Homepagina » Universum » Kijken: beelden van kolossale orkaan op Saturnus
Kijken: beelden van kolossale orkaan op Saturnus

Kijken: beelden van kolossale orkaan op Saturnus

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een video gemaakt van een ‘monsterorkaan’ boven de noordpool van Saturnus.

De beelden, die zijn gemaakt door planeetverkenner Cassini, tonen een storm die veel groter is dan aardse orkanen.

De kolossale orkaan heeft een middellijn van circa 2000 kilometer, wat bijna net zo ver is als van Amsterdam naar Moskou. Alleen al het oog van de storm is 30 procent groter dan orkaan Sandy, die eind vorig jaar de oostkust van de Verenigde Staten trof.

Waterdamp

Maar wacht even, een orkaan op Saturnus? “We moesten twee keer kijken toen we deze vortex zagen omdat het verschijnsel zo sterk doet denken aan een aardse orkaan,” zei Andrew Ingersoll van de Cassini-missie. “Hij is er toch echt, op Saturnus, en wordt op de één of andere manier in stand gehouden door de kleine hoeveelheden waterdamp in de atmosfeer van de planeet.”

Door te begrijpen hoe een dergelijke storm zich kan vormen in een omgeving met zo weinig vloeibaar water kunnen wetenschappers veel leren over orkanen op aarde. Hier voeden de orkanen zich met oceaanwater, iets waarvan er op de zesde planeet van de zon maar heel weinig van zou zijn.

Poolnacht

De windsnelheden aan de buitenrand van de orkaan bedragen ongeveer 531 kilometer per uur, wat neerkomt op 150 meter per seconde. Net als bij een aardse orkaan is het oog van de storm van Saturnus relatief vrij van wolken en een stuk kalmer in vergelijking met de rest van de storm.

De storm lijkt al enkele jaren bijna niet van zijn plaats te zijn gekomen. De orkaan werd onlangs pas zichtbaar voor de ruimtesonde toen op de noordpool van Saturnus een einde kwam aan de poolwinter.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. HAARP op Saturnus, de Saturnianen oefenen ermee…

  0 likes
 2. raar dat nasa daar nu pas mee komt,, het is al veel langer aan de gang,, mooie storm, zal mijn stuntvlieger al vast inpakken,, mischien idee om daar een windmolen park neer te zetten:-P

  0 likes
 3. mischien komt er wel een ijs gebied op de noordpool. ik zeg maar wat.

  0 likes
 4. Cassini fotografeert orkaan op noordpool van Saturnus
  De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft gedetailleerde foto’s gemaakt van de kolossale orkaan op de noordpool van de reuzenplaneet Saturnus. De orkaan lijkt qua structuur verrassend veel op tropische orkanen op aarde, maar is ongeveer twintig keer zo groot: hij heeft een middellijn van ongeveer 2000 kilometer. De windsnelheden aan de buitenrand van de orkaan bedragen 150 meter per seconde – ongeveer vier keer zo hoog als windsnelheden in aardse orkanen. De gigantische poolwervel werd negen jaar geleden al ontdekt, toen Cassini bij Saturnus aankwam. Toen lag de noordpool echter in het donker (het was winter op het noordelijk halfrond van Saturnus), waardoor alleen waarnemingen verricht konden worden met een infraroodinstrument. Inmiddels is het zomer op het noordelijk halfrond, en bovendien beweegt Cassini sinds enkele maanden in een baan die sterker geheld is ten opzichte van de Ssaturnus-evenaar. Daardoor kon nu voor het eerst een gedetailleerde opname van de orkaan gemaakt worden op zichtbare golflengten. Overigens zijn de kleuren op de Cassini-foto niet ‘echt’; de foto is een combinatie van opnames in zichtbaar licht en valsekleurenfoto’s op infrarode golflengten. Onderzoek aan de reusachtige orkaan op de noordpool van Saturnus kan wellicht meer informatie opleveren over het precieze ontstaan van tropische orkanen op aarde.Bron http://www.astronieuws.nl

  0 likes
 5. [quote name=”lauke”]raar dat nasa daar nu pas mee komt,, het is al veel langer aan de gang,[/quote]
  Lezen ….het is niet voor iedereen even makkelijk …
  “De orkaan werd onlangs pas zichtbaar voor de ruimtesonde toen op de noordpool van Saturnus een einde kwam aan de poolwinter.”

  0 likes
 6. [quote name=”Wasbeertjuh”]HAARP op Saturnus, de Saturnianen oefenen ermee…[/quote]
  Moet je wel weten wat HAARP is. http://www.haarp.alaska.edu/haarp/index.html

  0 likes
 7. [quote name=”Wasbeertjuh”]HAARP op Saturnus, de Saturnianen oefenen ermee…[/quote]
  Van de site van HAARP gehaald.Even in google vertaler zetten als engels je beste kant niet is.Is HAARP a classified project?
  HAARP is not classified. There are no classified documents pertaining to HAARP. The Environmental Impact Process (EIP) documents have always been, are now, and will always be completely descriptive of the program in its entirety. The EIP documents are a matter of public record.

  0 likes
 8. [quote name=”Hunting Wolf”]
  Is HAARP a classified project?
  HAARP is not classified. [/quote]

  natuurlijk zullen ze dat zeggen. HAARP is uiterst geheim en het is de schuld van HAARP dat ik vanochtend mijn teen gestoten heb en vergeten ben mijn chauffage naar beneden te draaien. En als je dit ontkent wil dat alleen maar zeggen dat je betaald wordt door de cabal om valse informatie te verspreiden.

  0 likes
 9. [quote name=”Stu”][quote name=”lauke”]raar dat nasa daar nu pas mee komt,, het is al veel langer aan de gang,[/quote]
  Lezen ….het is niet voor iedereen even makkelijk …
  “De orkaan werd onlangs pas zichtbaar voor de ruimtesonde toen op de noordpool van Saturnus een einde kwam aan de poolwinter.”[/quote]
  lezen??? jij mischien meer onderzoek doen!! esa kwam 2 jaar geleden al met beelden van deze storm,, vandaar !! wel opletten he

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

organisator

Organisator coronaprotesten krijgt politie aan de deur: ‘Ze pakken m’n kinderen af als ik doorga’

Youri Plate, de organisator van een aantal ...

huisarts

Huisarts loopt leeg over Hugo de Jonge. ‘U hebt nog maar één taak: vertrekken!’

Op zaterdag verscheen er een onthullend interview ...