Propaganda

Journalist dient klachten in over nepnieuws bij NOS. NPO Ombudsman komt met deze bizarre reactie en speelt complot-kaart

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tussen 20 september en 28 december vorig jaar bekeek Arnold Karskens, journalist van het volk, twee tot drie keer per dag het NOS Journaal.

Dat resulteerde in tientallen voorbeelden van bevooroordeelde en eenzijdige berichtgeving die in strijd is met de eigen NOS-code, aldus Karskens.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Op 2 december 2017 vroeg hij de NOS om een weerwoord. De voorlichting achtte dat niet zo zinvol, klonk het vanuit de ivoren toren.

Ruim 100 medeklagers

De journalist besloot een advocaat in de arm te nemen en namens ruim 100 medeklagers concrete klachten in te dienen bij de NPO Ombudsman.

De klachten lopen uiteen van het plaatsen van een onjuiste foto, het tonen van voorkeur voor bepaalde organisaties of politieke partijen, het achterwege laten van kritische vragen tot het verzwijgen van informatie.

Begin dit jaar reageerde hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS alsnog op de klachten. Hieruit blijkt in ieder geval dat de publieke omroep slecht met kritiek kan omgaan.

Complot

Karskens is nu van plan in juni naar de Raad voor de Journalistiek te stappen. Hij verwijt de NPO Ombudsman vooringenomenheid en onwetendheid.

In haar reactie spreekt de Ombudsman namelijk van een complot, wat de indruk wekt dat de serieuze klachten niets anders dan een samenzwering kunnen zijn.

De Ombudsman stelt verder dat in de klachten ‘van alles op één hoop geveegd wordt’ en dat ‘verwijtbare eenzijdigheid of partijdigheid verondersteld, maar niet bewezen wordt’.

Karskens merkt op dat fouten die de NOS maakt niet tot nauwelijks hersteld worden.

Politici mogen dus allerlei ongefundeerde beweringen doen over ‘het gevaar van Russisch nepnieuws’ – zonder daarbij concrete voorbeelden te noemen – maar als de eigen publieke omroep wordt betrapt op nepnieuws – concrete voorbeelden dus – is er opeens sprake van een complot.

Maar natuurlijk.

Nepnieuws

De ruim 100 klagers vinden dat de NOS vaak eenzijdig en partijdig is, discrimineert naar ras, nationaliteit en geloofsovertuiging en nepnieuws verspreidt.

De journalist pleit voor een uitgebreide inhoudelijke analyse van het NOS Journaal in de periode 2014-2017.

De nieuwsvoorziening van de publieke omroep wordt betaald uit de algemene middelen en is bepalend voor veel politieke keuzes. Alle reden dus voor een goed onderzoek, stelt hij.

 

Foto: Luctor Wikimedia Commons

[The Karskens Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
6 jaren geleden

Ik zou bijna weer NOS gaan kijken om Karskens te steunen.
Maar ja, die drempel ligt wel erg hoog.

Bewust
Bewust
6 jaren geleden

NOS= Nederlandse Omroep Stichting
of
Novo Ordo Seclorum = Nieuwe Wereldorde

Wat een toevallige samenhang ! Dan kun je alles verwachten . Ook gedirigeerd nepnieuws om ons brein te drogeren …..

Gladiator
Gladiator
6 jaren geleden

“Heb jij voorbeelden van nepnieuws dat verspreid is door de NOS? Stuur dan je informatie met inhoudelijk commentaar, datum van uitzending en link naar [email protected]

Tja, weet niet of ik deze voorbeelden naar Arnold moet gaan opsturen daar ik wel vind dat ik deze zal moeten onderbouwen en dat wordt met zekerheid een boekwerk van zo’n 250 ordners en dat wil ik die man niet aandoen!!!

Ik sluit me aan bij @Richard, en dat adviseer ik iedereen waar ik mee in contact kom, LAAT ZE LINKS LIGGEN, niet kijken dus, ongeveer hetzelfde als NOOIT MEER GAAN STEMMEN.

Gegroet,

Gladiator

Peter snijder
Peter snijder
6 jaren geleden

Prima vent die karskens.
De eenzijdigheid en het gelieg van de met onze belastingcenten betaalde nos,néemt ziekelijke vormen aan.
ALS er niets verandert,opheffen die Nos troep.

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x