Homepagina » Gezondheid » Meditatie ontketent moleculaire veranderingen in het lichaam
Meditatie ontketent moleculaire veranderingen in het lichaam

Meditatie ontketent moleculaire veranderingen in het lichaam

Er komt steeds meer bewijs dat meditatie ook een gunstig effect heeft op het lichaam en de fysieke gezondheid. Wetenschappers onderzoeken hoe dat effect met meditatie bereikt kan worden. Een studie door onderzoekers uit de Amerikaanse staat Wisconsin, Spanje en Frankrijk meldt het eerste bewijs van specifieke moleculaire veranderingen in het lichaam, na een periode van mindfulness meditatie.

Er werd onderzocht welke fysieke effecten er merkbaar waren na een dag intensieve mindfulness door een groep ervaren mediteerders en een groep ongetrainde mensen. Na acht uur mindfulness lieten de mediteerders een scala aan genetische en moleculaire verschillen zien, waaronder gewijzigde niveaus van genregulerende systemen en ontstekingsgenen. Deze verschillen zijn gelinkt aan een sneller fysiek herstel na een stressvolle situatie.

In eerdere onderzoeken is het gunstige effect van mindfulness op ontstekingsaandoeningen al aangetoond. Trainingen die zijn gebaseerd op mindfulness meditatie worden door de American Heart Association onderschreven als preventieve behandeling.

Meditatie blijkt een regulerend effect te hebben op genen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen. Dit effect werd bovendien geassocieerd met stressbestendigheid en minder moeite hebben met spreken in het openbaar of voor een publiek of een camera.

Aan het begin van het onderzoek was er geen verschil tussen de onderzochte genen van de twee groepen deelnemers. De effecten werden alleen waargenomen bij de mediteerders. Kalmte van geest heeft volgens de onderzoekers een gunstig effect op het lichaam.

De wetenschappers hebben het fundament gelegd voor toekomstige studies naar de behandeling van chronische ontstekingsziektes met meditatie. De studie is verschenen in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

[UW-Madison]


Vond je deze informatie goed? Deel het dan met anderen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Gewoon genoeg slapen en uitrgerust zijn heeft volgens mij hetzelde effect.
  Bovendien hoor je uit de hoek van het geloof dat meditatie gevaarlijk is, je zet je ziel open voor kwade invloeden die zo binnen kunnen komen zonder kloppen.

  3 likes
  • ….”dat meditatie gevaarlijk is, je zet je ziel open voor kwade invloeden….” Dit is de grootste onzin die ik ooit gelezen heb, tenzij je zelf op het duistere pad zit, dan is dat misschien, wie weet, van toepassing. Je maakt nl. contact met je Hoger zelf en het ligt er dus misschien wel aan hoe slecht je lagere zelf is.

   15 likes
  • Ach ja, de mens moet toch ergens bang voor zijn hè?

   2 likes
 2. Allereerst: het is een degelijk opgezet onderzoek (voor wie het hele artikel wil lezen: http://www.investigatinghealthyminds.org/pdfs/KalimanRapidPNEC.pdf). De suggestie wordt hierboven gewekt dat meditatie iets zou veranderen in je genen. Dat is niet zo.
  Gemeten werd de “gene expression”, dat wil zeggen de stoffen (RNA of eiwitten (enzymen)) die op basis van de gencode worden gemaakt in een cel. Afhankelijk van het type cel, en externe omstandigheden, worden genen meer of minder geactiveerd om die stoffen aan te maken. In het niveau van de stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties was een significant verschil te meten tussen de twee groepen.
  Er werden geen andere stoffen gemaakt en dus zeker geen genen veranderd.
  Wat overigens niet wegneemt dat meditatie, yoga etc. inderdaad een gunstig effect heeft op de gezondheid, al was het maar door de intensieve ontspanning. Overigens is dat gunstige effect ook bij andere vormen van intensieve ontspanning (zoals luisteren naar muziek die je emotioneert) aangetoond.

  7 likes
  • Klopt Henk, meditiatie doe ik gewoon omdat het lekker voelt. Niet om verlichting te bereiken (WAT is dat…verlichting?) of om wat voor een reden dan ook..het voelt lekker en dat vind ik prima.
   Ik had vroeger een kennis die graag naar buiten ging om te vissen,
   hij ervoer dit als een vorm van meditatie.
   Wie ben ik om te gaan beweren dat dit geen vorm van meditatie is?
   Sowieso, wat de een “meditatie” noemt, noemt de ander gewoon “ontspanning”

   What’s in a name?

   7 likes
  • Ik denk dat het te maken heeft met energie Henk001. Alles is energie dus ook jouw gedachtes zijn energie en is het de balans tussen jouw gedachtes en het lichaam. Alles is ook bewustzijn, al jouw lichaamscellen hebben een bewustzijn, ze zijn zich bewust van hun Zijn. En of je nou mediteert of niet, of gewoon ontspant zoals Edwin zegt, het gaat er om dat jouw geest en jouw lichaam één zijn met elkaar voor een optimale functionaliteit.
   Want in de kern ben jij licht en energie, en gaat het er met name om dat jij alles aan jezelf koestert, zowel jouw lichaam als jouw geest. Die liefde voor jezelf zorgt voor een optimale energetische verbinding tussen lichaam en geest.

   5 likes
 3. Meditatie kan wereldvrede garanderen en mits we daarvoor de kritische grens overschrijden van 51% mediterenden.

  3 likes
  • Hetgeen uiteraard nooit zal gebeuren. Christenen en moslims mediteren niet. En daarmee sluit je meteen de overgrote meerderheid van de wereldbevolking uit. Mocht het wel kunnen, geloof ik ook – en experimenten in de VS wezen dit ook uit – dat meditatie een gunstige invloed buiten het lichaam kan veroorzaken.

   (Experiment wees uit dat bij een grote collectieve meditatie de criminaliteit sterk daalde)
   (Mocht het zijn dat al die criminelen aan het mediteren waren, klopt het natuurlijk niet)

   0 likes
 4. meditatie kan ook tot uittreding leiden sorry voor de dubbele reactie maar dit onderwerp is bij 2 topics relevant

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...

pijn

Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...