Gezondheid

Kopenhagen stemt voor legalisering van cannabis

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Cannabis wordt mogelijk spoedig gelegaliseerd in Kopenhagen nu een grote meerderheid van het stadsbestuur heeft ingestemd met een plan waarbij de drug via een netwerk van winkels en cafés wordt verkocht.

Als het Deense parlement het plan begin volgend jaar goedkeurt is Kopenhagen de eerste stad waar de consumptie van cannabis volledig gelegaliseerd wordt in plaats van gedoogd.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De drug wordt al openlijk verkocht in de Vrijstad Christiania, een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in de Deense hoofdstad. Cannabis is echter nooit officieel gedecriminaliseerd en mensen die gepakt worden met cannabis kunnen tot 520 euro boete krijgen.

“We denken aan 30 tot 40 verkooppunten waar de verkopers zijn geïnteresseerd in jou in plaats van het maken van zo veel mogelijk winst,” zei burgemeester sociale zaken van Kopenhagen en lid van het stadsbestuur Mikkel Warming. “Van wie kunnen jongeren het beste cannabis kopen? Van een drugsdealer, die ze meer wil verkopen en die wil dat ze harddrugs gaan gebruiken, of van een ambtenaar?”

De gemeenteraad van Kopenhagen nam het plan van Warming aan met een meerderheid van 39 stemmen voor en negen tegen. Hij werkt momenteel de details uit en stuurt het voorstel vervolgens naar het Deense parlement.

Warming is tegen de welbekende coffeeshops waar het gebruik van cannabis wordt getolereerd terwijl het kweken en importeren van de drug illegaal blijft. Op deze wijze blijven de opbrengsten, zo’n 232 miljoen euro, in handen van de beruchte motorbendes van de stad.

Amsterdam

“We willen geen situatie zoals in Amsterdam,” legde Warming uit. “We willen de import en teelt van cannabis legaliseren.” In Nederland is het bezit en de teelt van cannabis technisch gezien nog steeds strafbaar. Coffeeshophouders mogen cannabis wel verkopen maar niet inkopen. De handel met klanten wordt gedoogd.

Het Deense parlement stemde drie jaar geleden tegen een gelijksoortig voorstel van het stadsbestuur van Kopenhagen.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x