Homepagina » Buitenland » Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!
Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!

Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!

In de Italiaanse begrotingsplannen voor 2019 is de invoering van een basisinkomen voor armen opgenomen. Ook kunnen mensen eerder met pensioen.

Dat heeft de minister van Economie en Financiën Giovanni Tria woensdag gezegd tijdens een congres. Hij komt daarmee tegemoet aan de wensen van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S).

M5S-leider Luigi Di Maio dreigde dinsdagavond het nieuwe begrotingsvoorstel, dat donderdag is gepresenteerd, niet te steunen in het parlement als geen rekening zou worden gehouden met zijn verkiezingsbeloften.

Doorslaggevende manier

Tria zei dat een basisinkomen meehelpt de sociale consequenties van de technologische verandering te beheersen. Eerder kunnen stoppen met werken, stelt bedrijven in staat jonger en beter geschoold personeel in dienst te nemen.

De verantwoordelijk minister deed geen verdere uitspraken over de omvang van de maatregelen en de financiering.

“Met deze begroting kondigen wij op een doorslaggevende manier het einde van armoede in Italië aan,” zei Di Maio.

Onder vuur

De voorzichtige koers van Tria ligt onder vuur. De regeringscoalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging die zich tegen de gevestigde orde keert, wil meer geld uitgeven dan Tria.

Deze technocraat zit in de regering op aandringen van president Sergio Mattarella en is geen lid van de Lega of de M5S.

De fractievoorzitter van de Lega in de Italiaanse Tweede Kamer, Riccardo Molinari, dreigde donderdagmorgen volgens persbureau ANSA dat ‘we een andere minister van Financiën vinden als Tria niet langer aan ons project meedoet’.

[ANP, The Local]


Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met je kennissen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. Nu ben ik goed in auto´s opknappen, daar is ongeveer behoefte aan voor 20 uur per maand. Graan verbouwen doet één persoon met een paar zware machines (gebouwd door?) en kan dan al die 50+ van voldoende graan/brood voorzien. Maar ja, de ene is dan wel meer aan het werk of heeft machines nodig die hij moet (ruilen?). En die ene persoon heeft niet zoveel nodig van al die anderen, dus wordt er door die ene persoon “waarde opgepot”. Ga zo maar door….

  Daarom is ooit het ruilmiddel “GELD” ontstaan, om de olie van de economie te zijn.

  Maar omdat we inmiddels in een wereld leven van enorme overcapaciteit, zijn lang niet alle mensen(-arbeid) nodig om de mensheid van de basisbehoeften+ te voorzien. Per definitie zorgt de kapitalistische economie ervoor dat de “Opgepotte waarde” / Eigendom uiteindelijk bij enkele mensen terecht komen.
  Arbeid is daarom niet langer “De Verdeler” van de welvaart.

  De vraag is hoe we de welvaart gaan verdelen zonder arbeid als (enig) uitgangspunt te nemen.
  Doorgaan zoals nu in de westerse economische orde is geen optie, dan zullen recessies elkaar steeds sneller opvolgen en steeds dieper worden; de huidige schuldenberg zal een keer klappen en mensen zullen steeds meer de enorme onzin inzien die het gevolg is van de huidige orde.

  22 likes
  • Steeds meer mensen ervaren stress op het werk. En dat komt omdat het werk steeds verder af staat van een werkelijke bijdrage aan de samenleving (je nuttig voelen) en omdat er vele baantjes zijn die volstrekt overbodig zijn of in 50% van de tijd ook makkelijk kunnen.
   Is ook gelijk het fileprobleem opgelost.

   Het wordt tijd dat er meer out of the box gedacht wordt maar (ook) in NL moet je niet boven het maaiveld uitkomen, dat is niet gezond. En sowieso kun je dergelijke bestuurders/vernieuwers met een zaklampje gaan zoeken.

   10 likes
   • én allemaal…nu ja velen, een eigen moestuin…lijkt me ook niet verkeerd…
    vrij van pesticiden en het verminderd stress enorm…

    en dat is ook gewoon leuk en gezond!!!!!

    Je bent uiteindelijk op Aarde…dus verbind je er mee!!!!!!!

    namaste

    en dat rijmt…

    5 likes
  • De huidige generatie economen in de mainstream zijn fantasten die volledig losgezongen zijn van de werkelijkheid die je om je heen ziet.

   4 likes
  • Sorry voor de spelfouten, mijn toetsenbord doet niet wat het moet doen…:P

   1 likes
 2. Nu Nederland nog.

  7 likes
  • @Jaya

   En dan? Verdwijnen dan alle problemen? Nee, het enige wat gebeurt is dat mensen meer in de problemen komen, omdat ze uiteindelijk minder krijgen te besteden. Niet dst het systeem nu goed werkt, maar kiezen voor een nieuw, op voorhand al kapot systeem, maakt mensen niet gelukkiger.

   Van mij mogen ze morgen gelijk beginnen met deze zo verheerlijkte basisinkomen ,( nogmaals, voor iedereen, anders is het geen basisinkomen maar een controlevrije uitkering vooral voor buitenlanders), dat zal dan als enige positieve bijdrage hebben dat iedereen het daar mee moet doen en alle extra’s verdwijnen. Scheelt de staat en de belastingdienst een hoop centen. Hopelijk geven ze dan (dorn ze natuurlijk echt niet!!) het afgeperste geld terug aan de rechtmatige eigenaar.

   6 likes
 3. ja ja dit verhaal het ik ook op BNR gehoord van een professor sosiale economie tussen 4 en 6 gisteren van dacht ik de 50 plusbeweging..
  hij had het over 1000 euro voor mensen vanaf 50 jaar dan konden zij beslissen of ze ginnen werken of thuisbleven..
  ik miste toch de realitijd hier in zeg nu 1000 euro wat is dat nog waard.. waar bij wel gedacht dient te worden dat niets duurder wordt alleen GELD wordt minder waard niks wordt duurder..
  voor mij is het beter als alle 50 + gewoon voor elkaar gaan werken in de zin van klussen doen onderhoud plegen broodbakken graan verbouwen vee verzorgen auto`s opknappen zeg maar een cirquleaire economie opbouwen.. en zonder GELD werken wat elk jaar minder waard wordt.. want zeg nu waarom doe jij elk jaar hetzelft werk en krijgt er al jaren het zelfde GELD voor waar je steeds minder mee kan..
  nee 1000 euro als basisinkomen is belachelijk alleen mensen die nooit nadenken laten zich verleiden (misleiden) tot zo iets belachelijks..
  dit is mijn mening,,

  :adrianus-johannes.

  7 likes
  • Dat zeg je nu wel, maar wat als ik nog wil leren/studeren? En eventueel daarna een kleine bedrijfje wil starten? Waar betaal ik dat van? Bij de gemeente lees: Sociale Dienst hoef ik niet aan te kloppen. Heb het al een keer aan gezwendeld voor een aantal jaren geleden maar kreeg een nul op mijn rekest. Enals ik een eenmansbedrijfje wil starten wordt per direct je uitkering stop gezet, en dan is een basisuitkering welkom.

   Wat een bedrijfje beginnen betreft : Laten ze het net zo doen als in Ierland; Daar krijg je ca. drie maanden de tijd om alvast te beginnen met behoud van je uitkering. In die drie maanden kun je kijken of je klanten trekt of niet. Je hoeft overigens je direct ook niet in te schrijven bij de KvK aldaar. Indien het bedrijfje niet loppt, lopp je geen risico en kun je gewoon verder waar je was gebleven.

   Loopt het wel zoals je het had gepland, dan kun je je inschrijven bij de ierse Kvk en moet je het doorgeven aan de Social Welfare, en wordt je uitkering stop gezet. Dit alles weet ik uit eigen ervaring, maar moest destijds ivm persoonlijke omstandigheden terug naar Nederland, helaas.

   6 likes
 4. Het voorzien in basisbehoeften is een geboorterecht van alles wat leeft.
  Universeel.
  Als mens worden we uitgesloten van basisvoorzieningen wanneer we niet beschikken over geld.
  Dat is misdadig en tegennatuurlijk
  Temeer omdat diegenen die het geld maken en distribueren van ons profiteren door eisen te stellen die gelijk zijn aan slavernij onderlinge wedijver.

  14 likes
 5. Basis inkomen waar je ook echt normaal kan van rondkomen, voor alle Nederlanders boven de bv 18 jaar tot eind van het leven. TOP. Een onbelast basis inkomen daarnaast vrij om gewoon te werken voor extra inkomen. Maar schaf dan wel alles af bv subsidies, uitkeringen, pensioen, kinderbijslag, en alle voorzieningen voor nieuwkomers. Maak een eerlijk systeem voor iedereen, of je nu wel of niet wil werken maak niets uit, wil of kan je niet werken heb je minder te besteden maar genoeg om normaal te kunnen leven, wil je meer besteden doe je ding en ga werken zoals je u ook doet. een armoede meer in Nederland het kan.

  10 likes
 6. Helaas spreek ik geen Italiaans, want van de Nederlandse websites wordt je niet echt wijzer. De ene krant noemt het basisinkomen, punt. De ander basisinkomen voor ouderen. Weer een ander basisinkomen voor armen.
  En dat zijn toch enorme verschillen. Wat is nu waar?

  11 likes
 7. Gaat lekker zo, is er straks nog geld over voor mijn AOW waar ik heel mijn leven voor betaalt heb?

  4 likes
  • Je hebt niet voor je AOW betaald.
   Verblijven in Nederland (zonder te werken of belasting te betalen) is genoeg om AOW rechten op te bouwen.
   De AOW wordt direct betaald uit de belastingen, belastingbetalers betalen de gepensioneerden.

   Had je maar zelf betaald/gespaard voor je eigen AOW, dan kon je ook meer eisen van je eigen ingelegde geld, zoals bij een aanvullend pensioen.

   7 likes
 8. Nou het zou bij mij zeer welkom zijn

  6 likes
 9. Het zou mooi zijn, iedereen aan de tiet van een overheid met een basisinkomen (maar dan ook werkelijk iedereen), dan kunnen veel ambtenaren worden afgeschreven, want met het afschaffen van de uitkeringen, verdwijnen ook de toeslagen en dus is er minder werk te verrichten. En dan, nogmaals, natuurlijk wel een basisinkomen voor iedereen en niet alleen voor bijv moslims die een dagtaak hebben aan het verrichten van religieuze activiteiten.

  Het volgende:…..Brussel wil dat Italië niet te wild omspringt met de overheidsuitgaven, omdat het land een enorme staatsschuld heeft. Die bedraagt nu zo’n 2.300 miljard euro, oftewel 130 procent van het bbp. Binnen de EU heeft alleen Griekenland afgezet tegenover het bbp een hogere schuld.

  De vraag is wat de bestedingsplannen van de regering betekenen voor de positie van Italië op de financiële markten. Als die het vertrouwen verliezen in het land, wordt het lastiger en duurder voor de Italianen om aan geld te komen. Dan zou de staatsschuld nog sneller oplopen. Minister Tria waarschuwde daar eerder deze maand al voor: “Het is zinloos 2 of 3 miljard euro te zoeken in de begroting om hervormingen te financieren, als we op de financiële markten 3 of 4 miljard verliezen.”….”. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/italiaanse-regering-verhoogt-uitgaven-om-beloften-na-te-komen-a1909006

  Ja, het kan altijd mooier en beter, maar vergeet niet, een medaille heeft altijd twee kanten.

  Oh, en dan hebben ze drze ook nog…..

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/30/bankcrisis-italie-is-nu-reeel-risico-a1604894

  Ik gok dat binnen nu en 5 jaar is iedereen, na het bewust laten klappen van de beurzen en na het bewust laten instorten van de gratis geld economieën en het brwust failliet laten gaan van landen, iedereen gechipt en de perfecte slaaf. Massaal zelfmoord plegen kan ook.

  3 likes
  • …..Kijk, de ECB kan natuurlijk de staatsschulden van landen blijven opkopen en banken continu van geldstromen blijven voorzien. Het geld wat op deze manier vrij komt kun je besteden aan allerlei leuke dingen en de oplopende schulden kun je laten verdwijnen in het niets, schijnbaar. Maar het gratis geld wat de prijzen van het dagelijkse leven doet exploderen (hyperinflatie) zal ook een basisinkomen waardeloos maken.

   Maar waarschijnlijk is dit alles het bewust aansturen op een giga collaps en ondergang van landen richting één wereld orde, waarna de zio maffia de totale en mondiale macht kan grijpen.

   Vandaar dat Rusland en China de goudreserves proberen uit te breiden?…Wat las keerzijde weer nadelige gevolgen heeft voor het leven van de Indianen in het Amazone gebied, waar goud wordt gewonnen, met allerlei desastreuze gevolgen.

   We leven in bizarre tijden aangezwengeld door satanisch goddelijke machten die zelfs met het opblazen van het fiat geldsysteem er voor hebben gezorgd dat mensen zijn gaan fokken als konijnen en volken en landen in een corrupt systeem -bewust gedaan volgens bijbelse profetieën en omvang- volledig ten onder zullen gaan.

   2 likes
   • ….corr….Wat, lees keerzijde, weer nadelige gevolgen heeft voor….

    0 likes
    • @weg met ons,

     Dat gedoe met dat basisinkomen beste, dat gaat natuurlijk nooit werken op de voorgestelde manier van deze onnozelaars echter er is een systeem dat wél zou kunnen werken, en dat is natuurlijk afkomstig van een macro-econoom die dit volledig heeft uitgewerkt.

     Het wordt “Plan B” genoemd en is als pdf (ook in het NL) te vinden op de website van deze man cq organisatie.
     Het werkt alleen als de 4 peilers waarop het gebaseerd is in totaliteit uitgevoerd worden.

     Weet niet of je hem of de organisatie kent maar ik krijg al een tiental jaren hun nieuwsbrief en bekijk alles wat van hen gepubliceerd wordt op YT of liever nog op hun eigen site te weten:
     https://www.wissensmanufaktur.net onder leiding van Andreas Popp

     Hier zijn overigens veel meer interessante zaken te vinden en ze werken samen met een aantal hele bekende namen met nogal wat kennis achter de hand zoals Prof. Dr. Jur. Karl Albrecht Schachtschneider, Prof. Dr.phil. Dr.rer.pol. Wolfgang Berger, RA Prof. Dr. rer. pol. Eberhard Hamer en ook oud ZDF journaal presentratrice Eva Herman e.v.a.

     Kijk maar wat je er van vindt amice,

     Gegroet,

     Gladiator

     3 likes
 10. WE WORDEN EN ZIJN ALLEN ZWAAR VERNEUKT!!!…Een basisinkomen is niet meer dan het dichtdrukken van de ogen van het volk, een zoethoudertje, een nieuw machtsmiddel van een corrupte overheid en door en door verrot systeem.

  Een basisinkomen zou alleen werken als deze uitbetaald zou worden vanuitj een duidelijke surplus bij overheden. Nu is het een trieste aangelegenheid, waar vanuit de schulden, die giga blijven oplopen, geld vrijgemaakt wordt wat door anderen weer moet worden opgebracht c.q. afgeperst/gestolen.

  Hier wordt werkelijk niemand wijzer van en blijft het bij alleen maar symptoombestrijding i.p.v. het grote onderliggende probleem aanpakken.

  8 likes
 11. Huh, Italie is zelf finacieel en moreel falliet.
  Hoe kunnen ze dat dan allemaal bekostigen?

  7 likes
 12. “Eerder kunnen stoppen met werken, stelt bedrijven in staat jonger en beter geschoold personeel in dienst te nemen

  Ben vorig jaar als 65+ nog weer voor een karwei opgetrommeld. In het algemeen draait alles in bedrijfsleven op ervaring. Jonge mensen zijn goedkoper dan mensen met ervaring. Dat is waar het om draait.
  Basis inkomen is een mooi idee maar werkt niet met open grenzen en verschillende economische niveau’s. En zeker niet met de vreemdelingen influx die we nu al hebben.

  4 likes
 13. Ja, erg verstandig geweest, nu zijn de banken onderuit gegaan op de beurs vandaag, zo zwaar dat alle handel is stopgezet en niemand meer bij zijn spaarcentjes kan. Goed geregeld!

  3 likes
 14. Dat dit gaat over de ruggen van alle euroburgers?
  Dan kunnen ze in Nederland ook de pensioen leeftijd verlagen
  ?
  infeite bekostigen wij dit Italiaanse gerief?

  3 likes
 15. Er wordt vergeten te vermelden dat het hele land dan naar de kloten gaat ….

  3 likes
 16. Belangrijk is dat het leefbaar is voor iedereen!! Geld is een middel en heeft op zich geen valuta ( en zeker vandaag de dag niet). Die dien je te scheppen. Dus een basisinkomen is zeker welkom.
  We willen tot slot toch geen erbarmelijke toestanden bij mensen.
  Daarbij is het Leven niet overleven, maar gedijen!

  In lak ‘ ech ala k’ in

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jensen

Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

Wat zijn de plannen voor de komende ...

coronacrisis

Achter coronacrisis zitten mensen die zich door niets laten tegenhouden, zegt ex-parlementslid

Dag in dag uit zie je dezelfde ...