Homepagina » Binnenland » ‘Je doet het voor een ander’ – hoe moreel is de mondkapjesplicht?
mondkapjesplicht

‘Je doet het voor een ander’ – hoe moreel is de mondkapjesplicht?

Een gastbijdrage van Karel Beckman. Wie weigert een mondkapje op te doen, krijgt vaak het verwijt egoïstisch te zijn. “Je doet het niet voor jezelf, je doet het voor een ander,” is het morele argument dat de voorstanders van coronamaatregelen aanvoeren.

Hebben zij gelijk? Laten we er even van uitgaan dat mondkapjes inderdaad verspreiding van het coronavirus tegengaan en dat 1,5 meter afstand werkelijk effectief is. Beide stellingen zijn geenszins wetenschappelijk bewezen. Integendeel. Maar stel dat. Moeten we ons er dan niet gewoon aan houden met zijn allen? Om ervoor te zorgen dat ouderen niet bezwijken aan corona?

Risico

Dat lijkt op het eerste gezicht niet meer dan redelijk. Maar laten we even verder denken. De mondkapjesplicht geldt niet alleen voor mensen waarvan is aangetoond of waarvan je mag aannemen dat ze besmet zijn met het coronavirus. Hij geldt voor iedereen. Ook voor mensen waarvan niet is aangetoond dat ze besmet zijn en die geen symptomen van besmetting vertonen.

Het komt er dus op neer dat de hele bevolking wordt onderworpen aan ingrijpende vrijheidsbeperkende maatregelen – want daarvan kun je hier gerust spreken – vanwege een risico dat zij een ander besmetten met het coronavirus.

Daar komt bij dat het overgrote deel van de mensen die worden besmet weinig tot geen last heeft van het virus. Er is slechts een kleine groep die echt zwaar ziek wordt of sterft aan het virus. Het gaat dus om een risico voor een heel beperkte groep mensen. Moet daarvoor nu iedereen een mondkapje dragen en andere coronamaatregelen volgen?

Festivals

Want wat voor de mondkapjesplicht geldt, geldt natuurlijk voor alle andere maatregelen. Ook die zijn erop gericht het risico voor de kwetsbare groep te beperken. Dat er niet mag worden gevoetbald, of gefeest, of dat er geen les wordt gegeven op school, of dat families elkaar niet mogen opzoeken, dat er niet op kantoor mag worden gewerkt, op vakantie mag worden gegaan – ook deze maatregelen hebben allemaal dezelfde rechtvaardigingsgrond. Ook die doen we “voor de ander” – dus voor die kwetsbare groep.

Maar hoe redelijk is dat? Deze kwetsbare groep kan ook besluiten om zichzelf te beschermen – bijvoorbeeld door het openbaar vervoer, festivals, concerten en sportevenementen te vermijden en zelf beschermende maskers te dragen. N95-maskers, de enige soort die enigszins effectief is, beschermen de drager ervan. Ze voorkomen niet het verspreiden van het virus, alleen het ontvangen. Mensen die bang zijn om met corona besmet te raken, kunnen ervoor kiezen om zo’n masker te dragen.

Wat daarbij ook moet worden bedacht, is dat het besmetten van andere mensen helemaal geen eenvoudige zaak is. In de buitenlucht gebeurt het sowieso niet, maar ook als je iemand in een binnenruimte passeert, is het vrijwel onmogelijk om hem of haar te besmetten. Daar moet je echt je best voor doen.

Nooit meer normaal

De morele plicht waar de voorstanders van coronamaatregelen het over hebben, de plicht om een mondkapje te dragen, is dus een plicht die jij zou hebben om jouw vrijheid, jouw keuzes, jouw emotionele welbevinden, jouw sociale leven, jouw zelfbeschikkingsrecht op te offeren vanwege een puur theoretisch, zeer onwaarschijnlijk, in de meeste gevallen niet-bestaand risico, dat je mensen ziek maakt – mensen die bovendien, indien zij dat willen, ook zelf vrij eenvoudig actie kunnen ondernemen om dit risico te vermijden.

Hoe moreel is dat?

Bedenk ook dat het niet gaat om een tijdelijke situatie. Er zijn altijd virussen aanwezig. Na COVID-19 komt COVID-20 en COVID-21, enzovoort. Aan het influenzavirus sterven jaarlijks duizenden kwetsbare ouderen en zieken in Nederland. Aan virale luchtweginfecties sterven drie miljoen mensen per jaar in de wereld. En nee, vaccinaties gaan dit niet oplossen, want die zijn nooit full-proof en werken niet voor nieuwe virussen.

Als de coronamaatregelen een morele plicht zijn, impliceert dit dus dat we van nu af aan voor altijd kunnen worden verplicht om met mondkapjes op te lopen en 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het betekent dat we nooit meer normaal met elkaar op kantoor kunnen werken, in de trein kunnen zitten, naar een sportevenement kunnen gaan, kunnen dansen, elkaar omhelzen, handen kunnen schudden, zoenen. Tenzij de minister van Volksgezondheid of de burgemeester zijn toestemming verleent.

Dit heeft niets met moraliteit te maken – het is morele chantage. Het ontkent dat mensen ook recht hebben op hun eigen keuzes, hun eigen geluk, hun eigen leven – ook al levert dat voor anderen soms een risico of een nadeel op.

Dictatuur

Als we accepteren dat het moreel is dat wij ons zelfbeschikkingsrecht moeten opgeven, zonder dat daar zéér zwaarwegende redenen voor zijn, dan zijn wij geen soevereine burgers meer, met rechten, maar onderdanen – ondergeschikten – aan wie elke regel kan worden opgelegd, zolang die kan worden uitgelegd als in het belang “van een ander”. Dan leven we niet meer in een vrije maatschappij, in een rechtstaat, maar in een dictatuur, een politiestaat.

Vergelijk het met de plicht die vrouwen hebben in sommige landen om hun lichaam te bedekken zodat ze mannen niet kunnen besmetten met seksuele lusten. Zo’n zelfde plicht leggen wij nu op aan alle burgers in ons land.

Daar is weinig moreels aan.

Over de auteur: Karel Beckman is freelance journalist, mede-auteur van De Democratie Voorbij (uitgeverij Aspekt, 2011) en auteur van De Staat Voorbij (Aspekt, 2017). Hij is initiatiefnemer van Ademvrij.NU. Volg hem op Twitter.

4.8 77 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Monkey
Monkey
20 dagen geleden

Ik denk dat wij vanaf 1 december een nieuwe normaal hebben van het verplicht dragen van mondkapjes en men wou al eerder een boerka verbod nou die kunnen ze net zo goed in trekken want het dragen van een mondkapje is toch ook een soort boerka

Gert
Gert
Reactie op  Monkey
18 dagen geleden

En als je nou een kerel bent, doe je na 1dec. ook geen mondkapje op.

Monique
Monique
20 dagen geleden

Deze argumenten zijn voor de reden dat ik geen mondkapje draag, als het straks verplicht wordt dan kijk ik wel weer verder, maar vooralsnog heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid en ik voel me niet verantwoordelijk voor de ander. Dus neem ik die ook niet.

Rob
Rob
Reactie op  Monique
19 dagen geleden

“ik voel me niet verantwoordelijk voor de ander” zoooo, lekker egoïstisch!!!! Je zult wel veel vrienden hebben als dat je levensmotto is…

Saharah
Saharah
Reactie op  Rob
19 dagen geleden

We zijn ook verantwoordelijk voor ons zelf. Of ben jij verantwoordelijk voor al je succes en een ander soms verantwoordelijk voor je ellende. Of zijn anderen verantwoordelijk voor de succes en in jou leven heb je dus nooit wat zelf bereikt en wil je daarom verantwoording bij anderen leggen met gemak

Gladiator
Gladiator
20 dagen geleden

Ik kan hier alleen maar mee lachen!!

Ik ga dan natuurlijk ook alleen maar ervan uit dat ik mij baseer op wetenschappelijk bewijs dat deze bekluiers nergens toe dienen en uitermate slecht zijn voor de gezondheid.

Verdere discussie voer ik hier niet meer over. Het is meer dan crimineel te noemen wat de Nederlandse overheid het volk op dit moment aandoet en ik zal persoonlijk niet rusten totdat de laatste crimineel zijn terechte straf heeft gekregen.

Ik heb niet eens zo’n onding en zal er nooit een dragen. Ook de 1,5 meter doe ik niet aan mee!
En ja, ik doe dit zelfs met een speciale rede namelijk om een officieel proces verbaal uit te lokken.

Daarna mag ik mijn spelletje dan eindelijk gaan beginnen!!

Dit poepie zal gaan stinken en dat weet ik zeker!

Gladiator

Pieternella
Pieternella
Reactie op  Gladiator
20 dagen geleden

Nou, rede (=verstand) heeft het niet. Ik denk dat je reden bedoelt, maar dat woord betekent dus totaal iets anders.

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  Gladiator
20 dagen geleden

Precies Gladiator. Zo kijk ik er ook tegenaan. Waarom moet ik een paraplu dragen. Ik vind het niet erg om nat te worden. En het is toch niet zo dat jij nat kan worden als ik geen paraplu draag. Logica is ver te zoeken bij die lui.

Dirk
Dirk
20 dagen geleden

Ik draag geen mondkapje. Voel me niet asociaal en hoeven me dat ook niet te verwijten omdat het nergens op slaat. Ga eens onderzoek doen en denk en handel buiten de gekaderde lijntjes.

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  Dirk
20 dagen geleden

Maar ja, het volk kijkt alleen NOS journaal, NPO, RTL nieuws, Op1, nieuwsuur RTL Boulevard.
Het is dus aan dovemansoren gericht.

Enige wat het volk doet wakker schudden – maar dan is het te laat – is wanneer de portemonnee keihard (en plotseling) wordt geraakt.

klaas vaak
klaas vaak
Reactie op  Dirk
19 dagen geleden

Ga eens onderzoek doen en denk en handel buiten de gekaderde lijntjes.:
dat is wel heel moeilijk voor veel mensen, onderzoeken en nadenken!

Anne
Anne
20 dagen geleden

Laat iedereen zelf weten of ze een mondkapje willen dragen.
In de landen om ons heen kun je zien dat het geen zin heeft.

sjef
sjef
20 dagen geleden

met mijn hart en longproblemen heb ik in de zomer al moeite met voldoende zuurstof naar binnen te krijgen, dan moet mijn vrouw een tandje langzamer lopen wil ik het bij kunnen benen. Dus een mondkapje gaat er niet van komen, tenzij men vindt dat ik wel dood kan gaan. Anderen zullen wel weer zeggen, iedere dode is er een teveel. Gaat nog wat discussie opleveren met anderen. Laatst in een Duitse supermarkt ging ik door zuurstof tekort bijna onderuit of ik begin dermate te hoesten dat ze denken dat je echt corona hebt.Gezien onze levensstijl op basis van mijn gezondheid kan ik geen corona krijgen omdat ik dagelijks 3000 mg vitamine C, 10.000 IE vitamine D3 slik en nog zink en vitamine K2. Laatst in contact geweest met iemand die positief getest was en dat wel een uur lekker koffie leuten en nu na veertien dagen totaal maar ook totaal nergens last van. Oh toch, de stress van het corona gezeur van dit Kabinet. Gezond leven en voldoende vitamines en beweging en je kunt alles aan, zelfs op je sokken corona. En mocht het toch toeslaan ga ik voor de optie hydroxychloroquine- azitromycine en zink volgens het protocol van HA Rob Elens. Nooit van mijn leven een vaccin.

Wil
Wil
Reactie op  sjef
20 dagen geleden

Hallo Sjef,

Ik ben het helemaal met je eens, ook ik heb mijn zuurstof hard nodig en ook slik ik vitamines C,D, en zink in grote hoeveelheden. En ook voor mij, never ,nooit een mondkapje maar wel de medicijnen van Rob Elens en zeker nooit een vaccin. Ik heb ook nog nooit een griepspuit gehaald, omdat dat toch al een achterhaald vaccin is; op de griep van een jaar eerder en dan nog alle gevolgen, die je later nog kunt krijgen.

Charlotte
Charlotte
Reactie op  Wil
20 dagen geleden

In Spanje verplicht buiten en binnen, heb een certificaat van de dokter 😷 géén masker, allergisch en geen ademhaling!

salvar
salvar
Reactie op  sjef
20 dagen geleden

heel juist sjef.
ik heb copd en ga ook geen muilkorf dragen (ook al zou ik gezond zijn).
weet je wat raar is we zijn 10 maanden verder en heb me nooit ergens aangehouden en ben in die tijd niet ziek geweest.
loop overal , geen muilkorf , geen 1,5 meter al springen mensen wel eens weg.
je zou toch zeggen als je oud ben en copd heb dan had ik allang het loodje moeten leggen met dit killervirus toch?

Pieternella
Pieternella
Reactie op  salvar
20 dagen geleden

Goed zo, echt belachelijk dat mensen al angstig wegspringen wanneer je ze passeert op de fiets. Voor een besmetting is echt wel wat meer nodig. Ik zei ook tegen een mevrouw: de buitenlucht is op zichzelf al onwaarschijnlijk (mensen zijn opgevoed met geen kou vatten, dat idee speelt onbewust nog mee) en urenlang in een bedompte ruimte zitten maakt veel meer kans dan even iemand op straat voorbij lopen. Anders had je dat toch al veel eerder gemerkt?

Jan H
Jan H
Reactie op  sjef
20 dagen geleden

Erg vervelend om door hart- en longproblemen last te hebben van zuurstoftekort. Maar wat een positieve instelling en goed verhaal mbt de extra vitamines. Op die manier het immuun systeem versterken is toch een hele goede preventie? Daar heb je geen testen, vaccin of wat dan ook voor nodig. Over die huisarts alleen maar lof. Waarom doet Den Haag toch zo ingewikkeld? Nergens voor nodig. Als je ziek worden kunt voorkomen met deze simpele middelen, heb je ook geen extra zorg capaciteit nodig, geen lockdown, etc. Het is goed dat er zorg is, maar laten ze dan wel de oorzaak bestrijden, niet het symptoom.

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  sjef
20 dagen geleden

Precies, dit is het juiste voorbeeld om zelf je verantwoordelijkheid te nemen naar wat geestelijk en lichamelijk haalbaar is in plaats van te luisteren naar de reguliere media en Rutto & Co want dan weet je zeker dat je de kansen sterk vergroot om aan cojona (en zelfs andere vliegers) te overlijden.

Thoughtful
Thoughtful
Reactie op  sjef
20 dagen geleden
Erik
Erik
20 dagen geleden

Ik weiger ten alle tijden een muilkorf

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  Erik
20 dagen geleden

Goed streven maar zal straks bij de komende verplichting onhaalbaar blijken tenzij men nergens geen gebruik meer van wil maken.

Pipojipo
Pipojipo
Reactie op  Erik
19 dagen geleden

Zo denk ik er ook over maar helaas bij de fysio verplichten ze het wel en ben je respectloos in hun ogen als je je niet aan hun “huisregels” houdt want het welbekende ” je doet het voor een ander”. Maar dat mijn recht op een vrije ademhaling wordt ontnomen vinden ze onzin want ik kan “heus wel” een paar minuten met dat ding op in de wachtkamer zitten. Mijn argumenten dat ze niet werken wordt van tafel geveegd want bla bla bla. Dus om behandeling te krijgen ben ik verplicht dat kreng op te doen maar ik laat me niet voor de gek houden. Ik draag zo’n ding maar heb de witte binnenkant er uit geknipt en het mondkapje voorzien van een protesttekst!
Ik heb er op één ” Niet omdat het helpt maar omdat het MOET” opgezet.
En ik knip er kleine sneetjes in zodat ik gewoon normaal kan ademen.
Verder weiger ik het ook in winkels. EN mag ik er dan niet in, dan ga ik rechtsomkeer. Helaas vrees ik dat we er na 1 of half december niet meer onderuit komen. Die € 95,- gun ik de overheid niet aan boetes dus zal ik ze dan helaas tóch moeten dragen maar dan wel aangepast naar zoals ik het wil en wee het gebeente wie er over valt! Die krijgt van mij de wind van voren!

Antje
Antje
20 dagen geleden

Alweer helemaal mee eens, het werkt zo tegen mijn gevoel van vrijheid in, ik vind dit een ziekelijk beleid.

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  Antje
20 dagen geleden

Ziekelijk beleid dat precies past in het straatje van J. Mengele

Lars
Lars
20 dagen geleden

Gisteren in de buitenlucht(!) liep ik bijna tegen iemand op die een mondkap droeg, gauw ben ik 90 graden afgeweken. Juist diegenen die een mondkap op hebben ga ik op dat soort momenten gevoelsmatig uit de weg, omdat het niet natuurlijk en gezond oogt als iemand buiten een mondkap draagt en mogelijk als virusbroednest fungeert.

ProAsfalt
ProAsfalt
Reactie op  Lars
20 dagen geleden

Dat is precies het beoogde effect dat dictator Rutte & Co willen bereiken.
Dus – zonder hiertoe expliciet noch impliciet op te willen roepen – zou men deze mensen juist op 1 cm afstand moeten gaan passeren.

salvar
salvar
20 dagen geleden

het verschrikkelijke gezeik van het trio gaat dinsdag weer van start.
mensen liggen vol afwachting wat zal het worden meer lockdown,s of mogen we AUB even naar de sint luisteren en misschien mogen we AUB kerst vieren.
AUB rutte & co AUB AUB.
oke fijn dat jullie ons dat gunnen.
RUTTE : maar wel een mondkap op he en dan bedoel ik ALLEMAAAAAAAL.
maar wees gerust na 2 januari pak ik jullie allemaal terug want denk maar niet dat jullie van ons verlost zijn.
geniet maar even van de feestdagen want daarna gaan we jullie totaal slopen.

fijne feestdagen gewenst,
ruttekop & bloemschoen

MdeFilosoof
MdeFilosoof
Reactie op  salvar
20 dagen geleden

En het verschrikkelijke trio altijd een dagje later dan de kaiserin bij onze oosterburen. Was dat ook al opgevallen? Rutte mag nog niet poepen zonder Merkel te informeren.

x

Check Also

coronavaccin

Microbioloog: Coronavaccin ‘is ronduit gevaarlijk’ en ‘leidt tot jullie ondergang’

Anthony Fauci, de Amerikaanse Jaap van Dissel, ...

coronavaccin

Hoogleraar Pierre Capel: ‘Het coronavaccin is helemaal geen vaccin’

Steeds meer artsen en hoogleraren verzetten zich ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

67
0
We lezen graag je reactie!x