Universum

Kijken: beelden van kolossale orkaan op Saturnus

Help door deze informatie met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een video gemaakt van een ‘monsterorkaan’ boven de noordpool van Saturnus.

De beelden, die zijn gemaakt door planeetverkenner Cassini, tonen een storm die veel groter is dan aardse orkanen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De kolossale orkaan heeft een middellijn van circa 2000 kilometer, wat bijna net zo ver is als van Amsterdam naar Moskou. Alleen al het oog van de storm is 30 procent groter dan orkaan Sandy, die eind vorig jaar de oostkust van de Verenigde Staten trof.

Waterdamp

Maar wacht even, een orkaan op Saturnus? “We moesten twee keer kijken toen we deze vortex zagen omdat het verschijnsel zo sterk doet denken aan een aardse orkaan,” zei Andrew Ingersoll van de Cassini-missie. “Hij is er toch echt, op Saturnus, en wordt op de één of andere manier in stand gehouden door de kleine hoeveelheden waterdamp in de atmosfeer van de planeet.”

Door te begrijpen hoe een dergelijke storm zich kan vormen in een omgeving met zo weinig vloeibaar water kunnen wetenschappers veel leren over orkanen op aarde. Hier voeden de orkanen zich met oceaanwater, iets waarvan er op de zesde planeet van de zon maar heel weinig van zou zijn.

Poolnacht

De windsnelheden aan de buitenrand van de orkaan bedragen ongeveer 531 kilometer per uur, wat neerkomt op 150 meter per seconde. Net als bij een aardse orkaan is het oog van de storm van Saturnus relatief vrij van wolken en een stuk kalmer in vergelijking met de rest van de storm.

De storm lijkt al enkele jaren bijna niet van zijn plaats te zijn gekomen. De orkaan werd onlangs pas zichtbaar voor de ruimtesonde toen op de noordpool van Saturnus een einde kwam aan de poolwinter.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wasbeertjuh
Wasbeertjuh
11 jaren geleden

HAARP op Saturnus, de Saturnianen oefenen ermee…

lauke
lauke
11 jaren geleden

raar dat nasa daar nu pas mee komt,, het is al veel langer aan de gang,, mooie storm, zal mijn stuntvlieger al vast inpakken,, mischien idee om daar een windmolen park neer te zetten:-P

kalkin avatar
kalkin avatar
11 jaren geleden

mischien komt er wel een ijs gebied op de noordpool. ik zeg maar wat.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Cassini fotografeert orkaan op noordpool van Saturnus
De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft gedetailleerde foto’s gemaakt van de kolossale orkaan op de noordpool van de reuzenplaneet Saturnus. De orkaan lijkt qua structuur verrassend veel op tropische orkanen op aarde, maar is ongeveer twintig keer zo groot: hij heeft een middellijn van ongeveer 2000 kilometer. De windsnelheden aan de buitenrand van de orkaan bedragen 150 meter per seconde – ongeveer vier keer zo hoog als windsnelheden in aardse orkanen. De gigantische poolwervel werd negen jaar geleden al ontdekt, toen Cassini bij Saturnus aankwam. Toen lag de noordpool echter in het donker (het was winter op het noordelijk halfrond van Saturnus), waardoor alleen waarnemingen verricht konden worden met een infraroodinstrument. Inmiddels is het zomer op het noordelijk halfrond, en bovendien beweegt Cassini sinds enkele maanden in een baan die sterker geheld is ten opzichte van de Ssaturnus-evenaar. Daardoor kon nu voor het eerst een gedetailleerde opname van de orkaan gemaakt worden op zichtbare golflengten. Overigens zijn de kleuren op de Cassini-foto niet ‘echt’; de foto is een combinatie van opnames in zichtbaar licht en valsekleurenfoto’s op infrarode golflengten. Onderzoek aan de reusachtige orkaan op de noordpool van Saturnus kan wellicht meer informatie opleveren over het precieze ontstaan van tropische orkanen op aarde.Bron http://www.astronieuws.nl

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x