Buitenland

Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!

Help mee door deze info met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Italiaanse begrotingsplannen voor 2019 is de invoering van een basisinkomen voor armen opgenomen. Ook kunnen mensen eerder met pensioen.

Dat heeft de minister van Economie en Financiën Giovanni Tria woensdag gezegd tijdens een congres. Hij komt daarmee tegemoet aan de wensen van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S).

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

M5S-leider Luigi Di Maio dreigde dinsdagavond het nieuwe begrotingsvoorstel, dat donderdag is gepresenteerd, niet te steunen in het parlement als geen rekening zou worden gehouden met zijn verkiezingsbeloften.

Doorslaggevende manier

Tria zei dat een basisinkomen meehelpt de sociale consequenties van de technologische verandering te beheersen. Eerder kunnen stoppen met werken, stelt bedrijven in staat jonger en beter geschoold personeel in dienst te nemen.

De verantwoordelijk minister deed geen verdere uitspraken over de omvang van de maatregelen en de financiering.

“Met deze begroting kondigen wij op een doorslaggevende manier het einde van armoede in Italië aan,” zei Di Maio.

Onder vuur

De voorzichtige koers van Tria ligt onder vuur. De regeringscoalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging die zich tegen de gevestigde orde keert, wil meer geld uitgeven dan Tria.

Deze technocraat zit in de regering op aandringen van president Sergio Mattarella en is geen lid van de Lega of de M5S.

De fractievoorzitter van de Lega in de Italiaanse Tweede Kamer, Riccardo Molinari, dreigde donderdagmorgen volgens persbureau ANSA dat ‘we een andere minister van Financiën vinden als Tria niet langer aan ons project meedoet’.

[ANP, The Local]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
5 jaren geleden

ja ja dit verhaal het ik ook op BNR gehoord van een professor sosiale economie tussen 4 en 6 gisteren van dacht ik de 50 plusbeweging..
hij had het over 1000 euro voor mensen vanaf 50 jaar dan konden zij beslissen of ze ginnen werken of thuisbleven..
ik miste toch de realitijd hier in zeg nu 1000 euro wat is dat nog waard.. waar bij wel gedacht dient te worden dat niets duurder wordt alleen GELD wordt minder waard niks wordt duurder..
voor mij is het beter als alle 50 + gewoon voor elkaar gaan werken in de zin van klussen doen onderhoud plegen broodbakken graan verbouwen vee verzorgen auto`s opknappen zeg maar een cirquleaire economie opbouwen.. en zonder GELD werken wat elk jaar minder waard wordt.. want zeg nu waarom doe jij elk jaar hetzelft werk en krijgt er al jaren het zelfde GELD voor waar je steeds minder mee kan..
nee 1000 euro als basisinkomen is belachelijk alleen mensen die nooit nadenken laten zich verleiden (misleiden) tot zo iets belachelijks..
dit is mijn mening,,

:adrianus-johannes.

Zonnemax
Zonnemax
5 jaren geleden

Nu ben ik goed in auto´s opknappen, daar is ongeveer behoefte aan voor 20 uur per maand. Graan verbouwen doet één persoon met een paar zware machines (gebouwd door?) en kan dan al die 50+ van voldoende graan/brood voorzien. Maar ja, de ene is dan wel meer aan het werk of heeft machines nodig die hij moet (ruilen?). En die ene persoon heeft niet zoveel nodig van al die anderen, dus wordt er door die ene persoon “waarde opgepot”. Ga zo maar door….

Daarom is ooit het ruilmiddel “GELD” ontstaan, om de olie van de economie te zijn.

Maar omdat we inmiddels in een wereld leven van enorme overcapaciteit, zijn lang niet alle mensen(-arbeid) nodig om de mensheid van de basisbehoeften+ te voorzien. Per definitie zorgt de kapitalistische economie ervoor dat de “Opgepotte waarde” / Eigendom uiteindelijk bij enkele mensen terecht komen.
Arbeid is daarom niet langer “De Verdeler” van de welvaart.

De vraag is hoe we de welvaart gaan verdelen zonder arbeid als (enig) uitgangspunt te nemen.
Doorgaan zoals nu in de westerse economische orde is geen optie, dan zullen recessies elkaar steeds sneller opvolgen en steeds dieper worden; de huidige schuldenberg zal een keer klappen en mensen zullen steeds meer de enorme onzin inzien die het gevolg is van de huidige orde.

diana
diana
5 jaren geleden

Nou het zou bij mij zeer welkom zijn

Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Nu Nederland nog.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x