Homepagina » Financieel » Buma haalt hard uit naar bankiers
Sybrand van Haersma Buma

Buma haalt hard uit naar bankiers

Er moet een tuchtcollege in het leven worden geroepen voor de financiële sector. Daarnaast moet de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers worden uitgebreid. Ook moet marktmanipulatie strafbaar worden.

Dat heeft het CDA bij monde van lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma woensdag gezegd.

Hij pleit voor een ‘nieuwe moraal’ in de hele samenleving, waarin niet het individu maar ‘zorg voor elkaar’ centraal staat.

“Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders,” zei Buma. “We hebben lang gehoopt dat zelfregulering zou werken, maar de sector hoort alleen ‘zelf’ en vergeet de regulering.” Hij zei ‘geschokt’ te zijn door het Libor-schandaal waarbij banken rentetarieven hebben gemanipuleerd.

Strafrechtelijke vervolging

Buma steunt hiermee het voorstel van de Europese Commissie in Brussel om het manipuleren van de markt strafrechtelijk te gaan vervolgen.

Eerder stelde het CDA voor om bonussen in de financiële sector te maximeren op 25 procent van het vaste salaris. Wat Buma betreft mogen die bonussen alleen worden gegeven bij de juiste prikkels en bij verantwoord maatschappelijk gedrag.

Verharding

De CDA-leider maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de samenleving: de vervreemding, de verharding, de ik-cultuur, het gebrek aan respect. In deze tijden blijkt dat de hoofdvraag niet is: hoe verdien ik mijn geld, maar hoe gaan we met elkaar om?

Buma deed zijn voorstellen bij de presentatie van een boek waarin hij zijn visie op de politiek en de samenleving uiteenzet.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Koos schreef:

  Blah blah blah, verkiezingsretoriek. Het is nooit anders. Val er toch niet meer voor mensen!
  Zodra hij op de plek zit waar hij wezen wil, draait “zijn” houding 180%. Het is nog nooit anders geweest en het zou stom zijn te verwachten dat het nu anders zou worden. Wakker worden!!!!!

  0 likes
 • Marcel schreef:

  Het zijn weer verkiezingen. De tijd waarin politici dingen roepen die ze de tijd ervoor toen ze aan de macht kwamen allang hadden kunnen regelen.

  Trap er niet in mensen.

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Jaja..je kan wel merken dat er verkiezingen in aantocht zijn. Alle partijen proberen de burger weer te paaien met mooie verhaaltjes waar eigenlijk een andere agenda achter zit.

  0 likes
 • Antonie van Eck schreef:

  Ik ben het helemaal eens met wat hierboven geopperd wordt. De criminele bankiers en het manipuleren van de markt moet een halt toegeroepen worden.

  Ik vind zelfs dat celstraffen van minimaal 1 tot 5 jaar of geldboetes 200%van de illigaal verkregen verdiensten moeten worden opgelegd.

  0 likes
 • John Doe schreef:

  CDA zeker. Kan mij herinneren dat Balkenende, voor de verkiezingen destijds, sprak over normen en waarden. Was even een tegenvaller dat hij zijn eigen normen en waarden in de praktijk bracht.
  Dit zal ook wel weer een verkiezingsstuip zijn.

  0 likes
 • Lilian schreef:

  [quote name=”John Doe”]CDA zeker. Kan mij herinneren dat Balkenende, voor de verkiezingen destijds, sprak over normen en waarden. Was even een tegenvaller dat hij zijn eigen normen en waarden in de praktijk bracht.
  Dit zal ook wel weer een verkiezingsstuip zijn.[/quote]

  Om met de woorden van de *C*-DA te spreken:

  Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

  Nu nog zien dat hij het waar maakt 😛

  0 likes
 • Peter ♥ schreef:

  O wat is hij geschokt zeg. Als die echt zo geschokt zou zijn zou die zeggen, banken jullie gaan de huidige economische crisis betalen. Die gaan wij niet op de burgers afwentelen, jullie en alleen jullie hebben die veroorzaakt. Allemaal verkiezingsgekwetter, straks zit die weer met de graaiers van de VVD aan tafel en besluiten ze toch maar die langstudeerboete in te voeren en alle uitkeringen drastisch te verlagen. Het nieuwe gouden kalf “de economie” moet immers tevreden gehouden worden en natuurlijk worden aanbeden. Het CDA kan beter zijn naar veranderen van CDA naar HAA Hypocriete Asociale Appèl.

  0 likes
 • sus schreef:

  jammer dat ik de mooie woorden uit de mond van deze meneer niet meer kan vertrouwen. hij is dikke vriendjes met degenen die hij zegt te willen straffen…

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  In de verkiezingsstrijd komen politici even met schijnheilge praatjes om de duffe burger te paaien. Na de verkiezingen zijn de politici dat weer vergeten en lopen weer aan de leiband van banken en multinationals.

  0 likes
 • King of Light schreef:

  Begrijpelijk van Buma, het is notabene verkiezingstijd en het CDA heeft zieltjes nodig om niet helemaal af te glijden. Voorheen hoorde je hem niet en zijn de verkiezingen voorbij zal je ook weer niets van hem horen.

  0 likes
 • King of Light schreef:

  Nog een mooie over dhr Buma staat op elsevier
  http://www.elsevier.nl/web/10148057/Biografieen/Tweede-Kamerleden/Sybrand-van-Haersma-Buma.htm

  ‘Ik ben geen hondje dat op bevel keft. Meer een waakhond die blaft, en zelfs bijt als dat nodig is. Ik kies mijn momenten. Dat hoort bij het CDA. Ik laat me niet door de krant van de dag leiden.’

  Tja blaffende honden bijten niet, da’s wel gebleken. Een gevaarlijke uitspraak waarmee je flink op je plaatje kan gaan.

  Heeft trouwens aardig wat nevenfunties in zijn biografie staat en die is vrij recent.

  0 likes
 • Biff schreef:

  De grappigste zin van Buma: “Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders.”

  Ik verwacht dat helemaal niet van de bankiers,

  ik verwacht juist dat ze blijven stelen!

  0 likes
 • John schreef:

  Er moet ook een tuchtcollege in het leven worden geroepen voor de Politieke sector..

  Als je liegt (Standaard procedure bij de politici..) of je maakt iets niet waar wat je hebt beloofd (Dit doen ze natuurlijk zonder meer..)
  dan lig je eruit en/of krijgt ook celstraf.

  Zullen er dan wel niet veel overblijven..
  Pluspunt is natuurlijk wel dat je alleen eerlijke politici in de regering hebt die het goede voorhebben met het volk. (zoals het hoort..)

  0 likes
 • gallicflower schreef:

  Exopolitiek: er moet een grondige nieuwe wetvoorziening komen voor de interne en externe bankwerking binnen de Eurozone en bij voorkeur planetair, degene die zich niet schikken vliegen er out, pauvere tuchtcommissie of -college van hier naar daar…Geen bonussen in de financiële sector, zelfde vaste loonbarema’s voor de hoogste tot de laagste tewerkgestelden, eveneens naar vereenvouding van de politieke administraties.Deze ontwikkelingen in het veruitzicht voor de de samenleving, duiden op weg naar naar gelijke rechten en plichten, weg met vervreemding, de verharding, de ik-cultuur, het gebrek aan respect…..

  0 likes
 • henk k schreef:

  Ik heb al een ultumatum gestelt aan de I.N.G bank als ik geen schadevergoeding krijg staak ik alle betalingen aan de bank en laat ik de gemeente met schulden zitten.
  zo zullen er nog veel meer mensen volgen.
  ik wil niks meer te maken hebben met die politieke mongolen.
  21-12-2012 is het zover wie doet ermee!!

  0 likes
 • King of Light schreef:

  [quote name=”John”]Er moet ook een tuchtcollege in het leven worden geroepen voor de Politieke sector..

  Als je liegt (Standaard procedure bij de politici..) of je maakt iets niet waar wat je hebt beloofd (Dit doen ze natuurlijk zonder meer..)
  dan lig je eruit en/of krijgt ook celstraf.

  Zullen er dan wel niet veel overblijven..
  Pluspunt is natuurlijk wel dat je alleen eerlijke politici in de regering hebt die het goede voorhebben met het volk. (zoals het hoort..)[/quote]

  Ik stel voor dat we de schandpaal weer gaan invoeren. Dan af en toe, wel beschaafd, is met een ei of tomaat gooien.

  0 likes
 • José schreef:

  Dit is een verkiezingspraatje. Zodra ze weer aan de macht zijn ” niets van dit alles”

  0 likes
 • Incy schreef:

  Hmm, nog net geen VOC-mentaliteit…
  De banken moet genationaliseerd worden zodat fractioneel bankieren en rentemanipulaties niet meer kunnen. Deze marktwerking heeft volledig gefaald, ook in de gezondheidszorg. De verantwoordelijken voor deze praktijken moeten idd strafrechtelijk vervolgt worden, alleen boetes of ‘ korten’ op bonissen is bij lange na niet voldoende.

  0 likes
 • sus schreef:

  #15 henk k 15-08-2012 15:38
  klinkt goed henk. maar vertel even verder: waarvoor wil je de schadevergoeding precies en welke betalingen staak je dan waardoor de gemeente met schulden blijft zitten? als je het duidelijk kan uitleggen en presenteren als een goed voorbeeld dan zullen anderen je voorbeeld ook gaan volgen. zodra wij slaafjes ontdekken hoeveel macht we met zijn allen hebben gaat er v.m. een nieuwe dimensie open ~

  0 likes
 • Whatshenneping schreef:

  ik vind hem toch wel zon ei.

  straks waait ie weer met alle winden mee.

  hij zal NOOIT 0(nul) aarmaken mark my words!

  0 likes
 • Aaltje schreef:

  [quote name=”henk k”]Ik heb al een ultumatum gestelt aan de I.N.G bank als ik geen schadevergoeding krijg staak ik alle betalingen aan de bank en laat ik de gemeente met schulden zitten.
  zo zullen er nog veel meer mensen volgen.
  ik wil niks meer te maken hebben met die politieke mongolen.
  21-12-2012 is het zover wie doet ermee!![/quote]

  Henk, helemaal begrijpen doe ik je niet. Waarom niet gewoon net als iedereen voldoen aan je financiele verplichtingen? waarvoor een schadevergoeding dan? En op 21-12-2012 zijn we dan klaar met onze financiele verplichtingen omdat de wereld dan vernieuwd is?

  0 likes
 • Alex schreef:

  Banken zijn prive instellingen, hier heeft de politiek dus geen moer over te vertellen, ze blijven gewoon doen wat ze altijd al deden.

  0 likes
 • Timothy Drake schreef:

  Ik heb iets met die man. Heel vreemd maar als ik “iets” met iemand heb, ga ik die persoon napraten (intonatie/stemdynamiek). Voor mij een teken dat het met deze gast wel goed zit. Komt dit iemand bekend voor? Ik vind het eigenlijk maar een vreemde eigenschap..

  0 likes
 • hader schreef:

  [quote]“Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders,” zei Buma. “We hebben lang gehoopt dat zelfregulering zou werken, maar de sector hoort alleen ‘zelf’ en vergeet de regulering.” Hij zei ‘geschokt’ te zijn door het Libor-schandaal waarbij banken rentetarieven hebben gemanipuleerd.[/quote]

  Tja. Er was geen enkele onafhankelijke organisatie die inhoudelijk toezicht hield. Men kon gewoon hun goddelijke gang gaan. En nu is het ineens “Suprise suprise” Ik noem het “naïef naïef”

  0 likes
 • sara schreef:

  Gaat Buma en de rest van het CDA dan zelf ook eens wat salaris inleveren?
  Vind dat zij wel met bijstandsnivo /aow kunnen doen, moeten heel veel nederlanders ook , dus waarom zij niet?

  0 likes
 • tomaat schreef:

  [quote name=”Alex”]Banken zijn prive instellingen, hier heeft de politiek dus geen moer over te vertellen, ze blijven gewoon doen wat ze altijd al deden.[/quote]
  denk je dit ? het is een grote pot nat banken doen zelfs zaken met de wapenindustrie ,banken zijn altijd betrokken geweest in oorlogen en banken en de Illuminatie’s wat wil je nog meer .je bent daar geen klant nee een nummer zo word je behandeld en banken Illuminatie en regeringen een pot nat meer zeg ik er over en dit weet veel mensen

  0 likes
 • eye tot eye schreef:

  [quote name=”Timothy Drake”]Ik heb iets met die man. Heel vreemd maar als ik “iets” met iemand heb, ga ik die persoon napraten (intonatie/stemdynamiek). Voor mij een teken dat het met deze gast wel goed zit. Komt dit iemand bekend voor? Ik vind het eigenlijk maar een vreemde eigenschap..[/quote]

  Asperger eigenschap… ff Googlen

  0 likes
 • eye tot eye schreef:

  [quote name=”Incy”]Hmm, nog net geen VOC-mentaliteit…
  De banken moet genationaliseerd worden zodat fractioneel bankieren en rentemanipulaties niet meer kunnen. Deze marktwerking heeft volledig gefaald, ook in de gezondheidszorg. De verantwoordelijken voor deze praktijken moeten idd strafrechtelijk vervolgt worden, alleen boetes of ‘ korten’ op bonissen is bij lange na niet voldoende.[/quote]

  het lijkt erop dat het SP stemmen wordt dan…

  0 likes
 • wolfje schreef:

  dit is allemaal verkiezingspraat. er komt ongetwijfeld nog een heleboel meer aan. trap er niet in.

  0 likes
 • Praatjesmakers daar schreef:

  Ach ja holle verkiezingspraatjes. Die knechtjes van de banken en multinationals zijn het na de verkiezingen al lang weer vergeten. Deze holle babbels zijn om het stemvee te paaien. Mogelijk dat SOPN een wat zuiverder keuze is. Ik geef de SOPN een kans om een lans te breken voor meer waarheid en niet meer die holle babbels. Kom op SOPN ! Belast banken en multinationals ! Daar zit het dikke geld (ongeveer 8 biljoen per jaar wordt via NL overgesluisd naar belastingparadijzen. Daar kan makkelijk 10% belasting op worden geheven (liefst meer !)).

  0 likes
 • rob schreef:

  Een slappe zak, noemen ze zo iemand. De 13e heeft meneer weer een andere mening. Stemmen op een midden partij, je kan net zo goed blanco stemmen…

  0 likes
 • Barry schreef:

  Ohja en waar was je toen het ESM verdrag behandelt werd maat? Of vond je dat moment niet belangrijk genoeg om je ‘visie’ uiteen te zetten? Gadverdamme ik wordt er misselijk van als ik bedenk dat er weer schaapjes zijn die dit zullen slikken als zoete koek.

  0 likes
 • Future Freedom Aukje schreef:

  Dhr. Buma van het CDA denkt zieltjes te winnen voor stemmen, maar als zij zo goedgezind waren gaven ze toestemming om het milieu te vergiftigen lucht,water,voedsel,olie etc net als PvdA destijds is ondertekend. Om de mensen te vermoorden, daarom zijn er zoveel kankerpatienten en Ms Patienten, haal de Cannabis weg zodat mensen niet kunnen herstellen en denken dat de chemokuur het herstel zou geven, of de dure operaties die niet nodig zijn.
  zakken vullen met fraude ESM en meelopers als de VVD die denken de kleine partijen geen kansen te geven, Corruptie Liborbanken waaronder ook de Rabobank actief in heeft mede gedaan,verder gaan met Het Brussel regiem, nog even veroorzaken ze de WWIII
  de Leugen regeert wereldwijd…..
  be the change stem SOPN

  0 likes
 • arie schreef:

  “Buma steunt hiermee het voorstel van de Europese Commissie in Brussel om het manipuleren van de markt strafrechtelijk te gaan vervolgen.”

  Tuurlijk, het manipuleren van de markt is natuurlijk alleen voorbehouden aan de EC zelf, alle anderen zullen (zwaar) gestraft worden….behalve de zakkenvullers van Brussel zelf uiteraard, waar Buma natuurlijk over een tijdje zelf lid van gaat worden…mark my words!

  0 likes
 • niemand schreef:

  goh,het cda, een marionet van de banken en de multinationals, maakt weer eens een draai van 180 graden. je zou bijna denken dat de verkiezingen er weer aan komen.
  oh wacht…..

  0 likes
 • Ultrafox schreef:

  Er hoort 1 plek te zijn voor CDA politici als Buma en dat is achter de tralies. Medeverantwoordelijk voor de genocide via chemtrails.

  Een tuchtcollege voor banken…werkt zeker straks net zoals het medisch tuchtcollege waar allemaal collega artsen inzitten. Straks dus een clubje uit de bankenwereld. Ons kent ons…dank u wel Buma voor deze briljante zet zo vlak voor de verkiezingen.

  0 likes
 • H.G. schreef:

  Tja, i.d.d typisch gevalletje van hoe de wind waait, waait mijn jasje. Uh laat ik iets over het banken systeem zeggen, want er zijn steeds meer mensen die in de gaten krijgen dat ze al meer dan 200 jaar de mensen aan het bestelen zijn, winnen we mischien wat stemmen!! mensen de politiek zit in de zakken van het bankenkartel!! en hij zegt dat tie er iets aan wil doen, laat me niet lachen zeg. het is simpel, de politiek moet op ons bezuinnegingen opleggen zodat wij met zijn alle de rente over de schulden die ze bij banken hebben kunnen blijven betalen, zo simpel is het!!! voor nu sluit ik af met, follow the money and you find the truth.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  lange frans

  Lange Frans bijt zich vast in zaak Demmink: ‘Wie zijn deze boezemvrienden van onze premier?’

  Hiphopartiest Lange Frans vraagt in een twintigtal ...

  >