Homepagina » Natuur en Milieu » ‘Poort naar de hel’ kan ieder moment uitbarsten, experts waarschuwen voor ‘grote ramp’
'Poort naar de hel' kan ieder moment uitbarsten, experts waarschuwen voor 'grote ramp'

‘Poort naar de hel’ kan ieder moment uitbarsten, experts waarschuwen voor ‘grote ramp’

De IJslandse vulkaan de Hekla kan volgens experts ieder moment uitbarsten. Met alle gevolgen voor het vliegverkeer en toerisme van dien. Professor geofysica Páll Einarsson luidt de noodklok. Hij waarschuwt toeristen niet naar het gebied rond de vulkaan af te reizen.

In 2000 barstte de grootste en bekendste vulkaan van IJsland voor het laatst uit. Volgens metingen is de druk nu al twee keer zo hoog als toen. Gemiddeld genomen barst de vulkaan eens in de 10 jaar uit.

Gevaarlijke vulkaan

De aanstaande uitbarsting zal volgens wetenschappers waarschijnlijk een stuk heftiger zijn dan die in 2000. “Hekla is een gevaarlijke vulkaan,” zei Einarsson. “Bovendien vliegen elke dag zo’n 20 tot 30 passagiersvliegtuigen over de top van de Hekla.”

“Als we niet voorzichtig zijn, kunnen we te maken krijgen met een grote ramp bij de volgende uitbarsting,” vervolgde hij. De Hekla, die de bijnaam poort naar de hel heeft, is één van de 30 vulkanen op het eiland die nog steeds actief is. In totaal telt IJsland 130 vulkanen.

Aanzienlijk hoger

Professor Einarsson verklaart dat recente metingen uitwijzen dat de Hekla magma aan het verzamelen is en dat de interne druk aanzienlijk hoger is dan vlak voor de jongste uitbarstingen. “Dit is het moment dat we serieus moeten nemen,” zei hij nog. “De Hekla is klaar en kan ieder moment actief worden.”

De uitbarsting in 2010 van de Eyjafjallajökull, een andere bekende vulkaan in IJsland, ligt bij velen nog vers in het geheugen. Toen was het vliegverkeer wekenlang ontregeld vanwege en reusachtige aswolk in de atmosfeer. Wereldwijd kwamen miljoenen mensen vast te zitten.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Richard schreef:

  Dat betekend weer chemtrail vrije dagen.
  Heerlijk!

  40 likes
 • Kalki schreef:

  Kunnen ‘Aliens’ deze ramp nog keren?

  4 likes
 • wysiwyg schreef:

  Die misleidende titel werd in Belgie ook gebruikt, de grote ramp waar men over spreekt gaat over de toeristen die de vulkaan beklimmen en daar dus moeten wegblijven aangezien hij op springen staat. Meer is er niet aan de hand.

  6 likes
 • Gilbert schreef:

  Op deze platte Aarde bestaan toch geen vulkanen Arwijn?

  8 likes
 • Ph schreef:

  Bang makerij, niets meer en niets minder…jaren geleden werd er ook al een uitbarsting van deze vulkaan voorspelt (voorspelt) er gebeurde toen niets.
  Trouwens, deze vulkaan is in de loop der tijd wel meermaals uitgebarsten, actieve vulkanen doen dat nu eenmaal…aanpassen of oprotten, in de plaats van mensen onnodig bang te maken.

  2 likes
  • Ph schreef:

   Explosieve vulkaan al jaren op uitbarsten: “Kunnen niet uitsluiten dat het voor morgen is”

   De Belgische onderzoeker vulkanologie Sam Poppe (VUB) nuanceert de onheilsberichten dat een uitbarsting voor elk moment is. “De langetermijnmetingen tonen dat het magma onder de vulkaan zich uitbreidt en het niveau benadert van voor de uitbarsting in 2000. Maar meer tekenen dat een onmiddellijke uitbarsting nadert, zijn er niet

   http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160622_02351781

   3 likes
   • pieter schreef:

    Nou, en jij gelooft Belgen?

    0 likes
    • Ph schreef:

     Ik hecht waarde aan wetenschappers, maakt niet uit of het een IJslander of een Belg is met een master in Vulkanologie!!

     Er word trouwens te vaak dingen voorspelt, die niet te voorspellen zijn, denk maar aan het klimaat, aardbevingen, vulkaan uitbarstingen en ik weet niet wat nog allemaal…..Voorspellingen zijn geen feiten.

     De ene maakt van een mug een olifant, de andere maakt van een olifant een mug….daar zijn altijd bepaalde redenen voor, bewust al dan niet.

     3 likes
 • Dolex schreef:

  ‘Hij waarschuwt toeristen niet naar het gebied rond de vulkaan af te reizen.’

  Waarom waarschuwt hij niet? 😉

  6 likes
 • Dru79 schreef:

  Wat is dan die grote ramp ?…dat er miljoenen mensen vast komen te zitten ? nou nou .!!!

  6 likes
 • wolfje schreef:

  dreiging van oorlog, economische ineenstorting, meteorieten, killer flare van de zon, de komst van planeet niburu, algehele resistentie tegen antbiotica enz, enz, ach, het is weer eens wat anders zullen we maar zeggen

  3 likes
 • Johnny schreef:

  Een schitterend geologisch land

  3 likes
 • Havana schreef:

  tja…is het geen natuurramp dan zal het wel de pleuris van WO III uitbreken. De laatste maanden hoor je bijna niks anders dan een oorlog die zit aan te komen . Als ik internet mag geloven nog voor 2017.

  2 likes
 • Cas schreef:

  Ik denk dat alleen super vulkanen een hel kunnen zijn , die in Yellowstone park en in Duitsland.

  Deze zal wel met een sisser aflopen

  2 likes
 • sebas0570 schreef:

  Uitbarstingen zijn tegenwoordig goed te monitoren doormiddel van grondscanners ter plaatse en satellieten, die zeer nauwkeurig de zwelling van de grond kunnen meten. Doorgaans kan je wel op het oordeel van Vulkanologen vertrouwen, het is vrij exacte wetenschap.
  Oude vulkanen in gebieden met hoge activiteit kunnen nog wel eens meerdere kamers en ‘kanalen’ hebben van vorige uitbarstingen.
  Wat ook kan gebeuren is dat er nog een oude lege magmakamer is vlak naast de huidige, doorbreekt en de druk verminderen dus de kans op een uitbarsting verminderen of zelfs laten verdwijnen.
  Ach en dan word er minder gevlogen een paar maanden, goed voor de weg en watertransportsector 🙂

  2 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  sneeuw

  Ondertussen op IJsland: 9 meter hoge huizen verdwenen onder sneeuw. Zo wordt er gereageerd

  “We hebben nog nooit zoveel sneeuw gehad,” ...

  >