
De CIA heeft Rusland beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Critici wijzen erop dat de VS geen recht van spreken heeft.
Amerika heeft een lange geschiedenis van beïnvloeding in andere landen. Waarom wordt dit niet breed uitgemeten in de media?
De VS heeft tussen 1946 en 2000 maar liefst 81 keer presidentsverkiezingen in het buitenland beïnvloed, zo ontdekte Don Levin van de Carnegie Mellon University.
Propaganda
En dan houdt hij nog niet eens rekening met alle militaire coups en regimeveranderingen na de verkiezing van kandidaten die de VS niet mocht, waaronder in Iran, Guatemala en Chili.
Ook heeft hij geen rekening gehouden met ‘hulp’ bij het verkiezingsproces, zoals verkiezingstoezicht.
Bij beïnvloeding hebben we het hier over het financieren van de campagnes van bepaalde partijen, het verspreiden van desinformatie of propaganda, het bedreigen van kandidaten, enzovoorts.
CIA
In 1990 lekte de CIA tijdens de verkiezingen in Nicaragua informatie over corruptie door de marxistische Sandinisten, aldus Levin.
De oppositie gebruikte de informatie tegen de Sandinistische kandidaat Daniel Ortega, die verloor van oppositiekandidaat Violeta Chamorro.
In Haïti had de CIA na de afzetting van dictator en bondgenoot van de VS Jean-Claude Duvalier leden van de militaire junta in dienst om opvolger Jean-Betrande Aristide af te zetten.
IMF
Aristide behaalde een monsterzege op Marc Bazin, een voormalig medewerker van de Wereldbank die de voorkeur genoot van de VS.
De VS probeerde ook de Russische verkiezingen te beïnvloeden. In 1996 keurde president Clinton een lening van 10,2 miljard dollar van het IMF goed die bedoeld was om Rusland te veranderen in een kapitalistisch land.
Joegoslavië
In Joegoslavië probeerden de VS en de NAVO lange tijd om Slobodan Milosevic door middel van economische sancties en militair ingrijpen uit te sluiten van het internationale systeem.
In 2000 zette de VS miljoenen dollars opzij voor hulp aan politieke partijen, campagnes en media, waardoor oppositiekandidaat Vojislav Kostunica de nieuwe president werd van Joegoslavië.
“Zonder deze inmenging zou Milosevic waarschijnlijk aan de macht zijn gebleven,” zei Levin.
[LA Times]
Amerikanen mogen nou eenmaal wat anderen niet mogen, zo simpel is dat. Verreweg de meesten in het westen hebben daar geen enkele moeite mee. Klaarblijkelijk is men – alle feiten die het tegendeel bewijzen ten spijt- nog altijd van mening in Amerika met de “good guys” te maken te hebben. Hoe
lang nog, in vredes naam ?
[…] https://www.ninefornews.nl/amerika-beinvloedde-presidentsverkiezingen/ […]
[…] dank geleend bij ninefornews en Database Tracks History Of U.S. Meddling In Foreign […]