Binnenland

Journalisten laten zich als makke pr-schapen gebruiken door de regering. Dit is waarom de kranten vol onzin staan

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de dag dat in de Tweede Kamer een motie werd ingediend tegen het door minister Ollongren verdedigde nepnieuwsbeleid, besteedde de NOS maar liefst anderhalf uur zendtijd aan de nepnieuwscampagne van diezelfde minister, schrijft BNR-columniste Marianne Zwagerman.

De uitzending had al na vijf minuten gestaakt kunnen worden, want Ollongren moest direct alweer toegeven dat ze geen enkel Nederlands voorbeeld van nepnieuws kan noemen, zegt ze.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De leraar journalistiek die naast haar zat zei: “De minister overdrijft. Ze wekt de indruk dat het in Nederland al aan de orde was. Het is eerder een potentieel probleem dan een probleem.”

Makke pr-schapen

De NOS besteedde anderhalf uur zendtijd aan een niet bestaand probleem. “Ik zou het niet eens verzinnen als ik een nepnieuwsfabriek bestierde,” aldus Zwagerman.

Ze merkt op dat journalisten zich als makke pr-schapen laten gebruiken door de regering. Ze praten elkaar allemaal na en geven de mensen zo het gevoel dat er echt iets aan de hand is.

“Het is onbegrijpelijk dat de journalistieke beroepsgroep niet veel harder protesteert tegen het idee dat een EU-instantie bepaalt wat de kwaliteit van nieuws is,” schrijft ze.

Niet waar

Liegende politici zijn we ondertussen wel gewend. Alexander Pechtold deed bij WNL zijn beklag over Thierry Baudet, die op Instagram zijn minderjarige kinderen zou hebben lastiggevallen.

“Pechtold weet best dat dit niet waar is,” zegt Zwagerman. “Je eigen kinderen gebruiken in een oorlog tegen vrije verspreiding van informatie. Hoe diep kan een politicus zinken?”

[BNR]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Gezinusk
Gezinusk
5 jaren geleden

Het hing natuurlijk al een tijd in de lucht waar minister Ollongren mee aankwam zetten… Door onder meer een NOS uitzending te wijden aan nep nieuws waar ze zelf bij aanwezig was. Ik was niet bepaald geschokt wat er allemaal aan informatie voorbij kwam.

Door bijvoorbeeld bepaalde technische mogelijkheden te mixen met andere zaken om er vervolgens een draai aan te geven zodat een gedeelte van de uitzending werd gewijd aan landen, of personen, die al jaren werden gedemoniseerd met soortgelijke technieken. Eigenlijk was de uitzending voor een gedeelte een schoolvoorbeeld aangaande stemmingmakerij en daarom benoem ik minister Ollongren tot Grootmeester in de verbijsterende doorzichtigheid.

Enfin, en alvorens Twan Huys met zijn College Tour er op soortgelijke wijze mee aan de haal gaat wil ik de mensen graag doorverwijzen naar het volgende college,

https://www.youtube.com/watch?v=8V93dg7mM7Y

Louise
Louise
5 jaren geleden

Ja de stelling hierboven klopt, zij laten zich misbruiken……. maar daar werken ze voor een leuk bedrag aan mee, het werkt dus twee kanten op.. Volgende probleem is, tjonge jonge,…..wat hebben we domme mensen gecreëerd , ongelofelijk , ik ben elke keer weer verbaasd, tja generatie prinsjes en prinsesjes, ohhh jullie zijn zooo geweldig….jullie doen alles goed, geen enkele lichamelijke en geestelijke weerstand en tot overmaat van ramp, het onderwijs passen we aan, want ja wel een mooi diploma natuurlijk………Tja dan is het leven een last terwijl niemand wat ernstig mee maakt…….. Als gevolg van al die zwakzinnige onnozele kwetsbaarheid ……wordt A van Amerongen gedemoniseerd ( lees Hp de tijd ) het kan allemaal niet meer, de tere zieltjes………..

wolfje
wolfje
5 jaren geleden

het is nooit anders geweest. ook vroeger vroegen ze nooit dóór

Louise
Louise
5 jaren geleden

@ Gezinusk, ohhh ironie wij ( lezers/ kijkers) betalen die hele onzin ook nog met belasting geld………Toch zou ik met die mensen niet willen ruilen, m’n ziel is niet te koop….Zo langzamerhand is het ook niet leuk meer om alles te weten, word er niet vrolijker van…….

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x