Natuur en Milieu

Indrukwekkende ‘vuurregenboog’ boven South Florida

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zogenoemde vuurregenbogen staan niet in brand en ook zijn het geen regenbogen. Ze zijn wel indrukwekkend om te zien.

Technisch gesproken hebben we hier te maken met iriserende wolken. Men heeft het in de meteorologie over iriserende wolken wanneer hele wolken of wolkenbanken in parelmoerkleuren oplichten.

Meestal betreft het dan altocumulus waarin het verschijnsel zich voor de kijker voordoet in de buurt van de zon. In dit geval treedt het iriseren vooral op ten gevolge van interferentie en zijn de kleuren afhankelijk van de grootte van de waterdruppeltjes of ijskristalletjes in de wolk en de manier waarop het licht erop valt.

Spiegel

Een regenboog wordt veroorzaakt door breking en weerkaatsing van zonlicht in waterdruppels. Het licht breekt bij het binnengaan van een druppel, weerkaatst aan de achterkant van de druppel en treedt na nog een breking aan de voorzijde uit, zoals uit een prisma.

De kleuren in het witte zonlicht breken onder verschillende hoeken, wat een spectrum oplevert. De waterdruppel werkt dus tegelijk als een spiegel en een prisma.

Pauw

Net als met andere iriserende objecten, zoals de veren van een pauw, verandert de kleur met de positie van de waarnemer.

Irisering vindt gewoonlijk plaats in pas gevormde wolken. Dat lijkt hier ook het geval te zijn. Het gaat om pileuswolken die ontstaan wanneer de convectieve wolk een vochtige laag boven zijn top omhoog duwt en daarmee condensatie geeft.

Iriserende wolken moeten niet worden verward met circumhorizontale bogen die zich vormen in zwevende plaatkristallen. Het fenomeen is dinsdag 31 juli jongstleden op foto vastgelegd in de wolken boven South Florida.

Bron: Ouramazingplanet.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sanny
sanny
10 jaren geleden

wat ziet dit er mooi uit!

Incy
Incy
10 jaren geleden

Fascinerend!

Alfred
Alfred
10 jaren geleden

Zie http://cloudappreciationsociety.org/cloud-tags/cloudalikes/#p=1&t=cloud124&i=0 voor nog veel meer moois op dit gebied!
Wat is de natuur toch mooi!

Daikirai
Daikirai
10 jaren geleden

Ik heb dit afgelopen woensdag voor het eerst gezien (in de Veluwe)! Heb ook foto’s gemaakt, echt heel mooi!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

6
0
We lezen graag je reactie!x