Buitenland

Kabinet staat op het punt oorlogsmisdaden te plegen, zeg NEE

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!

De Verenigde Staten gaan clustermunitie leveren aan Oekraïne, ondanks dat critici waarschuwen dat dergelijke omstreden munitie zorgt voor onnodig veel schade en burgerdoden en dat het jaren duurt om het op te ruimen.

Vrijdag kondigde president Biden na ‘een moeilijke beslissing’ aan clustermunitie te zullen leveren. Oekraïne heeft tevreden gereageerd op het Amerikaanse besluit. Volgens Rusland is het een teken van zwakte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Clustermunitie is afgezworen door meer dan 100 landen, waaronder Nederland. Het burgerinitiatief ‘Ik, de burger’ onder leiding van juriste Caroline Vonhoff is een campagne gestart tegen de inzet van clusterbommen.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Oorlogsmisdaden

“Nederland tekende en ratificeerde het verdrag tegen de inzet van clusterbommen. Door nu aan die inzet mee te werken, pleegt het kabinet oorlogsmisdaden,” stelt de organisatie.

“Terwijl de clusterbommen ons straks om de oren vliegen en de laatste centen uit onze zak, worden we geacht ons over het geslacht van de winnaar van een schoonheidsverkiezing druk te maken. Prioriteiten, je moet ze maar weten te stellen,” aldus Vonhoff.

Je kunt hier de petitie ondertekenen om te laten weten dat je tegen het gebruik van clustermunitie bent.

Wreed en mensonwaardig

De petitie roept de Eerste en Tweede Kamer, en regering op zich uit te spreken tegen deze escalatie, deze dreigende misdaad tegen de menselijke waardigheid. “Want niemand kan zeggen dit niet geweten te hebben en geen idee te hebben gehad. Wat er dreigt te gebeuren is ons immers verteld, zij het op een toon en manier alsof het allemaal maar normaal is wat er gebeurt. Dat is het niet, het is wreed en mensonwaardig.”

“Ten overvloede verbied ik u hierbij de inzet van deze wapens op welke manier dan ook – direct of indirect – mogelijk te maken. En gebied u geen oorlogsmisdaden te plegen.”

Onder meer filmmaker Esmé Lammers tekende de petitie. “Clusterbommen zijn onmenselijk en wreed. Ik verbied het gebruik en het faciliteren ervan,” zegt ze.

4.8 184 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

112 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
doeterniettoe
doeterniettoe
1 jaar geleden

t is tijd om je opzettelijk wegkijkende medemens hier op aan te spreken. zij werken mee aan dit.

zij zijn de enablers die het systeem in stand houden.

tijd om vrienden en familie, buren en vreemde dit kwalijk te nemen. en uzelf ook trouwens. u gaat ook nog gewoon werken betaald belasting boetes en draait vrolijk mee in het systeem alsof alles nog normaal is…

mensen we zijn ons eigen graf aan het graven.

Paulus
Paulus
1 jaar geleden

Getekend!

Rimuru Tempest
Rimuru Tempest
1 jaar geleden

Dat zou niet de eerste keer zijn! Irak, Servie/Joegoslavie met verarmde Uranium munitie,het bombarderen van onschuldige burgers. Stop de Noord Atlantische Terreur Organisatie en ontmantel deze!

ToeAanEenBiertje!
ToeAanEenBiertje!
1 jaar geleden

Schiet zo’n clusterbom naar binen bij Klaus als ie weer ergens een grote meeting heeft!!👊👍😜

Back to top button
112
0
We lezen graag je reactie!x