krijgen land terug dat ze vervolgens verkopen aan de hoogste bieders, wie het begrijpt mag het zeggen.

Linda
Linda
10 jaren geleden

Een ding weet ik wel Brandenburg: jouw verdachtmakingen zijn erg westers.
Er zijn vele indianenstammen, en werkelijk alles is ze afgepakt. Er viel niets te halen. Ze leefden in balans met hun omgeving. Dus moesten ze eraan.
Hun land, gemeenschappen, cultuur en waardigheid zijn naar de knoppen geholpen door onze ‘menslievende’ religieuze missionarissen. Totaal beroofd van alles wat ze lief was en wisten.
Mochten jouw verhalen waar zijn, dan mogen ze van mij de tijd om hun cultuurgoed terug te winnen. Ze zijn lang genoeg door ons uitgebuit en onderdrukt. Mochten ze niet waar zijn: het zij je vergeven.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x