Binnenland

Internetcensuur ingevoerd met ‘hardcore leugens’: ‘Waarom pikt iedereen dit toch?’

Help ons door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!

Het demissionaire kabinet is bezig met het doordrukken van een zeer omstreden wet, namelijk de cyberwet oftewel sleepwet 2.0.

Het kabinet wil op het nippertje voor de Tweede Kamerverkiezingen de cyberwet doordrukken. Die geeft bijna automatisch toestemming voor diensten om internet- en telefoonkabels in bulk af te luisteren, op te slaan en te delen met het buitenland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Verder worden de regels voor het afluisteren, waarbij het getapte materiaal beter bekeken mag worden, veel soepeler.

Nog nooit geprobeerd

Opmerkelijk is dat de wet het toezicht op de diensten ingrijpend verandert, met minder toetsing vooraf en meer (optioneel) toezicht achteraf. Er komt bovendien een complexe beroepsmogelijkheid bij de Raad van State in een constructie die in Nederland nog nooit geprobeerd is en die is afgeraden door drie hoogleraren staatsrecht.

Wat de geheime diensten allemaal uitvreten, zullen wij niet te weten komen. De toezichthouder gaat de gevangenis in als ze de Kamer en de samenleving eerlijk vertelt wat er allemaal gebeurt. Ollongren en Bruins slot censureren zelfs het jaarverslag, merkte columnist Marianne Zwagerman op. “En toch komt die sleepwet er. Gekmakend.”

Je wil een totalitair systeem?

Daarnaast is de Europese Commissie met een voorstel gekomen om berichten nog voordat ze zijn verstuurd te controleren op specifieke inhoud, onder het mom van het tegengaan van de verspreiding van kinderporno. Berichten die worden aangemerkt als strafbaar worden geblokkeerd.

Een meerderheid van de Kamer lijkt geen probleem te hebben met deze internetcensuur. Een motie van Kamerlid Gideon van Meijeren die de regering oproept zich niet te bemoeien met wat mensen zeggen of schrijven, werd verworpen. Alleen JA21, Van Haga, PVV, FVD en BBB stemden voor de motie.

“Die internetcensuur en -sleepnet worden ingevoerd met hardcore leugens,” stelt financieel journalist Arno Wellens. “Waarom pikt iedereen dit toch? Je wil een totalitair systeem? Spank me harder? En voor het onderwerp werkt het averechts, want de overbelaste politie krijgt meer valse meldingen. Dat is het zieke,” schrijft hij.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 111 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

110 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dwd
dwd
8 maanden geleden

En die zal er komen ook en we meesten hebben geen idee wat er op ze afkomt

Hugo
Hugo
8 maanden geleden

Kijk naar het stemgedrag en leugens van de gevestigde partijen en stem verstandig op partijen die er voor de Nederlanders zijn. mijn keuze FVD….PVV….BVNL….of BBB

Sdl
Sdl
8 maanden geleden

Dit is dus dictatuur in een democratie die Rutte zo graag aanhaalt. Tegen stemmen dus. Dit geldt voor iedereen en degene die denkt van niet heeft boter op het hoofd.

...
...
8 maanden geleden

Waarom iedereen dit pikt ? Mensen zijn dom, lui en te verwend. En ook omdat de meesten onder hypnose zitten. Wachtend op een zogenaamde redder die er niet is. 22-11 zijn er verkiezingen. En laat nou net 22+11 33 zijn. Heeft niks met vrijmetselarij poppenkast te maken hoor. 🙄 En mensen vinden die digitalisering en controle maatschappij wel gemakkelijk.

Back to top button
110
0
We lezen graag je reactie!x