Buitenland

‘Is dit waarom westerse leiders Israël vrij spel geven om Palestijnen te doden en te verdrijven?’

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!

Je weet het waarschijnlijk niet, maar Gaza is rijk aan gas en olie. Er zit voor tientallen, zo niet honderden miljarden dollars aan fossiele brandstoffen in de grond.

In 1999 sloten de Palestijnse autoriteiten een miljardendeal met British Gas. Voor de kust van Gaza werden twee boorplatforms gerealiseerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In 2007 kwam Hamas aan de macht en lanceerde Israël een offensief op de Gazastrook. Daarbij werden de gasvelden bezet. Een jaar later kondigde Israël de ‘vondst’ van een gasveld aan voor de kust van Gaza.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Alternatief voor het Suezkanaal

In 2022 kondigde de EU een boycot aan van Russisch gas en Russische olie. Ondertussen worden Syrische olievelden nog steeds illegaal bezet door Amerikaanse troepen. De sleutelhaven van Latakia werd gebombardeerd door Israël.

Daarnaast gingen de Verenigde Staten en Israël nauw samenwerken op het gebied van energie. Volgens het Congres is het met het oog op de nationale veiligheid ‘van het grootste belang’ om de energiebronnen te exploiteren.

In de jaren zestig opperden de VS het plan om in Israël een alternatief voor het Suezkanaal aan te leggen. Dit kanaal zou lopen van de stad Eilat aan de Rode Zee naar de Middellandse Zee, pal naast het noorden van Gaza, dat momenteel wordt gebombardeerd.

Dan ben je een complotdenker

“Is dit waarom westerse leiders Israël vrij spel geven om Palestijnen te doden en te verdrijven, en de controle te nemen over Gaza?” vraagt internetondernemer Kim Dotcom zich af. “In een tijd waarin Europa toevallig een schreeuwend tekort heeft aan gas?”

“Vijfhonderd miljard dollar aan gas ligt er voor de kust van Gaza. Maar dat heeft uiteraard niets te maken met wat er nu gebeurt in Gaza, want als je dat zegt dan ben je een complotdenker, of erger nog, een antisemiet,” schrijft journalist Eric van de Beek.

Uit een studie van de Universiteit van Warwick die is gepubliceerd in het Journal of Conflict Resolution blijkt dat de meeste oorlogen draaien om olie.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.7 155 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

77 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Greet Resist
Greet Resist
8 maanden geleden

tsja, geld moet rioleren

Teuwen Harry
Teuwen Harry
8 maanden geleden

Reeds gehoord bij Ab Gietelink. Crimineel

AAr om engeland.
AAr om engeland.
8 maanden geleden

Dat zelfde gebeurde met libanon ,maar daar heeft men hetontginnen van de olievelden verboden .Maar ja wat in de toekomst staat te gebeuren weet men niet .

T. Velzel
T. Velzel
8 maanden geleden

Als Israël dat als doel zou hebben had dat rustig zonder bloedvergieten kunnen gebeuren ze hadden het vanuit Israël zo weg kunnen pompen blijkbaar heeft Gaza die technieken niet……
Als Gaza die technieken wel heeft dan zijn ze zichzelf te dom af geweest en hadden nooit zonder brandstof hoeven te zitten

Back to top button
77
0
We lezen graag je reactie!x