Homepagina » Buitenland » Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!
Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!

Italië voert basisinkomen in en verlaagt pensioenleeftijd. Zo kan het dus ook!

In de Italiaanse begrotingsplannen voor 2019 is de invoering van een basisinkomen voor armen opgenomen. Ook kunnen mensen eerder met pensioen.

Dat heeft de minister van Economie en Financiën Giovanni Tria woensdag gezegd tijdens een congres. Hij komt daarmee tegemoet aan de wensen van coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S).

M5S-leider Luigi Di Maio dreigde dinsdagavond het nieuwe begrotingsvoorstel, dat donderdag is gepresenteerd, niet te steunen in het parlement als geen rekening zou worden gehouden met zijn verkiezingsbeloften.

Doorslaggevende manier

Tria zei dat een basisinkomen meehelpt de sociale consequenties van de technologische verandering te beheersen. Eerder kunnen stoppen met werken, stelt bedrijven in staat jonger en beter geschoold personeel in dienst te nemen.

De verantwoordelijk minister deed geen verdere uitspraken over de omvang van de maatregelen en de financiering.

“Met deze begroting kondigen wij op een doorslaggevende manier het einde van armoede in Italië aan,” zei Di Maio.

Onder vuur

De voorzichtige koers van Tria ligt onder vuur. De regeringscoalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging die zich tegen de gevestigde orde keert, wil meer geld uitgeven dan Tria.

Deze technocraat zit in de regering op aandringen van president Sergio Mattarella en is geen lid van de Lega of de M5S.

De fractievoorzitter van de Lega in de Italiaanse Tweede Kamer, Riccardo Molinari, dreigde donderdagmorgen volgens persbureau ANSA dat ‘we een andere minister van Financiën vinden als Tria niet langer aan ons project meedoet’.

[ANP, The Local]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
2 jaren geleden

ja ja dit verhaal het ik ook op BNR gehoord van een professor sosiale economie tussen 4 en 6 gisteren van dacht ik de 50 plusbeweging..
hij had het over 1000 euro voor mensen vanaf 50 jaar dan konden zij beslissen of ze ginnen werken of thuisbleven..
ik miste toch de realitijd hier in zeg nu 1000 euro wat is dat nog waard.. waar bij wel gedacht dient te worden dat niets duurder wordt alleen GELD wordt minder waard niks wordt duurder..
voor mij is het beter als alle 50 + gewoon voor elkaar gaan werken in de zin van klussen doen onderhoud plegen broodbakken graan verbouwen vee verzorgen auto`s opknappen zeg maar een cirquleaire economie opbouwen.. en zonder GELD werken wat elk jaar minder waard wordt.. want zeg nu waarom doe jij elk jaar hetzelft werk en krijgt er al jaren het zelfde GELD voor waar je steeds minder mee kan..
nee 1000 euro als basisinkomen is belachelijk alleen mensen die nooit nadenken laten zich verleiden (misleiden) tot zo iets belachelijks..
dit is mijn mening,,

:adrianus-johannes.

Sina
Sina
Reactie op  :adrianus-johannes.
2 jaren geleden

Dat zeg je nu wel, maar wat als ik nog wil leren/studeren? En eventueel daarna een kleine bedrijfje wil starten? Waar betaal ik dat van? Bij de gemeente lees: Sociale Dienst hoef ik niet aan te kloppen. Heb het al een keer aan gezwendeld voor een aantal jaren geleden maar kreeg een nul op mijn rekest. Enals ik een eenmansbedrijfje wil starten wordt per direct je uitkering stop gezet, en dan is een basisuitkering welkom.

Wat een bedrijfje beginnen betreft : Laten ze het net zo doen als in Ierland; Daar krijg je ca. drie maanden de tijd om alvast te beginnen met behoud van je uitkering. In die drie maanden kun je kijken of je klanten trekt of niet. Je hoeft overigens je direct ook niet in te schrijven bij de KvK aldaar. Indien het bedrijfje niet loppt, lopp je geen risico en kun je gewoon verder waar je was gebleven.

Loopt het wel zoals je het had gepland, dan kun je je inschrijven bij de ierse Kvk en moet je het doorgeven aan de Social Welfare, en wordt je uitkering stop gezet. Dit alles weet ik uit eigen ervaring, maar moest destijds ivm persoonlijke omstandigheden terug naar Nederland, helaas.

Zonnemax
Zonnemax
2 jaren geleden

Nu ben ik goed in auto´s opknappen, daar is ongeveer behoefte aan voor 20 uur per maand. Graan verbouwen doet één persoon met een paar zware machines (gebouwd door?) en kan dan al die 50+ van voldoende graan/brood voorzien. Maar ja, de ene is dan wel meer aan het werk of heeft machines nodig die hij moet (ruilen?). En die ene persoon heeft niet zoveel nodig van al die anderen, dus wordt er door die ene persoon “waarde opgepot”. Ga zo maar door….

Daarom is ooit het ruilmiddel “GELD” ontstaan, om de olie van de economie te zijn.

Maar omdat we inmiddels in een wereld leven van enorme overcapaciteit, zijn lang niet alle mensen(-arbeid) nodig om de mensheid van de basisbehoeften+ te voorzien. Per definitie zorgt de kapitalistische economie ervoor dat de “Opgepotte waarde” / Eigendom uiteindelijk bij enkele mensen terecht komen.
Arbeid is daarom niet langer “De Verdeler” van de welvaart.

De vraag is hoe we de welvaart gaan verdelen zonder arbeid als (enig) uitgangspunt te nemen.
Doorgaan zoals nu in de westerse economische orde is geen optie, dan zullen recessies elkaar steeds sneller opvolgen en steeds dieper worden; de huidige schuldenberg zal een keer klappen en mensen zullen steeds meer de enorme onzin inzien die het gevolg is van de huidige orde.

Sina
Sina
Reactie op  Zonnemax
2 jaren geleden

Sorry voor de spelfouten, mijn toetsenbord doet niet wat het moet doen…:P

Rikk
Rikk
Reactie op  Zonnemax
2 jaren geleden

Steeds meer mensen ervaren stress op het werk. En dat komt omdat het werk steeds verder af staat van een werkelijke bijdrage aan de samenleving (je nuttig voelen) en omdat er vele baantjes zijn die volstrekt overbodig zijn of in 50% van de tijd ook makkelijk kunnen.
Is ook gelijk het fileprobleem opgelost.

Het wordt tijd dat er meer out of the box gedacht wordt maar (ook) in NL moet je niet boven het maaiveld uitkomen, dat is niet gezond. En sowieso kun je dergelijke bestuurders/vernieuwers met een zaklampje gaan zoeken.

densie
densie
Reactie op  Rikk
2 jaren geleden

én allemaal…nu ja velen, een eigen moestuin…lijkt me ook niet verkeerd…
vrij van pesticiden en het verminderd stress enorm…

en dat is ook gewoon leuk en gezond!!!!!

Je bent uiteindelijk op Aarde…dus verbind je er mee!!!!!!!

namaste

en dat rijmt…

JanB
JanB
Reactie op  Zonnemax
2 jaren geleden

De huidige generatie economen in de mainstream zijn fantasten die volledig losgezongen zijn van de werkelijkheid die je om je heen ziet.

diana
diana
2 jaren geleden

Nou het zou bij mij zeer welkom zijn

weg met ons
weg met ons
Reactie op  diana
2 jaren geleden

@diana

“Be careful what you wish for, it might just come true”.

Jaya
Jaya
2 jaren geleden

Nu Nederland nog.

weg met ons
weg met ons
Reactie op  Jaya
2 jaren geleden

@Jaya

En dan? Verdwijnen dan alle problemen? Nee, het enige wat gebeurt is dat mensen meer in de problemen komen, omdat ze uiteindelijk minder krijgen te besteden. Niet dst het systeem nu goed werkt, maar kiezen voor een nieuw, op voorhand al kapot systeem, maakt mensen niet gelukkiger.

Van mij mogen ze morgen gelijk beginnen met deze zo verheerlijkte basisinkomen ,( nogmaals, voor iedereen, anders is het geen basisinkomen maar een controlevrije uitkering vooral voor buitenlanders), dat zal dan als enige positieve bijdrage hebben dat iedereen het daar mee moet doen en alle extra’s verdwijnen. Scheelt de staat en de belastingdienst een hoop centen. Hopelijk geven ze dan (dorn ze natuurlijk echt niet!!) het afgeperste geld terug aan de rechtmatige eigenaar.

Vrijheid
Vrijheid
Reactie op  weg met ons
2 jaren geleden

Het is ook weer een bedenksel van de elite, trap er niet in!

Rein de Vries
Rein de Vries
Reactie op  Vrijheid
2 jaren geleden

inderdaad je moet juist minder afhankelijk worden van de staat/elite…. Met het basisinkomen wordt dat meer… Wie betaalt bepaalt, check communisme… don’t believe this hype..

weg met ons
weg met ons
2 jaren geleden

Het zou mooi zijn, iedereen aan de tiet van een overheid met een basisinkomen (maar dan ook werkelijk iedereen), dan kunnen veel ambtenaren worden afgeschreven, want met het afschaffen van de uitkeringen, verdwijnen ook de toeslagen en dus is er minder werk te verrichten. En dan, nogmaals, natuurlijk wel een basisinkomen voor iedereen en niet alleen voor bijv moslims die een dagtaak hebben aan het verrichten van religieuze activiteiten.

Het volgende:…..Brussel wil dat Italië niet te wild omspringt met de overheidsuitgaven, omdat het land een enorme staatsschuld heeft. Die bedraagt nu zo’n 2.300 miljard euro, oftewel 130 procent van het bbp. Binnen de EU heeft alleen Griekenland afgezet tegenover het bbp een hogere schuld.

De vraag is wat de bestedingsplannen van de regering betekenen voor de positie van Italië op de financiële markten. Als die het vertrouwen verliezen in het land, wordt het lastiger en duurder voor de Italianen om aan geld te komen. Dan zou de staatsschuld nog sneller oplopen. Minister Tria waarschuwde daar eerder deze maand al voor: “Het is zinloos 2 of 3 miljard euro te zoeken in de begroting om hervormingen te financieren, als we op de financiële markten 3 of 4 miljard verliezen.”….”. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/28/italiaanse-regering-verhoogt-uitgaven-om-beloften-na-te-komen-a1909006

Ja, het kan altijd mooier en beter, maar vergeet niet, een medaille heeft altijd twee kanten.

Oh, en dan hebben ze drze ook nog…..

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/30/bankcrisis-italie-is-nu-reeel-risico-a1604894

Ik gok dat binnen nu en 5 jaar is iedereen, na het bewust laten klappen van de beurzen en na het bewust laten instorten van de gratis geld economieën en het brwust failliet laten gaan van landen, iedereen gechipt en de perfecte slaaf. Massaal zelfmoord plegen kan ook.

weg met ons
weg met ons
Reactie op  weg met ons
2 jaren geleden

…..Kijk, de ECB kan natuurlijk de staatsschulden van landen blijven opkopen en banken continu van geldstromen blijven voorzien. Het geld wat op deze manier vrij komt kun je besteden aan allerlei leuke dingen en de oplopende schulden kun je laten verdwijnen in het niets, schijnbaar. Maar het gratis geld wat de prijzen van het dagelijkse leven doet exploderen (hyperinflatie) zal ook een basisinkomen waardeloos maken.

Maar waarschijnlijk is dit alles het bewust aansturen op een giga collaps en ondergang van landen richting één wereld orde, waarna de zio maffia de totale en mondiale macht kan grijpen.

Vandaar dat Rusland en China de goudreserves proberen uit te breiden?…Wat las keerzijde weer nadelige gevolgen heeft voor het leven van de Indianen in het Amazone gebied, waar goud wordt gewonnen, met allerlei desastreuze gevolgen.

We leven in bizarre tijden aangezwengeld door satanisch goddelijke machten die zelfs met het opblazen van het fiat geldsysteem er voor hebben gezorgd dat mensen zijn gaan fokken als konijnen en volken en landen in een corrupt systeem -bewust gedaan volgens bijbelse profetieën en omvang- volledig ten onder zullen gaan.

weg met ons
weg met ons
Reactie op  weg met ons
2 jaren geleden

….corr….Wat, lees keerzijde, weer nadelige gevolgen heeft voor….

Gladiator
Gladiator
Reactie op  weg met ons
2 jaren geleden

@weg met ons,

Dat gedoe met dat basisinkomen beste, dat gaat natuurlijk nooit werken op de voorgestelde manier van deze onnozelaars echter er is een systeem dat wél zou kunnen werken, en dat is natuurlijk afkomstig van een macro-econoom die dit volledig heeft uitgewerkt.

Het wordt “Plan B” genoemd en is als pdf (ook in het NL) te vinden op de website van deze man cq organisatie.
Het werkt alleen als de 4 peilers waarop het gebaseerd is in totaliteit uitgevoerd worden.

Weet niet of je hem of de organisatie kent maar ik krijg al een tiental jaren hun nieuwsbrief en bekijk alles wat van hen gepubliceerd wordt op YT of liever nog op hun eigen site te weten:
https://www.wissensmanufaktur.net onder leiding van Andreas Popp

Hier zijn overigens veel meer interessante zaken te vinden en ze werken samen met een aantal hele bekende namen met nogal wat kennis achter de hand zoals Prof. Dr. Jur. Karl Albrecht Schachtschneider, Prof. Dr.phil. Dr.rer.pol. Wolfgang Berger, RA Prof. Dr. rer. pol. Eberhard Hamer en ook oud ZDF journaal presentratrice Eva Herman e.v.a.

Kijk maar wat je er van vindt amice,

Gegroet,

Gladiator

guido
guido
2 jaren geleden

Basis inkomen waar je ook echt normaal kan van rondkomen, voor alle Nederlanders boven de bv 18 jaar tot eind van het leven. TOP. Een onbelast basis inkomen daarnaast vrij om gewoon te werken voor extra inkomen. Maar schaf dan wel alles af bv subsidies, uitkeringen, pensioen, kinderbijslag, en alle voorzieningen voor nieuwkomers. Maak een eerlijk systeem voor iedereen, of je nu wel of niet wil werken maak niets uit, wil of kan je niet werken heb je minder te besteden maar genoeg om normaal te kunnen leven, wil je meer besteden doe je ding en ga werken zoals je u ook doet. een armoede meer in Nederland het kan.

Enki
Enki
Reactie op  guido
2 jaren geleden

check de venus project dat is waar wij als mensheid naartoe moeten willen wij leven in balans met natuur en ons zelf.

https://www.youtube.com/watch?v=5zn8MRKOskw

Henny
Henny
2 jaren geleden

Huh, Italie is zelf finacieel en moreel falliet.
Hoe kunnen ze dat dan allemaal bekostigen?

Frans2
Frans2
2 jaren geleden

Helaas spreek ik geen Italiaans, want van de Nederlandse websites wordt je niet echt wijzer. De ene krant noemt het basisinkomen, punt. De ander basisinkomen voor ouderen. Weer een ander basisinkomen voor armen.
En dat zijn toch enorme verschillen. Wat is nu waar?

weg met ons
weg met ons
2 jaren geleden

WE WORDEN EN ZIJN ALLEN ZWAAR VERNEUKT!!!…Een basisinkomen is niet meer dan het dichtdrukken van de ogen van het volk, een zoethoudertje, een nieuw machtsmiddel van een corrupte overheid en door en door verrot systeem.

Een basisinkomen zou alleen werken als deze uitbetaald zou worden vanuitj een duidelijke surplus bij overheden. Nu is het een trieste aangelegenheid, waar vanuit de schulden, die giga blijven oplopen, geld vrijgemaakt wordt wat door anderen weer moet worden opgebracht c.q. afgeperst/gestolen.

Hier wordt werkelijk niemand wijzer van en blijft het bij alleen maar symptoombestrijding i.p.v. het grote onderliggende probleem aanpakken.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
2 jaren geleden

Het voorzien in basisbehoeften is een geboorterecht van alles wat leeft.
Universeel.
Als mens worden we uitgesloten van basisvoorzieningen wanneer we niet beschikken over geld.
Dat is misdadig en tegennatuurlijk
Temeer omdat diegenen die het geld maken en distribueren van ons profiteren door eisen te stellen die gelijk zijn aan slavernij onderlinge wedijver.

x

Check Also

Italiaanse

Kijk: Italiaanse politieagenten zetten helm af ‘uit solidariteit met betogers’

In vier Italiaanse regio’s zijn sinds vrijdag ...

italianen

Italianen vechten terug tegen totalitaire lockdowns: ‘Genoeg!’

Protesten tegen de avondklok in de Italiaanse ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x