Natuur en Milieu

‘Poort naar de hel’ kan ieder moment uitbarsten, experts waarschuwen voor ‘grote ramp’

Help mee door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De IJslandse vulkaan de Hekla kan volgens experts ieder moment uitbarsten. Met alle gevolgen voor het vliegverkeer en toerisme van dien. Professor geofysica Páll Einarsson luidt de noodklok. Hij waarschuwt toeristen niet naar het gebied rond de vulkaan af te reizen.

In 2000 barstte de grootste en bekendste vulkaan van IJsland voor het laatst uit. Volgens metingen is de druk nu al twee keer zo hoog als toen. Gemiddeld genomen barst de vulkaan eens in de 10 jaar uit.

Gevaarlijke vulkaan

De aanstaande uitbarsting zal volgens wetenschappers waarschijnlijk een stuk heftiger zijn dan die in 2000. “Hekla is een gevaarlijke vulkaan,” zei Einarsson. “Bovendien vliegen elke dag zo’n 20 tot 30 passagiersvliegtuigen over de top van de Hekla.”

“Als we niet voorzichtig zijn, kunnen we te maken krijgen met een grote ramp bij de volgende uitbarsting,” vervolgde hij. De Hekla, die de bijnaam poort naar de hel heeft, is één van de 30 vulkanen op het eiland die nog steeds actief is. In totaal telt IJsland 130 vulkanen.

Aanzienlijk hoger

Professor Einarsson verklaart dat recente metingen uitwijzen dat de Hekla magma aan het verzamelen is en dat de interne druk aanzienlijk hoger is dan vlak voor de jongste uitbarstingen. “Dit is het moment dat we serieus moeten nemen,” zei hij nog. “De Hekla is klaar en kan ieder moment actief worden.”

De uitbarsting in 2010 van de Eyjafjallajökull, een andere bekende vulkaan in IJsland, ligt bij velen nog vers in het geheugen. Toen was het vliegverkeer wekenlang ontregeld vanwege en reusachtige aswolk in de atmosfeer. Wereldwijd kwamen miljoenen mensen vast te zitten.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Kunnen ‘Aliens’ deze ramp nog keren?

Richard
Richard
5 jaren geleden

Dat betekend weer chemtrail vrije dagen.
Heerlijk!

wysiwyg
wysiwyg
5 jaren geleden

Die misleidende titel werd in Belgie ook gebruikt, de grote ramp waar men over spreekt gaat over de toeristen die de vulkaan beklimmen en daar dus moeten wegblijven aangezien hij op springen staat. Meer is er niet aan de hand.

Dolex
Dolex
5 jaren geleden

‘Hij waarschuwt toeristen niet naar het gebied rond de vulkaan af te reizen.’

Waarom waarschuwt hij niet? 😉

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x